E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολιτικό χάος στη Γαλλία: «Ψηφίστε Μπαρνιέ»

Δραματική έκκληση Μακρόν να μην πέσει η κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2024 | 20:22

Πολιτικό χάος στη Γαλλία: «Ψηφίστε Μπαρνιέ»

Στις 21:00 ώρα Ελλάδας το αποτέλεσμα επί της πρότασης δυσπιστίας - Ο Μακρόν επιχειρεί να υποβαθμίσει τους οικονομικούς κινδύνους από την πιθανή κατάρρευση της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε εξέλιξη είναι στο κοινοβούλιο της Γαλλίας η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, η υπερψήφιση της οποίας απαιτεί τουλάχιστον 288 βουλευτές.

Οι ρίζες της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία βρίσκονται στην απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο τον Ιούνιο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στις επακόλουθες πρόωρες εκλογές, που είχαν σαν αποτέλεσμα ένα κοινοβούλιο διαιρεμένο σε τρεις περίπου ίσες πολιτικές ομάδες χωρίς πλειοψηφία. Αυτό σήμαινε ότι η μειοψηφική κεντρώα και κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ ήταν, στην πραγματικότητα, στο έλεος της ετερόκλιτης αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, που αθροιστικά έχουν επαρκή κοινοβουλευτική δύναμη για να την ανατρέψουν. Συγκεκριμένα, έχουν 332 εκλεγμένους βουλευτές.

Εάν υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας, η θητεία του Μπαρνιέ θα είναι η συντομότερη όλων των πρωθυπουργών της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας και η κυβέρνησή του η πρώτη που θα ανατραπεί από το 1962.

Τη Δευτέρα (2/12), ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα περάσει το μέρος του προϋπολογισμού που αφορά την κοινωνική ασφάλιση χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία - μια διαδικασία που δίνει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας. Τόσο η αριστερά όσο και η ακροδεξιά έχουν δεσμευτεί να το πράξουν σήμερα και περίπου στις 21.00, ώρα Ελλάδας, αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας.

Νέες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν στη Γαλλία πριν από τον Ιούνιο, καθώς το Σύνταγμα ορίζει πως από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 μήνες, και ο Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος θεωρείται απίθανο να παραιτηθεί ο ίδιος, τουλάχιστον προς το παρόν- θα αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο του διορισμού μιας νέας κυβέρνησης με το γαλλικό κοινοβούλιο πιο διχασμένο από ποτέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να μην ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ ενόψει της ψηφοφορίας δυσπιστίας, ενώ υποβάθμισε τους οικονομικούς κινδύνους από την πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης. «Θα ήταν μια ψήφος αφόρητου κυνισμού», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη (5/12). «Το συμφέρον της χώρας είναι πιο σημαντικό από το συμφέρον των κομμάτων» συμπλήρωσε.

Ο Μπαρνιέ έχει προειδοποιήσει για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική «καταιγίδα» σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει χωρίς να υιοθετήσει τον αμφιλεγόμενο προϋπολογισμό του 2025. Αλλά ο Μακρόν υποβάθμισε αυτούς τους κινδύνους, ακόμη και όταν οι επενδυτές έστειλαν τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας έναντι του γερμανικού χρέους αναφοράς στο μεγαλύτερο σημείο των τελευταίων 12 ετών την περασμένη εβδομάδα. Το κόστος δανεισμού ξεπέρασε για λίγο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πριν το χρέος ανακάμψει.

«Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με αυτά τα πράγματα, έχουμε μια ισχυρή οικονομία» δήλωσε ο Μακρόν στο Ριάντ. «Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα, η οποία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις διατηρεί, η οποία έχει σταθερούς θεσμούς [και] ένα σταθερό σύνταγμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροδόπη: Αγρότες πέταξαν βαμβάκι και σανό στο γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ελλάδα 29.12.2025
Κατά πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής όσο και οι συνεργάτες του απουσίαζαν τη στιγμή της κινητοποίησης

Σέρρες: Αφαντος παραμένει ο διοικητής της πυροσβεστικής – «Δεν τον είδε κανείς»

Ελλάδα 29.12.2025
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, με τις Αρχές να διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Λαβρόφ: Η Ουκρανία επιχείρησε επίθεση με drone σε σπίτι του Πούτιν στο Νόβγκοροντ

Κόσμος 29.12.2025
Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις μετά την καταγγελλόμενη επίθεση - Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Συνελήφθη παίκτης του Κολοσσού Ρόδου για υπόθεση ναρκωτικών

Ελλάδα 29.12.2025
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός 29.12.2025
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Google: Το «δώρο» στους χρήστες του Gmail – Η σημαντική αλλαγή που έρχεται σύντομα

Tech + Science 29.12.2025
Η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους του Gmail να απαλλαγούν από τις… ντροπιαστικές διευθύνσεις.

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

Οικονομία 29.12.2025
Η πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές «παγώνει» και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι ‑ Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο

Ελλάδα 29.12.2025
Οι συνθήκες της πτώσης του ανήλικου διερευνώνται

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα 29.12.2025
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα 29.12.2025
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα 29.12.2025
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Από ασφυξία ο θάνατος των τεσσάρων ορειβατών

Ελλάδα 29.12.2025
Πώς δημιουργήθηκε η χιονοστιβάδα - Έψαχναν τον έναν για να τον ενημερώσουν ότι πέθανε ο παππούς του