E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Τραμπ αυξάνει δασμούς σε Κίνα, Καναδά και Μεξικό

Τις κατηγορεί για «εισβολή» παράνομων μεταναστών και ναρκεμπόριο στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 26/11/2024 | 15:16

Ο Τραμπ αυξάνει δασμούς σε Κίνα, Καναδά και Μεξικό

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύτηκε να επιβάλει αυξημένους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του. Η κίνηση αυτή, όπως υποστήριξε, στοχεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και τη διακίνηση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στις 20 Ιανουαρίου, ως μία από τις πρώτες Εκτελεστικές μου Εντολές, θα υπογράψω όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό και τον Καναδά», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social. «Αυτοί οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών, ιδιαίτερα της φαιντανύλης, και η παράνομη μετανάστευση που είναι εισβολή στη χώρα μας!»

Ο Τραμπ τόνισε ότι οι γειτονικές χώρες των ΗΠΑ μπορούν «εύκολα να επιλύσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα» αν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η κυβέρνηση του Μεξικού αποτελεί εδώ και καιρό αποδιοπομπαίο τράγο του Τραμπ όταν πρόκειται για τη ροή παράνομων μεταναστών.

Δασμοί και στην Κίνα

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει επιπλέον δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα της, πέραν αυτών που ήδη ισχύουν, εφόσον δεν εμποδίσει τη ροή παράνομων ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. «Έχω κάνει πολλές συνομιλίες με την Κίνα για τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες – αλλά χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί την εκτέλεση εμπόρων ναρκωτικών που εμπλέκονται στη διακίνηση, αλλά «δεν τήρησαν την υπόσχεση τους».

Αντιδράσεις από τον Καναδά

Ο Καναδάς απάντησε με δική του ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει την προτεραιότητα που δίνει στην ασφάλεια των συνόρων. «Η ασφάλεια των συνόρων και η ακεραιότητα της κοινής μας συνοριακής γραμμής είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τον Καναδά», ανέφεραν η Καναδή Αντιπρόεδρος Κρίστια Φρίλαντ και ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντομινίκ Λε Μπλανκ. Οι Καναδοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Διπλωματικές και οικονομικές εντάσεις

Η πολιτική του Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του κόστους στις ΗΠΑ, καθώς οι δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Παράλληλα, δημιουργείται περαιτέρω ένταση στις σχέσεις με γειτονικές χώρες και εμπορικούς εταίρους, με τη νέα αμερικανική διοίκηση να δίνει έμφαση σε πολιτικές προστατευτισμού.

Ανεύθυνη κίνηση, λέει το Πεκίνο

Η Κίνα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι κανείς δεν θα κερδίσει έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει πρόσθετο δασμό 10% στα αγαθά που κατευθύνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλοι θα φοβούνται ότι αυτή είναι απλώς η εναρκτήρια βολή του Τραμπ και ανησυχούν ότι έρχονται κι άλλοι δασμοί.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την απειλή ως «ανεύθυνη», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου υποστήριξε ότι η Κίνα έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να σταματήσει την παράνομη ροή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης, στις ΗΠΑ.

«Η Κίνα είναι μία από τις χώρες με τις αυστηρότερες και πιο ενδελεχείς πολιτικές για τα ναρκωτικά στον κόσμο», αναφέρει εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Η φαιντανύλη αποτελεί πρωτίστως πρόβλημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αλλά το Πεκίνο το περίμενε αυτό. Είχε χρόνο να προετοιμαστεί για μια δεύτερη προεδρία Τραμπ και η Κίνα έχει πάρει μαθήματα από την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόλλων Σμύρνης: Σήκωσε το πρωτάθλημα και επέστρεψε στη Γ` Εθνική

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ο Απόλλων Σμύρνης εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα της Α` ΕΠΣΑ και κλείδωσε την επιστροφή του στην Γ` Εθνική

Συναγερμός στον Περσικό Κόλπο: Επίθεση σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Αναφορά για πολλαπλά μικρά σκάφη κοντά στο Σιρίκ - Ασφαλές το πλήρωμα, σε επιφυλακή η ναυτιλιακή κοινότητα

Κεφαλονιά: Νέες αποκαλύψεις για την Μυρτώ – «Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών δεν συνάδουν με την συμπεριφορά της»

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Ο δικηγόρος της οικογένειας λέει ότι με την υπόθεση της Μυρτούς «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για νέο κύκλο ερευνών σχετικά με κυκλώματα ναρκωτικών στο νησί»

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον: Στο νοσοκομείο ο ιστορικός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του

«Δεν μπορούσα να πω ούτε το όνομά μου»: Η σοκαριστική μαρτυρία μιας Ουκρανής μετά από τον ξυλοδαρμό της στο Ντουμπάι

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Η σοκαριστική υπόθεση της Maria Kovalchuk παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα περιστατικά που καταγράφηκαν στο Ντουμπάι το 2025

Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Drone επιτέθηκε σε εργαστήριο ελέγχου εξωτερικής ραδιενέργειας

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Νέα Μάκρη: Αγρια δoλoφovία 36χρονου ‑ Συνελήφθη η σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση

Μετρό: Ποιοι σταθμοί της Γραμμής 2 θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα και αύριο

Ελλάδα 03.05.2026
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Γραμμή 2 του Μετρό την Κυριακή (3/5) και την Δευτέρα (4/5) λόγω εργασιών στο Μετρό

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα

E-Daily 2.TopNews 03.05.2026
Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα αποτελούσαν σημαντικό μέρος της ζωής στον αρχαίο κόσμο

Σε τροχιά γύρω από τη Γη οι 4 πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι για πρόληψη των πυρκαγιών

Ελλάδα 03.05.2026
Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από την OroraTech, αποτελεί το πρώτο εθνικό δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών

Εταιρεία λάνσαρε chatbot που επιτρέπει συνομιλίες με τον «Ιησού» έναντι 1,99 δολαρίων το λεπτό

Tech + Science 03.05.2026
Εταιρεία χρεώνει άτομα 1,99 δολάρια ανά λεπτό για να μιλήσουν με το Avatar του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη.