E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Αντώνης Δημητρίου

Ο Αντώνης Δημητρίου, ο κιθαρίστας των Ενδελέχεια και επί σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός του Kosmos της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, πέθανε σε ηλικία 57 ετών

Δημοσίευση 14/11/2024 | 13:24

Πέθανε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Αντώνης Δημητρίου

Την είδηση έκανε γνωστή ο ξάδερφός του, Γρηγόρης Ψαριανός, ο γνωστός πολιτικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα σήμερα τα ξημερώματα: «Γιατί ρε Αντώνη, γιατί; Έφυγε σήμερα το ξαδερφάκι μου, ο γλυκός μας Αντώνης Δημητρίου».

Σύμφωνα με το ogdoo.gr, o Αντώνης Δημητρίου γεννήθηκε στο Νέο Κόσμο, στην ιστορική περιοχή Δουργούτι τη γειτονιά των Αρμενίων προσφύγων, και πιτσιρικάς αντί για μπάλα στις αλάνες, όπως οι περισσότεροι συνομήλικοί του, προτιμούσε να παίζει κιθάρα. Ο Αντώνης Δημητρίου αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική που ήταν η μεγάλη αγάπη του.

Έζησε την εποχή του ακούγοντας U2, Cure, Echo and The Bunnymen, Clash, οι Birthday Party, Bauhaus και γύρω στα μέσα της δεκαετία του 1980, ως μαθητής ακόμη, ίδρυσε με φίλους του μουσικούς τους Juyful Nurses που την άνοιξη του 1986 άνοιξαν την επεισοδιακή συναυλία του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Απροσάρμοστων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ήταν η εποχή που ο Αντώνης Δημητρίου θα αποφοιτούσε από το 4ο Λύκειο Ν. Σμύρνης. Ήταν ο πρώτος τότε που φόρεσε παπούτσια creepers, ένα ψιλόλιγνο παιδί που είχε ροκαμπίλυ λουκ με φαβορίτες και ανάλογο μαλλί, ωστόσο είχε τότε new wave/punk μουσικό προσανατολισμό.

Με τους Jouyful Nurses εμφανίζονταν επίσης στα μέσα των 80s στο ιστορικό κλαμπ, προπύριο της ανεξάρτητης σκηνής «Πήγασος» στα Εξάρχεια. Αργότερα έγιναν σκέτο Joyful, στους οποίους ο τελευταίος τραγουδιστής υπήρξε ο Παντελής Ροδοστόγλου αργότερα ιδρυτικό μέλος και μπασίστας των Διάφανων Κρίνων.

Στη δεκαετία του 1990 έγινε ιδρυτικό μέλος των Ενδελέχεια που άφησαν πίσω τους 8 στούντιο άλμπουμ, ένα E.P. και δύο συλλογές. Η πρώτη τους ηχογράφηση έγινε στο Στούντιο Ηχογραφήσεων «Συν Ένα» στη Λουκάρεως, απέναντι από το Εφετείο, όπου έγραψαν το τραγούδι «Δωσ’ Μου Ένα Ρόλο». H πρώτη συναυλία τους έγινε στο κλαμπ Ρήγμα. Μετά ακολούθησαν συναυλίες συναυλίες στο Ρόδον με τον τρίτο δίσκο (Βουτιά Από Ψηλά, 1997).

Έζησε την ιστορική κίνηση των ελληνικών συγκροτημάτων στη δεκαετία του ’90 παίζοντας σε μία από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες, αλλά και τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου την ίδια δεκαετία όταν οι ιδιωτικοί σταθμοί είχαν μεράκι και μεγαλουργούσαν καθώς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα ήταν από τους καλύτερους ραδιοφωνικούς με τις μουσικές του επιλογές στο Kosmos, αλλά και στην Era Σπορ και συνέδεσε τις μουσικές του επιλογές με την περίοδο που έκανε υψηλά νούμερα ακροαματικότητας συμβάλλοντας με τον τρόπο του.

Τα τελευταία χρόνια σχημάτισε το δικό του γκρουπ, τους Sugar στους οποίους τραγουδούσε επίσης κι έπαιζε κιθάρα παράλληλα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές του. Στο πρώτο τους άλμπουμ είχε συνεργαστεί με τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Το τελευταίο του τραγούδι

Το τελευταίο τραγούδι από τον Αντώνη Δημητρίου και τους Sugar με τη φωνή της Επιστήμης Καμπούρογλου ήταν το Πάλι Κλαις, ένα τραγούδι που τονίζει την επανάληψη του ανθρώπινου πόνου του καθενός μας, του κρυφού ανεκπλήρωτου ονείρου και της σιωπηρής έκρηξης…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρετανία: Η σοκαριστική ανακάλυψη 250 σκύλων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες

Κόσμος 09.04.2026
Οι διασώστες κλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν υπέφεραν άλλο την κατάσταση

Ραζβάν Λουτσέσκου: Δίπλα στο φέρετρο του πατέρα του για πάνω από 24 ώρες

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Δεν έχει φύγει ούτε για μια στιγμή και σφίγγει το χέρι σε όλους όσους έχουν περάσει από εκεί και υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 10.000

Ο Diddy στο Εφετείο: Πώς προσπαθεί να μειώσει την ποινή του

Κόσμος 09.04.2026
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ράπερ αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 15 Απριλίου 2028

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς

Ελλάδα 09.04.2026
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό

Κόσμος 09.04.2026
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών

Αθλητικά Νέα 09.04.2026
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»‑ Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα

Κόσμος 09.04.2026
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός

Κόσμος 09.04.2026
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις

Fuel Pass: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων ‑ Συνεχίζονται οι αιτήσεις

Ελλάδα 09.04.2026
Από Μεγάλη Παρασκευή η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις χωρίς τη ρύθμιση για το ΑΦΜ

Πρόεδρος Ιράν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο

Κόσμος 09.04.2026
Μήνυμα του προέδρου του Ιράν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Λίβανο»

Ισραήλ: Σκότωσε τον ανηψιό του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ‑ Ποιος ήταν ο Αλί Γιουσούφ Χάρσι

Κόσμος 09.04.2026
Το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι σκότωσε τον ανιψιό και προσωπικό σύμβουλο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Αλί Γιουσούφ Χάρσι, σε νυχτερινές επιδρομές στον Λίβανο

Πάστορας κατηγορείται για ανθρωποκτονία μετά τον πνιγμό άνδρα κατά τη διάρκεια βάπτισης

Κόσμος 09.04.2026
Η 48χρονη πάστορας Σέριλ Μπάρτλεϊ κατηγορείται ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Ρόμπερτ Σμιθ