E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιστορική στιγμή στη Νότια Κορέα: «Ναι» από το κοινοβούλιο στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν Σουκ

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση ξέσπασαν σε επευφημίες

Δημοσίευση 14/12/2024 | 11:18

Ιστορική στιγμή στη Νότια Κορέα: «Ναι» από το κοινοβούλιο στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν Σουκ

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας τάχθηκε σήμερα, Σάββατο (14.12.24) υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου, όταν αποπειράθηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, μέτρο που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω έξι ώρες αργότερα.

Από τους 300 βουλευτές, οι 204 τάχθηκαν υπέρ της αποπομπής του προέδρου της Νότιας Κορέας και οι 85 καταψήφισαν τη σχετική πρόταση. Τρεις βουλευτές απείχαν και οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του σώματος, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε μετά την απόπειρα της επιβολής του στρατιωτικού νόμου.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Εθνοσυνέλευση εν αναμονή της ψηφοφορίας ξέσπασαν σε επευφημίες με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν εκεί.

Πλέον τίθεται σε αναστολή η άσκηση των καθηκόντων του Γιουν, έως ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι επικυρώνει ή όχι την καθαίρεσή του. Γι’ αυτό θα χρειαστούν 180 ημέρες. Στο ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου θα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου.

Εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο επικυρώσει την αποπομπή του, ο Γιουν θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Νότιας Κορέας που έχει αυτή την τύχη, μετά την Παρκ Γκιουν-χιέ το 2017.

Μαζικές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νότιας Κορέας βγήκαν από νωρίς στους δρόμους απαιτώντας από το κοινοβούλιο να παύσει τον πρόεδρο της χώρας, μετά το φιάσκο της 3ης Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με αίτημα τα μέλη της νοτιοκορεάτικης εθνικής αντιπροσωπείας να πουν «ναι» στη δεύτερη προσπάθεια της αντιπολίτευσης για την καθαίρεση του προέδρου, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο κ. Γιουν γλίτωσε την αποπομπή την 7η Νοεμβρίου όταν αποφάσισε να αλλάξει στάση ο ηγέτης της παράταξής του Χαν Ντονγκ-χουν, που παρότι έλεγε αρχικά πως το Κόμμα της Εξουσίας στον Λαό θα τασσόταν υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακάλεσε και οι βουλευτές του απείχαν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ωστόσο αυτή την εβδομάδα, ο κ. Χαν τάχθηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα υπέρ της παύσης του αρχηγού του κράτους, που παραμένει αδιάλλακτος και υπεραμύνεται της απόφασής του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

«Θα δώσω μάχη έως την ύστατη στιγμή»

Σε διάγγελμά του την περασμένη Πέμπτη επέμεινε να χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση «αντικρατική» δύναμη που απειλεί τη «φιλελεύθερη δημοκρατία» και συνδέεται με τον από βορρά κομμουνιστικό κίνδυνο.

«Θα δώσω μάχη μαζί με τον λαό ώστε την ύστατη στιγμή», επέμεινε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, τονίζοντας πως δεν προσπαθεί να «αποφύγει τη νομική και την πολιτική ευθύνη για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου», μέτρου που αναγκάστηκε να ανακαλέσει έπειτα από μερικές ώρες πιεζόμενος από τη Βουλή και χιλιάδες διαδηλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Χτες
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα Χτες
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος Χτες
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα Χτες
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα Χτες
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής

«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα

Κόσμος Χτες
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια