E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ευθύνες στη Marfin για την καταστροφή του κτιρίου στη Σταδίου τον Μάιο του 2010 επιρρίπτει ο Αρειος Πάγος

Την ημέρα εκείνη έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι στην τράπεζα, μεταξύ των οποίων ήταν και μία έγκυος τραπεζοϋπάλληλος

Δημοσίευση 12/12/2024 | 13:22

Ευθύνες στη Marfin για την καταστροφή του κτιρίου στη Σταδίου τον Μάιο του 2010 επιρρίπτει ο Αρειος Πάγος

Αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε ευθύνη της τότε μισθώτριας Τράπεζας Marfin και των κατ’ ιδίαν μελών του Δ.Σ. της, για τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας προς αποτροπή της καταστροφής του νεοκλασσικού κτιρίου επί της οδού Σταδίου 23, στο κέντρο της Αθήνας, το Δ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανήρεσε την υπ΄ αριθμ. 5541/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια πορείας συλλαλητηρίου πυρπόλησαν το νεοκλασσικό κτίριο, επί της οδού Σταδίου 23 στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, το οποίο μίσθωνε τότε η Τράπεζα Marfin.

Την ημέρα εκείνη έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι στην Marfin, μεταξύ των οποίων ήταν και μία έγκυος τραπεζοϋπάλληλος.

Ο Άρειος Πάγος, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου του 2020 έχει αντιφατικές και ανεπαρκείς αιτιολογίες, ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο θα συγκροτηθεί από άλλο δικαστή, εκτός εκείνου που εξέδωσε την αναιρούμενη απόφαση του Εφετείου.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος στην υπ΄ αριθμ. 1532/2024 απόφασή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Το Εφετείο υπό τις προεκτεθείσες παραδοχές του, στέρησε την προσβαλλόμενη απόφαση από νόμιμη βάση, καθόσον διέλαβε ανεπαρκείς, ασαφείς και αντιφατικές αιτιολογίες, ως προς το κρίσιμο ζήτημα της αδικοπρακτικής ευθύνης της πρώτης αναιρεσίβλητης μισθώτριας τράπεζας και των μελών του ΔΣ αυτής (δευτέρου, τρίτου, τετάρτου και πέμπτου των αναιρεσίβλητων), ως προς τις αποδιδόμενες σ’ αυτούς παραλείψεις, που καθιστούν ανέφικτο τον αναιρετικό έλεγχο, ως προς τις ουσιαστικού δικαίου διατάξεις των άρθρων 914, 330, 300, 297 και 298 του ΑΚ, τις οποίες εσφαλμένα δεν εφάρμοσε κι έτσι παραβίασε αυτές εκ πλαγίου».

Κατά την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Εφετείο, μεταξύ των άλλων, δέχθηκε ότι «για την ολοσχερή καταστροφή του μισθίου δεν φέρει καμία υπαιτιότητα η πρώτη εναγόμενη μισθώτρια, χωρίς να διαλαμβάνει παραδοχές για τη λήψη και την τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας» και «διέλαβε ανεπαρκείς αιτιολογίες εάν οι αποδιδόμενες παραλείψεις στη μισθώτρια τράπεζα και στα μέλη του ΔΣ αυτής, ως οργάνων του νομικού προσώπου». Τέλος, το Εφετείο κατά την αρεοπαγιτική απόφαση, «διέλαβε ανεπαρκείς αιτιολογίες όσον αφορά την κρίση της περί έλλειψης υποχρέωσης της μισθώτριας τράπεζας προς αποκατάσταση των ζημιών του μισθίου και τη μείωση της εμπορικής του αξίας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ήταν μια παράνομη εισβολή»: «Θερμό επεισόδιο» Νταβούτογλου ‑ Χατζηβασιλείου για την Κύπρο

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στο Λαγονήσι, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αγκυρα κατέχει παράνομα το ένα τρίτο της Κύπρου.

Δεν κρατιέται ο Γιαμπουσέλε: «Ανυπομονώ να εκπροσωπήσω αυτό το κλαμπ, είμαι περήφανος», οι αναρτήσεις του με Λεσόρ και Φαλ

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η γαλλική αποικία στον Παναθηναϊκό συμπληρώθηκε με τον Γκερσόν Γιαμπουσέλε, ο οποίος έκανε story με φωτογραφίες με τους συμπατριώτες του και συμπαίκτες του στην Εθνική Γαλλίας, Ματίας Λεσόρ και Μουσταφά Φαλ

Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γεμιστό, ο ΕΦΕΤ βρήκε σαλμονέλα

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο ΕΦΕΤ ζητά την άμεση ανάκληση του συνόλου συγκεκριμένης παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι

Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο στα Μουδανιά Χαλκιδικής

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε η νεαρή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών - Πορταριάς

Η τουρκική πρόκληση που πέρασε απαρατήρητη

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Τι είναι το εμβατηριο «Ceddin Deden» με το οποίο υποδέχθηκε ο Ερντογάν τον Μητσοτάκη

Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» οι καταιγίδες εξπρές ακόμη και στην Αττική ‑ τι λέει ο Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο μετεωρολόγος προειδοποιεί για απότομη αλλαγή του καιρού από το βράδυ της Τετάρτης, με βροχές και καταιγίδες που θα φτάσουν ακόμη και στην Αττική.

Κλινικά νεκρός ο 20χρονος μετά την αιματηρή καταδίωξη στην Αργολίδα – Πώς έγινε το περιστατικό

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Ο νεαρός δεν σταμάτησε σε σήμα της ΟΠΚΕ και προσπάθησε να διαφύγει

Έκρηξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή όταν ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος επιχείρησε να κεράσει γλυκά για τη γιορτή του

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
«Δεν πρέπει να εκπέμπουμε μια παρεΐστικη κατάσταση που όλοι μαζί τρώμε και πίνουμε», την ώρα που συζητούνται οι υποκλοπές, ανέφερε η πολιτική αρχηγός

Πυρκαγιά στον Αργυρόμυλο Λάρισας – Στη μάχη 3 αεροσκάφη και ελικόπτερο

Ελλάδα 08.07.2026
Η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση της φωτιάς

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαβρύτων ‑ 45χρονος έπεσε από σκάλα

Ελλάδα 08.07.2026
Ο 45χρονος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας

Επεισόδιο στο Θριάσιο: 50 Ρομά προκάλεσαν χάος λόγω καθυστέρησης σε εξέταση αξονικής

E-Daily 2.TopNews 08.07.2026
Πλήθος περίπου 50 Ρομά συγκεντρώθηκε έξω από το Θριάσιο νοσοκομείο διαμαρτυρόμενο για τη σειρά προτεραιότητας σε αξονική τομογραφία