E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέος ΚΟΚ: Πόσο και πού μειώνεται το όριο ταχύτητας, σε ποιους απαγορεύονται τα ηλεκτρικά πατίνια

Κλήσεις με SMS στους παραβάτες - Έρχονται αυστηρότερες ποινές - Πότε θα επιτρέπεται η διήθηση μοτοσικλετών ανάμεσα στα αυτοκίνητα

Δημοσίευση 13/12/2024 | 19:39

Νέος ΚΟΚ: Πόσο και πού μειώνεται το όριο ταχύτητας, σε ποιους απαγορεύονται τα ηλεκτρικά πατίνια

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες και να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.

Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή UPDATE, επισημαίνοντας πως «ο προηγούμενος ΚΟΚ είναι από το 2007. Μετά από 18 χρόνια, προχωράμε σε ένα καινοτόμο σχέδιο που αντιμετωπίζει τα σύγχρονα δεδομένα της κυκλοφορίας αλλά και της ζωής μας».

Νέος ΚΟΚ: Με SMS η κλήση στους παραβάτες

Ο υφυπουργός Μεταφορών ανέφερε πως ο νέος ΚΟΚ θα εισαγάγει καινοτομίες, όπως η ψηφιακή κλήση μέσω ενός σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης παραβάσεων, που θα βελτιώσει την επιβολή του νόμου και θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Ο κ. Οικονόμου επίσης τόνισε ότι με SMS οι παραβάτες θα λαμβάνουν την κλήση και με 1.388 κάμερες θα καταγράφονται οι παραβάσεις ενώ κατέληξε: «Η προσπάθεια είναι να φέρουμε την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνοντας τους νεκρούς από τροχαία και ενισχύοντας την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Από τις πιο βασικές αλλαγές είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 χλμ/ώρα σε 30 χλμ/ώρα στον αστικό ιστό, στοχεύοντας στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Μέσα στις πόλεις έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις ταχύτητες και τον τρόπο που οδηγούμε. Το 2023, από τους 621 νεκρούς σε τροχαία, οι μισοί σκοτώθηκαν μέσα στον αστικό ιστό, ενώ 100 κινούνταν με τα πόδια, όπως ανέφερε ο υφυπουργός. Η νέα νομοθεσία επιδιώκει να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τους πεζούς, τα ποδήλατα και τη μικροκινητικότητα, συμβάλλοντας στην ασφάλεια όλων.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου ερωτώμενος αν είναι έλλειμμα παιδείας ο τρόπος που οδηγούμε, βαδίζουμε και κινούμαστε, απάντησε: «Πραγματικά είναι μια προβληματική κατάσταση. Βλέποντας τα νούμερα αυτά είμαστε τέταρτοι χειρότεροι στην Ευρώπη. Βέβαια κάποτε, πριν 10 -15 χρόνια, ήμασταν χειρότεροι με πάνω από 2000 νεκρούς. Έχουμε βελτιωθεί, αλλά είμαστε μακριά ακόμα από το μέσο όρο νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Ο μέσος όρος είναι οι 49 στην Ευρώπη. Εμείς είμαστε στους 60».

Η διήθηση δικύκλων (δηλαδή το να κινείται η μηχανή ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα), θα επιτρέπεται υπό αυστηρούς όρους, όπως η ταχύτητα που δεν θα ξεπερνά τα 25 χλμ/ώρα. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «δίνουμε τη δυνατότητα στα δίκυκλα να κινούνται ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα, αλλά η χρήση κράνους είναι αδιαπραγμάτευτη. Θα είμαστε πολύ αυστηροί με τους παραβάτες».

Νέος ΚΟΚ: Σε ποιους θα απαγορεύονται τα ηλεκτρικά πατίνια

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους κανονισμούς για τα ηλεκτρικά πατίνια, με στόχο την ασφάλεια των χρηστών και την αποφυγή δυστυχημάτων. Τα πατίνια θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες, όπως περιορισμός ταχύτητας στα 25 χλμ/ώρα και υποχρεωτική χρήση κράνους και φωτεινών σημάτων. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «το ηλεκτρικό πατίνι θα απαγορεύεται για άτομα κάτω των 15 ετών. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι ένα παιδί 12 ετών δεν μπορεί να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε κεντρικές οδούς όπως η Μεσογείων».

Ο νέος ΚΟΚ εισάγει αυστηρότερες ποινές για αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως η παράνομη χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ή το παρκάρισμα σε ράμπες ΑμεΑ. Όπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου «Η ΛΕΑ είναι ιερή, είναι για ασθενοφόρα και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Όσοι την παραβιάζουν θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές».

Επιπλέον, αυστηρότερες ποινές θα επιβάλλονται για παραβάσεις όπως η μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας, με αυξανόμενες κυρώσεις για υποτροπές. «Το δεν φοράω κράνος έχει ένα πρόστιμο Διοικητικό αφαίρεση διπλώματος. Αν όμως σε ξαναπιάσω μέσα σε ένα, σε ένα διάστημα πάλι να μην το φοράς και σε ξαναπιάσω 3η φορά μέσα σε μια 5ετία για 5 χρόνια θα αφαιρείται το δίπλωμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG ‑ «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν

Κόσμος 04.03.2026
Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι

Κόσμος 04.03.2026
Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε

Κόσμος 04.03.2026
Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ ‑ Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα

Κόσμος 04.03.2026
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες

Κόσμος 04.03.2026
Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Κόσμος 04.03.2026
Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα 04.03.2026
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Κόσμος 04.03.2026
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ

Κόσμος 04.03.2026
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Κόσμος 04.03.2026
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Καιρός 04.03.2026
Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.