E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Αντώνης Δημητρίου

Ο Αντώνης Δημητρίου, ο κιθαρίστας των Ενδελέχεια και επί σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός του Kosmos της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, πέθανε σε ηλικία 57 ετών

Δημοσίευση 14/11/2024 | 13:24

Πέθανε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Αντώνης Δημητρίου

Την είδηση έκανε γνωστή ο ξάδερφός του, Γρηγόρης Ψαριανός, ο γνωστός πολιτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα σήμερα τα ξημερώματα: «Γιατί ρε Αντώνη, γιατί; Έφυγε σήμερα το ξαδερφάκι μου, ο γλυκός μας Αντώνης Δημητρίου».

Σύμφωνα με το ogdoo.gr, o Αντώνης Δημητρίου γεννήθηκε στο Νέο Κόσμο, στην ιστορική περιοχή Δουργούτι τη γειτονιά των Αρμενίων προσφύγων, και πιτσιρικάς αντί για μπάλα στις αλάνες, όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί του, προτιμούσε να παίζει κιθάρα. Ο Αντώνης Δημητρίου αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική που ήταν η μεγάλη αγάπη του.

Έζησε την εποχή του ακούγοντας U2, Cure, Echo and The Bunnymen, Clash, οι Birthday Party, Bauhaus και γύρω στα μέσα της δεκαετία του 1980, ως μαθητής ακόμη, ίδρυσε με φίλους του μουσικούς τους Juyful Nurses που την άνοιξη του 1986 άνοιξαν την επεισοδιακή συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ήταν η εποχή που ο Αντώνης Δημητρίου θα αποφοιτούσε από το 4ο Λύκειο Ν. Σμύρνης. Ήταν ο πρώτος τότε που φόρεσε παπούτσια creepers, ένα ψιλόλιγνο παιδί που είχε ροκαμπίλυ λουκ με φαβορίτες και ανάλογο μαλλί, ωστόσο είχε τότε new wave/punk μουσικό προσανατολισμό.

Με τους Jouyful Nurses εμφανίζονταν επίσης στα μέσα των 80s στο ιστορικό κλαμπ, προπύριο της ανεξάρτητης σκηνής «Πήγασος» στα Εξάρχεια. Αργότερα έγιναν σκέτο Joyful, στους οποίους ο τελευταίος τραγουδιστής υπήρξε ο Παντελής Ροδοστόγλου αργότερα ιδρυτικό μέλος και μπασίστας των Διάφανων Κρίνων.

Στη δεκαετία του 1990 έγινε ιδρυτικό μέλος των Ενδελέχεια που άφησαν πίσω τους 8 στούντιο άλμπουμ, ένα E.P. και δύο συλλογές. Η πρώτη τους ηχογράφηση έγινε στο Στούντιο Ηχογραφήσεων «Συν Ένα» στη Λουκάρεως, απέναντι από το Εφετείο, όπου έγραψαν το τραγούδι «Δωσ’ Μου Ένα Ρόλο». H πρώτη συναυλία τους έγινε στο κλαμπ Ρήγμα. Μετά ακολούθησαν συναυλίες συναυλίες στο Ρόδον με τον τρίτο δίσκο (Βουτιά Από Ψηλά, 1997).

Έζησε την ιστορική κίνηση των ελληνικών συγκροτημάτων στη δεκαετία του ’90 παίζοντας σε μία από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες, αλλά και τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου την ίδια δεκαετία όταν οι ιδιωτικοί σταθμοί είχαν μεράκι και μεγαλουργούσαν καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα ήταν από τους καλύτερους ραδιοφωνικούς με τις μουσικές του επιλογές στο Kosmos, αλλά και στην Era Σπορ και συνέδεσε τις μουσικές του επιλογές με την περίοδο που έκανε υψηλά νούμερα ακροαματικότητας συμβάλλοντας με τον τρόπο του.

Τα τελευταία χρόνια σχημάτισε το δικό του γκρουπ, τους Sugar στους οποίους τραγουδούσε επίσης κι έπαιζε κιθάρα παράλληλα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές του. Στο πρώτο τους άλμπουμ είχε συνεργαστεί με τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Το τελευταίο του τραγούδι

Το τελευταίο τραγούδι από τον Αντώνη Δημητρίου και τους Sugar με τη φωνή της Επιστήμης Καμπούρογλου ήταν το Πάλι Κλαις, ένα τραγούδι που τονίζει την επανάληψη του ανθρώπινου πόνου του καθενός μας, του κρυφού ανεκπλήρωτου ονείρου και της σιωπηρής έκρηξης…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανατροπή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός 17.04.2026
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες – Αναλυτική πρόγνωση

«Χάρι, άνοιξε!»: Ηχητικό ντοκουμέντο με τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας να φωνάζει στον Ιταλό

Ελλάδα 17.04.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία 30χρονη από την Αιθιοπία

Μαρινάκης: Εδώ και 3 χρόνια βιώνουμε μια στοχοποίηση, μια νοσηρή μειοψηφία δολοφονεί χαρακτήρες

Ελλάδα 17.04.2026
«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι διακινούν χυδαία ψέματα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δολοφονία παιδιού στο Τέξας: Κατέρρευσαν οι ένορκοι – «Είσαι απαγωγέας;» ρωτούσε η 7χρονη

Κόσμος 17.04.2026
Οι τελευταίες στιγμές της Αθένα συγκλόνισαν τους πάντες

Αρπαξαν από ηλικιωμένη 100.000 ευρώ, που είχε θαμμένα... στον κήπο

Ελλάδα 17.04.2026
Απάτη στον Λαγκαδα Θεσσαλονίκης

«Καλπάζουν» τα ενοίκια, οι περιοχές που εκτοξεύτηκαν

Ελλάδα 17.04.2026
Πότε και πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αύξηση, πότε είναι παράνομο

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της

Τραμπ: «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος 17.04.2026
«Νομίζω θα έχουμε και μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», πρόσθεσε

Πάτρα: 13χρονος κατήγγειλε ότι ο πατέρας του τον χτυπούσε για να δουλεύει

Ελλάδα 17.04.2026
«Δεν είναι κανονικό για ένα παιδί να κάνει αυτό που κάνω εγώ. Οταν γυρίζουμε σπίτι ο πατέρας μου με χτυπάει πολύ»