E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Συμμορία νεογέννητων» στην Τουρκία: Στο εδώλιο γιατροί που κατηγορούνται ότι σκότωσαν βρέφη για να λάβουν αποζημιώσεις

Ο στόχος ήταν οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης να αποζημιώνουν με 8.000 λίρες την ημέρα τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2024 | 21:40

«Συμμορία νεογέννητων» στην Τουρκία: Στο εδώλιο γιατροί που κατηγορούνται ότι σκότωσαν βρέφη για να λάβουν αποζημιώσεις

Δέκα νεογέννητα πέθαναν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, θύματα τεράστιας απάτης εις βάρος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η δίκη των υπευθύνων αυτού του -χειρότερου- σκανδάλου υγειονομικής περίθαλψης που έχει σημειωθεί εδώ και χρόνια στην Τουρκία ξεκίνησε, σήμερα, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο δικαστήριο, όπου συνέρρευσε τεράστιο πλήθος δημοσιογράφων και συγγενών των θυμάτων, δικάζονται 47 ύποπτοι με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε αυτήν τη «συμμορία των νεογέννητων», όπως την αποκαλεί ο τουρκικός Τύπος. Οι Αρχές πιστεύουν ότι στο δίκτυο μετείχαν ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, γιατροί, πληρώματα ασθενοφόρων και τηλεφωνητές κέντρων για επείγουσες κλήσεις. Στο πλαίσιο της απάτης, υγιέστατα μωρά τοποθετούνταν, κάποιες φορές για πολλές εβδομάδες, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νεογνολογικών κλινικών και στους γονείς τους δηλώνονταν ψευδείς ιατρικοί λόγοι.

Άλλα μωρά, που χρειάζονταν πραγματικά τέτοιες θεραπείες, δεν τις έλαβαν

Ο στόχος ήταν οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης να αποζημιώνουν με 8.000 λίρες Τουρκίας (περίπου 220 ευρώ) την ημέρα τα ιδιωτικά νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν τα βρέφη – εκτός από τα ποσά που πλήρωναν οι γονείς. Τα κέρδη τα μοιράζονταν στη συνέχεια τα μέλη του κυκλώματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έκτασης 1.400 σελίδων, από αμέλεια και κακομεταχείριση πέθαναν τουλάχιστον δέκα βρέφη στις νεογνολογικές μονάδες των νοσοκομείων αυτών. Στα τέλη Οκτωβρίου είχαν κατατεθεί 350 μηνύσεις για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Τη νύχτα που γέννησα, το μωρό μου ήταν καλά. Την επομένη, μας είπαν ότι το μωρό μας είχε τρεις θρομβώσεις, εμφάνισε υπέρταση και αναπνευστική δυσχέρεια (…) Μετά μας είπαν ότι θα το μετέφεραν» αφηγήθηκε στο πρακτορείο Anadolu η Ναζλί Άχι, η οποία γέννησε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, τον Απρίλιο του 2023. Το μωρό της πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, αφού εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενός από τα νοσοκομεία που έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών.

«Αν μας έλεγαν ότι θέλουν χρήματα, θα τους έδινα δισεκατομμύρια για να μου δώσουν το παιδί μου» πρόσθεσε η μητέρα.

Διαδηλώτριες τοποθέτησαν το πρωί άδεια καροτσάκια περιπάτου έξω από το δικαστήριο όπου διεξάγεται η δίκη. «Τα νεκρά μωρά δεν θα μεγαλώσουν» έγραφε ένα μήνυμα με κεφαλαία γράμματα, σε ένα από αυτά. Σε άλλα καταγγέλλονταν οι επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του τουρκικού συστήματος Υγείας.

Συνολικά εννέα ιδιωτικά νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης -ένα εκ των οποίων ανήκει σε έναν πρώην υπουργό Υγείας (2013-16) προερχόμενο από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- και ένα επαρχιακό έκλεισαν από τις Αρχές, αφού αποκαλύφθηκε η απάτη. Υπάρχουν υποψίες για ακόμη εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι κατηγορούμενοι διώκονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, απάτη εις βάρος του Δημοσίου και συγκρότηση οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλήματος. Αν κριθούν ένοχοι, μπορεί να τους επιβληθούν ποινές εκατοντάδων ετών κάθειρξης.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, που έχει δηλώσει ότι «παρακολουθεί αυτοπροσώπως» την υπόθεση αυτή, υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστούν «με τη μέγιστη αυστηρότητα» οι δράστες «αυτής της βαρβαρότητας».

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πέταξε» στα 8,46 μέτρα ο Μίλτος Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Ομάδων

Αθλητικά Νέα 28.06.2025
Κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2025

Στα επείγοντα επτάχρονος μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων στον Βόλο

Ελλάδα 28.06.2025
Δέχτηκε δαγκωνιές στα πόδια και την πλάτη

Οριστικά έκπτωτη η δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

Ελλάδα 28.06.2025
«Αναμένω επίσημη κοινοποίηση της απόφασης»

Αστυνομικός της Βουλής: «Δεν έχει βιάσει τα παιδιά του, θα τα ζητήσει πίσω όταν δικαιωθεί» λέει ο δικηγόρος του

Ελλάδα 28.06.2025
«Όλα τα έχει βγάλει από το μυαλό της η σύζυγός μου και έχει βάλει και τις κόρες μας να καταθέσουν ψέματα»

Αγιος Νικόλαος: Αυτοκίνητο «βούτηξε» σε γκρεμό 80 μέτρων

Ελλάδα 28.06.2025
Το όχημα το οδηγούσε μια γυναίκα ενώ η κατάσταση της υγείας της παραμένει άγνωστη

Καιρός: Σαρωτική μεταβολή του σκηνικού την Κυριακή ‑ Συναγερμός για έξι περιοχές

Καιρός 28.06.2025
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

19χρονη TikToker βρέθηκε διαμελισμένη σε σακούλες στο Περού ‑ Τι κρύβεται πίσω από το άγριο έγκλημα

Κόσμος 28.06.2025
Η αστυνομία αναγνώρισε το πτώμα της κοπέλας από τα τατουάζ

Ο Θάνος Πλεύρης νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Πολιτική 28.06.2025
Η ορκωμοσία του νέου υπουργού και των νέων υφυπουργών θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 10:00

Το Champion Jet 3 προσέκρουσε στο λιμάνι της Πάρου ‑ Ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Ελλάδα 28.06.2025
Πάνω από μία ώρα η αναμονή για τους επιβάτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλα πλοία, αναλόγως του προορισμού τους

Στο μικροσκόπιο των ελέγχων 3.000.000 οχήματα ‑ Πέλεκυς 400 ευρώ το πρόστιμο

Ελλάδα 28.06.2025
Ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είναι αυτά που... απειλούνται