E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μανούσος Μανουσάκης: Η τηλεοπτική του σειρά που ξεπέρασε και την μπάλα ‑ «Κέρδισε» το Μουντιάλ

Ο Μανούσος Μανουσάκης, που πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 74 ετών, είχε δημιουργήσει αυτή τη σειρά-ορόσημο που «έσπασε όλα τα κοντέρ» της ελληνικής τηλεόρασης

Δημοσίευση 21/11/2024 | 09:44

Μανούσος Μανουσάκης: Η τηλεοπτική του σειρά που ξεπέρασε και την μπάλα ‑ «Κέρδισε» το Μουντιάλ

Όλος ο κόσμος στραμμένος στη δυσάρεστη είδηση θανάτου του αείμνηστου Μανούσου Μανουσάκη, ενός ανθρώπου έχει «συνηθίσει» αυτή την κατάσταση και τη δημοσιότητα καθώς η παρακαταθήκη που άφησε πίσω έχει γράψει ιστορία. Οι θρυλικές του δημιουργίες έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της τηλεόρασης και μέχρι και σήμερα παραμένουν αξεπέραστες.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας ύμνησε τον απαγορευμένο έρωτα μέσα από το πρωτοποριακό και επαναστατικό για την εποχή περιεχόμενο. Δεν υπήρχε τηλεόραση που να μη μετέδιδε τον λαϊκό ύμνο, «Ψίθυροι Καρδιάς».

Ο Μανούσος Μανουσάκης, που πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 74 ετών, είχε δημιουργήσει αυτή τη σειρά-ορόσημο που «έσπασε όλα τα κοντέρ» της ελληνικής τηλεόρασης. Οι «Ψίθυροι Καρδιάς», προβλήθηκαν μέσα από το MEGA και είχαν καταγράψει ρεκόρ τηλεθέασης με ποσοστό 76,7% στο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1998, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερους από 3.500.000 τηλεθεατές. Μάλιστα, ούτε το Μουντιάλ της Γαλλίας το καλοκαίρι του 1998 δεν κατάφερε να φτάσει αυτά τα νούμερα.

Κάθε Δευτέρα βράδυ, οι δρόμοι άδειαζαν. Οι τηλεθεατές συντονίζονταν στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν την ιστορία της σειράς περιέγραφε τον απαγορευμένο έρωτα ενός νεαρού αρχιτέκτονα και μιας τσιγγάνας, καθώς και τα εμπόδια και τις διαφορές των δύο αυτών κόσμων. Τον ρόλο του αρχιτέκτονα Αντώνη Μαυράκη ερμήνευσε ο Απόστολος Γκλέτσος, ενώ τον ρόλο της νεαρής τσιγγάνας η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους.

«Μόλις είδαν το πρώτο επεισόδιο... άνοιξαν όλες οι πόρτες»

Ο Μανούσος Μανουσάκης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, είχε παραδεχθεί πως η μεγάλη του επιτυχία «Ψίθυροι Καρδιάς» είχε αφήσει ιστορία: «Οι Ψίθυροι Καρδιάς άφησαν ιστορία, γιατί ήταν η πρώτη σειρά που τόλμησε να καταγγείλει τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Οι Ρομά μας αγκάλιασαν, μας έμαθαν τα έθιμά τους και μας καθοδήγησαν».

Η σειρά γυρίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα Άνω Λιόσια, όπου η κοινότητα των Ρομά υποδέχτηκε θερμά την παραγωγή, αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί. Όπως είχε πει ο ίδιος ο δημιουργός: «Στο θέμα των τσιγγάνων αισθάνομαι πάρα πολύ ότι βοήθησα και μου το μετέφεραν οι ίδιοι. Μου είπαν ότι πραγματικά η θέση τους άλλαξε, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι. Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί, αλλά όταν είδαν το πρώτο επεισόδιο… άνοιξαν όλες οι πόρτες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το σκάνδαλο της Disney με την ταινία « 101 σκυλιά της Δαλματίας» που έμεινε στην ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Από την ευαισθητοποίηση στην εγκατάλειψη και την κακομεταχείριση

Η πολωνική ταινία του Netflix που θα φέρει το καλοκαίρι στο σπίτι σου

E-Daily 3.Left Προχτές
Ένα κρυμμένο διαμαντάκι της πλατφόρμας

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ποια κορυφαία Τουρκάλα τραγουδίστρια τον «συναντά» στο νέο του τραγούδι

Μουσική Προχτές
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός κυκλοφορεί ντουέτο με την Τουρκάλα σταρ Sila, ενώνοντας την ελληνική και την τουρκική μουσική σκηνή.

Baywatch: Κυκλοφόρησε νέο teaser για το reboot της εμβληματικής σειράς

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Περιλαμβάνει 12 επεισόδια και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2027

Η σειρά που βλέπουν όλοι φέτος: 97% στο Rotten Tomatoes ‑ Τη συγκρίνουν με το Twin Peaks

E-Daily 3.Left 03.07.2026
Όσοι είδαν αυτή τη σειρά λένε το ίδιο πράγμα: «Δεν μοιάζει με καμία άλλη»

10 αστυνομικά μυθιστορήματα που θα σε κρατήσουν ξάγρυπνο στις καλοκαιρινές διακοπές

E-Daily 3.Left 02.07.2026
Από απομονωμένα νησιά μέχρι πολυτελή κρουαζιερόπλοια - οι καλύτερες αστυνομικές ιστορίες για τις φετινές διακοπές σου

Anilio Park Festival: Τι κάνει το βουνίσιο φεστιβάλ της Πίνδου μια εμπειρία ζωής


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ E-Daily 3.Left 02.07.2026
Οι διοργανωτές του Anilio Park Festival μιλούν για το τριήμερο camping, τις δραστηριότητες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου και το όραμα για το μέλλον του θεσμού.

Οδύσσεια: Αυτό είναι το τελευταίο τρέιλερ για την ταινία του Νόλαν λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η ταινία με το λαμπερό καστ αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο στις 17 Ιουλίου

«Οδύσσεια» του Christopher Nolan: Μεταμεσονύκτιες Πρώτες Προβολές στην IMAX των Village Cinemas

Σινεμά 01.07.2026
Δύο ειδικές προβολές στην αίθουσα IMAX with Laser του The Mall Athens στις 00:05 και στις 04:00 το βράδυ της Τετάρτης 15 προς Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026.

Εκδόσεις Πατάκη: 8 νέες κυκλοφορίες σε λογοτεχνία, ιστορία και δοκίμιο

Better life 01.07.2026
Από τον Θεόδωρο Γρηγοριάδη και τη Λύντια Τριχά έως τους Τζάστιν Τόρρες, Ρόμπερτ Κάπλαν και Πασκάλ Μπρυκνέρ, οι νέοι τίτλοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών.

Ο Sting κυκλοφορεί νέο live άλμπουμ «The Night Watch: Live at the Rijksmuseum»

Μουσική 01.07.2026
Το 12τραγουδο άλμπουμ, ηχογραφημένο μέσα στο εμβληματικό μουσείο του Αμστερνταμ, κυκλοφορεί σε CD, βινύλιο και ψηφιακές πλατφόρμες.

Η Dua Lipa άνοιξε βιβλιοπωλείο, αλλά γιατί μιλούν όλοι γι` αυτό;

E-Daily 3.Left 01.07.2026
Η Dua Lipa μετατρέπει το πιο εμβληματικό βιβλιοπωλείο της Πορτογαλίας σε καταφύγιο 100 λογοκριμένων βιβλίων που αμφισβητούν την εξουσία.