E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Δημοσίευση 3/12/2024 | 12:12

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Περίπου οκτώ στους δέκα εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, το 82% σύμφωνα με έρευνα του ομίλου ManpowerGroup.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Επικοινωνίας και της Βιομηχανίας & Κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν την υψηλότερη έλλειψη ταλέντου. Ο κλάδος της Πληροφορικής σημειώνει υψηλό ποσοστό έλλειψης, με 74%.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ομίλου σε 5.000 εργαζόμενους από 7 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι η ανάγκη για επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων αυξάνεται ραγδαία.

Για να ξεπεράσουν την έλλειψη ταλέντου, οι εργοδότες πρέπει να εστιάσουν σε κρίσιμες δεξιότητες, όπως η ενημέρωση για την «πράσινη» μετάβαση (47%), η δημιουργικότητα (33%), η επίλυση προβλημάτων (32%), οι τεχνολογικές δεξιότητες (26%) και η επικοινωνία (25%), σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Καζαντζίδη, CEO Manpower Ελλάδας, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece, τονίζει πως «η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι το κλειδί για την προσέλκυση, εξέλιξη και διακράτηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στο μέλλον».

Η νέα κανονικότητα

Η ευελιξία φαίνεται πως είναι η λέξη «κλειδί» για τη νέα αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης (WEC) σε συνεργασία με την FT Longitude σε ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ευελιξία σχετικά με το πού και πότε εργάζονται, εξίσου με άλλους παράγοντες όπως η αμοιβή.

Το 83% των ερωτηθέντων ανώτερων στελεχών πιστεύουν ότι η ευελιξία είναι εξίσου σημαντική με την αμοιβή.

Αυτό το νέο τοπίο απαιτεί από τους εργοδότες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους σχετικά με την εργασία στο γραφείο και την εξ αποστάσεως εργασία.

«Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει ραγδαία, με την ψηφιακή τεχνολογία και τις δημογραφικές αλλαγές να οδηγούν αυτές τις μεταμορφώσεις. Αυτές οι αλλαγές συμβαδίζουν με μια σημαντική μεταστροφή στη στάση μας απέναντι στην εργασία», Θεόδωρος Τόλλης, πρόεδρος ΕΝΙΔΕΑ (Executive Director, ICAP Employment Solutions, μέλος του ομίλου ICAP Outsourcing Solutions) μιλώντας στο CNN Greece.

«Οι εργαζόμενοι αναζητούν πια τρόπους να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή. Για τις επιχειρήσεις, η ευελιξία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα, προσφέροντάς τους την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα σε αλλαγές στις ανάγκες απασχόλησης και να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντων τους».

Προοπτικές για το Μέλλον
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Το 92% των ανώτερων στελεχών θεωρεί ότι χρειάζονται πιο ευέλικτες μορφές εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια.

«Συνοψίζοντας, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται γρήγορα. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα, να υιοθετήσουμε νέες μορφές εργασίας και να ενισχύσουμε την ευελιξία, ώστε να δημιουργήσουμε την εργασία που όλοι επιθυμούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΕΕ προσφέρει 450 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μέση Ανατολή

Κόσμος 16.03.2026
Στήριξη σε Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανο, Ιορδανία και Αίγυπτο καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται και η πρόσβαση βοήθειας γίνεται ολοένα δυσκολότερη. Ποιο το ποσό ανά περίπτωση.

Μόσχα: 20χρονος ποδοσφαιριστής έσφαξε μητέρα μπροστά στην κόρη της

Κόσμος 16.03.2026
Ποδοσφαιριστής δολοφόνησε μητέρα μπροστά στην κόρη της και πετούσε τα κλοπιμαία από το παράθυρο. Το χρονικό της φρίκης

«Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος, δεν τον ξεκινήσαμε εμείς»: Και η Γερμανία λέει όχι στον Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 16.03.2026
Και η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψετο αίτημα των ΗΠΑ για στρατιωτική υποστήριξη

Χωρισμένη στα δύο η εβδομάδα: Ανοιξη μέχρι αύριο, χειμώνας από Τετάρτη

Καιρός 16.03.2026
Έρχονται έντονες βροχές, κρύο και χιόνια στα ορεινά

Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε στον πόλεμο με το Ιράν

Κόσμος 16.03.2026
«Δεν θα γίνει ο πόλεμος δώρο για τον Πούτιν»

Αρχή για το Ξέπλυμα: Αντιμέτωπος με κακούργημα ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, δεν δήλωσε 3,2 εκατ. ευρώ

Ελλάδα 16.03.2026
Λόγω του ύψους των ποσών, τόσο η μη δήλωση όσο και η ανακριβής δήλωση τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος

Ταξί: Μέχρι πότε η απεργία στην Αττική

Ελλάδα 16.03.2026
Η απόφαση του ΣΑΤΑ

Χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

Κόσμος 16.03.2026
Το Αμπου Ντάμπι αναφέρει θύματα μετά από περιστατικό με πυραύλους