E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Από καταφύγια μέχρι εφαρμογές στα κινητά – Όλα τα μέτρα

Κινήσεις που τρομάζουν

Δημοσίευση 27/11/2024 | 08:46

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο: Από καταφύγια μέχρι εφαρμογές στα κινητά – Όλα τα μέτρα

Ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπό τον φόβο πιθανής πυρηνικής σύγκρουσης, αεροπορικών επιδρομών και άλλων κρίσεων μεγάλης κλίμακας, ολόκληρη η Ευρώπη αναγκάζεται να επαναφέρει στην επιφάνεια τα σχέδια για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η Γερμανία «ξεσκόνισε» κατάλογο με τις διαθέσιμες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες, ενώ, προγραμματίζει και εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού αναφορικά με μελλοντικές απειλές.

Πέραν, λοιπόν, της αξιοποίησης σταθμών του Μετρό και δημόσιων κτηρίων, οι πολίτες ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν πρόχειρα καταφύγια στα σπίτια τους. Τα υπόγεια, ιδιαιτέρως, προωθούνται ως βιώσιμες επιλογές για προσωρινή ασφάλεια.

Για τη διευκόλυνση αυτών των μέτρων, η Γερμανία σχεδιάζει να εκκινήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού. Μία εφαρμογή πολιτικής προστασίας, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τα διαθέσιμα καταφύγια και θα προσφέρει συμβουλές για τη διαχείριση κρίσεων. Αυτό αποτελεί μέρος ευρύτερης στρατηγικής ώστε να διασφαλισθεί ότι οι πολίτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζονται καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από αεροπορικές επιδρομές έως φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απάντηση της Γερμανίας είναι κατακερματισμένη σε σύγκριση με τα ολοκληρωμένα συστήματα που παρατηρούνται σε χώρες, όπως η Φινλανδία και η Πολωνία.

Το υπάρχον δίκτυο δημόσιων καταφυγίων της Γερμανίας είναι ανησυχητικά ανεπαρκές για τον πληθυσμό της, που ξεπερνά τα 84 εκατ. πολιτών. Με μόνο 579 καθορισμένα καταφύγια που παρέχουν χώρο για περίπου 480.000 άτομα, λιγότερο από το 0,6% των πολιτών μπορεί επί του παρόντος να φιλοξενηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Σουηδία και Φινλανδία προχωρούν στον εκσυγχρονισμό του συνολικού μηχανισμού άμυνας

Η Σουηδία διένειμε πρόσφατα ενημερωμένη έκδοση του φυλλαδίου πολιτικής άμυνας, σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου. Ο οδηγός, διπλάσιος σε μέγεθος από τον προηγούμενο, περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για τον χειρισμό στρατιωτικών συγκρούσεων και την επιβίωση διακοπών ρεύματος.

«Αν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι θα σταματήσει η αντίσταση, θα είναι ψευδείς», υπογραμμίζεται.

Εντωμεταξύ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει διατηρήσει ισχυρά αμυντικά μέτρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νέος ψηφιακός οδηγός περιγράφει τα βήματα για τους πολίτες ώστε να αντιμετωπίσουν δυνητικά παρατεταμένες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων θερμοκρασιών υπό του μηδενός και πυρηνικών συγκρούσεων. Ταμπλέτες ιωδίου, εφεδρικά τροφοδοτικά και τρόφιμα μακράς διάρκειας αναγράφονται στη λίστα με τα απαραίτητα είδη επιβίωσης.

Δράσεις και από Πολωνία & Νορβηγία

Η Πολωνία έχει υιοθετήσει μία προληπτική προσέγγιση εντοπίζοντας προσωρινά καταφύγια, όπως σταθμούς του Μετρό και σήραγγες, που θα μπορούσαν να προστατεύσουν ολόκληρο τον πληθυσμό της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Από το 2026, όλα τα νέα κτήρια στην Πολωνία θα υποχρεούνται από το νόμο να περιλαμβάνουν πρόσβαση σε καταφύγια.

Η Νορβηγία, η οποία «τρέχει» παρόμοιες εκστρατείες από το 2018, έστειλε πρόσφατα έναν λεπτομερή οδηγό προετοιμασίας σε 2,2 εκατ. νοικοκυριά.

Σε αυτόν, συνιστάται στους πολίτες να αποθηκεύουν αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Νορβηγίας ανέφερε τους αυξημένους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή και τη γεωπολιτική αστάθεια.

Κρατικοί αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι η ξαφνική «στροφή» των ευρωπαϊκών κρατών στην προφύλαξη του πληθυσμού υπογραμμίζει το γεγονός ότι πλέον, η σύγκρουση δεν αποτελεί κάτι μακρινό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αστροναύτες του Artemis II είδαν για πρώτη φορά «κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί»

Κόσμος Χτες
Οι τέσσερις αστροναύτες της αποστολής Artemis II είδαν για πρώτη φορά μία αθέατη πλευρά της Σελήνης. “Είναι συγκλονιστικά εδώ πάνω”

Αποκαλύφθηκε το άγαλμα του Αριστοτέλη Ωνάση στο Ελληνικό

Ελλάδα Χτες
Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Θεόδωρος Παπαγιάννης - Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δίπλα στο θρυλικό Boeing 727 «Mount Olympus» στο Πάρκο της Ολυμπιακής, στο Ελληνικό

Κλείνει από Δευτέρα η γέφυρα της Χαλκίδας – Οι ώρες λειτουργίας

Ελλάδα Χτες
Σε ισχύ θα τεθούν από τη Δευτέρα (06/04) κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου της Χαλκίδας

LinkedIn: Κρυφός κώδικας ελέγχει ποιες επεκτάσεις έχει ο browser σας, σύμφωνα με έρευνα

Tech + Science Χτες
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέσω των extensions το LinkedIn μπορεί να «χαρτογραφεί» συνήθειες χρηστών και εργαλεία που χρησιμοποιούν εταιρείες

Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Κάιρο World Cup

Αθλητικά Νέα Χτες
Μια ακόμα επιτυχία για τον “άρχοντα των κρίκων”

Συνεχίζει τις απειλές ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Ανοίξτε τα ή θα πάτε στην κόλαση»

Κόσμος Χτες
Συνεχίζει να χάνει την ψυχραιμία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Τρoχαίo ατύχημα για την Τόρι Σπέλινγκ: Στο νοσοκομείο μαζί με τα τέσσερα παιδιά της

Κόσμος Χτες
Ένα όχημα φέρεται να χτύπησε το SUV της ηθοποιού με μεγάλη ταχύτητα

Καιρός – Πάσχα: Ήλιος και υψηλές θερμοκρασίες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά βροχές με ανέμους

Καιρός Χτες
Τα δεδομένα δείχνουν ασθενή έως μέτρια ένδειξη για βροχές το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα

«Λύγισε» ο Νίκος Πλακιάς για τα κορίτσια του: «Πάντα αυτές οι θέσεις στο τραπέζι θα είναι αδειανές»

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των κοριτσιών μίλησε στην εκπομπή «Face 2 Face» της Κατερίνας Παναγοπούλου στο MEGA

Fuel Pass: Ανοίγει αύριο 6 Απριλίου η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων

Ελλάδα Χτες
Τα εισοδηματικά κριτήρια βασίζονται στη φορολογική δήλωση του 2024, ενώ τα ποσά της επιδότησης κυμαίνονται από 25 έως 60 ευρώ

Η Αραμπατζή ζητά σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αποδείξει την αθωότητά της για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ελλάδα Χτες
«Θέτω τον εαυτό μου, χωρίς καμία επιφύλαξη, στη διάθεση κάθε αρμόδιας Αρχής », τονίζει σε ανάρτησή της

Καλλιθέα: Συνελήφθη καθηγήτρια Γυμνασίου για ναρκωτικά

Ελλάδα Χτες
Η καθηγήτρια συνελήφθη μαζί με έναν 17χρονο