E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε η σαρκοφάγος του «αληθινού Αγιου Βασίλη» σε τουρκική εκκλησία

Το μυστήριο του πραγματικού Αγιου Βασίλη και το ταξίδι των λειψάνων του Αγίου Νικολάου

Δημοσίευση 9/12/2024 | 14:26

Βρέθηκε η σαρκοφάγος του «αληθινού Αγιου Βασίλη» σε τουρκική εκκλησία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πέτρινη σαρκοφάγο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Demre, στην Αττάλεια της Τουρκίας και πιστεύουν ότι πρόκειται για τον τόπο ταφής του Έλληνα επισκόπου Αγίου Νικολάου, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον θρύλο του Άγιου Βασίλη.

Η σαρκοφάγος έχει μήκος περίπου 2 μέτρα και οι ερευνητές λένε ότι θάφτηκε μεταξύ 1,5-2 μέτρων κάτω από τη γη. Το πέτρινο φέρετρο είχε ένα υπερυψωμένο καπάκι και μια κεκλιμένη οροφή, που μοιάζει με το στυλ που συναντάται συνήθως στην περιοχή.

Με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ebru Fatma Findik από το Πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal, το εύρημα αποτελεί μέρος ενός προγράμματος με τίτλο «Κληρονομιά του μέλλοντος».

Πηγή: stnicholascenter.org

Ανακαλύφθηκε μέσα στο παράρτημα της εκκλησίας

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη σαρκοφάγο μέσα στο διώροφο παράρτημα της εκκλησίας, το οποίο βρίσκεται υπό ανασκαφή από το 1989.

Η ομάδα των ερευνητών αναζητά επιγραφές στη σαρκοφάγο, για να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι να βρούμε μια επιγραφή στη σαρκοφάγο. Αυτό θα βοηθούσε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της ταφής και θα μας επέτρεπε να προσδιορίσουμε την ακριβή περίοδο στην οποία χρονολογείται», υποστηρίζουν, σύμφωνα με το interestingengineering.

Το ταξίδι των λειψάνων του Αγίου Νικολάου

Πηγή: stnicholascenter.org

Πρώιμος χριστιανός επίσκοπος ελληνικής καταγωγής, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ιδιαίτερα διάσημος για την πρακτική των μυστικών δώρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λαϊκή παράδοση του Άγιου Βασίλη γύρω από την κληρονομιά του. Σχεδόν δύο αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Θεοδόσιος Β’, ο βυζαντινός αυτοκράτορας, διέταξε την κατασκευή της εκκλησίας που ήταν αφιερωμένη στον άγιο τον 6ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε πάνω από τον τόπο ταφής του επισκόπου.

Στη συνέχεια, το σώμα του Αγίου Νικολάου εκταφιάστηκε και ξαναθάφτηκε στην εκκλησία.

Αλλά, από τον 11ο αιώνα, τα λείψανά του φέρονται να μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας. Εκεί, φυλάχθηκαν ως ιερά λείψανα στη Βασιλική του Αγίου Νικόλα στη Νότια Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Σταυροφορίας, Βενετσιάνοι ναυτικοί περισυνέλεξαν τα περισσότερα από τα λείψανά του και τα μετέφεραν στη Βενετία. Στη Βενετία, τα λείψανα τοποθετήθηκαν στη βασιλική του μοναστηριού San Nicolò al Lido.

Μια επιθεώρηση των θραυσμάτων οστών τόσο από το Μπάρι όσο και από τη Βενετία, που διεξήχθη το 1953, αποκάλυψε ότι ανήκαν στο ίδιο άτομο. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Archaeology News.

«Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε κοντά στον ιερό χώρο της πόλης των Μύρων στην Τουρκία. Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι φιλοξενεί τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι πρόκειται πράγματι για την ιερή περιοχή που αναζητούσαμε. Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική επιβεβαίωση των ιστορικών πηγών σχετικά με τον τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου», δήλωσε η καθηγήτρια, μιλώντας στο Turkiye Today.

Καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται, τα στοιχεία που θα βρεθούν θα μπορούσαν να φέρουν τους αρχαιολόγους πιο κοντά στην εξιχνίαση του μυστηρίου που κρύβεται πίσω από την ταφή του Αγίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος Χτες
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός Χτες
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του

Κόσμος Χτες
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ

Οικονομία Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα

Ελλάδα Χτες
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος Χτες
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος Χτες
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική Χτες
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα Χτες
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα Χτες
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος Χτες
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα