E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Δημοσίευση 2/12/2024 | 15:37

Στόχος «απειλών» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: «Η διεθνής δικαιοσύνη απειλείται»

Η πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κατήγγειλε σήμερα επιθέσεις εναντίον του δικαστηρίου, το οποίο έχει γίνει στόχος «απειλών, πιέσεων, πράξεων σαμποτάζ» και αντιμετωπίζεται σαν μια τρομοκρατική οργάνωση, μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε για τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενη στην ετήσια διάσκεψη των 124 μελών του ΔΠΔ στη Χάγη, η πρόεδρος του δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε δήλωσε πως το ΔΠΔ αντιμετωπίζει «αναγκαστικά μέτρα, απειλές, πιέσεις και πράξεις σαμποτάζ», χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

«Είμαστε σε μια καμπή της ιστορίας (…). Το διεθνές δίκαιο και η διεθνής δικαιοσύνη απειλούνται. Όπως και το μέλλον της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

«Το δικαστήριο απειλείται με δρακόντειες οικονομικές κυρώσεις από θεσμούς ενός (…) μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, σαν να πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε υπαινισσόμενη, χωρίς να τις κατονομάσει, τις ΗΠΑ.

«Αν το δικαστήριο εξαφανισθεί, αυτό θα επιφέρει αναπόφευκτα την κατάρρευση όλων των υποθέσεων (…). Ο κίνδυνος για το δικαστήριο είναι υπαρξιακός», συνέχισε.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα συνεχίσει να εκτελεί τη νόμιμη εντολή του, με τρόπο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, χωρίς να υποκύψει σε καμιά εξωτερική ανάμιξη», υπογράμμισε.

Το ΔΠΔ προκάλεσε επικρίσεις μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τον περασμένο μήνα σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του και ενός αρχηγού της Χαμάς.

Το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Μόσχα αντέδρασε εκδίδοντας δικά της εντάλματα σύλληψης σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων του δικαστηρίου.

«Αιρετοί απειλούνται σοβαρά και στοχοθετούνται από εντάλματα σύλληψης που εκδίδει ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε η Ακάνε.

Είναι «φρικτό» να «σκανδαλίζονται» χώρες όταν το ΔΠΔ εκδίδει εντάλματα σύλληψης βασισμένα στο διεθνές δίκαιο, συνέχισε η Ακάνε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Ελλάδα Χτες
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Ουκρανία: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Κίεβο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 2 νεκροί και ο δράστης

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Ελλάδα Χτες
Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Ελλάδα Χτες
Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» ‑ Είχε ειλεό

Ελλάδα Χτες
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Ελλάδα Χτες
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Καιρός Χτες
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Ελλάδα Χτες
Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Αγρια επίθεση σε διαιτητή στη Ρόδο: Παίκτης σε τουρνουά μπάσκετ τον γρονθοκόπησε μετά από τεχνική ποινή

Αθλητικά Νέα Χτες
Μήνυση και έντονες αντιδράσεις για το περιστατικό βίας