E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Δημοσίευση 3/12/2024 | 12:12

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Περίπου οκτώ στους δέκα εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, το 82% σύμφωνα με έρευνα του ομίλου ManpowerGroup.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Επικοινωνίας και της Βιομηχανίας & Κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν την υψηλότερη έλλειψη ταλέντου. Ο κλάδος της Πληροφορικής σημειώνει υψηλό ποσοστό έλλειψης, με 74%.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ομίλου σε 5.000 εργαζόμενους από 7 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι η ανάγκη για επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων αυξάνεται ραγδαία.

Για να ξεπεράσουν την έλλειψη ταλέντου, οι εργοδότες πρέπει να εστιάσουν σε κρίσιμες δεξιότητες, όπως η ενημέρωση για την «πράσινη» μετάβαση (47%), η δημιουργικότητα (33%), η επίλυση προβλημάτων (32%), οι τεχνολογικές δεξιότητες (26%) και η επικοινωνία (25%), σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Καζαντζίδη, CEO Manpower Ελλάδας, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece, τονίζει πως «η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι το κλειδί για την προσέλκυση, εξέλιξη και διακράτηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στο μέλλον».

Η νέα κανονικότητα

Η ευελιξία φαίνεται πως είναι η λέξη «κλειδί» για τη νέα αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης (WEC) σε συνεργασία με την FT Longitude σε ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ευελιξία σχετικά με το πού και πότε εργάζονται, εξίσου με άλλους παράγοντες όπως η αμοιβή.

Το 83% των ερωτηθέντων ανώτερων στελεχών πιστεύουν ότι η ευελιξία είναι εξίσου σημαντική με την αμοιβή.

Αυτό το νέο τοπίο απαιτεί από τους εργοδότες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους σχετικά με την εργασία στο γραφείο και την εξ αποστάσεως εργασία.

«Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει ραγδαία, με την ψηφιακή τεχνολογία και τις δημογραφικές αλλαγές να οδηγούν αυτές τις μεταμορφώσεις. Αυτές οι αλλαγές συμβαδίζουν με μια σημαντική μεταστροφή στη στάση μας απέναντι στην εργασία», Θεόδωρος Τόλλης, πρόεδρος ΕΝΙΔΕΑ (Executive Director, ICAP Employment Solutions, μέλος του ομίλου ICAP Outsourcing Solutions) μιλώντας στο CNN Greece.

«Οι εργαζόμενοι αναζητούν πια τρόπους να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή. Για τις επιχειρήσεις, η ευελιξία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα, προσφέροντάς τους την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα σε αλλαγές στις ανάγκες απασχόλησης και να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντων τους».

Προοπτικές για το Μέλλον
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Το 92% των ανώτερων στελεχών θεωρεί ότι χρειάζονται πιο ευέλικτες μορφές εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια.

«Συνοψίζοντας, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται γρήγορα. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα, να υιοθετήσουμε νέες μορφές εργασίας και να ενισχύσουμε την ευελιξία, ώστε να δημιουργήσουμε την εργασία που όλοι επιθυμούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προσοχή: Ποιες υπηρεσίες του gov.gr θα «κατέβουν» αυτή την Κυριακή;

Ελλάδα 20.02.2026
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, 09:00-13:00, η ΓΓΠΣΨΔ θα αναβαθμίσει τις υποδομές αυθεντικοποίησης χρηστών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ορισμένες υπηρεσίες του gov.gr δεν θα είναι προσωρινά διαθέσιμες

Γαλλία: Πολίτης έκανε «βαρκάδα» με καγιάκ σε πλημμυρισμένο εμπορικό κέντρο ‑ Βίντεο

Ελλάδα 20.02.2026
Η Γαλλία έχει σημειώσει μετεωρολογικό ρεκόρ με περισσότερες από 35 συνεχόμενες ημέρες βροχής

Ηλεία: Δις ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξης για τον δολοφόνο και βιαστή της 11χρονης

Ελλάδα 20.02.2026
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από απόπειρα βιασμού σε τετελεσμένο βιασμό, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση

Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων: Πληρότητες 100% στα λεωφορεία για Πάτρα ‑ Αυξημένα δρομολόγια

Ελλάδα 20.02.2026
Η κίνηση και στους δύο σταθμούς των ΚΤΕΛ είναι αυξημένη σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι

Eλέφαντας στην Ταϊλάνδη εξαγριώθηκε όταν τον διέκοψαν κατά το ζευγάρωμα: Επιτέθηκε στον φροντιστή του και διέλυσε οχήματα

Κόσμος 20.02.2026
Ο 19χρονος αρσενικός ελέφαντας τραυμάτισε σοβαρά τον ιδιοκτήτη του και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές - Χρειάστηκαν δύο ώρες για να δράσει το ηρεμιστικό

Τουρκία: 21χρονη χτυπήθηκε από λεωφορείο ενώ την κυνηγούσε αδέσποτος σκύλος, δίνει μάχη για τη ζωή της

Κόσμος 20.02.2026
Η φοιτήτρια Κενέτ Νεσιμπέλ Γκιούλ υπέστη τραύματα σε εσωτερικά όργανα και αρκετά κατάγματα

Κυνήγι στη «Ζώνη Θανάτου»: Οι νέες τακτικές μάχης των Ρώσων στον πόλεμο της Ουκρανίας ‑ Βίντεο

Κόσμος 20.02.2026
Νέες συνθήκες στο πεδίο της μάχης, όπου η ρομποτική και η ταχύτητα λήψης αποφάσεων παίζουν βασικό ρόλο

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με μπαστούνι στο δικαστήριο

Ελλάδα 20.02.2026
Η Ρούλα Πισπιρίγκου νοσεί από σοβαρή ασθένεια

Σέρρες: Θρίλερ με τον θάνατο του Αγγελου ‑ Η ιατροδικαστική «έδειξε» χτυπήματα από πολλά άτομα

Ελλάδα 20.02.2026
Ο 17χρονος έπεσε νεκρός στο υπόγειο του σπιτιού του έπειτα από καβγά που είχε με έναν 16χρονο

Αυστρία: Ορειβάτης ένοχος για ανθρωποκτονία ‑ Η κοπέλα του πέθανε από το κρύο στην υψηλότερη κορυφή

Κόσμος 20.02.2026
Η κοπέλα του πέθανε από υποθερμία κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο βουνό Grossglockner, ύψος 3.798 μέτρων

Λιποθυμικό επεισόδιο σε δικαστήριο: Κατέρρευσε ο καθηγητής που κατηγορείται για σχέσεις με ανήλικες

Ελλάδα 20.02.2026
«Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, τέτοιου είδους κατηγορίες, ένας άνθρωπος μπορεί να λυγίσει», δήλωσε ο δικηγόρος του καθηγητή

Ελένη Γλύκατζη‑Αρβελέρ: Στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της για το τελευταίο αντίο

Ελλάδα 20.02.2026
Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης έφτασε η σορός της Αρβελέρ, άρχισε το λαϊκό προσκύνημα πριν την εξόδιο ακολουθία.