E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιδού ο τρόπος να τελειώσει το μποτιλιάρισμα στην Αθήνα

Η εφαρμογή του σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας

Δημοσίευση 13/12/2024 | 13:26

Ιδού ο τρόπος να τελειώσει το μποτιλιάρισμα στην Αθήνα

Ένα viral βίντεο έχει καταγράψει ένα ιδιόμορφο φορτηγό στη γέφυρα του λιμανιού του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο καταπίνει και αφήνει πίσω του τσιμεντόλιθους για να αναδιαμορφώσει τις λωρίδες κυκλοφορίας.

Αυτό το καινοτόμο σύστημα, που έχει σχεδιαστεί για την ανακούφιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που δεν είναι μια νέα ιδέα.

Το φορτηγό, γνωστό ως «μηχάνημα μεταφοράς φραγμάτων» ή «φερμουάρ», μετακινεί τσιμεντένια φράγματα για να προσαρμόσει τη χάραξη του δρόμου στις μεταβαλλόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Καθώς κινείται κατά μήκος της γέφυρας, το φορτηγό σηκώνει έως και 16 τσιμεντένια μπλοκ, που το καθένα ζυγίζει 750 κιλά (1.650 λίβρες), και τα εναποθέτει σε νέα θέση, ανακατανέμοντας ουσιαστικά τις λωρίδες κυκλοφορίας εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο.

Αυτό επιτρέπει την ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας κατά τις ώρες αιχμής, δίνοντας περισσότερο χώρο στην πιο πολυσύχναστη κατεύθυνση.

Ο Οργανισμός Μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας λειτουργεί τέτοια μηχανήματα στη γέφυρα του λιμανιού του Όκλαντ από το 1990.

Το σημερινό σύστημα, που εισήχθη το 2009, μπορεί να επανατοποθετήσει τα εμπόδια κατά μήκος του τμήματος μήκους 2,2 χιλιομέτρων σε μόλις 20 λεπτά, κινούμενο με ταχύτητες έως 16 χλμ/ώρα

Οι μπάρες αντικατέστησαν μια προηγούμενη μέθοδο που χρησιμοποιούσε φώτα για την αλλαγή κατεύθυνσης της λωρίδας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλαπλές μετωπικές συγκρούσεις τη δεκαετία του 1980.

Αν και παρόμοια μηχανήματα λειτουργούν σε πόλεις όπως το Σίδνεϊ, το Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Ντιέγκο, το βίντεο έχει προκαλέσει συζητήσεις στο διαδίκτυο.

Ορισμένοι θεατές πρότειναν ότι θα μπορούσαν να αρκούν απλούστερες λύσεις, όπως τα φώτα αναστρέψιμης λωρίδας κυκλοφορίας.

Ωστόσο, οι μπάρες παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, καθώς διαχωρίζουν φυσικά τα αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από τα 3 στα 220 δισ. δολάρια: Πώς το Μουντιάλ μετατράπηκε σε οικονομικό γίγαντα

E-Daily 3.Left 11.06.2026
Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν αποτελεί πια μόνο μια γιορτή του ποδοσφαίρου

Παραιτήθηκε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, Πέμπτη, επικαλούμενος διαφωνία σχετικά με το ύψος των αμυντικών δαπανών

Οι χάρτες με τις περιοχές που θα πληγούν πιο έντονα από καταιγίδες – Πότε φτιάχνει ξανά ο καιρός

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Προειδοποίηση της ΕΜΥ για την αλλαγή του καιρού

IRIS: Νέες αλλαγές στις μεταφορές ‑ Τι ισχύει από 30 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η υπηρεσία IRIS payments αποτελείται από τρία καινοτόμα και αξιόπιστα προϊόντα άμεσης πληρωμής

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Η αντισυνταγματάρχης Μαρία Κιοϊλιού έγραψε ιστορία

Αγρίνιο: Πρώην υπάλληλος «φόρτωσε» την εταιρική κάρτα καυσίμων εταιρείας με 32.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος έξι ημεδαπών για κλοπή, καθώς και σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Πτώση των βάσεων δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τις Πανελλήνιες 2026

Ελλάδα 11.06.2026
Τα μαθήματα και τα επιστημονικά πεδία

Νεκροί τρεις ναυτικοί του πετρελαιοφόρου Settebello που έπληξαν οι ΗΠΑ στα ανοιχτά του Ομάν

Κόσμος 11.06.2026
Το Settebello είναι το όγδοο πλοίο που εξουδετερώνεται μετά την έναρξη του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Παραιτήθηκε ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου

Πολιτική 11.06.2026
Δεύτερη παραίτηση Γενικού Γραμματέα με φόντο το κύκλωμα στις πολεοδομίες - έξι συλλήψεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Καθαρισμός οικοπέδων: Φρένο στην παράταση ‑ Μεγάλα πρόστιμα στους ξεχασιάρηδες

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Μόλις 300.000–350.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα, ενώ η προθεσμία της 15ης Ιουνίου παραμένει αμετάκλητη σύμφωνα με τον υπουργό Τουρνά.