E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συναγερμός για την ασθένεια σκουληκιών που ρουφούν το αίμα ‑ Προκαλούν ακόμα και τύφλωση

Η διατροφή των κατοικίδιων πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένη κι όχι ωμή, ενώ οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν την υγιεινή τους

Δημοσίευση 30/11/2024 | 10:53

Συναγερμός για την ασθένεια σκουληκιών που ρουφούν το αίμα ‑ Προκαλούν ακόμα και τύφλωση

Συναγερμό στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια που «χτυπάει» τα κατοικίδια, αλλά μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο.

Το παρασιτικό σκουλήκι, απορροφά το αίμα και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, προκαλώντας ακόμα και τύφλωση.

Η υπόθεση, που περιγράφεται λεπτομερώς σε κυβερνητική έκθεση, είναι η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο και φαίνεται να συνδέεται με τον ιδιοκτήτη του ζώου που του δίνει μια μοντέρνα διατροφή ωμής τροφής.

Η άψητη φύση του κρέατος στις δίαιτες ωμών τροφίμων σημαίνει ότι οι προμήθειες διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από παράσιτα ή παθογόνα.

Ενώ περιπτώσεις του παρασίτου, που ονομάζεται Linguatula serrata, έχουν καταγραφεί στη Βρετανία πριν, όλα αυτά ήταν οικόσιτα που εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες όπου η μόλυνση είναι πιο συχνή.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τα σκουλήκια ερχόμενοι σε επαφή με το σάλιο, βλέννα των κοπράνων ενός μολυσμένου κατοικίδιου ζώου.

Από εκεί, τα παράσιτα μπορούν να προσκολληθούν στο πίσω μέρος του λαιμού ή ενδεχομένως να περάσουν στο έντερο και να τρυπώσουν σε άλλους ιστούς, προκαλώντας μια σειρά από πιθανά προβλήματα όπως δυσκολίες στην αναπνοή, αγωνιώδη πόνο και απώλεια όρασης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα σκουλήκια έχουν βρεθεί ακόμη και στα μάτια των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τα σκουλήκια τρώγοντας μισοψημένα κρέατα, αλλά και μέσω τροφίμων που έχουν μολυνθεί τυχαία με μολυσμένα κόπρανα, καθώς και από το σάλιο και τη μύξα των κατοικίδιων ζώων.

Τα συμπτώματα αυτού περιλαμβάνουν υπερβολικό βλεννογόνο, ερεθισμό, αιμορραγία στο λαιμό, συχνό φτάρνισμα και δυσκολίες στην αναπνοή.

Ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σε όλες τις ηλικίες, τα παιδιά θεωρούνται συνήθως πιο ευάλωτα στη μόλυνση λόγω μιας πιο ξέγνοιαστης στάσης απέναντι στην υγιεινή γύρω από τα κατοικίδια ζώα της οικογένειας.

Η μόλυνση στα κατοικίδια ζώα συνήθως αποφεύγεται εξασφαλίζοντας ότι το κρέας που τους ταΐζεται είτε καταψύχεται είτε μαγειρεύεται σωστά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Παγώνει» η μεγάλη συγχώνευση Paramount–Warner Bros. με δικαστική απόφαση

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Προσωρινό «πάγωμα» 14 ημερών για τη συμφωνία των 110 δισ. δολαρίων

Επιχείρηση διάσωσης για παιδί που σφήνωσε το πόδι του σε φρεάτιο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Αναστάτωση προκλήθηκε στη Ναύπακτο όταν ένα 12χρονο κορίτσι εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο, με αποτέλεσμα να σφηνώσει το πόδι της και να αδυνατεί να

Δικαστήριο «μοίρασε» βρέφος ανάμεσα σε Αθήνα και Βόλο ‑ Η μητέρα θα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης του πατέρα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Πώς αιτιολόγησε το δικαστήριο την πρωτοποριακή απόφαση για την επιμέλεια του παιδιού

ΕΜΥ: Στους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος ‑ Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να κινείται σε υψηλά επίπεδα - Ευνοείται η μερική μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Ηράκλειο: Σοκαριστικό βίντεο επίθεσης 3 ανήλικων κοριτσιών σε 15χρονη

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μια ακόμη ανήλικη κατέγραφε την επίθεση με το κινητό της τηλέφωνο

Αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο και πότε θα υποχωρήσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στη δυτική και νότια Ελλάδα.

Ρόδος: Το σπαρακτικό μήνυμα του πατέρα του 19χρονου ΕΠΟΠ ‑ «Ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η οικογένεια του 19χρονου έφτασε στο νησί για το ταξίδι που σχεδίαζαν να κάνουν όλοι μαζί, πριν από τη μοιραία στρατιωτική εκπαίδευση

Καιρός: Μπουρίνι απόψε στη Βόρεια Ελλάδα – Στο «στόχαστρο» και η Θεσσαλονίκη

Καιρός Χτες
Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σύντομο αλλά τοπικά έντονο πέρασμα καταιγίδων με απότομη ενίσχυση ανέμων και αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Πειραιά – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Ελλάδα Χτες
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Καλλιγά – Αγνωστο αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Πρόστιμο 550 εκατ. ευρώ στην AliExpress από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα προϊόντα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα απέτυχε να εντοπίσει και να αφαιρέσει έγκαιρα παράνομα, μη ασφαλή και απομιμητικά προϊόντα από τη διάθεσή της.

Ryanair: Τι αποκάλυψε ο CEO για το ατύχημα με το σπασμένο παράθυρο στην πτήση από Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μάικλ Ο`Λίρι δήλωσε ότι τα αρχικά ευρήματα παραπέμπουν σε «ζημιά από ξένο αντικείμενο» στον κινητήρα κατά την απογείωση από τη Θεσσαλονίκη.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 71χρονη που παρασύρθηκε από τουριστικό λεωφορείο

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή - ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη.