E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτά τα τρία τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται, σύμφωνα με διατροφολόγο – «Είναι επικίνδυνα»

Το βίντεο που κάνει επιτυχία στο TikTok

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2024 | 15:29

Αυτά τα τρία τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται, σύμφωνα με διατροφολόγο – «Είναι επικίνδυνα»

Τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται λόγω των κινδύνων που ενέχουν για την υγεία αποκαλύπτει ειδικός.

Το σπανάκι, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Harini Bala, περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα, όπως έχουν δείξει μελέτες. Σε υψηλή θερμότητα – όπως όταν ξαναζεσταίνονται τα φύλλα – τα νιτρικά μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, μια ένωση που συνδέεται με τον καρκίνο.


«Σας παρακαλώ, μην ξαναζεσταίνετε το σπανάκι σας, απλά φάτε το αμέσως μόλις το μαγειρέψετε», προτρέπει η Bala σε ένα βίντεο στο TikTok, υποστηρίζοντας ότι οι ενώσεις στο ξαναζεσταμένο λαχανικό είναι «τοξικές».

Δεύτερο στη σειρά της είναι το τσάι. Όταν ξαναζεσταίνεται, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού διασπώνται, ενώ το επίπεδο των τανινών, που συμβάλλει στην πικρή γεύση, αυξάνεται. Η Bala λέει επίσης ότι τυχόν «αδρανή βακτήρια» στο τσάι θα γίνουν «ενεργά» με το ξαναζέσταμα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound - Harini Bala

Η διαιτολόγος προειδοποίησε επίσης και για το ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση, το τρόφιμο μπορεί να ξαναζεσταθεί, αρκεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμά του, λέει.

Το να περιμένετε περισσότερο από δύο ώρες για να το αποθηκεύσετε, προειδοποίησε, αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού επικίνδυνων βακτηρίων στο φαγητό.

«Αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να σχηματιστεί Bacillus cereus», προειδοποίησε.

Ο Bacillus cereus είναι ένας τύπος βακτηρίου που συνήθως αναπτύσσεται στα αμυλούχα τρόφιμα και οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση, που συχνά αναφέρεται ως «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού», μια σοβαρή ασθένεια που σε σπάνιες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε θάνατο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από τις βασιλικές εμφανίσεις στους δρόμους της πόλης: Η φθινοπωρινή τάση που δε χάνεται!

Style 18.09.2025
Οι διάσημοι και οι influencers τα φοράνε παντού – από μουσικά φεστιβάλ μέχρι τους δρόμους της πόλης!

Η ασθένεια που την έχουν εκατομμύρια κόσμου, και δεν το ξέρουν

Body+Mind 18.09.2025
Η σιωπηλή νόσος που πολλοί αγνοούν

Γιατρός του Harvard αποκαλύπτει:Το φρούτο που δεν τρώει ποτέ – Η λίστα με τα χειρότερα για το έντερο

Body+Mind 18.09.2025
Δεν είναι όλα τα φρούτα το ίδιο «φιλικά» προς το έντερο

Δε θα πιστεύεις τι κάνουν αυτά τα 6 προϊόντα με νιασιναμίδη – οι πόροι εξαφανίζονται!

Style 18.09.2025
Η βιταμίνη που λατρεύει η επιδερμίδα σου κρύβεται σε αυτά τα 6 must-have προϊόντα και υπόσχεται τέλεια υφή χωρίς πόρους!

Πού θα ζήσεις το ωραιότερο φθινόπωρο της ζωής σου – Η ultimate λίστα με 19 προορισμούς

Ταξίδια Χτες
Τα Must-See φθινοπωρινά σκηνικά του κόσμου – Από τα βουνά της Ρουμανίας ως τη Νέα Υόρκη

Η Δούκισσα Νομικού απογείωσε το strapless φόρεμα σε φθινοπωρινό look

Style Χτες
Το στυλ για τη Δούκισσα δεν έχει εποχή – έχει μόνο φαντασία και αυτοπεποίθηση!

Το νέο αλλόκοτο trend ομορφιάς: Eνέσεις με... σπέρμα σολομού

Body+Mind Χτες
Η τελευταία τάση στην κοσμητική δερματολογία

Τα νέα coffee shops της Αθήνας που μοιάζουν με Βερολίνο

Eat + Drink Χτες
Γιατί όλοι μιλάνε γι’ αυτά;

Η J.Lo υιοθέτησε την τάση των Gen Z νυχιών – Το μανικιούρ που θα γίνει must το φθινόπωρο 2025

Style Προχτές
Η Jennifer Lopez αποδεικνύει πως τα κοντά νύχια δεν είναι απλώς πρακτικά αλλά και το απόλυτο fashion statement της σεζόν

Το φρούτο που ανανεώνει το δέρμα, ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Food Προχτές
Μάθε πώς τα πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες φρούτα, μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία και την ομορφιά σου