E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επαγγέλματα από την παλιά Ελλάδα που δεν υπάρχουν πια

Η τεχνολογία «εξαφάνισε» παλιά επαγγέλματα και έφερε στο προσκήνιο καινούρια

Δημοσίευση 4/12/2024 | 00:29

Επαγγέλματα από την παλιά Ελλάδα που δεν υπάρχουν πια
collage

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η αυτοματοποίηση έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση αρκετών επαγγελμάτων που κάποτε ήταν θεμελιώδη για την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Στην παλιά Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπήρχαν επαγγέλματα που σήμερα θεωρούνται σπάνια ή ακόμα και ανύπαρκτα. Αυτά τα επαγγέλματα έχουν αντικατασταθεί από τις σύγχρονες τεχνολογίες ή από τη μεταβολή στις κοινωνικές ανάγκες.

Ο λούστρος ήταν ίσως το πιο γνωστό επαγγελματικό πρόσωπο στους δρόμους. Χρησιμοποιώντας έναν ξύλινο πάγκο και τα εργαλεία του, όπως βούρτσες και μπογιές, έβαφε και γυάλιζε τα παπούτσια των περαστικών. Στις ελληνικές ταινίες, το επάγγελμα του λούστρου παρουσιάζεται με ρομαντισμό, αν και σήμερα έχει εξαφανιστεί με την εξάπλωση των σύγχρονων υποδημάτων και της τεχνολογίας.

Η λατέρνα ήταν ένα άλλο από τα χαρακτηριστικά επαγγέλματα του παρελθόντος. Ο λατερνατζής, με τη μανιβέλα του και την όμορφα στολισμένη λατέρνα του, έπαιζε μουσική στους δρόμους για να ψυχαγωγήσει τον κόσμο. Οι μελωδίες του γέμιζαν τις γειτονιές, αλλά με την εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, το επάγγελμα αυτό έφθινε.

Ο νερουλάς, που ήταν υπεύθυνος για την τροφοδοσία των σπιτιών με νερό, ήταν άκρως απαραίτητος σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν βρύσες. Ο νερουλάς κουβαλούσε το νερό με ζώα, όπως γαϊδούρια και μουλάρια, και εξυπηρετούσε τους κατοίκους, σε μια εποχή που το νερό ήταν πολυτέλεια. Μια ιστορία αναφέρει ότι ο Σπύρος Λούης, ο ήρωας του Μαραθωνίου το 1896, ήταν νερουλάς πριν ανακαλύψει την αθλητική του κλίση.

Ο αγωγιάτης ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε φορτία και ανθρώπους με γαϊδούρια και μουλάρια σε περιοχές που δεν είχαν αυτοκίνητα. Οι αγωγιάτες ήταν τα "ταξί" της εποχής, πραγματοποιώντας δύσκολες διαδρομές για να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης.

Ο παγοπώλης, που προμήθευε τα σπίτια με πάγο για να συντηρούν τα τρόφιμα, ήταν μια άλλη βασική μορφή εμπορίου στην Ελλάδα πριν την εξάπλωση των ψυγείων. Τα παγωνιέρες έδιναν τη λύση για να διατηρηθεί το φαγητό κρύο, και ο παγοπώλης ήταν ο άνθρωπος που τον προμήθευε, συχνά με κάρο.

Ο βαρελάς, ειδικός στην κατασκευή βαρελιών και άλλων ξύλινων σκευών, ήταν ένας τεχνίτης που απαιτούσε εξειδίκευση και εργαλεία για να κατασκευάσει τα βαρέλια, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά και αποθήκευση διαφόρων προϊόντων.

Ο γαλατάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος πλανόδιος μικροπωλητής της ημέρας, προμήθευε τους κατοίκους με φρέσκο γάλα, κουβαλώντας το στα γκιούμια του και περνώντας από σπίτι σε σπίτι.

Ο ντελάλης, που διαλαλούσε τα νέα και τα εμπορεύματα, ήταν μια μορφή επικοινωνίας πριν την εμφάνιση των σύγχρονων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι ντελάληδες, με τη δυνατή τους φωνή και τον τρόπο τους να ανακοινώνουν τα νέα, ήταν μια ζωντανή μορφή επικοινωνίας για την τοπική κοινωνία.

Αυτά τα επαγγέλματα, μαζί με πολλά άλλα, χάθηκαν στον χρόνο, αλλά θυμίζουν μια Ελλάδα που είχε ρυθμούς πιο αργούς και λιγότερο τεχνολογικά εξελιγμένους.

Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει με την ιστορία, κάποια από αυτά τα επαγγέλματα επιστρέφουν ξανά, όπως το επάγγελμα του τσαγκάρη, λόγω της ανάγκης για επισκευές και διατήρηση των παλιών παπουτσιών. Αν και το παρελθόν μας παραμένει αμετάβλητο, οι αλλαγές της εποχής καθορίζουν τη ζωή μας με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και ανάγκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left 09.07.2026
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Χτες
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων

Οι τρεις ρεπόρτερ που άλλαξαν για πάντα την ενημέρωση

E-Daily 3.Left Χτες
Στις αρχές Ιουλίου του 1882

Ποια πόλη κατέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο της καλύτερης στον κόσμο για να ζεις;

E-Daily 3.Left Χτες
Η ετήσια κατάταξη του Economist Intelligence Unit αξιολόγησε 173 πόλεις παγκοσμίως με βάση κρίσιμους δείκτες ποιότητας ζωής.

Όλοι το χόρεψαν, λίγοι ήξεραν γιατί γράφτηκε: Η σκοτεινή ιστορία του hit Children

E-Daily 3.Left Προχτές
Το πιο μελαγχολικό club anthem των 90s είχε πίσω του μια τραγωδία

Το πιο διάσημο σχολείο του ελληνικού σινεμά βρίσκεται ακόμα εκεί και μοιάζει απίστευτα γνώριμο

E-Daily 3.Left Προχτές
Το σχολείο από τα «Χτυποκάρδια στο Θρανίο» υπάρχει ακόμα – Δείτε πώς είναι σήμερα το εμβληματικό σκηνικό της Αλίκης

Pepsi Number Fever: Το καπάκι της Pepsi που υποσχέθηκε μια περιουσία και έφερε...την κόλαση

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο διαγωνισμός αναψυκτικού που έφερε ταραχές και νεκρούς

Ο μεγαλύτερος και γελοίος απατεώνας τράπεζας ‑ Η απάτη που μοιάζει με ανέκδοτο

E-Daily 3.Left Προχτές
Μοιάζει με ανέκδοτο κι όμως είναι αλήθεια