E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Νετανιάχου μπορεί να συλληφθεί αν φτάσει στη Βρετανία, λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

Η βρετανική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του νόμου, τόνισε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου

Δημοσίευση 22/11/2024 | 20:33

Ο Νετανιάχου μπορεί να συλληφθεί αν φτάσει στη Βρετανία, λέει η Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συλληφθεί εάν ταξιδέψει στη Βρετανία, μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του, ανέφερε την Παρασκευή η Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ερώτημα αν ο Νετανιάχου θα συλλαμβανόταν εάν εισερχόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει «υποθετικά». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του νόμου και -πράγματι- τις νομικές της υποχρεώσεις».

Ο εκπρόσωπος αναφερόταν σε βρετανικό νόμο του 2001, ο οποίος ορίζει ότι εάν το Δικαστήριο εκδώσει ένταλμα σύλληψης, ο αρμόδιος υπουργός «διαβιβάζει το αίτημα στον κατάλληλο δικαστικό λειτουργό», ο οποίος, εάν βεβαιωθεί ότι το ένταλμα φαίνεται να έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «επικυρώνει το ένταλμα για εκτέλεση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ακόμη, όπως αναφέρει το BBC, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα συμμορφώνεται πάντα με τις νομικές της υποχρεώσεις, όπως ορίζονται από το εσωτερικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο».

Πάντως ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ποιος υπουργός Εσωτερικών θα συμμετάσχει στη διαδικασία και δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση ζητά νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον λόρδο Χέρμερ, σε σχέση με την υπόθεση.

Σε άλλο ερώτημα, αν ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι «προφανώς σημαντικό να έχουμε διάλογο με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα», περιγράφοντας τη χώρα ως «βασικό εταίρο σε μια σειρά από τομείς».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο λόρδος Χέρμερ είχε δηλώσει στο BBC ότι δεν θα επέτρεπε σε πολιτικές εκτιμήσεις να επηρεάσουν τα συμπεράσματά του, εάν το ΔΠΔ εξέδιδε ένταλμα σύλληψης. «Η συμβουλή μου θα ήταν νομική, βασισμένη στην ανάλυση του νόμου», δήλωσε.

Την Πέμπτη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου, μαζί με τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Ένταλμα εκδόθηκε και για τον επικεφαλής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ.

Οι χώρες-μέλη του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, έχουν υπογράψει συνθήκη που τις υποχρεώνει να ενεργούν βάσει ενταλμάτων σύλληψης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και οι αγώνες Ολυμπιακού, ΑΕΚ

Αθλητικά Νέα 09.11.2025
Κυριακή με κρίσιμες αναμετρήσεις και αμφίρροπα παιχνίδια

Εγκαινιάστηκε νέο ρομποτικό μηχάνημα στο Αγία Όλγα με δωρεά της Δήμητρας Κατσαφάδου

Πολιτική 09.11.2025
Παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη και δωρεά της La vie en Rose by Dimitra Katsafadou

Ο Λευκός Πύργος το πρώτο ελληνικό μνημείο στους «Θησαυρούς της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς»

Ελλάδα Χτες
Με τη διάκριση για τον Λευκό Πύργο, επιβεβαιώνει η σχέση της Θεσσαλονίκης με την έβδομη τέχνη

Παναθηναϊκός, Αταμάν για Λεσόρ: «Θα αποφασίσει με την ομάδα τι θεραπεία ή χειρουργείο θα κάνει»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Εργκίν Αταμαν αποκάλυψε το ενδεχόμενο ο Ματίας Λεσόρ να χρειαστεί κι άλλο χειρουργείο

Παιδοψυχολόγοι μεταβαίνουν στα Βορίζια – «Τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν τη βεντέτα»

Ελλάδα Χτες
Στα Βορίζια αναμένεται να βρεθεί ειδική διεπιστημονική επιτροπή, με στόχο την ψυχολογική στήριξη των κατοίκων και κυρίως των παιδιών

Shutdown και πείνα στις ΗΠΑ: Σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατομμύρια Αμερικανοί – «Πράσινο φως» στον Τραμπ να παγώσει τα κουπόνια τροφίμων

Κόσμος Χτες
Συνεχίζεται η δημοσιονομική παράλυση της χώρας - Πάνω από 1.000 πτήσεις ακυρώθηκαν

Κυνική παραδοχή Μελόνι: «Με την δεξιά στην κυβέρνηση, δεν θα εγκριθεί ποτέ ειδικός φόρος για τις μεγάλες περιουσίες»

Κόσμος Χτες
Η Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παραδεχθεί δημοσίως ότι με τη δεξιά στην κυβέρνηση φόρος στις μεγάλες περιουσίες δεν πρόκειται να επιβληθεί ποτέ

Τέμπη: Με τους συγγενείς των θυμάτων στα έδρανα η δίκη στις 3/3 – Απορρίφθηκε αίτημα του κράτους να αποβληθούν

Ελλάδα Χτες
Ένταση επικράτησε στη δίκη για τα Τέμπη και την αμαρτωλή σύμβαση 717 με κατηγορούμενους δύο ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας καθώς το Νομικό Συμβούλιο του κράτους βρέθηκε στα έδρανα της υπεράσπισης

Ηλεκτρονικό μπλόκο σε καπνό και αλκοόλ για ανηλίκους – Τι αλλάζει στα κέντρα ψυχαγωγίας

Ελλάδα Χτες
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η προστασία των παιδιών είναι ζήτημα ευθύνης και τεχνολογίας

Έφοδοι της ΕΛΑΣ σε οίκους ανοχής στην Αθήνα‑ Συνελήφθησαν 15 γυναίκες

Ελλάδα Χτες
Κινούνται οι διαδικασίες σφράγισης και επανασφράγισης των συγκεκριμένων οίκων ανοχής