E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρήκαν θησαυρό αξίας 540.000.000.000 δολαρίων ‑ Αλλάζει η παγκόσμια οικονομία για πάντα

Οι επιστήμονες είχαν υποτιμήσει κατά πολύ πόσο ένα συγκεκριμένο στοιχείο βρισκόταν κάτω από μια λίμνη στην Καλιφόρνια

Δημοσίευση 29/11/2024 | 16:46

Βρήκαν θησαυρό αξίας 540.000.000.000 δολαρίων ‑ Αλλάζει η παγκόσμια οικονομία για πάντα

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι μια λίμνη στην Καλιφόρνια κρύβει μια «εντυπωσιακή» ποσότητα ενός εξαιρετικά πολύτιμου στοιχείου.

Προφανώς, δεν πρέπει να κρίνετε μια λίμνη από την επιφάνειά της, διότι κάτω από τη θάλασσα Σάλτον στη νότια Καλιφόρνια περίμενε τους επιστήμονες μια μνημειώδης έκπληξη.

Η μεγαλύτερη λίμνη της πολιτείας τυχαίνει να βρίσκεται πάνω σε ένα απόθεμα λιθίου - κάτι που οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν. Ωστόσο, αυτό που δε γνώριζαν ήταν πόσο ακριβώς υπήρχε κάτω από αυτό το χημικό στοιχείο.

Σε μια προσπάθεια να το ανακαλύψει, το Υπουργείο Ενέργειας (DOE) χρηματοδότησε μια μελέτη η οποία ξεκίνησε την έρευνα στη θάλασσα Σάλτον για να προσπαθήσει να αναλύσει πόση ακριβώς ποσότητα λιθίου βρισκόταν κάτω από την τεράστια υδάτινη μάζα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom χαρακτήρισε τη θάλασσα Salton ως τη «Σαουδική Αραβία της εξόρυξης λιθίου» - και τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν σίγουρα το γιατί.

The study revealed estimates were far too low (Getty Stock Images/ Simonkr)
Προηγουμένως είχε εκτιμηθεί ότι κάτω από τη λίμνη υπάρχουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνοι λιθίου, ωστόσο πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχουν 18 εκατομμύρια τόνοι - που αναφέρεται επίσης ως «λευκός χρυσός» λόγω της αξίας και της εμφάνισής του.

Για λόγους σύγκρισης, αυτό θα ήταν αρκετό για την τροφοδοσία περισσότερων από 382 εκατομμυρίων μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Υπό το πρίσμα της νέας ανακάλυψης, καθιστά το κοίτασμα με έδρα την Καλιφόρνια το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Από πέρυσι, ένας μετρικός τόνος λιθίου άξιζε περίπου 29.000 δολάρια, οπότε, με αυτό το ποσό κατά νου, οπότε η θάλασσα Σάλτον θα μπορούσε να κρύβει αγαθά αξίας 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας από τους 22 συγγραφείς της μελέτης, ο Michael McKibben, καθηγητής γεωχημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ρίβερσαϊντ, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα: «Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα άλμης λιθίου στον κόσμο.

«Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εντελώς αυτάρκεις σε λίθιο και να σταματήσουν να το εισάγουν μέσω της Κίνας».

Και άλλοι στη βιομηχανία χαιρέτισαν το εύρημα ως αναμφισβήτητα «τεράστιο».

Ο Sammy Roth, αρθρογράφος για το κλίμα στους Los Angeles Times, δήλωσε στην εκπομπή The Show του ραδιοφώνου KJZZ: «Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχει ένα σωρό λίθιο, κάπως βαθιά κάτω από το νότιο άκρο της Salton Sea».

Ο Roth συνέχισε: «Υπήρχαν εταιρείες εδώ και δεκαετίες που προσπαθούσαν να βγάλουν το λίθιο από εκεί, και ειδικά την τελευταία δεκαετία, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα και η αποθήκευση ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο έχουν γίνει τόσο μεγάλη ανάγκη.

Αλλά αυτή η νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι πραγματικά ένας αριθμός που βγάζει μάτι. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει ενδεχομένως αρκετό λίθιο εκεί κάτω για να τροφοδοτήσει μπαταρίες για 382 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα, δηλαδή περισσότερα οχήματα από όσα κυκλοφορούν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, αν μπορούσαμε να πάρουμε όλο αυτό το λίθιο, αυτό θα ήταν τεράστιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα 21.12.2025
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος

Διαμαντής Καραναστάσης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το θετικό αλκοτέστ

Ελλάδα 21.12.2025
Ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το δίπλωμα και να του επιβληθεί το πρόστιμο των 350 ευρώ

Συναγερμός στη Σκύρο: Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο με 28 μέλη πλήρωμα

Ελλάδα 21.12.2025
Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο Λιμενικό όταν δεξαμενόπλοιο σημαίας Λιβερίας έμεινε ακυβέρνητο 12,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σκύρου

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Ζηκίδης

Ελλάδα 21.12.2025
Ο δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών

Ανησυχία επιστημόνων για τη μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές ‑ Ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου

Ελλάδα 21.12.2025
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επικράτηση στελεχών του ιού της γρίπης Α(H3N2) και ειδικότερα του υποστελέχους Κ

Φωτιά από σόμπα στο Μέτσοβο: Κάηκαν δύο σπίτια, ζημιές υπέστη τρίτο

Ελλάδα 21.12.2025
Κάτοικοι κατήγγειλαν πως έπειτα από έργα για την εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης, δεν τοποθετήθηκαν κρουνοί πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική από τα Ιωάννινα

Φωταγωγείται σήμερα το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης ‑ Δε φαντάζεσαι που βρίσκεται

Ελλάδα 21.12.2025
Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης φωταγωγείται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο της Ελλάδας

Κορινθία: Ανδρας με αναπηρικό αμαξίδιο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Βέλο

Ελλάδα 21.12.2025
Η Τροχαία Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος

Κορσική: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει 26χρονο που κρατούσε μαχαίρι

Κόσμος 21.12.2025
Ο εισαγγελέας του Αιάκειου, Νικολά Σετ, είπε ότι διενεργείται προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε και για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε βάρος του θύματος

Αγρίνιο: Αυτοκίνητο αναποδογύρισε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού (εικόνα)

Ελλάδα 21.12.2025
Δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός, παρά τη σφοδρότητα του ατυχήματος

Ιστορική πτήση στο διάστημα: Γυναίκα ταξίδεψε με αναπηρικό αμαξίδιο σε πύραυλο του Τζεφ Μπέζος

Κόσμος Χτες
Η απογείωση έγινε από το δυτικό Τέξας, με τη Μικαέλα Μπέντχαους, Γερμανίδα μηχανικό αεροδιαστημικής που έμεινε παραπληγική έπειτα από ατύχημα, να επιβαίνει σε πύραυλο της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος