E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συρία: Τον διαμελισμό της ζητούν Ισραηλινοί ‑ Ποια είναι τα νέα κράτη που προτείνουν

Σε 20 χρόνια, η Λατάκεια μπορεί να είναι μια νέα Σιγκαπούρη εάν χωριστεί από την υπόλοιπη Συρία τονίζεται στο νέο άρθρο

Δημοσίευση 12/12/2024 | 16:48

Συρία: Τον διαμελισμό της ζητούν Ισραηλινοί ‑ Ποια είναι τα νέα κράτη που προτείνουν

Με την κατάσταση στη Συρία κάθε άλλο παρά ήρεμη, μετά το «ρεσάλτο» των τζιχαντιστών τη Δαμασκό το δημοσίευμα του ισραηλινού μέσου Times Of Israel, με τίτλο «Χωρίστε τη Συρία» ρίχνει... λάδι στην φωτιά.

Σε αυτό, ο υπογράφων το άρθρο Zev Farber, ακαδημαϊκός και ραβίνος υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για ειρήνη στην περιοχή είναι να διαμελισθεί η Συρία σε τρία κράτη. Ένα για τους Δρούζους (αραβικό έθνος με ιδιαίτερη θρησκεία που είναι μια σύνθεση από Ισμαηλισμό (κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ), Χριστιανισμό, Γνωστικισμό, Νεοπλατωνισμό, Ζωροαστρισμό, Βουδισμό, Μανιχαϊσμό, Πυθαγορισμό και άλλες φιλοσοφίες και πεποιθήσεις), ένα για τους αλεβίτες και ένα για τους μουσουλμάνους σουνίτες.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει, τα αίτια της βάναυσης συμπεριφοράς του καθεστώτος Άσαντ κατά των κατοίκων της Συρίας, οφείλονται στην «ευαίσθητη» θέση των Αλεβιτών. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί χώρισαν τις "σφαίρες επιρροής" τους για να ελέγξουν το Λεβάντε, το οποίο είχαν πάρει από τους Οθωμανούς. Και συνεχίζει: «αρχικά, η παράκτια περιοχή που περιείχε τους Αλεβίτες επρόκειτο να κυβερνηθεί απευθείας από τη Γαλλία και η υπόλοιπη Συρία ως αυτόνομη αραβική χώρα. Στη συνέχεια, το 1922, η παράκτια περιοχή των Αλαουιτών διαμορφώθηκε ως δική της αυτόνομη οντότητα, το "Κράτος της Λατάκειας", χωριστά από τη Συρία.Οι Δρούζοι στην περιοχή Hawran (που περιλαμβάνει τα ισραηλινά Υψίπεδα του Γκολάν, το νότιο τμήμα της Συρίας και το βόρειο τμήμα της Ιορδανίας) ήταν επίσης ανεξάρτητοι εκείνη την εποχή. Το ανεξάρτητο καθεστώς της Λατάκειας καταργήθηκε το 1936, όταν οι Γάλλοι ενοποίησαν τη Συρία».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο οι Αλεβίτες τότε τους παρακάλεσαν να μην το κάνουν, καθώς πίστευαν ότι δεν ήταν ασφαλές να είναι μειονότητα σε μια σουνιτική χώρα. Σημειώνει δε ότι ο προπάππους του Μπασάρ Αλ Ασάντ, Σουλεϊμάν Αλί αλ Ασάντ, έγραψε μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι οι Αλαβίτες θα προτιμούσαν να παραμείνουν αυτόνομοι υπό γαλλική προστασία παρά να ενταχθούν σε ένα πλήρες σουνιτικό κράτος της Συρίας. Αλλά αγνοήθηκε. Γι' αυτό και οι Αλεβίτες «κατέλαβαν» θέσεις εξουσίας και φρόντισαν να παραμείνουν ασφαλείς πατάσσοντας σκληρά κάθε αντιπολίτευση.

Τρία κράτη

Ως μοναδική λύση για τον τερματισμό των συγκρούσεων ο ισραηλινός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι πρέπει η Συρία να «κοπεί» σε τρία κομμάτια: «οι Αλεβίτες πρέπει να μεταρρυθμιστούν ως κράτος της Λατάκειας, με διεθνή προστασία έναντι της σουνιτικής Συρίας, ώστε να μπορέσουν να εδραιωθούν». Η εκτίμησή μου είναι ότι, σε 20 χρόνια, η Λατάκεια μπορεί να είναι μια νέα Σιγκαπούρη.

Οι Δρούζοι πρέπει επίσης να απελευθερωθούν από αυτό που μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο, αντιδραστικό καθεστώς, με το Χαβράν ως δική του πολιτεία. Τα σύνορά τους θα προστατεύονται από το Ισραήλ, το οποίο θα προτιμούσε σθεναρά ένα σύνορο με μια χώρα Δρούζων παρά με μια σουνιτική Συρία, η οποία θα μπορούσε να πάει σε εξτρεμιστική κατεύθυνση- θυμηθείτε, το ISIS είχε προσπαθήσει να καταλάβει και τη Συρία.

Η υπόλοιπη Συρία θα εδραιωθεί ως σουνιτική χώρα. Η ελπίδα μου είναι ότι θα είναι ειρηνική και προοδευτική, αλλά δεν είναι κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να ελέγξει.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θέση δεν αποτελεί κάποιου είδους επίσημη στάση του Ισραήλ, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος των εδαφών στα οποία κατοικούν οι Δρούζοι, ανακηρύσσοντάς τις «νεκρή ζώνη» εγείρει ερωτήματα.

Εντύπωση πάντως κάνει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο άρθρο δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Κούρδους, οι οποίοι έχουν υπό τον έλεγχό τους σημαντικό μέρος της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Στις κάλπες σήμερα οι πολίτες

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Κεντρικό ζητούμενο ο βαθμός του πολιτικού κατακερματισμού

Final Four Euroleague 2026: Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί στον τελικό – Τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Το ραντεβού για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού έχει οριστεί στις 17:00, με τους συρμούς να αναχωρούν στις 18:00 για τον σταθμό «Ειρήνη» χωρίς καμία ενδιάμεση στάση

Ανγκόλα: 28 νεκροί από κατάρρευση παράνομου χρυσωρυχείου

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ανάμεσα στα θύματα βρέθηκαν 13 μέλη της ίδιας οικογένειας

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποιες εκπρόθεσμες δηλώσεις γλιτώνουν οριστικά από πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Αναλυτικός οδηγός για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές δηλώσεις έως 100 ευρώ - Τι αλλάζει για τροποποιητικές, ΦΠΑ και υποχρεώσεις ανηλίκων

Μικρολίμανο: Το θρίλερ επιστροφής του «Τίτι» στην Ελλάδα μέσω Αλβανίας και τα πολλαπλά ψεύδικα ονόματα

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ερυθρά αγγελία και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκκρεμούσαν σε βάρος του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ένοπλος – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Ο δράστης άνοιξε πυρ σε σημείο ελέγχου της Μυστικής Υπηρεσίας και εξουδετερώθηκε – Ο Τραμπ βρισκόταν στην κατοικία του και δεν κινδύνευσε

Πάτρα: Αστυνομικοί έσπασαν πόρτα για να σώσουν γυναίκα που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον άνδρα της

E-Daily 2.TopNews 24.05.2026
Η κακοποιημένη γυναίκα φώναζε για βοήθεια, καθώς ο σύζυγός της την χτυπούσε μέσα στο σπίτι τους, χωρίς αυτή να μπορεί να αντιδράσει

ΔΝΤ: Η ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες δαπάνες σε άμυνα, ενέργεια και συντάξεις τα επόμενα 15 χρόνια

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δημόσιο χρέος στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει το 130% του ΑΕΠ έως το 2040 χωρίς μέτρα, εκτιμά το ΔΝΤ - Προτείνει μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση και κοινό δανεισμό

Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της επόμενης πανδημίας – Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Νέα έκθεση προειδοποιεί ότι οι επιδημίες γίνονται συχνότερες και πιο επικίνδυνες, ενώ οι χώρες δεν είναι έτοιμες για την επόμενη μεγάλη υγειονομική κρίση

Σκάνδαλο με «ελληνικά» αρχαία αγαλματίδια στον Οίκο Sotheby’s: Πλαστά έγγραφα πρόδωσαν την απάτη των 680.000 λιρών

E-Daily 2.TopNews Χτες
46χρονος άνδρας προσπάθησε να πουλήσει ψεύτικα αρχαία αγάλματα στον οίκο δημοπρασιών

Πλανητική παρέλαση: Το σπάνιο φαινόμενο που θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό ‑ Πότε θα σημειωθεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έχετε την ευκαιρία να παρατηρήστε μια σπάνια ευθυγράμμιση Αφροδίτης, Δία και Ερμή