E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτά τα τρία τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται, σύμφωνα με διατροφολόγο – «Είναι επικίνδυνα»

Το βίντεο που κάνει επιτυχία στο TikTok

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2024 | 15:29

Αυτά τα τρία τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται, σύμφωνα με διατροφολόγο – «Είναι επικίνδυνα»

Τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται λόγω των κινδύνων που ενέχουν για την υγεία αποκαλύπτει ειδικός.

Το σπανάκι, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Harini Bala, περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα, όπως έχουν δείξει μελέτες. Σε υψηλή θερμότητα – όπως όταν ξαναζεσταίνονται τα φύλλα – τα νιτρικά μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, μια ένωση που συνδέεται με τον καρκίνο.


«Σας παρακαλώ, μην ξαναζεσταίνετε το σπανάκι σας, απλά φάτε το αμέσως μόλις το μαγειρέψετε», προτρέπει η Bala σε ένα βίντεο στο TikTok, υποστηρίζοντας ότι οι ενώσεις στο ξαναζεσταμένο λαχανικό είναι «τοξικές».

Δεύτερο στη σειρά της είναι το τσάι. Όταν ξαναζεσταίνεται, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού διασπώνται, ενώ το επίπεδο των τανινών, που συμβάλλει στην πικρή γεύση, αυξάνεται. Η Bala λέει επίσης ότι τυχόν «αδρανή βακτήρια» στο τσάι θα γίνουν «ενεργά» με το ξαναζέσταμα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound - Harini Bala

Η διαιτολόγος προειδοποίησε επίσης και για το ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση, το τρόφιμο μπορεί να ξαναζεσταθεί, αρκεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμά του, λέει.

Το να περιμένετε περισσότερο από δύο ώρες για να το αποθηκεύσετε, προειδοποίησε, αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού επικίνδυνων βακτηρίων στο φαγητό.

«Αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να σχηματιστεί Bacillus cereus», προειδοποίησε.

Ο Bacillus cereus είναι ένας τύπος βακτηρίου που συνήθως αναπτύσσεται στα αμυλούχα τρόφιμα και οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση, που συχνά αναφέρεται ως «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού», μια σοβαρή ασθένεια που σε σπάνιες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε θάνατο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεταμόρφωση του fast food: Στροφή στην ποιότητα ή απλά marketing;

Food 23.11.2025
Για πολλά χρόνια, υπήρξε απρόσιτο για όσους είχαν διατροφικούς περιορισμούς

Η μικρή αλλαγή στις λειτουργίες του κινητού που μπορεί να σε απαλλάξει από το στρες

Body+Mind 23.11.2025
Ένα μικρό κλικ για σένα, ένα μεγάλο βήμα για την ψυχική σου υγεία!

4 θαυματουργά cleansing balms που αφαιρούν όλο το μακιγιάζ από το πρόσωπο χωρίς καθόλου τρίψιμο

Body+Mind 23.11.2025
Για να έχεις πάντα λαμπερό πρόσωπο με πεντακάθαρους πόρους!

Πού θα φας το πιο νόστιμο sushi στην Αθήνα

Eat + Drink 23.11.2025
Είσαι sushi lover; Πρέπει να το διαβάσεις!

Γεμίζει υγρασία το σπίτι; Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου θα σε σώσουν

Σπίτι Χτες
Με φυσικό τρόπο, χωρίς χημικά, θα βοηθήσουν να στεγνώσει η ατμόσφαιρα, να καθαρίσει ο αέρας και να νιώσεις τον χώρο σου πιο ελαφρύ και υγιεινό!

6 κοντινές στην Αθήνα αποδράσεις για να φορτίσεις μπαταρίες πριν τις γιορτές

Ταξίδια Χτες
Κλείσε τώρα ένα Σαββατοκύριακο μόνο για σένα και μπες στις γιορτές πιο ανάλαφρη και γεμάτη ενέργεια!

Κοινωνική συνταγογράφηση: H θεραπεία που δεν περιέχει φάρμακα κι όμως έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα

Body+Mind Χτες
Για δεκαετίες, οι γιατροί συνιστούσαν υγιεινή διατροφή και άσκηση, αλλά πλέον το σκηνικό αλλάζει

Τα 6 καλύτερα serums για να μεγαλώσεις τις βλεφαρίδες και τα φρύδια σου

Body+Mind Χτες
Χάρη στα καινοτόμα συστατικά τους τονώνουν και ενδυναμώνουν και τις λεπτές βλεφαρίδες

Τρία κόλπα για να καθαρίζετε πιο εύκολα το σπίτι

Σπίτι Χτες
Για καλύτερη οργάνωση και αποτέλεσμα