E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νότια Κορέα: Ο ρόλος της «Μαρίας Αντουανέτας» Πρώτης Κυρίας στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Προέδρου Γιουν

Η 52χρονη Κιμ Κέον Χι, νεότερη του συζύγου της κατά 12 έτη, είναι επιχειρηματίας και θεωρείται πως ασκεί έντονη επιρροή στις αποφάσεις του - Οι κατηγορίες για διαφθορά που πιστεύεται ότι πυροδότησαν την «κίνηση απελπισίας»

Δημοσίευση 4/12/2024 | 09:13

Νότια Κορέα: Ο ρόλος της «Μαρίας Αντουανέτας» Πρώτης Κυρίας στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Προέδρου Γιουν

Σε οικτρή αποτυχία κατέληξε, μέσα σε ελάχιστες ώρες, η κίνηση απελπισίας του Προέδρου Γιουν Σουκ Γιέολ να καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα στη Νότια Κορέα, θέτοντας την πατρίδα του υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου.

Υπό την πίεση της αυθόρμητης λαϊκής αντίδρασης, με εκατομμύρια πολίτες να διαδηλώνουν -ειρηνικά κατά το πλείστον, αλλά μαζικά και επίμονα- η νοτιοκορεατική εθνοσυνέλευση αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία 190-0, την άμεση άρση του στρατιωτικού νόμου.

Ο Γιούν δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει άρον-άρον το σχέδιό του να αναστείλει πραξικοπηματικά τις πολιτικές ελευθερίες, υποτίθεται «για να προστατεύσει τη δημοκρατία της Νότιας Κορέας» όπως είχε πει στο εκτός προγράμματος τηλεοπτικό διάγγελμά του, όταν και κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο. Η κυβέρνηση συνεδρίασε υπό την προεδρία του και ήρε τα έκτακτα μέτρα.

Κατ' αυτό τον τρόπο έληξε, σχεδόν άμεσα και οπωσδήποτε άδοξα το εκ των άνω πραξικόπημα που επιχείρησε ο Πρόεδρος της χώρας. Η Νότια Κορέα έφτασε μία ανάσα μακριά από την παλινδρόμηση στον ολοκληρωτισμό των μη εκλεγμένων, δικτατορικών καθεστώτων, τα οποία νέμονταν την εξουσία κατά διαστήματα σχεδόν καθ' όλη τη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μέλλον του Προέδρου Γιούν, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν έχαιρε ευρείας αποδοχής από τους πολίτες, αντιθέτως είναι μάλλον αντιπαθής και ανεπιθύμητος. Εξελέγη τον περασμένο Απρίλιο από την 22η Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας, ανήκει όμως στο κόμμα Λαϊκής Δύναμης, το οποίο μειοψηφεί στην τοπική Βουλή, με 108 έδρες έναντι των 175 των Δημοκρατών που κυριάρχησαν στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Απριλίου 2024.

Είναι πολύ πιθανόν ότι ο Γιούν Σουκ Γκιέολ, τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, θα κηρυχθεί έκπτωτος με τη διαδικασία της πρότασης μομφής. Η απομάκρυνσή του από την ηγεσία, θα σημάνει αυτομάτως και την αναχαίτιση της φιλο-ιαπωνικής τάσης, η οποία υφέρπει στα πολιτικά πράγματα της Νότιας Κορέας, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει υποστεί τις οδυνηρές παρενέργειες της κατάκτησής της από την Ιαπωνία στο παρελθόν.

Κατά μία εκδοχή, η πρωτοβουλία του Γιούν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, υπαγορεύτηκε από την απεγνωσμένη προσπάθειά του να προστατεύσει τη σύζυγό του, την γοητευτική πλην εξαιρετικά αμφιλεγόμενη Κιμ Κέον Χι.

Η Κιμ είναι 52 ετών, νεότερη του συζύγου της κατά 12 χρόνια, είναι επιχειρηματίας και θεωρείται πως ασκεί έντονη επιρροή στις αποφάσεις του Προέδρου Γιούν. Επιπλέον, όμως, η Κιμ έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, αναγκάζοντας τον Γιουν να επιχειρήσει να την προστατεύσει, παρέχοντάς της νομική ασυλία έναντι τυχόν παραπομπής στη δικαιοσύνη.

Ο Γιουν, προτού διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της προεδρίας, είχε διατελέσει γενικός εισαγγελέας της Νότιας Κορέας και υπ' αυτή την ιδιότητά του είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δίωξη πρώην προέδρων με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Ωστόσο, εν τέλει βρέθηκε και ο ίδιος στη δική τους θέση, ιδιαίτερα αφ' ότου κυκλοφόρησε υλικό, κρυφά βιντεοσκοπημένο, στο οποίο εμφανίζεται ξεκάθαρα η Κιμ Κέον Χι να δέχεται, ως δώρο, μια πανάκριβη τσάντα Dior, πιθανώς σε αντάλλαγμα εξυπηρετήσεων που φρόντισε να γίνουν προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Κυρίως όμως η Κιμ κατηγορείται ότι κίνησε τα νήματα παρασκηνιακά σε ένα χρηματιστηριακό σκάνδαλο, το οποίο προκάλεσε την οργή των Νοτιοκορεατών και την έντονη κριτική στον Πρόεδρο Γιούν για διαφθορά. Η από πλευράς του αντίδραση ήταν να υποσχεθεί ότι στο εξής οι ενέργειες της συζύγου του θα επιβλέπονταν από μια ανεξάρτητη αρχή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ελεγχθούν τα πεπραγμένα της.

Ο Πρόεδρος Γιουν αντεπιτέθηκε στους επικριτές του, λέγοντας ότι στοχοποιούν και δαιμονοποιούν την Κιμ Κέον Χι διασπείροντας ανυπόστατες και συκοφαντικές τερατολογίες, προκειμένου να βλάψουν πολιτικά τον ίδιον.

Γενικότερα, όμως, η Κιμ είναι εξίσου αντιπαθής στη Νότια Κορέα με τον σύζυγό της, καθώς θεωρείται το νοτιοκορεατικό αντίστοιχο της «Μαρίας Αντουανέτας», δηλαδή μιας υπεροπτικής και αδίστακτης γυναίκας, με μόνο και αποκλειστικό ενδιαφέρον τα πλούτη και την εξουσία, την οποίαν θεωρείται πως κατ' ουσίαν ελέγχει χειραγωγώντας σαν μαριονέτα, τον Πρόεδρο Γιούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης για αγρότες: Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι στα μπλόκα – Θέλουν διάλογο και τους «τραμπουκίζουν»

Ελλάδα 29.12.2025
«Αυτοί που φώναζαν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στήριξαν τη μεταρρύθμιση στη Βουλή»

Ροδόπη: Αγρότες πέταξαν βαμβάκι και σανό στο γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ελλάδα 29.12.2025
Κατά πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής όσο και οι συνεργάτες του απουσίαζαν τη στιγμή της κινητοποίησης

Σέρρες: Αφαντος παραμένει ο διοικητής της πυροσβεστικής – «Δεν τον είδε κανείς»

Ελλάδα 29.12.2025
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, με τις Αρχές να διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν με 91 drones την κατοικία του Πούτιν – «Είναι ψέματα», λέει ο Ζελένσκι

Κόσμος 29.12.2025
Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις μετά την καταγγελλόμενη επίθεση - Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Συνελήφθη παίκτης του Κολοσσού Ρόδου για υπόθεση ναρκωτικών

Ελλάδα 29.12.2025
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός 29.12.2025
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Google: Το «δώρο» στους χρήστες του Gmail – Η σημαντική αλλαγή που έρχεται σύντομα

Tech + Science 29.12.2025
Η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους του Gmail να απαλλαγούν από τις… ντροπιαστικές διευθύνσεις.

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

Οικονομία 29.12.2025
Η πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές «παγώνει» και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι ‑ Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο

Ελλάδα 29.12.2025
Οι συνθήκες της πτώσης του ανήλικου διερευνώνται

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα 29.12.2025
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα 29.12.2025
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα 29.12.2025
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του