E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτά τα τρία τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται, σύμφωνα με διατροφολόγο – «Είναι επικίνδυνα»

Το βίντεο που κάνει επιτυχία στο TikTok

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/12/2024 | 15:29

Αυτά τα τρία τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται, σύμφωνα με διατροφολόγο – «Είναι επικίνδυνα»

Τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται λόγω των κινδύνων που ενέχουν για την υγεία αποκαλύπτει ειδικός.

Το σπανάκι, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Harini Bala, περιέχει νιτρικά άλατα, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται με το μαγείρεμα, όπως έχουν δείξει μελέτες. Σε υψηλή θερμότητα – όπως όταν ξαναζεσταίνονται τα φύλλα – τα νιτρικά μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, μια ένωση που συνδέεται με τον καρκίνο.


«Σας παρακαλώ, μην ξαναζεσταίνετε το σπανάκι σας, απλά φάτε το αμέσως μόλις το μαγειρέψετε», προτρέπει η Bala σε ένα βίντεο στο TikTok, υποστηρίζοντας ότι οι ενώσεις στο ξαναζεσταμένο λαχανικό είναι «τοξικές».

Δεύτερο στη σειρά της είναι το τσάι. Όταν ξαναζεσταίνεται, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού διασπώνται, ενώ το επίπεδο των τανινών, που συμβάλλει στην πικρή γεύση, αυξάνεται. Η Bala λέει επίσης ότι τυχόν «αδρανή βακτήρια» στο τσάι θα γίνουν «ενεργά» με το ξαναζέσταμα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound - Harini Bala

Η διαιτολόγος προειδοποίησε επίσης και για το ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση, το τρόφιμο μπορεί να ξαναζεσταθεί, αρκεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο μέσα στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμά του, λέει.

Το να περιμένετε περισσότερο από δύο ώρες για να το αποθηκεύσετε, προειδοποίησε, αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού επικίνδυνων βακτηρίων στο φαγητό.

«Αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να σχηματιστεί Bacillus cereus», προειδοποίησε.

Ο Bacillus cereus είναι ένας τύπος βακτηρίου που συνήθως αναπτύσσεται στα αμυλούχα τρόφιμα και οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση, που συχνά αναφέρεται ως «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού», μια σοβαρή ασθένεια που σε σπάνιες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε θάνατο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Βάλια Χατζηθεοδώρου σε ένα urban‑edgy combo που αφήνει το cool να μιλήσει μόνο του

Style 24.12.2025
Το urban στοιχείο δεν είναι “στημένο”, αλλά φυσική προέκταση της προσωπικότητάς της!

4 μοναδικά αρώματα για να χαρίσεις στη μητέρα σου τα Χριστούγεννα

Style 24.12.2025
Πέντε επιλογές που μυρίζουν αγάπη, κομψότητα και “μαμά” - γιατί το άρωμα είναι πάντα το πιο προσωπικό δώρο

Orange flags στο dating: τα σημάδια που δεν είναι τυχαία

Σχέσεις 24.12.2025
Δεν είναι λόγος να φύγεις, αλλά είναι λόγος να προσέξεις πριν η σχέση πάρει λάθος κατεύθυνση

Τα ορεινά χωριά που ζουν ακόμα τα Χριστούγεννα όπως παλιά – Μακριά από τα πλήθη, κοντά στη μαγεία

Ταξίδια 24.12.2025
Πέτρινα σπίτια, καπνισμένες καμινάδες και σιωπή που σε γαληνεύει: οι αυθεντικοί ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας για γιορτές χωρίς συνωστισμό, μακριά από τα τουριστικά κλισέ

Πριν αγοράσεις κρέας για το γιορτινό τραπέζι, δες τι προσέχει ένας χημικός τροφίμων στο κρεοπωλείο

Food 24.12.2025
Τι παρατηρεί μια χημικός τροφίμων όταν μπαίνει σε κρεοπωλείο

Όταν το σώμα δεν κάνει ρεβεγιόν: Χρόνια νοσήματα μέσα στις γιορτές και τι να αποφύγετε

Living 24.12.2025
Προσοχή και μέτρο, θέλετε να τρέχετε στα επείγοντα;

5 body butters που μυρίζουν Χριστούγεννα

Style Χτες
Ζεστές, γλυκές και απολαυστικές μυρωδιές που μετατρέπουν το σώμα σε χριστουγεννιάτικο ritual!

Ποιο νησί βάζει την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού τουρισμού για το 2026

Ταξίδια Χτες
Απευθείας πτήσεις, διεθνείς διακρίσεις και μια απρόσμενη άνοδος στον τουρισμό

5 πράγματα που μπορούν να κάνουν χειρότερο το σeξ

Σχέσεις Χτες
Το καλό σeξ δεν ξεκινά στο κρεβάτι

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς τύψεις – Γιορτινές ιδέες κάτω από 500 θερμίδες

Food Χτες
Χριστούγεννα χωρίς φούσκωμα: Τι να βάλεις στο τραπέζι και να το χαρείς