E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η μάχη για το TikTok: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για το μέλλον της κινεζικής πλατφόρμας στις ΗΠΑ

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα έχει εκτεταμένες συνέπειες. Από την επίσημη είσοδό του στις ΗΠΑ το 2018, το TikTok έχει εξελιχθεί σε μια πολιτιστική δύναμη που επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2024 | 19:26

Η μάχη για το TikTok: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για το μέλλον της κινεζικής πλατφόρμας στις ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε την Τετάρτη να εξετάσει την προσφυγή του TikTok κατά ενός νόμου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση της λειτουργίας του στις ΗΠΑ.

 Η υπόθεση θα εξεταστεί σε ειδική συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου, με τη δικαστική διαδικασία να λαμβάνει εξαιρετικά ταχύρρυθμο χαρακτήρα.

Οι δικαστές αφιέρωσαν δύο ώρες για τις προφορικές αγορεύσεις, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της υπόθεσης. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την κατάθεση έκτακτης αίτησης από το TikTok και τη μητρική του εταιρεία στην Κίνα. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, το δικαστήριο δεν ζήτησε απάντηση από την κυβέρνηση, αλλά αντιμετώπισε την αίτηση ως αναφορά για πλήρη αναθεώρηση, εγκρίνοντάς την.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο την άνοιξη, μετά την έγκρισή του με ευρεία διακομματική υποστήριξη. Οι νομοθέτες εκφράζουν ανησυχίες ότι η ιδιοκτησία της εφαρμογής από κινεζική εταιρεία αποτελεί κίνδυνο, καθώς η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες για Αμερικανούς ή να διαδώσει προπαγάνδα. Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Επιπλέον, οι νομοθέτες σημειώνουν ότι αμερικανικές πλατφόρμες, όπως το Facebook και το YouTube, απαγορεύονται στην Κίνα, ενώ το ίδιο το TikTok δεν λειτουργεί στη χώρα.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα έχει εκτεταμένες συνέπειες. Από την επίσημη είσοδό του στις ΗΠΑ το 2018, το TikTok έχει εξελιχθεί σε μια πολιτιστική δύναμη που επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής. Οι χρήστες, ιδιαίτερα από τη γενιά Z και τους millennials, στρέφονται στην εφαρμογή για ειδήσεις, ψυχαγωγία και αγορές, ενθουσιασμένοι από τον μηχανισμό προτάσεών της που προσαρμόζεται στις προτιμήσεις τους.

Το Δικαστήριο έχει δείξει ενδιαφέρον για την εφαρμογή αρχών ελευθερίας του λόγου στις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει οριστικές αποφάσεις. Επιπλέον, έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα της εφαρμογής της Πρώτης Τροπολογίας σε ξένους ομιλητές, κρίνοντας ότι γενικά δεν καλύπτονται από συνταγματική προστασία, τουλάχιστον για λόγο που εκφράζεται στο εξωτερικό.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να καθορίσει το μέλλον της πλατφόρμας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα διαμορφώσει το νομικό προηγούμενο για τις ισορροπίες μεταξύ εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας του λόγου στον ψηφιακό κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί «εξαφανίζονται» τα περίπτερα: «Έχουν μείνει 4.500, μειωνόμαστε συνεχώς»

Ελλάδα 19.09.2025
Πού έχουν κλείσει τα περισσότερα περίπτερα

Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Μουσική 19.09.2025
Αντίδραση στην επένδυση του Daniel Ek σε στρατιωτική AI

Οι ξένοι τουρίστες μένουν λιγότερο και ξοδεύουν λιγότερα: Δοκιμάζεται το ελληνικό μοντέλο

Οικονομία 19.09.2025
Από τις 10,7 ημέρες το 2005, η μέση διαμονή έπεσε στις 5,9 ημέρες το 2024

Ο Σενγκούν γλεντάει σε ελληνικό εστιατόριο και ο ιδιοκτήτης του σπάει πιάτο στο κεφάλι!

Αθλητικά Νέα 19.09.2025
Γεύση από ελληνικό γλέντι πήρε ο Αλπερέν Σενγκούν μετά το τέλος του Eurobasket, με τον Τούρκο σέντερ να... γνωρίζει ήθη και έθιμα της πατρίδας μας σε εστιατόριο στην Μαρμαρίδα

«Ένας αξιόλογος γιος»: Το αιχμηρό σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Κόσμος 19.09.2025
Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, που πυροδότησε εικασίες για το «ποιον» άφησε εκτός

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονος που είχε δεμένα με αλυσίδα 14 σκυλιά

Ελλάδα 19.09.2025
Kαι μία γάτα κλεισμένη σε κλουβί

Αγρια συμπλοκή στο Ηράκλειο: 32χρονος επιτέθηκε με δρεπάνι σε 35χρονο

Ελλάδα 19.09.2025
Ο 35χρονος νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο - Συνελήφθη ο 32χρονος δράστης

Αρτέμιδα: Εγκατέλειψαν μαχαιρωμένο άνδρα σε φαρμακείο ‑Τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ

Ελλάδα 19.09.2025
Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο άνδρας στην Αρτέμιδα

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα βιβλία που έχουν γραφτεί από γυναίκες στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν

Κόσμος 19.09.2025
Στα πανεπιστήμια ανακοινώθηκε επίσης ότι δεν επιτρέπεται πλέον η διδασκαλία 18 μαθημάτων, με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν να δηλώνει ότι «συγκρούονται με τις αρχές της Σαρία και την πολιτική του συστήματος»

Συναγερμός στην Καστοριά: Βρέθηκε άνδρας θετικός στην φυματίωση

Ελλάδα 19.09.2025
Έγιναν τεστ στις στενές επαφές του