E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένας στους πέντε Φινλανδούς θεωρούν ότι μία γυναίκα έχει ευθύνη εάν πέσει θύμα βίας λόγω της εμφάνισης ή της συμπεριφοράς της

«Ντροπή για τη φινλανδική κοινωνία» χαρακτήρισε τη βία κατά των γυναικών ο πρωθυπουργός της χώρας

Δημοσίευση 12/11/2024 | 21:43

Ένας στους πέντε Φινλανδούς θεωρούν ότι μία γυναίκα έχει ευθύνη εάν πέσει θύμα βίας λόγω της εμφάνισης ή της συμπεριφοράς της

Ένας στους πέντε άνδρες στη Φινλανδία εκτιμά πως μία γυναίκα ευθύνεται η ίδια εάν πέσει θύμα βίας λόγω της εμφάνισής της ή της συμπεριφοράς της, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της φινλανδικής οργάνωσης γυναικών Nyktis, η οποία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ανησυχητικά».

Σε αυτήν την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνδρες, ηλικίας 18 έως 79 ετών, το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν σε μία γυναίκα «θα μπορούσε να αξίζει να βρεθεί στο στόχαστρο μιας βίαιης ενέργειας λόγω του τρόπου με τον οποίο ντύνεται, της εμφάνισής της ή της συμπεριφοράς της».

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ένας στους πέντε άνδρες είπε ότι συμφωνούσε με αυτήν την πρόταση.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι ενώ όλοι οι άνδρες δεν αποδέχονται τη βία σε βάρος των γυναικών, είναι πάρα πολλοί σε αριθμό αυτοί που την ανέχονται, κάτι που είναι ανησυχητικό», σχολίασε σε ένα δελτίο Τύπου η Σίλα Κάκολα, πρόεδρος της Nytkis και του φινλανδικού Παρατηρητηρίου κατά της βίας.

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε αυτές τις συμπεριφορές και οι ίδιοι οι άνδρες έχουν έναν ρόλο κλειδί να διαδραματίσουν», συμπλήρωσε η ίδια.

Τα αποτελέσματα καταγράφουν αντιφάσεις: αν το 21% των ανδρών εκτιμά ότι οι γυναίκες ενδέχεται να αξίζουν να πέσουν θύματα βίας, το 90% κρίνει πως η βία σε βάρος των γυναικών είναι κατακριτέα. Οι περισσότεροι εκτιμούν επιπλέον ότι οι άνδρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βάλουν τέλος σε αυτές τις βίαιες ενέργειες.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τη βία σε βάρος των γυναικών «ντροπή για τη φινλανδική κοινωνία».

«Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να εργαστεί για να αλλάξει αυτές τις αφύσικες και επικίνδυνες συμπεριφορές και να εξαλείψει τη βία σε βάρος των γυναικών», δήλωσε σε ανάρτηση στο Instagram, καλώντας «τους άνδρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Στη Φινλανδία, οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 25 ετών έχουν υπάρξει θύματα σωματικής βίας, απειλών βίας ή σεξουαλικής βίας και μία στις πέντε έχουν υποστεί σοβαρή βία ή βιασμό, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα από τη φινλανδική στατιστική υπηρεσία.

«Η εμπειρία της βίας είναι πολύ ευρεία, είτε στο πλαίσιο μίας σχέσης είτε εκτός», σχολίασε η Μάρζουτ Πιετιλαινέν, ερευνήτρια στην υπηρεσία και οι «νέες γυναίκες (…) ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν πολλή βία σε διαφορετικούς τομείς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στο Ιράν η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος 12.12.2025
Η 53χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί έλαβε το Νόμπελ το 2023 για τον «αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» -

Πανελλαδική απεργία 16/12: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ελλάδα 12.12.2025
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας

«Πόλεμος» με Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Ο Γιάννης είναι δειλός»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την υπόθεση του trade του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική με τον Κέντρικ Πέρκινς να τον χαρακτηρίζει δειλό λόγω της συμπεριφοράς του.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα Oreo Cheesecakes

Ελλάδα 12.12.2025
Δεν αναγραφόταν στα ελληνικά ότι «μπορεί να περιέχει ίχνη από καρπούς με κέλυφος»

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030

Κόσμος 12.12.2025
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Προσοχή απάτη! Μηνύματα SMS και emails που χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Αθηναίων

Οικονομία 12.12.2025
Alert από τον Δήμο Αθηναίων για νέα απάτη

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού

Κόσμος 12.12.2025
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο

Μαθητής στο νοσοκομείο μετά από ρίψη κροτίδας σε σχολείο στο Ναύπλιο

Ελλάδα 12.12.2025
Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σχολείο της περιοχής

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα στις 17:00 περιμένω αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου»

Πολιτική 12.12.2025
Η αναφορά στην εκλογή Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup και το σχόλιο για τον προϋπολογισμό

Στάση εργασίας στα λεωφορεία στις 17 Δεκεμβρίου

Ελλάδα 12.12.2025
Ποιες ώρες τραβούν «χειρόφρενο» οι εργαζόμενοι

Εuropa League: Κι όμως, υπάρχει σενάριο για… ελληνικό «εμφύλιο»

Αθλητικά Νέα 12.12.2025
Παναθηναϊκός vs ΠΑΟΚ για μια θέση στους 16; Καθόλου απίθανο...