E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Τραμπ αυξάνει δασμούς σε Κίνα, Καναδά και Μεξικό

Τις κατηγορεί για «εισβολή» παράνομων μεταναστών και ναρκεμπόριο στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 26/11/2024 | 15:16

Ο Τραμπ αυξάνει δασμούς σε Κίνα, Καναδά και Μεξικό

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύτηκε να επιβάλει αυξημένους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του. Η κίνηση αυτή, όπως υποστήριξε, στοχεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και τη διακίνηση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στις 20 Ιανουαρίου, ως μία από τις πρώτες Εκτελεστικές μου Εντολές, θα υπογράψω όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό και τον Καναδά», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social. «Αυτοί οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών, ιδιαίτερα της φαιντανύλης, και η παράνομη μετανάστευση που είναι εισβολή στη χώρα μας!»

Ο Τραμπ τόνισε ότι οι γειτονικές χώρες των ΗΠΑ μπορούν «εύκολα να επιλύσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα» αν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η κυβέρνηση του Μεξικού αποτελεί εδώ και καιρό αποδιοπομπαίο τράγο του Τραμπ όταν πρόκειται για τη ροή παράνομων μεταναστών.

Δασμοί και στην Κίνα

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει επιπλέον δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα της, πέραν αυτών που ήδη ισχύουν, εφόσον δεν εμποδίσει τη ροή παράνομων ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. «Έχω κάνει πολλές συνομιλίες με την Κίνα για τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες – αλλά χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί την εκτέλεση εμπόρων ναρκωτικών που εμπλέκονται στη διακίνηση, αλλά «δεν τήρησαν την υπόσχεση τους».

Αντιδράσεις από τον Καναδά

Ο Καναδάς απάντησε με δική του ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει την προτεραιότητα που δίνει στην ασφάλεια των συνόρων. «Η ασφάλεια των συνόρων και η ακεραιότητα της κοινής μας συνοριακής γραμμής είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τον Καναδά», ανέφεραν η Καναδή Αντιπρόεδρος Κρίστια Φρίλαντ και ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντομινίκ Λε Μπλανκ. Οι Καναδοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Διπλωματικές και οικονομικές εντάσεις

Η πολιτική του Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του κόστους στις ΗΠΑ, καθώς οι δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Παράλληλα, δημιουργείται περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με γειτονικές χώρες και εμπορικούς εταίρους, με τη νέα αμερικανική διοίκηση να δίνει έμφαση σε πολιτικές προστατευτισμού.

Ανεύθυνη κίνηση, λέει το Πεκίνο

Η Κίνα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι κανείς δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει πρόσθετο δασμό 10% στα αγαθά που κατευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλοι θα φοβούνται ότι αυτή είναι απλώς η εναρκτήρια βολή του Τραμπ και ανησυχούν ότι έρχονται κι άλλοι δασμοί.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την απειλή ως «ανεύθυνη», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου υποστήριξε ότι η Κίνα έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να σταματήσει την παράνομη ροή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης, στις ΗΠΑ.

«Η Κίνα είναι μία από τις χώρες με τις αυστηρότερες και πιο ενδελεχείς πολιτικές για τα ναρκωτικά στον κόσμο», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η φαιντανύλη αποτελεί πρωτίστως πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αλλά το Πεκίνο το περίμενε αυτό. Είχε χρόνο να προετοιμαστεί για μια δεύτερη προεδρία Τραμπ και η Κίνα έχει πάρει μαθήματα από την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης για αγρότες: Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι στα μπλόκα – Θέλουν διάλογο και τους «τραμπουκίζουν»

Ελλάδα Χτες
«Αυτοί που φώναζαν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν στήριξαν τη μεταρρύθμιση στη Βουλή»

Ροδόπη: Αγρότες πέταξαν βαμβάκι και σανό στο γραφείο του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ελλάδα Χτες
Κατά πληροφορίες, τόσο ο βουλευτής όσο και οι συνεργάτες του απουσίαζαν τη στιγμή της κινητοποίησης

Σέρρες: Αφαντος παραμένει ο διοικητής της πυροσβεστικής – «Δεν τον είδε κανείς»

Ελλάδα Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα, με τις Αρχές να διατηρούν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Λαβρόφ: Οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν με 91 drones την κατοικία του Πούτιν – «Είναι ψέματα», λέει ο Ζελένσκι

Κόσμος Χτες
Η Ρωσία αναμένεται να αλλάξει στάση στις διαπραγματεύσεις μετά την καταγγελλόμενη επίθεση - Αρνείται τις κατηγορίες η Ουκρανία

Συνελήφθη παίκτης του Κολοσσού Ρόδου για υπόθεση ναρκωτικών

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος του συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία

Κρήτη, Πομπηία και Στόουνχεντζ: Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2025 που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε

Πολιτισμός Χτες
Ο λαβύρινθος 4.000 ετών και ο μύθος του Μινώταυρου – Νέα ευρήματα σε Πομπηία, Ισπανία και Γαλλία

Google: Το «δώρο» στους χρήστες του Gmail – Η σημαντική αλλαγή που έρχεται σύντομα

Tech + Science Χτες
Η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους του Gmail να απαλλαγούν από τις… ντροπιαστικές διευθύνσεις.

ΑΑΔΕ: «Παγώνουν» 10 ψηφιακές εφαρμογές για δηλώσεις και πληρωμές την Πρωτοχρονιά

Οικονομία Χτες
Η πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές «παγώνει» και θα επανέλθει την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου

Πάτρα: Ανήλικος έπεσε από μπαλκόνι ‑ Μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες της πτώσης του ανήλικου διερευνώνται

Θεσσαλονίκη: Υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ πήγαινε στο φαρμακείο για τη μητέρα του

Ελλάδα Χτες
Ο 55χρονος διασωληνώθηκε στο σημείο από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Τραγωδία στην Καλαμπάκα: Δύο αδέλφια νεκρά από αναθυμιάσεις

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μία γυναίκα 65 ετών και έναν άνδρα 73 ετών, οι οποίοι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις, πιθανότατα προερχόμενες από ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση

Μουγκοπέτρος: Αθωωτική απόφαση από το δικαστήριο

Ελλάδα Χτες
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αθώος για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής απειλής, την οποία υπέβαλε η σύζυγός του ανήμερα των Χριστουγέννων, και οδήγησε στη σύλληψή του