E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια από τις πιο φονικές χρονιές για τη δημοσιογραφία: 104 νεκροί δημοσιογράφοι το 2024

Οι μισοί στη Γάζα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/12/2024 | 00:23

Μια από τις πιο φονικές χρονιές για τη δημοσιογραφία: 104 νεκροί δημοσιογράφοι το 2024
Φωτογραφία από dicson gabriel

Το 2024 καταγράφηκε ως μία από τις πιο θανατηφόρες χρονιές για τους δημοσιογράφους παγκοσμίως, με 104 επαγγελματίες των μέσων να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).

Πάνω από τους μισούς από αυτούς σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει δημιουργήσει μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές στην ιστορία της δημοσιογραφίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ, Άντονι Μπελανζέρ, χαρακτήρισε το 2024 ως «μια εξαιρετικά φονική χρονιά», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία από τις χειρότερες μετά τους 129 θανάτους του 2023. Ο ίδιος καταδίκασε τη «σφαγή που διαπράττεται μπροστά στα μάτια του κόσμου στην Παλαιστίνη».

Σύμφωνα με την έκθεση, 55 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2024, ενώ από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων δημοσιογράφων ανέρχεται στους 138. Η Γάζα ξεπέρασε περιοχές όπως το Ιράκ, τις Φιλιππίνες και το Μεξικό σε επικινδυνότητα για τους ανθρώπους του Τύπου. Ο Μπελανζέρ υπογράμμισε πως «πολλοί από αυτούς στοχοποιήθηκαν εσκεμμένα», ενώ άλλοι βρέθηκαν «στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Ασία και Ευρώπη: Επικίνδυνες ζώνες
Η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είναι η δεύτερη πιο επικίνδυνη περιοχή, με 20 θανάτους δημοσιογράφων, εκ των οποίων 6 στο Πακιστάν, 5 στο Μπανγκλαντές και 3 στην Ινδία. Στην Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αφήνει θύματα, με 4 νεκρούς δημοσιογράφους το 2024, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αύξηση φυλακισμένων δημοσιογράφων
Εκτός από τους θανάτους, η έκθεση της ΔΟΔ καταγράφει 520 φυλακισμένους δημοσιογράφους σε παγκόσμια κλίμακα, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2023 (427) και το 2022 (375). Με 135 δημοσιογράφους πίσω από τα κάγκελα, η Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, παραμένει η μεγαλύτερη «φυλακή» για τους επαγγελματίες του Τύπου.

Ανάγκη για διεθνή δράση
Ο Μπελανζέρ καλεί τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες, υιοθετώντας μια νομικά δεσμευτική σύμβαση για την προστασία των δημοσιογράφων. Παράλληλα, σημειώνει ότι η ΔΟΔ καταγράφει ετησίως περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), λόγω διαφορετικής μεθοδολογίας.

Το δικό της απολογισμό για το 2024 αναμένεται να δημοσιεύσει η RSF μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελένη έφτιαξε έναν γαλαξία για να χωρέσουν όλα τα παιδικά όνειρα

Πρόσωπα 04.11.2025
Από τα μικροβιολογικά εργαστήρια στον γαλαξία του Skylene

Η Ελληνίδα βασίλισσα που εξολόθρευσε όλους τους άντρες του νησιού της

Stories 04.11.2025
Η γυναίκα που έσωσε τον πατέρα της από το μαχαίρι των ίδιων των γυναικών της πόλης της και βρέθηκε σκλάβα, βασίλισσα και τραγική ηρωίδα στην ίδια ζωή

Ατίθασα Νιάτα: Η ηθοποιός που έχασε τα πάντα σε πέντε λεπτά

Πρόσωπα 04.11.2025
Η αόρατη μάχη της Σαμπρίν Γκένετ: Πώς μια απλή επέμβαση άλλαξε τα πάντα

Δάσκαλος έφτιαξε προσθετικό χέρι για μαθητή του με λιγότερα απ’ όσα κοστίζει ένα γεύμα

Stories 04.11.2025
Ένας δάσκαλος, ένας 3D εκτυπωτής και ένα θαύμα στην τάξη του Κεντάκι

ΗΠΑ: Χρειάζεται η χώρα μια επανάσταση;

Stories 04.11.2025
Πρωτοφανή πράγματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Grand Egyptian Museum: Ανοιξε τις πύλες του το μεγαλύτερο μουσείο αρχαιοτήτων στον κόσμο

Stories Χτες
100.000 εκθέματα, τα 5.000 που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά μαζί

Η γιαγιά των Απαλαχίων: Περπάτησε 3.500 χλμ στα 80 της και μπήκε στην ιστορία χωρίς να το ξέρει

Stories Χτες
Η 80χρονη που νίκησε τα βουνά: Πώς μια δασκάλα από το Μίσιγκαν έγινε θρύλος της πεζοπορίας

Ο χρυσοχόος που έγινε από τα πιο διάσημα αστέρια του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου

Πρόσωπα Χτες
Πώς ο ατίθασος νέος από το Κολωνάκι κατέληξε στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30 και βρέθηκε τυχαία στο σανίδι - μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ταινία!

Το μυστήριο με τους μπλε σκύλους του Τσερνόμπιλ

Stories Χτες
Γιατί έχουν αυτό το χρώμα;

Όταν η τεχνητή βροχή δεν ήρθε ποτέ: Τι πήγε στραβά στο πείραμα της Ινδίας

Stories Χτες
Κάθε φθινόπωρο, το Νέο Δελχί γίνεται το επίκεντρο μιας ασφυκτικής πραγματικότητας

Η νέα τάση στη δουλειά που... εξαφανίζει τα αφεντικά και τα ωράρια

Νέα Εποχή Χτες
Η νέα εποχή της δουλειάς είναι εδώ - και έχει… ρυθμό