E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ελληνική ταινία που η Μαρίκα Κρεβατά έπαιζε με τον πρώην και τον νυν άντρα της, της κόρη της και το γαμπρό της!

Η ελληνική ταινία που συνδύαζε την οικογενειακή συνεργασία και την κοινωνική κωμωδία

Δημοσίευση 29/11/2024 | 01:24

Η ελληνική ταινία που η Μαρίκα Κρεβατά έπαιζε με τον πρώην και τον νυν άντρα της, της κόρη της και το γαμπρό της!
collage

Το 1962, η ελληνική κινηματογραφία παρουσίασε μια από τις πιο ασυνήθιστες και «προχωρημένες» οικογενειακές συνεργασίες στην ιστορία της, με τη συμμετοχή ενός καστ ηθοποιών που στην πραγματικότητα ήταν όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.

 Η κωμωδία “Εταιρία Θαυμάτων” του Δημήτρη Ψαθά, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Στέφανου Στρατηγού, συγκέντρωσε μια ομάδα που δεν είχε μόνο καλλιτεχνική χημεία, αλλά και οικογενειακή σύνδεση, κάτι που την έκανε ακόμα πιο μοναδική για την εποχή.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου, μια από τις πιο όμορφες και ταλαντούχες ηθοποιούς της εποχής, υποδυόταν τη Μίνα, μια νεαρή γυναίκα που εμπλέκεται σε μια απάτη με σκοπό την κατάκτηση ενός πλούσιου βοσκοτόπιου. Στην ταινία, την μητέρα της Μίνας, την υποδύεται η πραγματική της μητέρα, η καταξιωμένη ηθοποιός Μαρίκα Κρεβατά. Η ίδια η Μαρίκα Κρεβατά, εκτός από την υποκριτική της ερμηνεία, έδινε στην ταινία και μια πιο προσωπική διάσταση, αφού ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Μαυρόπουλο, ο οποίος υποδυόταν τον παπά Κοσμά στην ταινία.

Αλλά η οικογενειακή σύνθεση δεν σταματάει εκεί. Η Γκέλυ Μαυροπούλου, πέρα από τη συμμετοχή της στη ταινία, ήταν παντρεμένη με τον Στέφανο Στρατηγό, ο οποίος όχι μόνο ήταν σύζυγός της, αλλά και αστυνόμος στην ταινία, ο οποίος ξεσκεπάζει την απατηλή «Εταιρία Θαυμάτων». Επιπλέον, ένας άλλος ηθοποιός που συμμετείχε στην ταινία ήταν ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ο οποίος ήταν ο δεύτερος σύζυγος της Μαρίκας Κρεβατά στην πραγματική ζωή, υποδυόμενος τον απατεώνα μίστερ Τζων.

Αυτή η «οικογενειακή» σύμπραξη στην οθόνη φέρνει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στην ταινία, κάνοντάς την όχι μόνο καλλιτεχνικά ενδιαφέρουσα, αλλά και εξαιρετικά πρωτότυπη για τα δεδομένα της εποχής.

Η πλοκή της ταινίας

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από μια δήθεν φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύει ο μίστερ Τζων, ένας ελληνοβρετανός επιχειρηματίας με σκοπό να εξαπατήσει τους αφελείς χωρικούς. Χρησιμοποιώντας έναν επινοημένο άγιο, τον «Άγιο Βαλάντιο», και τον ιεροκήρυκα Κοσμά, καταφέρνει να πείσει τους πιστούς για ένα θαύμα, ώστε να καταφέρει να πάρει στα χέρια του ένα πλούσιο βοσκοτόπι. Ωστόσο, η εμπλοκή της όμορφης Μίνας και του Ιλάριου, ενός θεοσεβούμενου χωρικού, θα φέρει στην επιφάνεια τις απάτες και τις κατεργαριές όλων των εμπλεκομένων.

Η ιστορία είναι γεμάτη κωμικά στοιχεία, ανατροπές και συγκρούσεις χαρακτήρων, και με έναν δραματικό τρόπο, το «θαύμα» του Αγίου Βαλαντίου και οι παράλογες καταστάσεις που δημιουργούνται αναδεικνύουν την αφέλεια των ανθρώπων, την πίστη και τα πάθη τους.

Η “Εταιρία Θαυμάτων” δεν ήταν απλώς μια κωμωδία. Είχε και μια πιο βαθιά κοινωνική διάσταση, καθώς ασχολούνταν με την πίστη, την εκμετάλλευση των αφελών και την ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τους αδύναμους. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Στέφανου Στρατηγού, που είχε ήδη ένα σημαντικό όνομα στην ελληνική κινηματογραφία, κατάφερε να ενσωματώσει τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας, κάνοντάς τα να φαίνονται αστεία, αλλά και θλιβερά ταυτόχρονα.

Μια οικογένεια ...προχωρημένη

Για το 1962 και τα ήθη της εποχής, η εικόνα μιας οικογένειας που συνεργάζεται καλλιτεχνικά με τόσο κοντινές προσωπικές σχέσεις φαινόταν αρκετά «προχωρημένη». Όμως, αυτή η οικογενειακή συνεργασία έδειξε ότι η ζωή συνεχίζεται με δημιουργικότητα και ότι οι ανθρώπινες σχέσεις, αν και περίπλοκες, μπορούν να αναδειχθούν μέσα από την τέχνη με έναν υγιή και δυναμικό τρόπο.

Η ταινία επίσης πρωταγωνιστεί με άλλους σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Παντελής Ζερβός και ο Βύρων Πάλλης, ενώ η παραγωγή ήταν του Τζέιμς Πάρις και η μουσική του Μίμη Πλέσσα, προσφέροντας έναν ακόμα σημαντικό λόγο για να γίνει η ταινία αυτή μια αγαπημένη στιγμή του ελληνικού κινηματογράφου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταινίες της εβδομάδας: Wuthering Heights ‑ Γιατί μας ελκύει ακόμα το πιο τοξικό love story της λογοτεχνίας;

Σινεμά 11.02.2026
Οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες

Ο Μπραντ Πιτ επιστρέφει ως Κλιφ Μπουθ: Πρώτο τρέιλερ για το sequel του «Κάποτε στο… Χόλιγουντ»

Σινεμά Χτες
Σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ η νέα ταινία και σενάριο Κουέντιν Ταραντίνο

Τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες όπου μπορείς να… κοιμηθείς μέσα στα βιβλία

Paper Προχτές
Τέσσερα μέρη στον κόσμο που μετατρέπουν το διάβασμα σε εμπειρία διανυκτέρευσης

Οι κούκλες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου

Σινεμά 08.02.2026
Σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή!

Αυτός είναι ο λόγος που η Phoebe και ο Joey δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι

TV Σειρές 07.02.2026
Μια ακόμα αποκάλυψη για τη σειρά που τελείωσε πριν από 15 χρόνια

Η επική επιτυχία της ροκ που οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν ήθελαν να παίξουν αλλά έγραψε ιστορία

Μουσική 05.02.2026
Το παρασκήνιο ενός τραγουδιού που κανείς δεν ήθελε να παίξει

Γιατί όλοι βλέπουν τη σειρά «Τα Εφτά Ρολόγια» στο Netflix;

TV Σειρές 04.02.2026
Γιατί είναι Αγκάθα Κρίστι, γι`αυτό!

Το ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ έχει σπάσει ένα απρόσμενο αρνητικό ρεκόρ

Σινεμά 04.02.2026
Budget Χόλιγουντ για μια ταινία που «άδειασε» τις αίθουσες

The Greek Film Festival in Berlin: Πρόγραμμα ταινιών και εκδηλώσεων 2026

Σινεμά 03.02.2026
Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 11η φορά στον κινηματογράφο Babylon, στις 25-29 Μαρτίου 2026

The Cure: Έσπασαν την «κατάρα» και πήραν το πρώτο τους Grammy

Μουσική 02.02.2026
«Είναι μεγάλη τιμή», ανέφερε ο Ρόμπερτ Σμιθ