E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Για ποια ιογενή νόσο ξεκινούν προληπτικοί ψεκασμοί στα αεροδρόμια της χώρας

Αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ξεκινήσουν υπολειμματικοί ψεκασμοί σε αεροπλάνα επικίνδυνων για εγχώρια μετάδοση Δάγκειου πυρετού περιοχών

Δημοσίευση 13/12/2024 | 14:46

Για ποια ιογενή νόσο ξεκινούν προληπτικοί ψεκασμοί στα αεροδρόμια της χώρας

Ενισχυμένα μέτρα για να αποτρέψει εγχώρια μετάδοση του Δάγκειου πυρετού λαμβάνει η χώρα μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια, μιας και η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει αυξημένη ανησυχία για την κυκλοφορία τους και την εγκατάστασή τους σε μέρη που δεν ενδημούσαν.

Προ των πυλών είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για προληπτικούς ψεκασμούς και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας μας όπου ο πληθυσμός του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης» βρίσκεται στο … κόκκινο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, και άλλοι ειδικοί του Οργανισμού σε προχθεσινή ημερίδα με αντικείμενο επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας, η ΚΥΑ είναι στα νομικά τμήματα των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για να «πέσουν» οι υπογραφές. Μπορεί αυτή η περίοδος να μην είναι συνδεδεμένη με τσιμπήματα κουνουπιών και μετάδοση ασθενειών από αυτά, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν εκπέμψει sos για κουνούπια … παντός καιρού αφού εντοπίζονται και τον χειμώνα. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ και τα συναρμόδια Υπουργεία οχυρώνουν τη χώρα ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού, μιας και οι θερμοκρασίες όσο πάνε και ανεβαίνουν με σημαντική επίπτωση σε ό,τι αφορά στις μεταδιδόμενες μέσω των κουνουπιών ασθένειες.

Βασιζόμενος σε διεθνή δεδομένα, ο ΕΟΔΥ, με ενίσχυση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, έχει καταρτίσει και υλοποιεί διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επέκταση του δικτύου παγίδων παρακολούθησης των κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και πρωτόκολλα και αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η επιτήρηση αυτή έχει στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων για τη χώρα μας ειδών κουνουπιών, καθώς και την παρακολούθηση των πληθυσμών των ειδών με υγειονομική σημασία. Τα δεδομένα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κουνουπιών, για τη στοχευμένη και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι οι προληπτικοί ψεκασμοί σε αεροδρόμια περιοχών όπου είναι εγκατεστημένο το ασιατικό κουνούπι «τίγρης» (Aedes albopictus), ικανός διαβιβαστής Δάγκειου πυρετού. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα έχουν σκοπό και τον έγκαιρο έλεγχο τυχόν εισαγωγής του κουνουπιού Aedes aegypti, συγγενούς είδους με το ασιατικό κουνούπι τίγρης, το οποίο είναι ο ικανότερος διαβιβαστής του Δάγκειου πυρετού και των άλλων ιών (Τσικουνγκούνια και Ζίκα). Το Aedes aegypti δεν έχει βρεθεί ακόμη στην Ελλάδα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανόν να εισαχθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, οι υπολειμματικοί ψεκασμοί, όπως λέγονται, θα γίνονται στοχευμένα στα αεροπλάνα. Οι ποσότητες, ο τρόπος, οι ουσίες και τα μέτρα προφύλαξης αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ. Ακολουθούν, πάντως, τις κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ψεκασμός θα γίνεται σε επιφάνειες και η δράση του είναι υπολειμματική, δηλαδή διαρκεί περίπου 8 εβδομάδες και εάν κάτσει επάνω το επικίνδυνο κουνούπι πεθαίνει.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει ήδη τη λήψη μέτρων σε ταξιδιώτες που επισκέπτονται ενδημικές στο Δάγκειο πυρετό χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην ενδημική χώρα/ περιοχή και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά από την επιστροφή τους στην Ελλάδα πρέπει να κάνουν χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος (στο δέρμα και πάνω από τα ρούχα) και περιβάλλοντος. Αυτά μπορεί να είναι οι σήτες, οι κουνουπιέρες, τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες. Συνιστάται επίσης η χρήση μακριών ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα.

Ο Δάγκειος πυρετός

Ο Δάγκειος είναι η πιο σημαντική ιογενής νόσος που μεταδίδεται με κουνούπια, σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Eνδημεί σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, σε αστικές και ημι-αστικές περιοχές, στην Αμερικανική ήπειρο, την Καραϊβική, την Ασία, την Αφρική και τον Δυτικό Ειρηνικό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται τα τελευταία δύο έτη μία δραματική αύξηση κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν καταγραφεί ήδη μέσα στο 2024, έχοντας σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα δημόσιας υγείας.

Η παρουσία του Aedes albopictus (ασιατικό κουνούπι «τίγρης») ανά την Ελλάδα

Στην Ευρώπη, ο Δάγκειος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία εμπυρέτου (μετά την ελονοσία) σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τροπικές-υποτροπικές χώρες. Επιπλέον, τα τελευταία έτη, σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης (κυρίως Γαλλία και Ιταλία) καταγράφηκαν κατ’ εξακολούθηση συμβάντα εγχώριας μετάδοσης Δάγκειου πυρετού και Chikungunya, με κουνούπια Aedes albopictus, τα οποία μολύνθηκαν από μεταδοτικούς ταξιδιώτες. Μάλιστα, τα δύο τελευταία έτη, καταγράφηκε ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός εγχώριων κρουσμάτων Δάγκειου σε Γαλλία και Ιταλία. Στη χώρα μας, τα τελευταία έτη έχουν καταγραφεί μόνο εισαγόμενα περιστατικά αυτών των νοσημάτων, σε περιορισμένο αριθμό, σε ταξιδιώτες που είχαν έρθει από ενδημικές χώρες του εξωτερικού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά ‑ Εκκενώθηκαν προληπτικά γειτονικές πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν στο σημείο - Διακοπή κυκλοφορίας και αποκλεισμός της περιοχής

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Πάνω από 40 βαθμοί αλλά και μπουρίνια από το απόγευμα ‑ δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αγγίζει τους 43 βαθμούς - στο λεκανοπέδιο Αττικής έως 41 βαθμοί Κελσίου

Γιγάντιο «φαράγγι» ανοίχτηκε στον Ήλιο ‑ Τι σημαίνει για τη Γη

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ηλιακός άνεμος στρέφεται κατευθείαν προς τον πλανήτη μας

Εύβοια: Νεκρός 65χρονος γιατρός – Κατέρρευσε ενώ έβγαινε από τη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε μπρούμυτα στο νερό

Μαίρη Λίντα: Η εξόδιος ακολουθία την Παρασκευή στον Αγιο Ανδρέα του Γηροκομείου

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η ταφή της μεγάλης ερμηνεύτριας θα γίνει στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών

Νυφικό από σχεδόν 3.000 χαρτάκια αυτοκόλλητων του Μουντιάλ έγινε viral ‑ από τα σκουπίδια στα σκαλιά της εκκλησίας

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Σχεδόν τρεις χιλιάδες χαρτάκια που θα κατέληγαν στον κάδο μετατράπηκαν σε ένα εντυπωσιακό νυφικό στη Βραζιλία

Βάσεις 2026: Αύριο μετά τις 11:00 οι ανακοινώσεις

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τις Βάσεις 2026 και τα επόμενα βήματα για τους επιτυχόντες

Μία στα 15 εκατομμύρια: Αυστραλή γέννησε πανομοιότυπα τετράδυμα χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Τα τέσσερα κορίτσια προήλθαν από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο που μοιράστηκε σε τέσσερα έμβρυα, σε μια από τις σπανιότερες εγκυμοσύνες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Λίντα – Μια σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η σπουδαία ερμηνεύτρια που αποτέλεσε πρότυπο για γενιές τραγουδιστριών και μισό αιώνα κυριάρχησε στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Λεοπάρδαλη μπήκε σε κατάστημα και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη ‑ Εκείνος την παγίδευσε κλείνοντας τα ρολά

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο 25χρονος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα από τα δόντια του άγριου θηρευτή

Ηλεκτρικό σκούτερ εξερράγη στην Κυψέλη και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ένα ΙΧ έγινε στάχτη στην Κυψέλη αφού ηλεκτρικό σκούτερ σταθμευμένο δίπλα του τυλίχθηκε στις φλόγες