E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλλαγές στα ρεπό των εργαζομένων ‑ Σε ποιον τομέα

Τι αναφέρει η πρόταση που υπέβαλλε η ΕΣΕΕ

Δημοσίευση 13/12/2024 | 18:34

Αλλαγές στα ρεπό των εργαζομένων ‑ Σε ποιον τομέα
Φωτογραφία από Lukas

Πρόταση προς το υπουργείο Εργασίας, να αλλάξει η καταβολή των ρεπό στους εργαζόμενους που θα δουλέψουν τις Κυριακές των εορταστικών ημερών στα εμπορικά καταστήματα, υπέβαλλε η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του endisy.gr η Συνομοσπονδία με επιστολή της προς την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, επικαλείται λόγους αυξημένης αγοραστικής κίνησης, για να ζητήσει ειδικά για φέτος, τα ρεπό για την εργασία τις Κυριακές 15, 22 και 29 Δεκεμβρίου, να μην δοθούν όπως ορίζει η σχετική εργατική νομοθεσία, την εβδομάδα που έπεται.

Αντίθετα, προτείνουν να χορηγηθούν τα ρεπό σε εργάσιμη ημέρα τον Ιανουάριο. Πάντα όμως, η σχετική απόφαση να παρθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των εργαζομένων.

Πηγές της Σταδίου 29, επισήμαιναν ότι η συγκεκριμένη πρόταση, ουσιαστικά αλλάζει ένα βασικό σημείο της εργατικής νομοθεσίας, τη χορήγηση ρεπό, μετά από εργασία την Κυριακή. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Πολλώ δε μάλλον, όταν η εν λόγω πρόταση κατατίθεται στο υπουργείο Εργασίας, λίγα 24άωρα πριν τεθεί σε εφαρμογή η εργασία την πρώτη, από τις τρεις Κυριακές, που τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά, δηλαδή την 15η Δεκεμβρίου. Έτσι, υπάρχει και ένα πρακτικό θέμα αλλαγής διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς θα έπρεπε να κατατεθεί προς ψήφιση σχετική τροπολογία. Όμως, έτσι και αλλιώς, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να διαφωνεί στην ίδια την ουσία της εν λόγω πρότασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκονται και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ), που δεν έκρυψαν τον αιφνιδιασμό τους από τη συγκεκριμένη πρόταση, για την οποία δεν είχαν ενημερωθεί αρμοδίως. Σε κάθε περίπτωση, η διαφωνία της ΟΣΕΥΠΕ επί της πρότασης αλλαγής των ρεπό εδράζεται και στο γεγονός πως μαζί με την Κυριακή που δούλεψαν οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, λόγω Black Friday, προκύπτουν τέσσερις εργάσιμες εντός Δεκεμβρίου. Άρα, θα υπήρχε ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να δουλέψουν χωρίς ρεπό όλο το μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Επικίνδυνος οδηγός βυτιοφόρου «έπαιζε τα φώτα» και έκανε παράνομη προσπέραση κοντά στο αεροδρόμιο Χανίων, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Το βίντεο αποτυπώνει όσα γίνονται τόσο από την πίσω, όσο και από την μπροστινή πλευρά του αυτοκινήτου, πριν και μετά την προσπέραση

Πώς σκαρφάλωσε το ζευγάρι στην κορυφή του Εmpire State Building χωρίς να τους καταλάβει κανείς;

Κόσμος 03.07.2026
Το ζευγάρι αφέθηκε ελεύθερο μετά την ακρόαση στο Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν, αντιμέτωπο με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που προβλέπουν ποινή έως επτά ετών.

Γάμοι, βαπτίσεις και δεξιώσεις στο ψηφιακό «ραντάρ» της ΑΑΔΕ

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Ηλεκτρονική καταγραφή συναλλαγών και διασταυρώσεις με το myDATA για τον εντοπισμό αποκρυμμένων εσόδων

Χαλάνδρι: 17χρονος έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Τα αίτια της πτώσης του εξετάζονται

Μεσσηνία: Πώς έγινε η τραγωδία με τον πνιγμό του 6χρονου στην πισίνα

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Δραματικές στιγμές ζει η μητέρα του 6χρονου παιδιού που πνίγηκε σε πισίνα στη Μεσσηνία με την 32χρονη να μην μπορεί να πιστέψει ότι το μικρό της αγγελούδι δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Γνωστός τράπερ, διάσημο μοντέλο‑επιχειρηματίας και influencer κατηγορούνται για παράνομη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εμπορική επικοινωνία τυχερών παιγνίων που διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, ως διαφημιστές, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή

Εθνικιστικό ντελίριο στον τουρκικό Τύπο για το Κυπριακό

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα ανησυχίας και να προλάβουν τυχόν εξελίξεις στο Κυπριακό επιδίδονται κορυφαίοι αρθρογράφοι του τουρκικού

Πάνω από τρεις οι δράστες του φονικού χτυπήματος σε βάρος στελεχών της ΝΔ: Tα στοιχεία που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τα ευρήματα από τα σημεία των επιθέσεων, αλλά και το υλικό που έχει συλλεχθεί, προκειμένου να φτάσουν στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων

«Πού είναι οι γονείς σου;»: 8χρονος έκανε μόνος του τζετ σκι στον ωκεανό

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Ο πατέρας του παιδιού παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως η οδήγηση ήταν πιθανώς παράνομη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για πλημμέλημα.

Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες: Ποιος νόμος καταργείται μετά από 97 χρόνια και τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Κατάτμηση και ένωση διαμερισμάτων, είσπραξη κοινοχρήστων και υπερεξουσίες διαχειριστών στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως το φθινόπωρο.

Νέα Υόρκη: Καύσωνας 46°C και ο δήμαρχος θέλει οικονομία στα κλιματιστικά

Κόσμος 03.07.2026
Η αίσθηση της θερμοκρασίας στην πόλη αναμένεται να φτάσει τους 43°C, ενώ στα προάστια μπορεί να αγγίξει ακόμη και τους 46°C

Χρήματα από την κόρη στον πατέρα, φόρος στον... γαμπρό: Το λάθος που μπορεί να κοστίσει ακριβά στις οικογενειακές δωρεές

E-Daily 2.TopNews 03.07.2026
Η ΑΑΔΕ έκρινε ότι τη δωρεά ήταν του γαμπρού και όχι της κόρης - Χάθηκε το αφορολόγητο και επιβλήθηκαν φόρος και πρόστιμο