E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Δημοσίευση 2/12/2024 | 15:37

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Η πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατήγγειλε σήμερα επιθέσεις εναντίον του δικαστηρίου, το οποίο έχει γίνει στόχος «απειλών, πιέσεων, πράξεων σαμποτάζ» και αντιμετωπίζεται σαν μια τρομοκρατική οργάνωση, μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε για τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενη στην ετήσια διάσκεψη των 124 μελών του ΔΠΔ στη Χάγη, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε δήλωσε πως το ΔΠΔ αντιμετωπίζει «αναγκαστικά μέτρα, απειλές, πιέσεις και πράξεις σαμποτάζ», χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

«Είμαστε σε μια καμπή της ιστορίας (…). Το διεθνές δίκαιο και η διεθνής δικαιοσύνη απειλούνται. Όπως και το μέλλον της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

«Το δικαστήριο απειλείται με δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις από θεσμούς ενός (…) μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, σαν να πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε υπαινισσόμενη, χωρίς να τις κατονομάσει, τις ΗΠΑ.

«Αν το δικαστήριο εξαφανισθεί, αυτό θα επιφέρει αναπόφευκτα την κατάρρευση όλων των υποθέσεων (…). Ο κίνδυνος για το δικαστήριο είναι υπαρξιακός», συνέχισε.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα συνεχίσει να εκτελεί τη νόμιμη εντολή του, με τρόπο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, χωρίς να υποκύψει σε καμιά εξωτερική ανάμιξη», υπογράμμισε.

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του και ενός αρχηγού της Χαμάς.

Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μόσχα αντέδρασε εκδίδοντας δικά της εντάλματα σύλληψης σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του δικαστηρίου.

«Αιρετοί απειλούνται σοβαρά και στοχοθετούνται από εντάλματα σύλληψης που εκδίδει ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε η Ακάνε.

Είναι «φρικτό» να «σκανδαλίζονται» χώρες όταν το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης βασισμένα στο διεθνές δίκαιο, συνέχισε η Ακάνε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

Ελλάδα Χτες
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

Κόσμος Χτες
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου