E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Δημοσίευση 3/12/2024 | 12:12

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Περίπου οκτώ στους δέκα εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, το 82% σύμφωνα με έρευνα του ομίλου ManpowerGroup.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Επικοινωνίας και της Βιομηχανίας & Κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν την υψηλότερη έλλειψη ταλέντου. Ο κλάδος της Πληροφορικής σημειώνει υψηλό ποσοστό έλλειψης, με 74%.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ομίλου σε 5.000 εργαζόμενους από 7 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι η ανάγκη για επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων αυξάνεται ραγδαία.

Για να ξεπεράσουν την έλλειψη ταλέντου, οι εργοδότες πρέπει να εστιάσουν σε κρίσιμες δεξιότητες, όπως η ενημέρωση για την «πράσινη» μετάβαση (47%), η δημιουργικότητα (33%), η επίλυση προβλημάτων (32%), οι τεχνολογικές δεξιότητες (26%) και η επικοινωνία (25%), σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Καζαντζίδη, CEO Manpower Ελλάδας, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece, τονίζει πως «η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι το κλειδί για την προσέλκυση, εξέλιξη και διακράτηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στο μέλλον».

Η νέα κανονικότητα

Η ευελιξία φαίνεται πως είναι η λέξη «κλειδί» για τη νέα αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης (WEC) σε συνεργασία με την FT Longitude σε ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ευελιξία σχετικά με το πού και πότε εργάζονται, εξίσου με άλλους παράγοντες όπως η αμοιβή.

Το 83% των ερωτηθέντων ανώτερων στελεχών πιστεύουν ότι η ευελιξία είναι εξίσου σημαντική με την αμοιβή.

Αυτό το νέο τοπίο απαιτεί από τους εργοδότες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους σχετικά με την εργασία στο γραφείο και την εξ αποστάσεως εργασία.

«Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει ραγδαία, με την ψηφιακή τεχνολογία και τις δημογραφικές αλλαγές να οδηγούν αυτές τις μεταμορφώσεις. Αυτές οι αλλαγές συμβαδίζουν με μια σημαντική μεταστροφή στη στάση μας απέναντι στην εργασία», Θεόδωρος Τόλλης, πρόεδρος ΕΝΙΔΕΑ (Executive Director, ICAP Employment Solutions, μέλος του ομίλου ICAP Outsourcing Solutions) μιλώντας στο CNN Greece.

«Οι εργαζόμενοι αναζητούν πια τρόπους να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή. Για τις επιχειρήσεις, η ευελιξία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα, προσφέροντάς τους την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα σε αλλαγές στις ανάγκες απασχόλησης και να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντων τους».

Προοπτικές για το Μέλλον
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Το 92% των ανώτερων στελεχών θεωρεί ότι χρειάζονται πιο ευέλικτες μορφές εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια.

«Συνοψίζοντας, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται γρήγορα. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα, να υιοθετήσουμε νέες μορφές εργασίας και να ενισχύσουμε την ευελιξία, ώστε να δημιουργήσουμε την εργασία που όλοι επιθυμούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Η πληροφορία πως ο Χαμενεΐ είναι νεκρός είναι σωστή»

Κόσμος Χτες
O πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον θάνατο του ανώτερου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν

Νετανιάχου: «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή»

Κόσμος Χτες
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η σορός του ανώτατου ηγέτη του Ιράν βρέθηκε στα ερείπια κτηρίου στην Τεχεράνη που χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή.

Τρομερός Καραλής στην Παιανία: Πέταξε στα 6,17μ και «διέλυσε» το πανελλήνιο ρεκόρ, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ στην Παιανία - Πήδηξε στα 6,07μ και στη συνέχεια «πέταξε» στα 6,17μ που είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο

Το Ντουμπάι δέχεται επίθεση: «Βροχή» πυραύλων και drones ‑ Εκρήξεις στο διάσημο νησί Palm

Κόσμος Χτες
Σκηνές από ταινίες καταστροφής στο Ντουμπάι που «πληρώνει» τα αντίποινα του Ιράν για την αμερικανο-ισραηλινή επίθεση

Πανικός στο Ντουμπάι: Εκκενώνεται το Μπουρτζ Χαλίφα

Κόσμος Χτες
Συνεχίζονται οι ιρανικές επιθέσεις στο Ντουμπάι

Κλείνει η βάση στη Σούδα

Ελλάδα Χτες
Έκτακτα μέτρα συναγερμού και αεράμυνας

Σε κατάσταση συναγερμού η Euroleague

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο αγώνας της Τρίτης Χάποελ Τελ Αβίβ – Παρί θα γίνει στη Σόφια εφόσον ανοίξουν τα αεροδρόμια στο Ισραήλ – Τι συμβαίνει με τις ελληνικές ομάδες

Φωτιά σε πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι μετά από ιρανική πυραυλική επίθεση

Κόσμος Χτες
Οι φλόγες καίνε στο εσωτερικού του ξενοδοχείου και εξαπλώνονται

«Κάθε πιλότος είχε ένα όνομα»: Το παρασκήνιο της επίθεσης ΗΠΑ‑Ισραήλ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η κοινή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Roaring Lion», είχε ως βασικό αντικείμενο την προσβολή κρίσιμων στρατιωτικών και διοικητικών υποδομών του Ιράν

Καρυστιανού: Είχα έτοιμη την ομιλία μου, αλλά δεν ήθελαν να μιλήσω και αποχώρησα από τη συγκέντρωση

Ελλάδα Χτες
Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή της, διαπίστωσε ότι η οργανωτική επιτροπή είχε ήδη πρόγραμμα ομιλιών