E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός στην Ευρώπη: H Μολδαβία προχωρά σε εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου που το 50% ανήκει στην Gazprom

H Gazprom, που κατέχει το 50% της Moldovagaz, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία την 1η Ιανουαρίου

Δημοσίευση 30/12/2024 | 18:01

Συναγερμός στην Ευρώπη: H Μολδαβία προχωρά σε εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου που το 50% ανήκει στην Gazprom

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντόριν Ρετσεάν έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για πιθανή εθνικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου Moldovagaz, το 50% της οποίας ανήκει στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom.

H Gazprom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Μολδαβία την 1η Ιανουαρίου, από τις 05.00 GMT (07.00 ώρα Ελλάδας), λόγω μη καταβολής πληρωμών.

Μιλώντας κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ο Ρετσεάν είπε στον υπουργό Δικαιοσύνης να ετοιμάσει τις νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την εθνικοποίηση.

«Πρέπει να δράσουμε στους στρατηγικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, αυτές οι εγκαταστάσεις μας αφαιρέθηκαν επίσης κάποτε… Και θα πρέπει να τις επιστρέψουμε στην κρατική ιδιοκτησία» δήλωσε ο Ρετσεάν, αναφερόμενος στη δομή ιδιοκτησίας όταν ιδρύθηκε η εταιρεία το 2013.

Εκτός από το μερίδιο της Gazprom, ο φιλορωσικός θύλακας της Υπερδνειστερίας κατέχει περίπου το 13%, ενώ η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατέχει το 35,6%.

Η Ρωσία προμηθεύει τη Μολδαβία με περίπου 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η ποσότητα αυτή διοχετεύεται μέσω της γειτονικής Ουκρανίας, η σύμβαση της οποίας με τη Ρωσία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Το Κίεβο έχει αρνηθεί να παρατείνει τη συμφωνία για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου, καθώς ο πόλεμος που διεξάγει κατά της Ρωσίας, πλησιάζει τα τρία χρόνια.

Η Moldovagaz μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Υπερδνειστερία, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή φτηνής ενέργειας που πωλείται σε ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Μολδαβίας περιοχές.

Η Μολδαβία αμφισβητεί ότι καθυστερεί προηγούμενες μεταφορές φυσικού αερίου και κατηγορεί τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση της χώρας, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

Η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία έχουν επιβάλει οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής.

Αναλυτές δήλωσαν ότι θα απαιτηθεί η έγκριση του κοινοβουλίου για να μπορέσει να προχωρήσει οποιαδήποτε εθνικοποίηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος 13.03.2026
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail

ΑΕΚ: Τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League

Αθλητικά Νέα 13.03.2026
Η ΑΕΚ έχει 12% πιθανότητες να φτάσει στη Λειψία και να κερδίσει την κούπα - Η Κρίσταλ Πάλας το φαβορί

Η Κούβα υποστηρίζει ότι ξεκίνησε συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Κόσμος 13.03.2026
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Πολιτισμός 13.03.2026
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έρευνα

Ελλάδα 13.03.2026
Έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του ΑΠΘ όπου μεταφέρθηκε η σορός

Θεσσαλονίκη: Στην Ασφάλεια εμφανίστηκε με τον δικηγόρο του ο ύποπτος για τη δολοφονία του 20χρονου

Ελλάδα 13.03.2026
Ο νεαρός είχε ταυτοποιηθεί και τον αναζητούσε η Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη

Νεκρά και τα έξι μέλη πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράκ

Κόσμος 13.03.2026
Τα ονόματά τους θα παραμείνουν απόρρητα για διάστημα 24 ωρών

Ποδηλάτισσα στην Ισπανία χάνει τον έλεγχο και στέκεται στο χείλος του γκρεμού ‑ Βίντεο

Κόσμος 13.03.2026
Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα 360 μοιρών που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατό της