E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιο ελληνικό νησί έκανε ρεκόρ επισκεπτών και κατέκτησε ηγετική θέση στην παγκόσμια κρουαζιέρα

Παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας η Μύκονος με ρεκόρ αφίξεων

Δημοσίευση 10/12/2024 | 08:46

Ποιο ελληνικό νησί έκανε ρεκόρ επισκεπτών και κατέκτησε ηγετική θέση στην παγκόσμια κρουαζιέρα
Φωτογραφία από Matthew Barra

Μία χρονιά ρεκόρ για τη Μύκονο σηματοδότησε η αναχώρηση, πριν λίγες ημέρες, του τελευταίου κρουαζιερόπλοιου της φετινής τουριστικής περιόδου με νέα υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας, στοχευμένες βελτιώσεις στις υποδομές και δράσεις που ενίσχυσαν την εμπειρία των επισκεπτών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2023 κατέγραψε 749 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με περισσότερους από 1,19 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το 2024 ξεπέρασε τις προσδοκίες με 768 αφίξεις και περισσότερους από 1,29 εκατομμύρια επιβάτες.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Αθ. Κουσαθανά – Μέγα, «τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα αποδεικνύουν τη συνεχή ανάπτυξη της Μυκόνου ως κορυφαίου προορισμού και αντικατοπτρίζουν την αποτελεσματική στρατηγική του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου για τη διαχείριση των αφίξεων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ο κ. Μέγας τόνισε ότι «καθοριστικό ρόλο στη μείωση της πίεσης στις υποδομές έπαιξε η καλύτερη κατανομή των πλοίων σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εξασφαλίζοντας μία πιο ομαλή και άνετη εμπειρία για τους επισκέπτες. Παράλληλα, οι ενισχυμένες υποδομές και η αυξημένη προώθηση της τοπικής πολιτιστικής και γαστρονομικής ταυτότητας είχαν θετική επίδραση στην οικονομία του νησιού και ενίσχυσαν την αυθεντική εικόνα της Μυκόνου».

Η βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών αποτελεί διαρκή προτεραιότητα για το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου και, όπως αναφέρει ο πρόεδρός του, «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την αναγκαιότητα για ισορροπημένη αύξηση των τελών επιβατών, μαζί με τον προγραμματισμό νέων επεμβάσεων που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία των επιβατών μας. Το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου επενδύει σε στοχευμένα έργα υποδομών και συνεργασίες, που όχι μόνο αποσυμφορούν τον λιμένα, αλλά αναβαθμίζουν τη συνολική λειτουργικότητα και αισθητική του χώρου».

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που υλοποιούνται είναι η δημιουργία τεσσάρων νέων θέσεων για λέμβους στην περιοχή κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου.

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ του νέου και του παλιού λιμένα, διευκολύνοντας τη μετακίνηση των επισκεπτών και εξασφαλίζοντας ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση. Παράλληλα, η εφαρμογή ενός πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης νερού στις εγκαταστάσεις του λιμένα θα συμβάλει στη δραστική μείωση της κατανάλωσης νερού, ενισχύοντας τη δέσμευση της Μυκόνου για περιβαλλοντική υπευθυνότητα και αειφόρο διαχείριση των πόρων της.

«Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο τεχνικές βελτιώσεις, αλλά αποτελούν στρατηγικές επιλογές που συνδυάζουν την αναβάθμιση της εμπειρίας των επιβατών με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του προορισμού σε βάθος χρόνου», εξηγεί ο κ. Μέγας και προσθέτει:

«Η Μύκονος είναι κάτι περισσότερο από ένας ελληνικός προορισμός. Είναι ένας παγκόσμιος προορισμός. Οι επισκέπτες της δεν έρχονται μόνο για τις φυσικές ομορφιές και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αλλά και για να γνωρίσουν την αυθεντική της ταυτότητα. Το 2024, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του τοπικού εμπορίου, της γαστρονομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Η θετική εικόνα που αποκόμισαν οι επισκέπτες αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μας, ενώ μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη βελτίωση της εμπειρίας τους».

Σε ότι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές της κρουαζιέρας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου είπε ότι «το 2024 σηματοδότησε την επιτυχημένη προσπάθεια για την επέκταση της σεζόν κρουαζιέρας, η οποία από το 2025 θα καλύπτει την περίοδο από Φεβρουάριο έως Δεκέμβριο. Αυτή η στρατηγική εξασφαλίζει μεγαλύτερη διασπορά των αφίξεων και μειώνει την πίεση κατά την υψηλή περίοδο, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του προορισμού.

Η συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου με τον Δήμο Μυκόνου, το Τελωνείο, το Λιμεναρχείο, την Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, τους λεμβούχους, την Πλοηγική Υπηρεσία, τους ναυτικούς και τους τουριστικούς πράκτορες ήταν και φέτος ο ακρογωνιαίος λίθος των επιτυχιών μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Η δασκάλα χαστούκισε τον 8χρονο αυτιστικό μαθητή, επειδή «την ενόχλησε ο θόρυβος»

Ελλάδα 13.02.2026
Η εκπαιδευτικός χαστούκισε τον μαθητή τρεις φορές, επειδή την ενοχλούσε ο θόρυβος που έκανε ενώ έπαιζε

Κρήτη: Συγκλονίζει η αδερφή του δασκάλου ‑ Ένιωσα ότι ο αδερφός μου είναι νεκρός`

Ελλάδα 13.02.2026
Η αιτία θανάτου του 28χρονου Θοδωρή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Η αφρικανική σκόνη θα «πνίξει» την χώρα το Σαββατοκύριακο – Οι «κόκκινες» περιοχές

Καιρός 13.02.2026
Την Κυριακή θα κορυφωθεί το φαινόμενο ενώ οι λασποβροχές αναμένεται να χτυπήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας

Απόβαση αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα: Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ελλάδα 13.02.2026
Οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν στο κέντρο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με πολύωρη κινητοποίηση μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, με πρόθεση να αποχωρήσουν οργανωμένα το Σάββατο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ξέμεινε από προφυλακτικά το Ολυμπιακό Χωριό

Κόσμος 13.02.2026
Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Χάος σε πτήση από Τουρκία για Μάντσεστερ με αίμα και... δόντια στο πάτωμα, δείτε βίντεο

Κόσμος 13.02.2026
Έγινε αναγκαστική προσγείωση στο Βέλγιο και η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα

Σπάνιο ψάρι ξεβράστηκε σε παραλία της Σικελίας, δείτε φωτογραφίες

Κόσμος 13.02.2026
Το συγκεκριμένο είδος - Lophotus lacepede- ανήκει στα μεσοπελαγικά ψάρια και ζει σε βάθη από 200 έως 1.000 μέτρα

Παγκράτι: Ανδρας που οδηγούσε πατίνι έπεσε και έχασε την ζωή του

Ελλάδα 13.02.2026
Στο σημείο έσπευσαν διασώστες του ΕΚΑΒ

Κορυδαλλός: Ανεβάζει και κατεβάζει ρολά στην εκκλησία ο ιερέας

Ελλάδα 13.02.2026
«Κρίναμε πως αυτή είναι η μόνη λύση»

Τσικνοπέμπτη: Απέραντος σκουπιδότοπος η Θεσσαλονίκη μετά τα γλέντια ‑ Μάζεψαν πάνω από 15 τόνους απορρίμματα

Ελλάδα 13.02.2026
Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο μετατράπηκαν οι δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά τα υπαίθρια πάρτι που στήθηκαν στην πόλη για την Τσικνοπέμπτη.