E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Από καταφύγια μέχρι εφαρμογές στα κινητά – Όλα τα μέτρα

Κινήσεις που τρομάζουν

Δημοσίευση 27/11/2024 | 08:46

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Από καταφύγια μέχρι εφαρμογές στα κινητά – Όλα τα μέτρα

Ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπό τον φόβο πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης, αεροπορικών επιδρομών και άλλων κρίσεων μεγάλης κλίμακας, ολόκληρη η Ευρώπη αναγκάζεται να επαναφέρει στην επιφάνεια τα σχέδια για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η Γερμανία «ξεσκόνισε» κατάλογο με τις διαθέσιμες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες, ενώ, προγραμματίζει και εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με μελλοντικές απειλές.

Πέραν, λοιπόν, της αξιοποίησης σταθμών του Μετρό και δημόσιων κτηρίων, οι πολίτες ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν πρόχειρα καταφύγια στα σπίτια τους. Τα υπόγεια, ιδιαιτέρως, προωθούνται ως βιώσιμες επιλογές για προσωρινή ασφάλεια.

Για τη διευκόλυνση αυτών των μέτρων, η Γερμανία σχεδιάζει να εκκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Μία εφαρμογή πολιτικής προστασίας, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα διαθέσιμα καταφύγια και θα προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση κρίσεων. Αυτό αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής ώστε να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από αεροπορικές επιδρομές έως φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απάντηση της Γερμανίας είναι κατακερματισμένη σε σύγκριση με τα ολοκληρωμένα συστήματα που παρατηρούνται σε χώρες, όπως η Φινλανδία και η Πολωνία.

Το υπάρχον δίκτυο δημόσιων καταφυγίων της Γερμανίας είναι ανησυχητικά ανεπαρκές για τον πληθυσμό της, που ξεπερνά τα 84 εκατ. πολιτών. Με μόνο 579 καθορισμένα καταφύγια που παρέχουν χώρο για περίπου 480.000 άτομα, λιγότερο από το 0,6% των πολιτών μπορεί επί του παρόντος να φιλοξενηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Σουηδία και Φινλανδία προχωρούν στον εκσυγχρονισμό του συνολικού μηχανισμού άμυνας

Η Σουηδία διένειμε πρόσφατα ενημερωμένη έκδοση του φυλλαδίου πολιτικής άμυνας, σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Ο οδηγός, διπλάσιος σε μέγεθος από τον προηγούμενο, περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για τον χειρισμό στρατιωτικών συγκρούσεων και την επιβίωση διακοπών ρεύματος.

«Αν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει η αντίσταση, θα είναι ψευδείς», υπογραμμίζεται.

Εντωμεταξύ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ισχυρά αμυντικά μέτρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέος ψηφιακός οδηγός περιγράφει τα βήματα για τους πολίτες ώστε να αντιμετωπίσουν δυνητικά παρατεταμένες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων θερμοκρασιών υπό του μηδενός και πυρηνικών συγκρούσεων. Ταμπλέτες ιωδίου, εφεδρικά τροφοδοτικά και τρόφιμα μακράς διάρκειας αναγράφονται στη λίστα με τα απαραίτητα είδη επιβίωσης.

Δράσεις και από Πολωνία & Νορβηγία

Η Πολωνία έχει υιοθετήσει μία προληπτική προσέγγιση εντοπίζοντας προσωρινά καταφύγια, όπως σταθμούς του Μετρό και σήραγγες, που θα μπορούσαν να προστατεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Από το 2026, όλα τα νέα κτήρια στην Πολωνία θα υποχρεούνται από το νόμο να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε καταφύγια.

Η Νορβηγία, η οποία «τρέχει» παρόμοιες εκστρατείες από το 2018, έστειλε πρόσφατα έναν λεπτομερή οδηγό προετοιμασίας σε 2,2 εκατ. νοικοκυριά.

Σε αυτόν, συνιστάται στους πολίτες να αποθηκεύουν αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νορβηγίας ανέφερε τους αυξημένους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και τη γεωπολιτική αστάθεια.

Κρατικοί αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι η ξαφνική «στροφή» των ευρωπαϊκών κρατών στην προφύλαξη του πληθυσμού υπογραμμίζει το γεγονός ότι πλέον, η σύγκρουση δεν αποτελεί κάτι μακρινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Η Λόρα είναι στην Αθήνα»: Ο λόγος που δεν ταξιδεύουν οι γονείς της στην πρωτεύουσα

Ελλάδα 17.01.2026
Για ένατη συνεχόμενη ημέρα παραμένει αγνοούμενη η 16χρονη

Τρεις Ιεράρχες 2026: Έτσι θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ελλάδα 17.01.2026
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα λάβουν μέρος στον εκκλησιασμό.

Απίστευτο περιστατικό στους Αγ. Αναργύρους: Ρομά έκλεψε οστά και ζητούσε λύτρα για να τα επιστρέψει

Ελλάδα 17.01.2026
Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Αγίων Αναργύρων έχει αναλάβει την προανάκριση.

Ολλανδία: Πρόσφυγες βίαζαν και κακοποιούσαν φοιτητές επί χρόνια

Κόσμος 17.01.2026
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η αστυνομία αδιαφόρησε

Μηνύσεις κατά παντός υπεύθυνου για το βίντεο με τα «γαλλικά», προανήγγειλε ο Ανεστίδης

Ελλάδα 17.01.2026
Με μηνύσεις ετοιμάζεται να απαντήσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης

Πιθανό ένα νέο black out στο FIR Αθηνών! Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο των αεροελεγκτών

Ελλάδα 17.01.2026
Tο σύστημα είναι τόσο παλιό που δεν εγγυάται κάποιος τη λειτουργία του

Ψυχρή «εισβολή» από σήμερα – «Βουτιά» 8 βαθμών – Τα ύψη των χιονοπτώσεων

Καιρός 17.01.2026
Ραγδαία είναι η αλλαγή που θα παρουσιάσει από σήμερα, Σάββατο 17 Ιανουαρίου ο καιρός.

Μετά τον Κλοπ, η Ρεάλ θέλει και τον Χάαλαντ! Στα 200 εκατ. ευρώ η «χρηματιστηριακή» αξία του Νορβηγού!

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει να φέρει στη «βασίλισσα» τους Γιούργκεν Κλοπ και Έρλινγκ Χάαλαντ το προσεχές καλοκαίρι.