E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Αντώνης Δημητρίου

Ο Αντώνης Δημητρίου, ο κιθαρίστας των Ενδελέχεια και επί σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός του Kosmos της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, πέθανε σε ηλικία 57 ετών

Δημοσίευση 14/11/2024 | 13:24

Πέθανε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Αντώνης Δημητρίου

Την είδηση έκανε γνωστή ο ξάδερφός του, Γρηγόρης Ψαριανός, ο γνωστός πολιτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα σήμερα τα ξημερώματα: «Γιατί ρε Αντώνη, γιατί; Έφυγε σήμερα το ξαδερφάκι μου, ο γλυκός μας Αντώνης Δημητρίου».

Σύμφωνα με το ogdoo.gr, o Αντώνης Δημητρίου γεννήθηκε στο Νέο Κόσμο, στην ιστορική περιοχή Δουργούτι τη γειτονιά των Αρμενίων προσφύγων, και πιτσιρικάς αντί για μπάλα στις αλάνες, όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί του, προτιμούσε να παίζει κιθάρα. Ο Αντώνης Δημητρίου αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική που ήταν η μεγάλη αγάπη του.

Έζησε την εποχή του ακούγοντας U2, Cure, Echo and The Bunnymen, Clash, οι Birthday Party, Bauhaus και γύρω στα μέσα της δεκαετία του 1980, ως μαθητής ακόμη, ίδρυσε με φίλους του μουσικούς τους Juyful Nurses που την άνοιξη του 1986 άνοιξαν την επεισοδιακή συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ήταν η εποχή που ο Αντώνης Δημητρίου θα αποφοιτούσε από το 4ο Λύκειο Ν. Σμύρνης. Ήταν ο πρώτος τότε που φόρεσε παπούτσια creepers, ένα ψιλόλιγνο παιδί που είχε ροκαμπίλυ λουκ με φαβορίτες και ανάλογο μαλλί, ωστόσο είχε τότε new wave/punk μουσικό προσανατολισμό.

Με τους Jouyful Nurses εμφανίζονταν επίσης στα μέσα των 80s στο ιστορικό κλαμπ, προπύριο της ανεξάρτητης σκηνής «Πήγασος» στα Εξάρχεια. Αργότερα έγιναν σκέτο Joyful, στους οποίους ο τελευταίος τραγουδιστής υπήρξε ο Παντελής Ροδοστόγλου αργότερα ιδρυτικό μέλος και μπασίστας των Διάφανων Κρίνων.

Στη δεκαετία του 1990 έγινε ιδρυτικό μέλος των Ενδελέχεια που άφησαν πίσω τους 8 στούντιο άλμπουμ, ένα E.P. και δύο συλλογές. Η πρώτη τους ηχογράφηση έγινε στο Στούντιο Ηχογραφήσεων «Συν Ένα» στη Λουκάρεως, απέναντι από το Εφετείο, όπου έγραψαν το τραγούδι «Δωσ’ Μου Ένα Ρόλο». H πρώτη συναυλία τους έγινε στο κλαμπ Ρήγμα. Μετά ακολούθησαν συναυλίες συναυλίες στο Ρόδον με τον τρίτο δίσκο (Βουτιά Από Ψηλά, 1997).

Έζησε την ιστορική κίνηση των ελληνικών συγκροτημάτων στη δεκαετία του ’90 παίζοντας σε μία από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες, αλλά και τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου την ίδια δεκαετία όταν οι ιδιωτικοί σταθμοί είχαν μεράκι και μεγαλουργούσαν καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα ήταν από τους καλύτερους ραδιοφωνικούς με τις μουσικές του επιλογές στο Kosmos, αλλά και στην Era Σπορ και συνέδεσε τις μουσικές του επιλογές με την περίοδο που έκανε υψηλά νούμερα ακροαματικότητας συμβάλλοντας με τον τρόπο του.

Τα τελευταία χρόνια σχημάτισε το δικό του γκρουπ, τους Sugar στους οποίους τραγουδούσε επίσης κι έπαιζε κιθάρα παράλληλα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές του. Στο πρώτο τους άλμπουμ είχε συνεργαστεί με τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Το τελευταίο του τραγούδι

Το τελευταίο τραγούδι από τον Αντώνη Δημητρίου και τους Sugar με τη φωνή της Επιστήμης Καμπούρογλου ήταν το Πάλι Κλαις, ένα τραγούδι που τονίζει την επανάληψη του ανθρώπινου πόνου του καθενός μας, του κρυφού ανεκπλήρωτου ονείρου και της σιωπηρής έκρηξης…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών

Κόσμος Χτες
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική

Καιρός Χτες
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του

Κόσμος Χτες
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ

Οικονομία Χτες
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα

Ελλάδα Χτες
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»

Κόσμος Χτες
Ποιος είναι ο Alican Uludağ - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

Ελλάδα Χτες
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του

Κόσμος Χτες
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών

Πολιτική Χτες
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»

Ελλάδα Χτες
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

Ελλάδα Χτες
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος Χτες
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα