E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ ‑ «Θεού θέλοντος, μια μέρα οι στρατιώτες μας θα κολυμπήσουν ως το Καστελόριζο»

«Δεν έχουμε κάνει πίσω για την Κύπρο και δεν θα κάνουμε πίσω» δήλωσε ο πρώην υπουργός Αμυνας της Τουρκίας

Δημοσίευση 28/12/2024 | 17:49

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ ‑ «Θεού θέλοντος, μια μέρα οι στρατιώτες μας θα κολυμπήσουν ως το Καστελόριζο»

Άκρως προκλητικές δηλώσεις έκανε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν AKP, Χουλουσί Ακάρ.

Μίλησε για το Καστελόριζο στο «οποίο μπορούν να κολυμπήσουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί», για την Κύπρο και για τις επιχειρήσεις στη Συρία όπως η συμφωνία για ΑΟΖ.

Ο Ακάρ είπε: «Ασκήσαμε και ασκούμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και τον εναέριο χώρο μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό. Η Τουρκία έχει μια ακτή 12 χιλιάδων χιλιομέτρων. Είμαστε μια θαλάσσια χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στις θάλασσές μας. Έχουμε κάθε δύναμη για αυτό. Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Δεν έχουμε κάνει πίσω και δεν θα κάνουμε πίσω. Κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό. Το Καστελόριζο είναι ακριβώς απέναντι μας. Κατά κάποιο τρόπο παρακάμφθηκε ιστορικά, και κατέληξε να ανήκει στους Έλληνες. Η απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία είναι 1.950 μέτρα. Οι υποψήφιοι αξιωματικοί μας στις στρατιωτικές μας σχολές μπορούν να κολυμπήσουν 2 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, το νησί είναι σε απόσταση κολύμβησης. Οι Έλληνες φίλοι είπαν, ‘’Τότε κολυμπήστε’’. Είπαμε, ‘’Θεού θέλοντος, θα έρθει μια μέρα που θα το κάνουμε’’» δήλωσε.

«Θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για αυτό το νησί. Όταν λέμε “όχι” σε αυτό, μας λένε ασυμβίβαστους. Ναι, είμαστε ασυμβίβαστοι... Δεν θα το δεχτούμε αυτό».

«Δεν μπορούμε να πάρουμε όπλα παρόλο που τα πληρώσαμε. Δεν μας τα έδωσαν…. Τώρα κατασκευάζουμε. Πουλάμε σε φιλικές και συμμαχικές χώρες» ανέφερε δε ο τέως, υπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το οποίο η Τουρκία, βγήκε, λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

«Υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε με τη Συρία»

«Αν η Συρία φτάσει στην ειρήνη και τη σταθερότητα, φυσικά, υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε ως δύο γειτονικές χώρες, δύο φίλοι, δύο αδερφές χώρες. Μια από αυτές, είναι φυσικά οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες. (…) Μπορούμε να το κάνουμε αυτό πολύ άνετα με μια σταθερή Συρία που θα είναι φίλη και αδελφή μας. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε και να αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο επικοινωνίας και μεταφορών. Θα ήταν υπέρ των δραστηριοτήτων και των δύο χωρών» πρόσθεσε ο Ακάρ.

«Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα»

Δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι το εθνικό ζήτημα της Τουρκίας, ο Ακάρ είπε: «Ο σκοπός μας εκεί δεν θα τελειώσει ποτέ. Έχουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας εκεί στο πλαίσιο των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας μας. Ό,τι κι αν κάνουν οι άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, είμαστε εγγυητές εκεί σύμφωνα με τις συμφωνίες. Ως εκ τούτου, έχουμε εκπληρώσει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του εγγυητή μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το πιο σημαντικό ζήτημα στην Κύπρο είναι ότι ο νότος βλέπει τον βορρά ως προσφυγική ζώνη, ως δεύτερης κατηγορίας (περιοχή), λέμε ‘’όχι, είναι ίσοι’’. Αλλά τελικά λέμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει εδώ και 50 χρόνια, 60 χρόνια. Τώρα τελείωσε, δεν υπάρχει ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’, υπάρχει ‘’Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου’’. Είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σε αυτό το θέμα».

«Το να είσαι Τούρκος είναι δύσκολο γιατί πρέπει να παλέψεις με όλο τον κόσμο» υποστήριξε ακόμα. «Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι και απειλές γύρω από την Τουρκία γεωγραφικά τους οποίους πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Αυτά τα πράγματα δεν είναι αστεία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκράτι: Ανδρας που οδηγούσε πατίνι έπεσε και έχασε την ζωή του

Ελλάδα 13.02.2026
Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ

Κορυδαλλός: Ανεβάζει και κατεβάζει ρολά στην εκκλησία ο ιερέας

Ελλάδα 13.02.2026
«Κρίναμε πως αυτή είναι η μόνη λύση»

Τσικνοπέμπτη: Απέραντος σκουπιδότοπος η Θεσσαλονίκη μετά τα γλέντια ‑ Μάζεψαν πάνω από 15 τόνους απορρίμματα

Ελλάδα 13.02.2026
Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο μετατράπηκαν οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τα υπαίθρια πάρτι που στήθηκαν στην πόλη για την Τσικνοπέμπτη.

Σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Στουρνάρα: Κομπάρσος στο μαύρο θέατρο της προπαγάνδας – Μια τρίτη θητεία αξίζει κάθε κόπο

Πολιτική 13.02.2026
«Η αλήθεια επίσης είναι ότι ο κος Στουρνάρας δεν υπήρξε ποτέ ένας αντικειμενικός τεχνοκράτης Διοικητής της Τράπεζας»

Ποια είναι η Φιλιππινέζα influencer που έφαγε το καβούρι του διαβόλου και πέθανε

Κόσμος 13.02.2026
Η ίδια και ο σύζυγός της ήταν έμπειροι ψαράδες στις Φιλιππίνες και προκαλεί εντύπωση το ότι δεν αντιλήφθηκαν το τοξικό μαλακόστρακο

Οι αγρότες φτάνουν στην Αθήνα: Μεταφέρουν τα τρακτέρ με φορτηγά, έρχονται με λεωφορεία, πλοία και ΙΧ

Ελλάδα 13.02.2026
Η άφιξη τους στην Αθήνα αναμένεται στις 15:00 το μεσημέρι - Σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα

Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ` Παγκόσμιος Πόλεμος

Κόσμος 13.02.2026
Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία

«Παλιά σνίφαρα κοκαΐνη από καπάκια τουαλέτας»: Νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη δήλωση του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Jr.

Κόσμος 13.02.2026
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ μίλησε για τις εξαρτήσεις του και προκάλεσε αντιδράσεις και αιτήματα για παραίτηση