E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι είναι η μυστηριώδης ασθένεια που σκοτώνει δεκάδες ανθρώπους στο Κονγκό

Ανησυχεί ο ΠΟΥ, επί ποδός η Ιταλία

Δημοσίευση 6/12/2024 | 18:16

Τι είναι η μυστηριώδης ασθένεια που σκοτώνει δεκάδες ανθρώπους στο Κονγκό

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΠΟΥ εξαιτίας μυστηριώδους ασθένειας η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 143 ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η κατάσταση είναι υπερβολικά ανησυχητική καθώς ο αριθμός των μολυσθέντων συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της τοπικής κοινωνίας των πολιτών Σεφοριέν Μαντζαντζά. Από την πλευρά του, τοπικός επιδημιολόγος δήλωσε ότι περισσότερο έχουν πληγεί από τη συγκεκριμένη νόσο γυναίκες και παιδιά.

Κονγκό: Τι είναι αυτή η μυστηριώδης ασθένεια

Όσοι προσβλήθηκαν από αυτή την ασθένεια εμφάνισαν συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης, περιλαμβανομένου υψηλού πυρετού και έντονης κεφαλαλγίας, δήλωσαν ο Ρεμί Σακί, ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κουάνγκο, και ο τοπικός υπουργός Υγείας Απολινέρ Γιουμπά. Στη φάση αυτή, πάντως, τα κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί μόνο σε περιοχή που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα.

Αναμένονται, πάντως, καθοριστικά αποτελέσματα από μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήριο της Κινσάσα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βακτηρίδιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, για αιμορραγικό πυρετό, για κάποια μορφή γρίπης ή για μια νέα ασθένεια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουν τις υγειονομικές αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για τη διερεύνηση της αδιάγνωστης ακόμη ασθένειας που έχει εμφανιστεί σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή Παντζί, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική επαρχία Κουάνγκο, για να παραδώσουν αναγκαία φάρμακα και διαγνωστικά κιτ για να βοηθήσουν στην ανάλυση της αιτίας της ασθένειας, η οποία οι τοπικές αρχές είπαν ότι σκότωσε 143 ανθρώπους τον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η αιτία, όπως τόνισε ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι θα κοινοποιήσει περισσότερες πληροφορίες μόλις αυτές είναι διαθέσιμες.

Κονγκό: Επί ποδός η Ιταλία

Από την άλλη, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ιταλίας αποφάσισαν την αύξηση των ελέγχων στα αεροδρόμια της χώρας, σε επιβάτες που προέρχονται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, «στην φάση αυτή, δεν σημαίνεται συναγερμός, αλλά υπάρχει ανησυχία». Αιτία της απόφασης του ιταλικού υπουργείου Υγείας είναι η «μυστηριώδης ασθένεια» η οποία έχει καταγραφεί στην αφρικανική χώρα.

Ο Ιταλός καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τζοβάνι Ρέτσα τόνισε ότι «η συγκεκριμένη νόσος θυμίζει, σε έναν κάποιο βαθμό, τον αιμορραγικό πυρετό, αλλά και με σαφώς διαφορετικά συμπτώματα». Οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας αυτής είναι ηλικίας μέχρι 18 ετών και τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν έντονη δύσπνοια, πυρετό, αναιμία και βήχα. Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο Ρομπέρτο Μπουριόνι, παράλληλα, «είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για ιό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

Κόσμος Χτες
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος Χτες
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα Χτες
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα Χτες
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος