E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιο ελληνικό νησί έκανε ρεκόρ επισκεπτών και κατέκτησε ηγετική θέση στην παγκόσμια κρουαζιέρα

Παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας η Μύκονος με ρεκόρ αφίξεων

Δημοσίευση 10/12/2024 | 08:46

Ποιο ελληνικό νησί έκανε ρεκόρ επισκεπτών και κατέκτησε ηγετική θέση στην παγκόσμια κρουαζιέρα
Φωτογραφία από Matthew Barra

Μία χρονιά ρεκόρ για τη Μύκονο σηματοδότησε η αναχώρηση, πριν λίγες ημέρες, του τελευταίου κρουαζιερόπλοιου της φετινής τουριστικής περιόδου με νέα υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας, στοχευμένες βελτιώσεις στις υποδομές και δράσεις που ενίσχυσαν την εμπειρία των επισκεπτών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2023 κατέγραψε 749 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με περισσότερους από 1,19 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2024 ξεπέρασε τις προσδοκίες με 768 αφίξεις και περισσότερους από 1,29 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Αθ. Κουσαθανά – Μέγα, «τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα αποδεικνύουν τη συνεχή ανάπτυξη της Μυκόνου ως κορυφαίου προορισμού και αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματική στρατηγική του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για τη διαχείριση των αφίξεων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο κ. Μέγας τόνισε ότι «καθοριστικό ρόλο στη μείωση της πίεσης στις υποδομές έπαιξε η καλύτερη κατανομή των πλοίων σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εξασφαλίζοντας μία πιο ομαλή και άνετη εμπειρία για τους επισκέπτες. Παράλληλα, οι ενισχυμένες υποδομές και η αυξημένη προώθηση της τοπικής πολιτιστικής και γαστρονομικής ταυτότητας είχαν θετική επίδραση στην οικονομία του νησιού και ενίσχυσαν την αυθεντική εικόνα της Μυκόνου».

Η βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών αποτελεί διαρκή προτεραιότητα για το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου και, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα για ισορροπημένη αύξηση των τελών επιβατών, μαζί με τον προγραμματισμό νέων επεμβάσεων που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία των επιβατών μας. Το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου επενδύει σε στοχευμένα έργα υποδομών και συνεργασίες, που όχι μόνο αποσυμφορούν τον λιμένα, αλλά αναβαθμίζουν τη συνολική λειτουργικότητα και αισθητική του χώρου».

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούνται είναι η δημιουργία τεσσάρων νέων θέσεων για λέμβους στην περιοχή κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου.

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ του νέου και του παλιού λιμένα, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των επισκεπτών και εξασφαλίζοντας ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση. Παράλληλα, η εφαρμογή ενός πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης νερού στις εγκαταστάσεις του λιμένα θα συμβάλει στη δραστική μείωση της κατανάλωσης νερού, ενισχύοντας τη δέσμευση της Μυκόνου για περιβαλλοντική υπευθυνότητα και αειφόρο διαχείριση των πόρων της.

«Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο τεχνικές βελτιώσεις, αλλά αποτελούν στρατηγικές επιλογές που συνδυάζουν την αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του προορισμού σε βάθος χρόνου», εξηγεί ο κ. Μέγας και προσθέτει:

«Η Μύκονος είναι κάτι περισσότερο από ένας ελληνικός προορισμός. Είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Οι επισκέπτες της δεν έρχονται μόνο για τις φυσικές ομορφιές και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αλλά και για να γνωρίσουν την αυθεντική της ταυτότητα. Το 2024, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του τοπικού εμπορίου, της γαστρονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Η θετική εικόνα που αποκόμισαν οι επισκέπτες αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μας, ενώ μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη βελτίωση της εμπειρίας τους».

Σε ότι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές της κρουαζιέρας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου είπε ότι «το 2024 σηματοδότησε την επιτυχημένη προσπάθεια για την επέκταση της σεζόν κρουαζιέρας, η οποία από το 2025 θα καλύπτει την περίοδο από Φεβρουάριο έως Δεκέμβριο. Αυτή η στρατηγική εξασφαλίζει μεγαλύτερη διασπορά των αφίξεων και μειώνει την πίεση κατά την υψηλή περίοδο, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του προορισμού.

Η συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου με τον Δήμο Μυκόνου, το Τελωνείο, το Λιμεναρχείο, την Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, τους λεμβούχους, την Πλοηγική Υπηρεσία, τους ναυτικούς και τους τουριστικούς πράκτορες ήταν και φέτος ο ακρογωνιαίος λίθος των επιτυχιών μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Κόσμος 13.11.2025
Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Ερντογάν: Η πιο ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό είναι εκείνη των δύο κρατών

Κόσμος 13.11.2025
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η βασική αιτία για το ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι η άρνηση, από την ελληνοκυπριακή πλευρά, «να αποδεχθεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων»

Τέλος στα φθηνά δέματα από Shein και Temu: Η ΕΕ επιβάλλει δασμούς το 2026

Οικονομία 13.11.2025
Πλήγμα για τις κινεζικές εταιρείες - Μέχρι σήμερα, η ΕΕ σχεδίαζε να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά από το 2028

Η «λίστα των φίλων»: Ποιοι χρηματοδοτούν την πολυτελή αίθουσα του Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Κόσμος 13.11.2025
Kρυπτο-δισεκατομμυριούχοι, τεχνολογικοί κολοσσοί και ενεργειακές εταιρείες συγκέντρωσαν 300 εκατ. δολάρια για τη νέα αίθουσα χορού του Λευκού Οίκου

Πάνος Ρούτσι: Πήγε σε υπνοθεραπεύτρια και του είπε ότι ο θάνατος του παιδιού του ήταν «στο πεπρωμένο του»

Ελλάδα 13.11.2025
«Και εάν δεν έφευγε από το ατύχημα αυτό, θα έφευγε πάλι από τροχαίο»

Νέα Ζηλανδία: Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας «φώτισε» τα νερά του Όκλαντ

Κόσμος 13.11.2025
Τι είναι η βιοφωταύγεια και τι την προκαλεί

Τέλος οι φτηνές παραγγελίες στις χώρες της ΕΕ από Temu και Shein – Νέος φόρος από το 2026

Κόσμος 13.11.2025
Πολλοί τομείς της αγοράς ζητούν την αντιμετώπιση χωρίς καθυστερήσεις του αθέμιτου ανταγωνισμού

Νέα ανάλυση DNA αποκαλύπτει σπάνια γενετική διαταραχή του Χίτλερ

Tech + Science 13.11.2025
Η ανάλυση DNA αποκαλύπτει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν είχε εβραϊκή καταγωγή

Πώς έγινε η τραγωδία με την 49χρονη σε φούρνο στη Λάρισα

Ελλάδα 13.11.2025
Το δυστύχημα εκτιμάται ότι συνέβη λίγο πριν ξεκινήσει την προετοιμασία - Τη βρήκε νεκρή μία πελάτισσα