E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βοθρολύματα που βγήκαν στην Ποσειδώνος μετά την έντονη βροχόπτωση

«Τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα»

Δημοσίευση 27/12/2024 | 11:10

Πόσο επικίνδυνα είναι τα βοθρολύματα που βγήκαν στην Ποσειδώνος μετά την έντονη βροχόπτωση

Αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες από την παραλιακή μετά την έντονη βροχόπτωση. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ στα βοθρολύματα που βγήκαν στην Ποσειδώνος και εξήγησε αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις», «τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο κόβιντ, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις».

«Ειδικά όσοι έχουν “πνιγεί” μέσα σε αυτή έχουν έρθει σε επαφή, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις», επεσήμανε ενώ ερωτηθείς αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κάτι σοβαρότερο ο κ. Θωμαΐδης απάντησε «και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με το τι έχουμε έρθει σε επαφή.

Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ. πρέπει να γίνει απολύμανση», επεσήμανε σε άλλο σημείο.

Πρόσθεσε ότι «οι εικόνες μαρτυρούν ότι έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».

Σκυλακάκης: Το πρόβλημα με την υπερχείλιση στην παραλιακή είναι από το 2000

Για το μπαλάκι των ευθυνών για την πλημμύρα και τα λύματα στην παραλιακή, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων. Κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει, αλλά έχουμε περίπου 5% των κτισμάτων στο Λεκανοπέδιο, που έχουν παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς λυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές, που είναι μαζικό το πρόβλημα, όπως στα νότια προάστια, έχουμε υπερφόρτωση του συστήματος».

Και συνέχισε: «Αυτό είναι γνωστό από το 2000. Είναι 25 χρόνια πρόβλημα και αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται είναι ένα μικρό έργο στην περιοχή που θα καλύψει το πρόβλημα. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα είναι παράλληλος με τον υπάρχοντα που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη 2025 με αρχές 2026. Παράλληλα δρομολογείται ένα μεγάλο έργο για έναν αγωγό που θα κινείται παράλληλα με την Αθηναϊκή Ριβιέρα».

Για τις 7.000 παράνομες συνδέσεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Αυτό με τις παράνομες συνδέσεις έγινε το 1970-1980 όταν κατασκευάστηκαν τα κτίρια αυτά. Το κόστος για να «ξεκάνεις» αυτές τις παρανομίες είναι αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά κτίριο, οπότε το πιο λογικό είναι να το λύσουμε με έργα υποδομής».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «τώρα εμποδίζεται αυτό γιατί υπάρχει ο ελεγκτής δόμησης».

Ερωτηθείς για τις ευθύνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «η ευθύνη είναι ότι για 20 χρόνια δεν έχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων. Η ΕΥΔΑΠ έχει ευθύνη γιατί άνοιξε ένα καπάκι, ο δήμος αντικειμενικά πρέπει να φροντίζει η παροχέτευση ομβρίων να είναι αποτελεσματική».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκράτι: Ανδρας που οδηγούσε πατίνι έπεσε και έχασε την ζωή του

Ελλάδα 13.02.2026
Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ

Κορυδαλλός: Ανεβάζει και κατεβάζει ρολά στην εκκλησία ο ιερέας

Ελλάδα 13.02.2026
«Κρίναμε πως αυτή είναι η μόνη λύση»

Τσικνοπέμπτη: Απέραντος σκουπιδότοπος η Θεσσαλονίκη μετά τα γλέντια ‑ Μάζεψαν πάνω από 15 τόνους απορρίμματα

Ελλάδα 13.02.2026
Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο μετατράπηκαν οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τα υπαίθρια πάρτι που στήθηκαν στην πόλη για την Τσικνοπέμπτη.

Σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Στουρνάρα: Κομπάρσος στο μαύρο θέατρο της προπαγάνδας – Μια τρίτη θητεία αξίζει κάθε κόπο

Πολιτική 13.02.2026
«Η αλήθεια επίσης είναι ότι ο κος Στουρνάρας δεν υπήρξε ποτέ ένας αντικειμενικός τεχνοκράτης Διοικητής της Τράπεζας»

Ποια είναι η Φιλιππινέζα influencer που έφαγε το καβούρι του διαβόλου και πέθανε

Κόσμος 13.02.2026
Η ίδια και ο σύζυγός της ήταν έμπειροι ψαράδες στις Φιλιππίνες και προκαλεί εντύπωση το ότι δεν αντιλήφθηκαν το τοξικό μαλακόστρακο

Οι αγρότες φτάνουν στην Αθήνα: Μεταφέρουν τα τρακτέρ με φορτηγά, έρχονται με λεωφορεία, πλοία και ΙΧ

Ελλάδα 13.02.2026
Η άφιξη τους στην Αθήνα αναμένεται στις 15:00 το μεσημέρι - Σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα

Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ` Παγκόσμιος Πόλεμος

Κόσμος 13.02.2026
Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία

«Παλιά σνίφαρα κοκαΐνη από καπάκια τουαλέτας»: Νέες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τη δήλωση του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Jr.

Κόσμος 13.02.2026
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ μίλησε για τις εξαρτήσεις του και προκάλεσε αντιδράσεις και αιτήματα για παραίτηση