E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Δημοσίευση 3/12/2024 | 12:12

«Κραυγή αγωνίας» από εργοδότες στην Ελλάδα: Οκτώ στους δέκα δεν βρίσκουν προσωπικό

Περίπου οκτώ στους δέκα εργοδότες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, το 82% σύμφωνα με έρευνα του ομίλου ManpowerGroup.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Επικοινωνίας και της Βιομηχανίας & Κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρουν την υψηλότερη έλλειψη ταλέντου. Ο κλάδος της Πληροφορικής σημειώνει υψηλό ποσοστό έλλειψης, με 74%.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του ομίλου σε 5.000 εργαζόμενους από 7 ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι η ανάγκη για επανακατάρτιση και αναβάθμιση δεξιοτήτων αυξάνεται ραγδαία.

Για να ξεπεράσουν την έλλειψη ταλέντου, οι εργοδότες πρέπει να εστιάσουν σε κρίσιμες δεξιότητες, όπως η ενημέρωση για την «πράσινη» μετάβαση (47%), η δημιουργικότητα (33%), η επίλυση προβλημάτων (32%), οι τεχνολογικές δεξιότητες (26%) και η επικοινωνία (25%), σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Καζαντζίδη, CEO Manpower Ελλάδας, ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece, τονίζει πως «η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων είναι το κλειδί για την προσέλκυση, εξέλιξη και διακράτηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στο μέλλον».

Η νέα κανονικότητα

Η ευελιξία φαίνεται πως είναι η λέξη «κλειδί» για τη νέα αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης (WEC) σε συνεργασία με την FT Longitude σε ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι δίνουν πλέον προτεραιότητα στην ευελιξία σχετικά με το πού και πότε εργάζονται, εξίσου με άλλους παράγοντες όπως η αμοιβή.

Το 83% των ερωτηθέντων ανώτερων στελεχών πιστεύουν ότι η ευελιξία είναι εξίσου σημαντική με την αμοιβή.

Αυτό το νέο τοπίο απαιτεί από τους εργοδότες να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους σχετικά με την εργασία στο γραφείο και την εξ αποστάσεως εργασία.

«Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει ραγδαία, με την ψηφιακή τεχνολογία και τις δημογραφικές αλλαγές να οδηγούν αυτές τις μεταμορφώσεις. Αυτές οι αλλαγές συμβαδίζουν με μια σημαντική μεταστροφή στη στάση μας απέναντι στην εργασία», Θεόδωρος Τόλλης, πρόεδρος ΕΝΙΔΕΑ (Executive Director, ICAP Employment Solutions, μέλος του ομίλου ICAP Outsourcing Solutions) μιλώντας στο CNN Greece.

«Οι εργαζόμενοι αναζητούν πια τρόπους να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική τους ζωή. Για τις επιχειρήσεις, η ευελιξία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα, προσφέροντάς τους την ικανότητα να προσαρμόζονται γρήγορα σε αλλαγές στις ανάγκες απασχόλησης και να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντων τους».

Προοπτικές για το Μέλλον
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά.

Το 92% των ανώτερων στελεχών θεωρεί ότι χρειάζονται πιο ευέλικτες μορφές εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια.

«Συνοψίζοντας, η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται γρήγορα. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα, να υιοθετήσουμε νέες μορφές εργασίας και να ενισχύσουμε την ευελιξία, ώστε να δημιουργήσουμε την εργασία που όλοι επιθυμούμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία

Ολυμπιακός ‑ ΠΑΟΚ 0‑2: «Αλωσε» το Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στα ημιτελικά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Δικέφαλος του Βορρά «καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο τέταρτο και περιμένει πλέον Παναθηναϊκό ή Αρη

Η Σουηδία στέλνει στη Γροιλανδία στρατιωτικό προσωπικό μετά από αίτημα της Δανίας

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι ενισχύει «ξεκινώντας από σήμερα» τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία

Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ: «Αυτή τη φορά η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»

Κόσμος Χτες
Η απειλή έρχεται καθώς ετοιμάζεται επίθεση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την έκδοση βίζας για τους υπηκόους 75 χωρών

Κόσμος Χτες
Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες

ΑΕΚ ‑ ΟΦΗ 0‑1: «Μπαλωθιά» πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια με υπογραφή Σαλσέδο

Αθλητικά Νέα Χτες
Μεγάλη νίκη για τους Κρητικούς που άφησαν εκτός συνέχειας την Ένωση και «πέταξαν» για τους «4» του Κυπέλλου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εντός 24 ωρών πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Αντίστροφη μέτρηση για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα γίνει πέρα από οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη

Κόσμος Χτες
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί και τι σημαίνει ισχύς, δεν είμαστε στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά χτίζουμε βήμα-βήμα για να γίνουμε μία τέτοια» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για 10.000 άνεργες μητέρες με μισθό έως 1.004 ευρώ, επιδοτείται και η μερική απασχόληση

Ελλάδα Χτες
Θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.000 νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης - Έμφαση σε μητέρες ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 15 ετών