E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Δημοσίευση 2/12/2024 | 15:37

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Η πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατήγγειλε σήμερα επιθέσεις εναντίον του δικαστηρίου, το οποίο έχει γίνει στόχος «απειλών, πιέσεων, πράξεων σαμποτάζ» και αντιμετωπίζεται σαν μια τρομοκρατική οργάνωση, μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε για τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενη στην ετήσια διάσκεψη των 124 μελών του ΔΠΔ στη Χάγη, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε δήλωσε πως το ΔΠΔ αντιμετωπίζει «αναγκαστικά μέτρα, απειλές, πιέσεις και πράξεις σαμποτάζ», χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

«Είμαστε σε μια καμπή της ιστορίας (…). Το διεθνές δίκαιο και η διεθνής δικαιοσύνη απειλούνται. Όπως και το μέλλον της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

«Το δικαστήριο απειλείται με δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις από θεσμούς ενός (…) μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, σαν να πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε υπαινισσόμενη, χωρίς να τις κατονομάσει, τις ΗΠΑ.

«Αν το δικαστήριο εξαφανισθεί, αυτό θα επιφέρει αναπόφευκτα την κατάρρευση όλων των υποθέσεων (…). Ο κίνδυνος για το δικαστήριο είναι υπαρξιακός», συνέχισε.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα συνεχίσει να εκτελεί τη νόμιμη εντολή του, με τρόπο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, χωρίς να υποκύψει σε καμιά εξωτερική ανάμιξη», υπογράμμισε.

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του και ενός αρχηγού της Χαμάς.

Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μόσχα αντέδρασε εκδίδοντας δικά της εντάλματα σύλληψης σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του δικαστηρίου.

«Αιρετοί απειλούνται σοβαρά και στοχοθετούνται από εντάλματα σύλληψης που εκδίδει ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε η Ακάνε.

Είναι «φρικτό» να «σκανδαλίζονται» χώρες όταν το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης βασισμένα στο διεθνές δίκαιο, συνέχισε η Ακάνε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

Κόσμος Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».