E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιδιαίτερη ιστορία πίσω από τους κουραμπιέδες

Κουραμπιές: Το παραδοσιακό γλύκισμα που ενώνει τα έθιμα και τις κουλτούρες

Δημοσίευση 12/12/2024 | 00:18

Η ιδιαίτερη ιστορία πίσω από τους κουραμπιέδες
@petitgrecs Instagram

Ο κουραμπιές είναι ένα γλυκό που συνδέεται άμεσα με την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το γλύκισμα αυτό ανήκει στην κατηγορία των μπισκότων και παρασκευάζεται με βασικά συστατικά το αλεύρι, το βούτυρο και, σε πολλές περιπτώσεις, τα αμύγδαλα, ενώ το τελικό άγγιγμα δίνεται από την άχνη ζάχαρη που το πασπαλίζει, προσφέροντας του μια γλυκιά, λευκή επικάλυψη.

Η ιστορία του κουραμπιέ ξεκινά από την Περσία, όπου φαίνεται ότι το γλυκό πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη άρχισε να διαδίδεται στην περιοχή. Ωστόσο, το Λίβανος διεκδικεί επίσης την πατρότητα του κουραμπιέ, κάτι που αποδεικνύει τη διαχρονικότητα και τη διάδοση του γλυκού σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Η παρουσία του είναι έντονη και σε άλλες περιοχές του κόσμου, με τον κουραμπιέ να διαφέρει ονομαστικά και σε κάποιες συνταγές, όπως για παράδειγμα το ισπανικό «Polvorón» και η διάδοσή του στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.

Στην Ελλάδα, ο κουραμπιές έχει μια ιδιαίτερη θέση στις γιορτές και σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους καλεσμένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού, προσδίδοντας ένα αίσθημα εορταστικής χαράς και φιλοξενίας. Η λέξη «κουραμπιές» έχει επίσης και μια πιο καθημερινή χρήση στην καθομιλουμένη, καθώς χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν νωθρό ή ανόητο άνθρωπο, ενώ στη στρατιωτική αργκό αναφέρεται στον στρατιώτη που δεν παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.

Ανεξαρτήτως της ιστορίας του και των διαφορών στην παρασκευή του, ο κουραμπιές παραμένει ένα γλυκό που φέρνει κοντά τους ανθρώπους, γεμίζοντας τους με την γλυκιά αίσθηση των γιορτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή στον Μεσαίωνα ή απλή πραγματικότητα; Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει «δαίμονες» στα UFO

Stories 01.04.2026
Η δήλωση του Τζέι Ντι Βανς που δεν μπορέσαμε νε καταπιούμε

Όταν το 2008 κάποιοι έκλεψαν μια ολόκληρη... παραλία στην Τζαμάικα

Stories 01.04.2026
Μια επιχείρηση «μαμούθ» κάτω από τη μύτη των αρχών

Οι άνθρωποι που μπήκαν στον πόλεμο για να τον δείξουν σε εμάς

Ιστορικά 01.04.2026
Οι φωτορεπόρτερ που είδαν όσα δεν θέλουμε να δούμε

Γιατί το χειροφίλημα μπορεί να θεωρηθεί σeξουαλική επίθεση στην Ισπανία;

Stories Χτες
Τι σημαίνει «χωρίς συναίνεση» στην πράξη

Η Ελλάδα αντιστέκεται στην Ευρώπη: Σκληρή στάση σε αμβλώσεις και τζόγο ‑ Σε ποια θέση βρίσκεται

Νέα Εποχή Χτες
Η χώρα που ισορροπεί ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Ανατολή, μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης λογικής

Το πιο αρχαίο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από πέτρινες επιγραφές 2.500 χρόνων

Σε ποιες χώρες είναι ευκολότερο να κάνεις οικογένεια

Νέα Εποχή Χτες
Απλές λύσεις όταν υπάρχει θέληση

Τον συνέλαβαν γιατί τάιζε κόσμο, και αυτό λέει πολλά για όλους μας

Πρόσωπα Χτες
Ο σεφ που έγινε «παράνομος» επειδή έκανε το σωστό

Δεν πέρασε ποτέ ‑ H ασθένεια που συνεχίζει να απειλεί τον κόσμο

Stories Χτες
Ο αθόρυβος κίνδυνος που ξαναχτυπά

Αποκάλυψη για Κάρολο ‑ Νταϊάνα: Το πραγματικό τρίτο πρόσωπο στον γάμο τους δεν ήταν η Καμίλα

Stories Προχτές
Στη βιογραφία της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Χιούγκο Βίκερς ρίχνει φως μεταξύ άλλων στην κατάρρευση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα