E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται ο ενεργειακός «Τειρεσίας» ‑ Τι αλλάζει για τους κακοπληρωτές λογαριασμών

Η ενεργοποίηση του «ενεργειακού Τειρεσία» είναι θέμα ημερών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2024 | 17:17

Έρχεται ο ενεργειακός «Τειρεσίας» ‑ Τι αλλάζει για τους κακοπληρωτές λογαριασμών
Φωτογραφία από Towfiqu barbhuiya

Με τον ενεργειακό Τειρεσία αποφάσισαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να αντιμετωπίσουν τους απλήρωτους λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα ενημερώνονται για το πιστωτικό προφίλ των καταναλωτών.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να ωφελήσει και τους συνεπείς πελάτες των παρόχων, στους οποίους μετακυλίονται τα χρέη των στρατηγικά κακοπληρωτών.

Η ενεργοποίηση του «ενεργειακού Τειρεσία» είναι θέμα ημερών.

Τι θα ισχύει για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Βάσει του νέου κώδικα προμήθειας όσοι έχουν αφήσει οφειλές σε τουλάχιστον 3 προμηθευτές τα τελευταία 5 χρόνια, θα χαρακτηρίζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές και θα μπλοκάρεται η μετακίνηση τους σε 4η εταιρεία.

Ακόμη και αν έχει υποβληθεί αίτημα διακοπής της παροχής τους, η αλλαγή παρόχου θα απαγορεύεται.

Με τη νέα πρόταση νόμου της ΡΑΕΥ οι προμηθευτές αποκτούν γνώση για το πιστωτικό προφίλ των καταναλωτών, αλλά παράλληλα το δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή δεν περιορίζεται παρά μόνο στις περιπτώσεις συστηματικής συμπεριφοράς κακοπληρωτών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φουρλάρης.

Με την πάροδο ενός μήνα μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς και αφού έχει προηγηθεί πρόταση διακανονισμού των οφειλών με τουλάχιστον 6 δόσεις, η παροχή θα κόβεται.

Αν ο πελάτης δεν ανταποκριθεί σε 10 ημέρες, επισημαίνεται ως υπερήμερος και στέλνεται σήμα στον ΔΕΔΔΗΕ για την αποκοπή της παροχής του.

Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητά την άμεση ενεργοποίηση του κώδικα προμήθειας και επισημαίνει ότι κλειδί είναι η άμεση κινητοποίηση του ΔΕΔΔΥΕ στα αιτήματα αποκοπής, προκειμένου να μην συσσωρεύονται επιπλέον οφειλές.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η αλλαγή προμηθευτή και η διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών μένει χωρίς να επιλυθεί εδώ και περίπου 3 χρόνια, επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, Μίλτος Ασλάνογλου.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο ωράριο για την μειωμένη χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Προβλέπονται δύο ζώνες:

Από τις 2 έως τις 5 το πρωί και από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι για την χειμερινή περίοδο. Για το καλοκαίρι το μεσημβρινό ωράριο διευρύνεται κατά μία ώρα, ενώ το μεταμεσονύχτιο παραμένει το ίδιο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση μοτοσικλέτας στο Περιστέρι: «Καρφώθηκα κάτω από ένα τζιπ, είχα πολλή αιμορραγία»

Ελλάδα 09.05.2025
«Θα το κυνηγήσουμε δικαστικά, προσπαθούμε να βρούμε τον οδηγό του αυτοκινήτου»

Πυροβολισμοί στον Κολωνό: Ένας ανήλικος τραυματίας

Ελλάδα 09.05.2025
Ατομα που επέβαιναν σε όχημα φέρεται να πυροβόλησαν έναν πεζό

Αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Πολιτική 09.05.2025
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια και τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Ηλικιωμένος ανακύκλωσε… κατά λάθος 20.000 ευρώ

Ελλάδα 09.05.2025
Ευτυχώς, τα πήρε πίσω από το άτομο που τα βρήκε

Τραγωδία στην Ανδρο: Γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα

Ελλάδα 09.05.2025
Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Αγροτικό Ιατρείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της

Ο «σκοτεινός» ρόλος ιερέα σε άγρια ληστεία με θύμα ηλικιωμένη στη Δράμα

Ελλάδα 09.05.2025
«Έμαθε για την περιουσία της από την πρώην νύφη της», λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Πώς ένα ρατσιστικό σχόλιο μπορεί να συγκεντρώσει χιλιάδες δολάρια

Κόσμος 09.05.2025
Η τοπική κοινωνία του Ρότσεστερ στη Μινεσότα μοιάζει διχασμένη μπροστά σε μια ρατσιστική επίθεση με θύμα ένα πεντάχρονο αγόρι

Ο Αρης Μουγκοπέτρος πήρε εξιτήριο μετά από τρεις εβδομάδες νοσηλείας

Ελλάδα 09.05.2025
Ο μουσικός τραυματίστηκε όταν έσκασε κροτίδα στα χέρια του με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν δύο δάχτυλα του

ΕΕ και Ουκρανία ετοιμάζουν ειδικό δικαστήριο για τα ρωσικά εγκλήματα – «Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος»

Κόσμος 09.05.2025
Παράλληλα, εγκρίθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας

Καταδικάστηκε πρώην διοικητής νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που είχε κακοποιήσει σeξουαλικά εργαζόμενη

Ελλάδα 09.05.2025
Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία από την εργαζόμενη για τέλεση γενετήσιων πράξεων από τον κατηγορούμενο το 2021