E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες «βλέπουν» πιθανή μελλοντική επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

Πρόκειται για το άρθρο που προβλέπει ότι η επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση κατά όλων των συμμάχων

Δημοσίευση 28/11/2024 | 18:30

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες «βλέπουν» πιθανή μελλοντική επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

O επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ, μιλώντας στο Βερολίνο σε εκδήλωση της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), προειδοποιεί για κλιμάκωση του υβριδικού πολέμου του Κρεμλίνου τα επόμενα χρόνια.

Εάν ενταθεί η υβριδική απειλή, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούσε να οδηγηθεί το ΝΑΤΟ στην ενεργοποίηση ακόμα και του άρθρου 5 του Συμφώνου για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μπρούνο Καλ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Πρόκειται για τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, που με απλά λόγια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της λογικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το άρθρο 5 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ

Εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, αυτή η επίθεση θα θεωρηθεί επίθεση κατά όλων των συμμάχων, οι οποίοι δεσμεύονται να συνδράμουν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένης και «ένοπλης βίας», όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, με στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ο Μπρούνο Καλ τόνισε ότι η Μόσχα αναβαθμίζει μαζικά τον στρατό της και πιθανώς έτσι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα είχαν το προσωπικό και τις υλικές ικανότητες να πραγματοποιήσουν επίθεση κατά του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα SZ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διατηρεί αμφιβολίες για τη στάση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα για το αν πράγματι θα τηρούσαν τη νατοϊκή υποχρέωση να σπεύσουν προς υπεράσπιση της συλλογικής άμυνας, εάν ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεχόταν επίθεση, με φόντο την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Μπρούνο Καλ σημείωσε πάντως ότι για την ώρα «δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες πολεμικές προθέσεις της Ρωσίας. Αλλά εάν δυνάμεις με τέτοιες προθέσεις πάρουν το πάνω χέρι στα κεντρικά της κυβέρνησης στη Μόσχα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος για μια στρατιωτική σύγκρουση τα επόμενα χρόνια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ναυάγησε» η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό – Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για απόπειρα διάσπασης

Ελλάδα Χτες
«Παγώνει» ο διάλογος με ευθύνη της κυβέρνησης – Η στρατηγική των δύο ραντεβού δυναμίτισε το κλίμα, μιλούν για πολιτικό παιχνίδι με τα μπλόκα

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τον τραυματισμό γυναίκας από πτώση οροφής

Ελλάδα Χτες
Δικογραφία για παραβίαση κανόνων οικοδομικής και κοινώς επικίνδυνη βλάβη – Έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Fast track πόρισμα ζητά η κυβέρνηση για το μπλακ άουτ στο FIR

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά ερωτήματα για τη βιασύνη της κυβέρνησης και την επιλογή να μη συμμετάσχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ στη διερεύνηση

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν θα ανεχθώ όποιον στηλιτεύει τον αγώνα μου» – Επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της στις εκλογές

Ελλάδα Χτες
Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» δηλώνει έτοιμη να παραιτηθεί αν της ζητηθεί, απαντά στις εσωτερικές αντιδράσεις και επιβεβαιώνει τη δημιουργία πολιτικού κινήματος.

Μαρινάκης: Στόχος μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη να αρθούν τα μπλόκα – «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Ελλάδα Χτες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα γίνει χωρίς όρους και πιέσεις, με στόχο την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Σέρρες: «Δεν τον σκότωσα εγώ» επιμένει ο 16χρονος

Ελλάδα Χτες
Εμπλοκή δεύτερου ατόμου εξετάζουν οι Αρχές

Πέθανε ο θηλυκός χιμπατζής Ai σε ηλικία 49 ετών

Κόσμος Χτες
Χαρακτηρίστηκε «ιδιοφυΐα» λόγω υψηλού IQ

Βόλος: Θρίλερ με θάνατο βρέφους λίγο πριν τη γέννα ‑ Στο εδώλιο ο γιατρός

Ελλάδα Χτες
Ο γιατρός αρνείται οποιαδήποτε αμέλεια, υποστηρίζοντας ότι ακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα ιατρικά πρωτόκολλα και προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε

Αγρια επίθεση καρχαρία σε γυναίκα στη Βραζιλία: «Ήξερα ότι με είχε δαγκώσει», δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Η επίθεση καταγράφηκε καρέ καρέ από υποβρύχια κάμερα με το θύμα τελικά να γλιτώνει με αρκετά ράμματα

Πιερία: Ξεκίνησε η δίκη της 34χρονης που σκότωσε κι έθαψε στην αυλή του σπιτιού της τον 58χρονο σύντροφό της

Ελλάδα Χτες
Για πέντε μήνες η 34χρονη προσποιούνταν πως τον αναζητούσε εναγωνίως, δίνοντας συνεντεύξεις σε τηλεοπτικές εκπομπές - Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Αγριος ελέφαντας σε αμόκ στην Ινδία: 20 νεκροί σε εννέα ημέρες, μεταξύ τους πατέρας με παιδιά 6 και 8 ετών

Κόσμος Χτες
Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν τη νύχτα, όταν οι κάτοικοι φυλάσσουν το ρύζι στα χωράφια και τις αποθήκες

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Ελλάδα Χτες
Eμπορικοί σύλλογοι και ενώσεις καταναλωτών υπενθυμίζουν ότι οι εκπτώσεις πρέπει να είναι διαφανείς και αληθείς, με την αρχική και τη μειωμένη τιμή να αναγράφονται ξεκάθαρα στις ετικέτες, ώστε οι αγορές να είναι ασφαλείς και συμφέρουσες για όλους