E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κατασχέθηκαν 930 έργα τέχνης από τη συμμορία με τους πλαστούς πίνακες – Πουλούσαν «μαϊμού» Μυταρά, Παρθένη και Φασιανό

Τουλάχιστον 123 πίνακες θα έβγαιναν σε δημοπρασία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2024 | 19:24

Κατασχέθηκαν 930 έργα τέχνης από τη συμμορία με τους πλαστούς πίνακες – Πουλούσαν «μαϊμού» Μυταρά, Παρθένη και Φασιανό

Συνολικά, κατασχέθηκαν 930 έργα τέχνης από τη συμμορία στη Θεσσαλονίκη που πουλούσε πλαστούς πίνακες, με «μαϊμού» έργα των Μυταρά, Παρθένη και Φασιανού, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον 123 πίνακες θα έβγαιναν σε δημοπρασία, ενώ εντοπίστηκαν και εργαστήρια πλαστογράφησης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση:

«Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης και απετράπη η δημοπράτηση 123 πλαστών έργων τέχνης.

Συνελήφθησαν 3 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν 4 εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων και πλήθος έργων τέχνης, των οποίων η γνησιότητα και προέλευση διερευνώνται.

Από την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη 3 ημεδαποί, που κατηγορούνται ότι δημοπρατούσαν πλαστά έργα τέχνης, με τον ισχυρισμό ότι είναι γνήσια και μάλιστα φιλοτεχνημένα από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε ο αρχηγικός ρόλος ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος ως εκπρόσωπος οίκου δημοπρασιών παρουσιαζόταν ως έγκριτος μεσάζων, πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές για την αξία των πλαστών έργων, εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητα του δημιουργού του έργου τέχνης, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι, από τον εν λόγω οίκο, χθες 5-12-2024 θα δημοπρατούνταν διαδικτυακά 123 έργα τέχνης, για τα οποία ωστόσο υπάλληλος της Εθνικής Πινακοθήκης γνωμάτευσε ότι επρόκειτο για καταφανώς πλαστά.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εξακριβώσεις προσώπων καθώς και των χώρων όπου ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα. Εκεί, 2 από τους κατηγορούμενους -εκπροσώπους του οίκου- υπέδειξαν στους αστυνομικούς τα εν λόγω έργα ως γνήσια και μάλιστα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ενδεικτικά των Φασιανού, Μυταρά, Γκίκα-Χατζηκυριάκου, Τσαρούχη, Παρθένη κ.ά.

Από την επακόλουθη έρευνα ταυτοποίηθηκαν και κατασχέθηκαν τα -123- προς δημοπράτηση έργα, ενώ επιπλέον, εντοπίστηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευση τους, καθώς και -4- εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, με το ένα απ’ αυτά να συνδέεται με έτερο άτομο, το οποίο επίσης συνελήφθη.

Από τις μέχρι τώρα σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον εν λόγω οίκο δημοπρασιών, οικίες και στα ανωτέρω εργαστήρια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 930 έργα τέχνης
  • 6 μπλοκ αποδείξεων αγοραπωλησίας έργων τέχνης του οίκου δημοπρασιών
  • 10 μπλοκ επιταγών και επιταγή, 10 βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών, 4 παραστατικά μεταφοράς χρημάτων, 2 δελτία ανάληψης χρημάτων
  • 4 κάρτες, 20 σφραγίδες
  • Εκτύπωση έγκρισης εντολής πώλησης για το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ
  • 3 έντυποι κατάλογοι του οίκου δημοπρασιών, όπου αναγράφονται έργα τέχνης και φωτογραφίες αυτών
  • Έγγραφα και εκτυπώσεις σχετιζόμενα με την εξεταζόμενη υπόθεση και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων
  • 4 σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, 2 λάπτοπ, μεταλλικός μεγεθυντικός φακός
  • Πλήθος ειδών ζωγραφικής με υπολείμματα χρωμάτων (χρώματα λαδιού, λάδια νερού, πλαστικά χρώματα, πινέλα κ.λπ.)
  • Αεροβόλο πιστόλι και μεταλλική συσκευασία περιέχουσα πεντακόσια
  • 500 μολύβδινα βλήματα αεροβόλου
  • 57 φωτογραφίες έργων τέχνης
  • 3 κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος τους για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οργή για τον αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό από τη σημαιοφορία στη μαθητική παρέλαση – ΕΣΑμεΑ: «Να διερευνηθούν οι ευθύνες»

Ελλάδα 26.10.2025
«Ο αγώνας για ένα συμπεριληπτικό σχολείο που θα σέβεται και θα μορφώνει όλους τους μαθητές είναι συνεχής και αδιάκοπος»

Ληστές στη Βραζιλία σκότωσαν 18χρονο Έλληνα που εργαζόταν σε εστιατόριο – Θρήνος στη Ρόδο

Κόσμος 26.10.2025
Η οικογένεια του άτυχου Θεόδωρου είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή

Με business και χορευτικές φιγούρες σφράγισε ο Τραμπ την ειρήνη μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης

Κόσμος 26.10.2025
Ο Λευκός Οίκος ανάρτησε το στιγμιότυπο στα κοινωνικά δίκτυα με τη λεζάντα «TRUMP DANCE MALAYSIA VERSION»

Απίστευτα σκηνικά στη Super League 2: Οι παίκτες της Καβάλας «έστειλαν» τον τερματοφύλακά τους στην κερκίδα μετά τα τραγικά του λάθη

Αθλητικά Νέα 26.10.2025
Ο γκολκίπερ της Καβάλας, Γιάννης Ζωγράφος δέχθηκε την επίθεση των συμπαικτών του στο ματς με την Αναγέννηση Καρδίτσας

Αγροτικό παρέσυρε δύο μοτοσυκλέτες στην επαρχιακή οδό Ιτέας ‑ Αντιρρίου: Νεκρός 21χρονος, σοβαρά τραυματίας 37χρονος

Ελλάδα 26.10.2025
Το αγροτικό αυτοκίνητο επιχείρησε να στρίψει και παρέσυρε δύο μηχανές που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έξι οι προφυλακίσεις για τις παράνομες επιδοτήσεις

Ελλάδα 26.10.2025
Μεταξύ των κατηγορουμένων που απολογούνται είναι και μέλη της φερόμενης ως ηγετικής ομάδας

Λάρισα: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση του βρέφους που κάηκε από καυτό λάδι

Ελλάδα 26.10.2025
Εξετάζεται η μεταφορά του σε εξειδικευμένο κέντρο εγκαυμάτων, ενώ η κατάστασή του είναι εξαιρετικά σοβαρή

Μουσείο του Λούβρου: Δυο συλλήψεις για τη ληστεία, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης

Κόσμος 26.10.2025
Οι δύο άνδρες, περίπου 30 ετών, στο διαμέρισμα Σεν Ντενί, θεωρούνται ότι μετείχαν στην ομάδα των τεσσάρων δραστών

Η Αθήνα στριμώχνεται στο Μετρό: Εκρηκτική άνοδος των επιβατών πάνω από 13% την τελευταία διετία

Ελλάδα 26.10.2025
Την περασμένη Δευτέρα, η κυκλοφορία «έσπασε» τα κοντέρ και οι διελεύσεις επιβατών εκτινάχθηκαν στις 68.400

Βορίδης για την επίθεση σε εστιατόριο στο Ηράκλειο: Δεν με εκπλήσσουν, ούτε με φοβίζουν οι άθλιες πρακτικές τους

Ελλάδα 26.10.2025
Ο πρώην υπουργός δέχθηκε επίθεση με αβγά και συνθήματα το βράδυ του Σαββάτου -