E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την πρεσβεία στην Αθήνα

Η 55χρονη Γκίλφοϊλ αναμένεται να διαδεχθεί τον Τζορτζ Τσούνη,

Δημοσίευση 12/12/2024 | 11:27

Το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την πρεσβεία στην Αθήνα

Το γύρο του αμερικανικού Τύπου έχει κάνει η επιλογή του νεοεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να ορίσει την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως νέα Πρέσβειρα της χώρας του στην Ελλάδα.

Η 55χρονη Γκίλφοϊλ αναμένεται να διαδεχθεί τον Τζορτζ Τσούνη, ενισχύοντας την τοποθέτηση προσώπων από το άμεσο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του νέου Προέδρου σε κρίσιμα -και κυρίως ευρωπαϊκά- διπλωματικά πόστα.

Ήδη, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τοποθετήσει ως νέο Πρεσβευτή στη Γαλλία τον Τσαρλς Κούσνερ, πεθερό της κόρης του Ιβάνκα, ενώ ανώτερη διοικητική θέση έχει παραχωρήσει και στον πεθερό της έτερης κόρης του, Τίφανι, τον Μασάντ Μπούλος. Ο τελευταίος είναι Αμερικανός επιχειρηματίας με λιβανέζικη καταγωγή και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του, ώστε να προσεγγίσει αραβικής καταγωγής μουσουλμάνους Αμερικανούς ψηφοφόρους, η ψήφος των οποίων περιγράφεται ως εξαιρετικά κρίσιμη για πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν.

Σημειωτέον ότι η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ διαδραμάτισαν ρόλο-«κλειδί» ήδη από τις ημέρες της πρώτης διοίκησης Τραμπ, ενώ για τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις προσώπων σε καίρια διπλωματικά ευρωπαϊκά πόστα από πλευράς του νεοκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ ενισχύουν την εντύπωση ότι ο ίδιος «θα βασιστεί σε έμπιστά του πρόσωπα», εγκαλώντας τον για αξιοποίηση της αμερικανικής διοίκησης ως πεδίου ικανοποίησης προσωπικών αναγκών.

Το παρασκήνιο

Πολύ περισσότερο, όταν η επιλογή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τη διπλωματική Αρχή των ΗΠΑ στην Αθήνα συνοδεύτηκε από μπαράζ δημοσιευμάτων που θέλουν την αξιοποίησή της ως αντιστάθμισμα στη φημολογούμενη νέα σχέση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, γιου του νέου Προέδρου των ΗΠΑ με την Μπετίνα Άντερσον. Ιδίως, όταν, ο νεότερος Τραμπ είναι αρραβωνιασμένος από το 2020 με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία τοποθετήθηκε από το βήμα του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ πως «ο Ντόναλντ Τραμπ δε θα σταματήσει ποτέ να παλεύει για σένα». Μόνο που την κυρία Γκίλφοϊλ παρακολουθούσαν, εκτός από τους χιλιάδες συνέδρους στην αρένα, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, όσο και η Μπετίνα Άντερσον, η οποία καθόταν λίγο πιο πίσω του σύμφωνα με τους New York Times, αναζωπυρώνοντας τις φήμες για τυχόν ειδύλλιό τους.


Από πλευράς του, ο πρεσβύτερος Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστή την έλευση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Αθήνα μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά του δίκτυα, αναφέροντας πως «για πολλά χρόνια, η Κίμπερλι ήταν στενή φίλη και σύμμαχος». «Η εκτεταμένη εμπειρία και ηγετική της θέση στο δίκαιο, τα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, μαζί με την οξεία διάνοιά της την καθιστούν εξαιρετικά προσόντα για να εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και διαφυλάξει τα συμφέροντά της στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, για να καταλήξει πως «η Κίμπερλι είναι τέλεια κατάλληλη για την ενίσχυση ισχυρών διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, προωθώντας τα συμφέροντά μας σε θέματα που κυμαίνονται από την αμυντική συνεργασία μέχρι το εμπόριο και την οικονομική καινοτομία».

Άλλωστε, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υπήρξε στο προεκλογικό επιτελείο του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, όπου εργάστηκε και στο πεδίο των δωρεών, λόγω και της υψηλής δημοφιλίας της ως παρουσιάστρια του καναλιού Fox News. Παρότι η ίδια αποτέλεσε προβεβλημένη παρουσιάστρια της εκπομπής «The Five» τουλάχιστον επί μία δεκαετία, το συμβόλαιό της έληξε νωρίτερα από το αναμενόμενο -αν όχι άδοξα- και εν μέσω καταγγελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το περιοδικό The New Yorker, η αποχώρησή της Γκίλφοϊλ από το κανάλι το 2018 ήλθε έπειτα από καταγγελία πρώην βοηθού της για εκτεταμένη σeξoυαλική παρεvόχληση, η οποία οδήγησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Η νεαρή κοπέλα, η οποία είχε πιάσει δουλειά στο Fox News αμέσως μετά το κολλέγιο, έστειλε στη διοίκηση του καναλιού καταγγελία 42 σελίδων με σοκαριστικές λεπτομέρειες για την επαφή της με την Γκίλφοϊλ. Η πρώην βοηθός της Γκίλφοϊλ ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι υποχρεώθηκε να εργάζεται στο διαμέρισμα της παρουσιάστριας στη Νέα Υόρκη, ενώ εκείνη κυκλοφορούσε γυμvή, και ότι της έδειχνε φωτογραφίες γεννητικών οργάνων ανδρών με τους οποίους είχε συνάψει σχέσεις.

Η απέναντι όχθη

Σε κάθε περίπτωση, η ικανότητα της νέας Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα να διακρίνεται μέσα σε πολιτικά περιβάλλοντα είχε ξεκινήσει νωρίς και από την Καλιφόρνια, όταν η Κίμπερλι Γκιλφοϊλ ενδιαφέρθηκε να εργαστεί ως νεαρή δικηγόρος στο γραφείο του Εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο, παράλληλα με την Κάμαλα Χάρις. Οι δύο τους, μάλιστα, φέρονται να βρέθηκαν σε ανοιχτή σύγκρουση κατά την εργασιακή τους συγκατοίκηση στην Εισαγγελία του Σαν Φρανσίσκο και ενώ η βοηθός Εισαγγελέα τότε, Κάμαλα Χάρις έδειχνε πάντα «σκεπτική» για τη νεαρή δικηγόρο.

Με αφορμή την υποψηφιότητα της Χάρις για την Προεδρία των ΗΠΑ, «την ξέρω 25 χρόνια και επιτρέψτε μου να σας πω κάτι» ανέφερε η Γκιλφοϊλ πρόσφατα σε δείπνο με Ρεπουμπλικάνους, λέγοντας πως «κάνε ό,τι χρειάζεται για να την κρατήσεις έξω από τον Λευκό Οίκο». Και παρόλο που, η νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα υπήρξε για μεγάλο μέρος εκείνης της περιόδου σε καθημερινή τριβή με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια, όντας παντρεμένη με τον Γκάβιν Νιούσομ, αρχικά δήμαρχο του Σαν Φρανσίσκο και μετέπειτα κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

«Βασικός ρόλος στην οργάνωση» της 6ης Ιανουαρίου

Στην πορεία, ωστόσο, και με επίκεντρο τη μετάβασή της στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής της καριέρας, η Κίμπερλι Γκιλφοϊλ μετατοπίζεται πολιτικά, ακουμπώντας στην πολιτική πλατφόρμα Τραμπ, φτάνοντας μέχρι το Καπιτώλιο. Συγκεκριμένα, η ίδια βρέθηκε να καταθέτει στην Επιτροπή του Κογκρέσου για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, καθώς βρέθηκε εκείνη την ημέρα στο Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, βουλευτή Μπένι Τόμσον. «Η κυρία Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ μέσα στον Λευκό Οίκο, μίλησε στη συγκέντρωση που έλαβε χώρα πριν από την εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου και προφανώς έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για αυτήν την εκδήλωση», ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βρετανία «υπό απειλή» ‑ Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να πλήξει το Λονδίνο

Κόσμος 26.03.2026
Το Λονδίνο απέχει μόλις 4.000 χιλιόμετρα από το Ιράν, ανέφερε δηκτικά ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ‑ Κάηκε ολοσχερώς

Ελλάδα 26.03.2026
Ένα νέο περιστατικό με φωτιά σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη (26/3) στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών

Καύσιμα: Πλαφόν στις τιμές θέτει η Πολωνία

Κόσμος 26.03.2026
Πιέζονται τα ευρωπαϊκά κράτη από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν

Η Γερμανία ψηφίζει αυστηρότατους κανόνες για να «μαζέψει» τις τιμές των καυσίμων – Πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ

Κόσμος 26.03.2026
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα ύψους έως και 100.000 ευρώ

Η στιγμή που λεωφορείο στο Μπαγκλαντές χάνει τον έλεγχο και «βουτάει» σε ποταμό, τουλάχιστον 24 νεκροί

Κόσμος 26.03.2026
Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 40 άτομα, αναποδογύρισε και εντοπίστηκε βυθισμένο σε βάθος σχεδόν 9 μέτρων

Η Βρετανία φέρνει «plug‑in» φωτοβολταϊκά για τα σπίτια για να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στο Ιράν

Κόσμος 26.03.2026
Η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με Amazon και Lidl - Είναι εύκολα στην εγκατάσταση και δεν χρειάζεται η παρουσία ηλεκτρολόγου

Καλαμαριά: Η απολογία του 19χρονου φίλου του Κλεομένη ‑ «Δεν καταλάβαμε ότι τον μαχαίρωσε»

Ελλάδα 26.03.2026
Οδηγήθηκε στις φυλακές μετά την απολογία του ο 19χρονος

«Καμπανάκι» από Κομισιόν: Σε κλοιό ελέγχου το Snapchat και pornhub

Κόσμος 26.03.2026
Έρευνα για την ελλιπή προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Κολωνάκι: Συνελήφθη 54χρονη για ληστεία μαμούθ σε σπίτι ηλικιωμένης με λεία 200.000 ευρώ

Ελλάδα 26.03.2026
Στο σπίτι της βρέθηκαν κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, ναρκωτικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός παρακολούθησης και δύο οχήματα

ΟΑΣΘ: Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν έχουν εισιτήριο στα λεωφορεία

Ελλάδα 26.03.2026
Πώς μπορείτε να μειώσετε το πρόστιμο του ΟΑΣΘ στο μισό

Καρχαρίες γεμάτοι με κοκαΐνη και καφεΐνη: Τι βρήκαν οι επιστήμονες σε τουριστικό «παράδεισο»

Κόσμος 26.03.2026
Μελέτη στις Μπαχάμες εντόπισε καφεΐνη, κοκαΐνη και παυσίπονα σε καρχαρίες, ανοίγοντας νέα ερωτήματα για τη ρύπανση των θαλασσών.