E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Από καταφύγια μέχρι εφαρμογές στα κινητά – Όλα τα μέτρα

Κινήσεις που τρομάζουν

Δημοσίευση 27/11/2024 | 08:46

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Από καταφύγια μέχρι εφαρμογές στα κινητά – Όλα τα μέτρα

Ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπό τον φόβο πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης, αεροπορικών επιδρομών και άλλων κρίσεων μεγάλης κλίμακας, ολόκληρη η Ευρώπη αναγκάζεται να επαναφέρει στην επιφάνεια τα σχέδια για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η Γερμανία «ξεσκόνισε» κατάλογο με τις διαθέσιμες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες, ενώ, προγραμματίζει και εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με μελλοντικές απειλές.

Πέραν, λοιπόν, της αξιοποίησης σταθμών του Μετρό και δημόσιων κτηρίων, οι πολίτες ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν πρόχειρα καταφύγια στα σπίτια τους. Τα υπόγεια, ιδιαιτέρως, προωθούνται ως βιώσιμες επιλογές για προσωρινή ασφάλεια.

Για τη διευκόλυνση αυτών των μέτρων, η Γερμανία σχεδιάζει να εκκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Μία εφαρμογή πολιτικής προστασίας, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα διαθέσιμα καταφύγια και θα προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση κρίσεων. Αυτό αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής ώστε να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από αεροπορικές επιδρομές έως φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απάντηση της Γερμανίας είναι κατακερματισμένη σε σύγκριση με τα ολοκληρωμένα συστήματα που παρατηρούνται σε χώρες, όπως η Φινλανδία και η Πολωνία.

Το υπάρχον δίκτυο δημόσιων καταφυγίων της Γερμανίας είναι ανησυχητικά ανεπαρκές για τον πληθυσμό της, που ξεπερνά τα 84 εκατ. πολιτών. Με μόνο 579 καθορισμένα καταφύγια που παρέχουν χώρο για περίπου 480.000 άτομα, λιγότερο από το 0,6% των πολιτών μπορεί επί του παρόντος να φιλοξενηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Σουηδία και Φινλανδία προχωρούν στον εκσυγχρονισμό του συνολικού μηχανισμού άμυνας

Η Σουηδία διένειμε πρόσφατα ενημερωμένη έκδοση του φυλλαδίου πολιτικής άμυνας, σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Ο οδηγός, διπλάσιος σε μέγεθος από τον προηγούμενο, περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για τον χειρισμό στρατιωτικών συγκρούσεων και την επιβίωση διακοπών ρεύματος.

«Αν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει η αντίσταση, θα είναι ψευδείς», υπογραμμίζεται.

Εντωμεταξύ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ισχυρά αμυντικά μέτρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέος ψηφιακός οδηγός περιγράφει τα βήματα για τους πολίτες ώστε να αντιμετωπίσουν δυνητικά παρατεταμένες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων θερμοκρασιών υπό του μηδενός και πυρηνικών συγκρούσεων. Ταμπλέτες ιωδίου, εφεδρικά τροφοδοτικά και τρόφιμα μακράς διάρκειας αναγράφονται στη λίστα με τα απαραίτητα είδη επιβίωσης.

Δράσεις και από Πολωνία & Νορβηγία

Η Πολωνία έχει υιοθετήσει μία προληπτική προσέγγιση εντοπίζοντας προσωρινά καταφύγια, όπως σταθμούς του Μετρό και σήραγγες, που θα μπορούσαν να προστατεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Από το 2026, όλα τα νέα κτήρια στην Πολωνία θα υποχρεούνται από το νόμο να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε καταφύγια.

Η Νορβηγία, η οποία «τρέχει» παρόμοιες εκστρατείες από το 2018, έστειλε πρόσφατα έναν λεπτομερή οδηγό προετοιμασίας σε 2,2 εκατ. νοικοκυριά.

Σε αυτόν, συνιστάται στους πολίτες να αποθηκεύουν αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νορβηγίας ανέφερε τους αυξημένους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και τη γεωπολιτική αστάθεια.

Κρατικοί αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι η ξαφνική «στροφή» των ευρωπαϊκών κρατών στην προφύλαξη του πληθυσμού υπογραμμίζει το γεγονός ότι πλέον, η σύγκρουση δεν αποτελεί κάτι μακρινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πλοίο «Αικατερίνη» παλεύει με τα κύματα στο λιμάνι της Φολεγάνδρου λόγω κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Hχθεσινή κακοκαιρία έφερε ισχυρούς ανέμους

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές, αλλά παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα πλοία που έχουν παγιδευτεί στα Στενά του Ορμούζ

Πέθανε ο συνιδιοκτήτης της Zeus+Dione, Γιάννης Κολοτούρας, σε ηλικία 48 ετών

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Θλίψη στον χώρο της ελληνικής μόδας

Σκηνές χάους στη Νέα Υόρκη: Οδηγοί πήγαιναν αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Το κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε από τις ρυθμίσεις για τον ετήσιο ποδηλατικό γύρο «TD Five Boro Bike Tour»

Συναγερμός στο Κρεμλίνο για ενδεχόμενη δολοφονία και πραξικόπημα σε βάρος του Πούτιν

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας και ο ρόλος του Σοϊγκού

Βίντεο: Η στιγμή που αεροσκάφος της United χτυπά φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσεϊ

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Ο οδηγός του φορτηγού διακομίστηκε σε νοσοκομείο

Φονικό ξέσπασμα του «ιού των τρωκτικών» σε κρουαζιερόπλοιο

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Τρεις νεκροί και ένας σε κρίσιμη κατάσταση

Παγωτά: Ακριβότερα φέτος ‑ Πόσο θα πληρώνουμε σε περίπτερα, σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστεία

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται να επηρεάσει την αγορά παγωτού τους επόμενους μήνες, με τις τιμές να ανεβαίνουν αισθητά ενόψει καλοκαιριού.

Πανελλήνιες 2026: Ποιοι μαθητές παίρνουν 1.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Μόνιμο γίνεται το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για επιτυχόντες των Πανελληνίων

Φοιτήτρια ιατρικής δολοφονήθηκε με ψαλιδάκι νυχιών ‑ Τη μαχαίρωσε 67 φορές

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Ο πρώην της διέφυγε πιθανότατα στην πατρίδα του τη Βραζιλία και αναζητείται με διεθνές ένταλμα

Απόλλων Σμύρνης: Σήκωσε το πρωτάθλημα και επέστρεψε στη Γ` Εθνική

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Απόλλων Σμύρνης εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα της Α` ΕΠΣΑ και κλείδωσε την επιστροφή του στην Γ` Εθνική

Συναγερμός στον Περσικό Κόλπο: Επίθεση σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά του Ιράν

Κόσμος Χτες
Αναφορά για πολλαπλά μικρά σκάφη κοντά στο Σιρίκ - Ασφαλές το πλήρωμα, σε επιφυλακή η ναυτιλιακή κοινότητα