E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες «βλέπουν» πιθανή μελλοντική επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

Πρόκειται για το άρθρο που προβλέπει ότι η επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση κατά όλων των συμμάχων

Δημοσίευση 28/11/2024 | 18:30

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες «βλέπουν» πιθανή μελλοντική επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ

O επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ, μιλώντας στο Βερολίνο σε εκδήλωση της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), προειδοποιεί για κλιμάκωση του υβριδικού πολέμου του Κρεμλίνου τα επόμενα χρόνια.

Εάν ενταθεί η υβριδική απειλή, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούσε να οδηγηθεί το ΝΑΤΟ στην ενεργοποίηση ακόμα και του άρθρου 5 του Συμφώνου για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μπρούνο Καλ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Πρόκειται για τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, που με απλά λόγια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της λογικής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το άρθρο 5 του Συμφώνου του ΝΑΤΟ

Εάν ένα μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, αυτή η επίθεση θα θεωρηθεί επίθεση κατά όλων των συμμάχων, οι οποίοι δεσμεύονται να συνδράμουν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένης και «ένοπλης βίας», όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, με στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Ο Μπρούνο Καλ τόνισε ότι η Μόσχα αναβαθμίζει μαζικά τον στρατό της και πιθανώς έτσι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα είχαν το προσωπικό και τις υλικές ικανότητες να πραγματοποιήσουν επίθεση κατά του ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα SZ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διατηρεί αμφιβολίες για τη στάση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα για το αν πράγματι θα τηρούσαν τη νατοϊκή υποχρέωση να σπεύσουν προς υπεράσπιση της συλλογικής άμυνας, εάν ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ δεχόταν επίθεση, με φόντο την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Μπρούνο Καλ σημείωσε πάντως ότι για την ώρα «δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένες πολεμικές προθέσεις της Ρωσίας. Αλλά εάν δυνάμεις με τέτοιες προθέσεις πάρουν το πάνω χέρι στα κεντρικά της κυβέρνησης στη Μόσχα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος για μια στρατιωτική σύγκρουση τα επόμενα χρόνια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φιορεντίνα – ΑΕΚ 0‑1: Δικέφαλο... πέταγμα προς τους «8»!

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Προσπέρασε τους «βιόλα» η Ένωση

Ελλάδα – Ρουμανία 91‑64: Περίπατος στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες

20χρονος μπασκετμπολίστας πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τον τραυματισμό του σε κολεγιακό αγώνα

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπέστη κάποιας μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Ελλάδα Χτες
Η ΡΑΑΕΥ εισηγήθηκε θετικά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την Αττική και το Μεγανήσι Λευκάδας

Euroleague: Οριστική απόφαση για άμεση επιστροφή των αγώνων στο Ισραήλ

Αθλητικά Νέα Χτες
Τέλος η εξορία για Μακάμπι και Χάποελ

Κεραμεικός: Ανδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Απογραφή ανελκυστήρων: Ζητούν δίμηνη παράταση ‑ Ο λόγος

Ελλάδα Χτες
Αίτημα δίμηνης παράτασης της προθεσμίας απογραφής των ανελκυστήρων από την ΠΟΜΙΔΑ

Nεκρός στα 30 του από challenge υπερφαγίας fitness coach ‑ Έτρωγε 10.000 θερμίδες την ημέρα

Κόσμος Χτες
Ο 30χρονος γυμναστής από τη Ρωσία έτρωγε καθημερινά μισή τούρτα, ζυμαρικά με μαγιονέζα, ένα μπέργκερ και δύο μικρές πίτσες