E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αξιωματικός της αστυνομίας ο «Πάμπλο Εσκομπάρ» της Ισπανίας

Βρέθηκαν 20 εκατ. ευρώ στο σπίτι του

Δημοσίευση 12/11/2024 | 20:44

Αξιωματικός της αστυνομίας ο «Πάμπλο Εσκομπάρ» της Ισπανίας

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας οδηγήθηκε στη φυλακή στην Ισπανία για τις φερόμενες διασυνδέσεις του με εμπόρους ναρκωτικών, στο πλαίσιο έρευνας, η οποία οδήγησε σε κατάσχεση ποσότητας ρεκόρ κοκαΐνης.

Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε είκοσι εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα κρυμμένα στους τοίχους του σπιτιού του.

Με τις πληροφορίες για το πρόσωπό του να τον περιγράφουν ως έναν διακριτικό και εργατικό επαγγελματία, ο Όσκαρ Σάντσεθ Χιλ κατείχε, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, την περίοπτη θέση του αρχηγού της μονάδας καταπολέμησης οικονομικών και φορολογικών εγκλημάτων (UDEF) της ισπανικής αστυνομίας στη Μαδρίτη.

Συνελήφθη «την περασμένη εβδομάδα» μαζί με «άλλα 15 πρόσωπα», μεταξύ αυτών τη σύντροφό του, επίσης αξιωματικό της αστυνομίας, στην περιφέρεια της Μαδρίτης, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, το ποσό των 20 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα ανακαλύφθηκε στους τοίχους και στα ταβάνια της οικίας του, στο Αλκαλά ντε Ενάρες, μια πόλη με πληθυσμό 195.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων ανατολικά της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στο γραφείο του, σε χαρτονομίσματα των 50 έως 500 ευρώ, τα οποία είχε κρύψει σε δύο κλειδωμένα ντουλάπια, σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή.

Οι κατηγορίες

Μετά τη σύλληψή τους, ο Όσκαρ Σάντσεθ Χιλ και η σύζυγός του παρουσιάστηκαν ενώπιον ενός δικαστή της Audiencia Nacional, της δικαστικής αρχής της Μαδρίτης που είναι επιφορτισμένη με τις σοβαρότερες και πιο περίπλοκες ποινικές υποθέσεις.

Ο δικαστής τούς απήγγειλε κατηγορίες για «διακίνηση ναρκωτικών», «διαφθορά», «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες», «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» και διέταξε την προφυλάκισή τους, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, αυτές οι συλλήψεις συνδέονται με την κατάσχεση, στις 14 Οκτωβρίου, 13 τόνων κοκαΐνης στο λιμάνι Αλχεθίρας, στην Ανδαλουσία (νότια), τα οποία είχαν κρύψει σε ένα φορτίο με μπανάνες, μέσα σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που είχε φύγει από τον Ισημερινό.

Η κατάσχεση αυτή, που είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη, παρουσιάστηκε από τις ισπανικές αρχές ως «η μεγαλύτερη κατάσχεση στην ιστορία του εμπορίου ναρκωτικών στην Ισπανία» και «μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις σε διεθνές επίπεδο».

Το κοντέινερ, που είχε φύγει από το λιμάνι Γουαγιακίλ, προοριζόταν, σύμφωνα με την αστυνομία, για έναν «ισπανό εισαγωγέα», με έδρα το Αλικάντε (νοτιοανατολικά), «ο οποίος παραλάμβανε για χρόνια μεγάλες ποσότητες φρούτων που εισάγονταν από τον Ισημερινό».

Έπειτα από αυτήν την κατάσχεση, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε κατοικίες και γραφεία στη Μαδρίτη και το Αλικάντε. Επιχειρήσεις που, σύμφωνα με αυτά τα ΜΜΕ, αποκάλυψαν διασυνδέσεις μεταξύ του εισαγωγέα και του Όσκαρ Σάντσεθ Χιλ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας είχε κατά το παρελθόν «συναλλαγές» με αυτόν τον εισαγωγέα, μέσω μιας εταιρείας της οποίας ήταν ιδιοκτήτης.

Όπως γράφει η εφημερίδα «El Mundo», ο επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης οικονομικών εγκλημάτων, που είχε περάσει και από την ομάδα κατά της διακίνησης ναρκωτικών, βρισκόταν ήδη στο «μικροσκόπιο» των συναδέλφων του, οι οποίοι τον παρακολουθούσαν.

Αυτός ο πατέρας τριών παιδιών εργαζόταν, στην πραγματικότητα, εδώ και «τουλάχιστον πέντε χρόνια» για λογαριασμό των εμπόρων, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η ισπανική αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο 40χρονος άνδρας τούς παρείχε πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση των εμπορευματοκιβωτίων στα ισπανικά λιμάνια, γεγονός που τους επέτρεπε να αποφεύγουν τους ελέγχους, είπε πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Αν και ο τρόπος ζωής του δεν ήταν επιδεικτικός, τα μεγάλα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στο σπίτι του οδήγησαν αστυνομικούς, τους οποίους επικαλέστηκε η εφημερίδα «El Mundo», να συγκρίνουν την οικία του «με εκείνη του Πάμπλο Εσκομπάρ», του διάσημου βαρόνου ναρκωτικών στην Κολομβία που πέθανε το 1993.

Η «El Mundo» γράφει, επίσης, ότι ένα μέρος των χρημάτων που είχε συγκεντρώσει ο Σάντσεθ Χιλ τα τελευταία χρόνια είχε «νομιμοποιηθεί» -μεταξύ άλλων- μέσω της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Συναρπαστική 2η αγωνιστική με γκολ, ανατροπές και ένταση (17/9)

Αθλητικά Νέα 18.09.2025
Η δεύτερη στροφή της League Phase πρόσφερε δυνατές μάχες, καθοριστικά αποτελέσματα και σημεία που αλλάζουν τις ισορροπίες

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα, χωρίς λύση στο αριθμητικό πλεονέκτημα

Αθλητικά Νέα Χτες
Δείτε τις καλύτερες φάσεις του αγώνας

Ολυμπιακός – Πάφος 0‑0: Πρεμιέρα με γκέλα στο Champions League

Αθλητικά Νέα Χτες
Με 10 από νωρίς οι Κύπριοι

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Κόσμος Χτες
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου

Ελλάδα Χτες
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Παναθηναϊκός – Athens Kallithea 1‑0: «Χρυσός» Ντέσερς και restart στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα Χτες
Γκολ του Σίριλ Ντέσερς στο 30’, υπηρεσιακός ο Δημήτρης Κοροπούλης, πολλές φάσεις εκατέρωθεν και πέναλτι που ακυρώθηκε μετά από VAR.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ 4‑1: Θρίαμβος στη Λιβαδειά και βαρύ «κάζο» στην πρεμιέρα του Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Με εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός διέλυσε τον ΠΑΟΚ (4-1) στην πρεμιέρα της League Phase

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ

Κόσμος Χτες
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα

Κόσμος Χτες
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου

Ελλάδα Χτες
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ