E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Δημοσίευση 2/12/2024 | 15:37

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Η πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατήγγειλε σήμερα επιθέσεις εναντίον του δικαστηρίου, το οποίο έχει γίνει στόχος «απειλών, πιέσεων, πράξεων σαμποτάζ» και αντιμετωπίζεται σαν μια τρομοκρατική οργάνωση, μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε για τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενη στην ετήσια διάσκεψη των 124 μελών του ΔΠΔ στη Χάγη, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε δήλωσε πως το ΔΠΔ αντιμετωπίζει «αναγκαστικά μέτρα, απειλές, πιέσεις και πράξεις σαμποτάζ», χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

«Είμαστε σε μια καμπή της ιστορίας (…). Το διεθνές δίκαιο και η διεθνής δικαιοσύνη απειλούνται. Όπως και το μέλλον της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

«Το δικαστήριο απειλείται με δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις από θεσμούς ενός (…) μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, σαν να πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε υπαινισσόμενη, χωρίς να τις κατονομάσει, τις ΗΠΑ.

«Αν το δικαστήριο εξαφανισθεί, αυτό θα επιφέρει αναπόφευκτα την κατάρρευση όλων των υποθέσεων (…). Ο κίνδυνος για το δικαστήριο είναι υπαρξιακός», συνέχισε.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα συνεχίσει να εκτελεί τη νόμιμη εντολή του, με τρόπο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, χωρίς να υποκύψει σε καμιά εξωτερική ανάμιξη», υπογράμμισε.

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του και ενός αρχηγού της Χαμάς.

Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μόσχα αντέδρασε εκδίδοντας δικά της εντάλματα σύλληψης σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του δικαστηρίου.

«Αιρετοί απειλούνται σοβαρά και στοχοθετούνται από εντάλματα σύλληψης που εκδίδει ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε η Ακάνε.

Είναι «φρικτό» να «σκανδαλίζονται» χώρες όταν το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης βασισμένα στο διεθνές δίκαιο, συνέχισε η Ακάνε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φριχτό τέλος για αθλητικογράφο και τον σύζυγό της στο σπίτι τους: Ο 3χρονος γιος βρέθηκε σώος κοντά τους

Κόσμος 18.12.2025
Η είδηση του θανάτου έχει βυθίσει στο πένθος φίλους, συναδέλφους, μαθητές και γονείς

Την τελική απόφαση των μπλόκων περιμένει η κυβέρνηση: Αναπροσαρμογή στάσης σε περίπτωση οριστικής άρνησης διαλόγου

Ελλάδα 18.12.2025
Στις 14:00 η σύσκεψη στον Λευκώνα Σερρών της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων

Τροχαίο στον Εύοσμο: Νεκρή 57χρονη πεζή που παρασύρθηκε από οδηγό

Ελλάδα 18.12.2025
Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Δεν το χωράει ανθρώπου νους: Από ασιτία ο θάνατος του 3χρονου παιδιού στην Αλεξανδρούπολη

Ελλάδα 18.12.2025
Καρδιακή ανακοπή από ασιτία η αιτία θανάτου του τρίχρονου παιδιού στην Αλεξανδρούπολη.

Αντί‑τρανς νόμος στο Τέξας: Ένοπλοι αστυνομικοί φρουρούν τις τουαλέτες μετά την απαγόρευση

Κόσμος 18.12.2025
Αστυνομικοί της πολιτείας του Τέξας πραγματοποιούν ελέγχους ταυτότητας έξω από τις γυναικείες τουαλέτες, μετά τον σχετικό αντί-τρανς νόμο στην πολιτεία

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες ‑ Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Ελλάδα 18.12.2025
Για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προειδοποιούν οι αγρότες και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα

Eπίθεση Κωνσταντοπούλου στη σύζυγο Σκέρτσου ‑ «Bροχή» οι μηνύσεις και μια εξεταστική εκτός ορίων

Πολιτική 18.12.2025
«Κάνετε τον εισαγγελέα, σπιλώνετε υπολήψεις, θίγετε γυναίκες! Δεν είστε θύμα, είστε θύτης!», κατήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας.

Κωνσταντοπούλου σε Λαζαρίδη: Τι είπες θρασύδειλε για τον πατέρα μου; ‑ Το βίντεο στο TikTok από την εξεταστική

Πολιτική Χτες
Σύγκρουση Κωνσταντοπούλου- Λαζαρίδη στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Eurostat: Βουλιάζει η παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα – Αυξάνεται στην ΕΕ

Ελλάδα Χτες
Tην τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ σημείωση η παραγωγικότητα της εργασίας στην αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Εμφανίστηκε ο Νίκος Παππάς: «Πρόκληση απέναντι μου» – Όσα ισχυρίζεται για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου

Ελλάδα Χτες
«Τα γεγονότα μεταφέρθηκαν όπως πιστεύει ότι έγιναν και όχι όπως έγιναν».

«Ροντέο» στην Εξεταστική Ζωής και Μυλωνάκη: «Αληθεύει ότι παρακολουθείτε τα τηλέφωνα βουλευτών;» – «Τώρα μιλάτε σοβαρά;»

Ελλάδα Χτες
Η κ. Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε εγκληματία τόσο τον κ. Βορίδη όσο και τον κ. Μυλωνάκη.

Καβάλα – Παναθηναϊκός 1‑2: Ο Ταμπόρδα τον έστειλε στους «8»

Αθλητικά Νέα Χτες
Δύο αναγκαστικές αλλαγές για τους «πράσινους»