E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ουκρανία: «Στείλτε όσα όπλα μπορείτε πριν αναλάβει ο Τραμπ»

Στις Βρυξέλλες ο Μπλίνκεν για την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία

Δημοσίευση 12/11/2024 | 19:51

Ουκρανία: «Στείλτε όσα όπλα μπορείτε πριν αναλάβει ο Τραμπ»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα (12/11) τις Βρυξέλλες για επείγουσες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης βοήθειας στην Ουκρανία πριν αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για να συζητήσουν το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπός του, Μάθιου Μίλερ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τους Δυτικούς «να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ της διατλαντικής μας συμμαχίας. Η άμεση πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία», την ώρα που «ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της» από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, μετά από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Φοβούνται αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ

Η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ουάσινγκτον είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύσει, όταν στον Λευκό Οίκο θα εγκατασταθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες τους για το θέμα έχουν εκφράσει τόσο το Κίεβο όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, αν και αυτό έχει διαψευσθεί από το Κρεμλίνο.

Ως εκ τούτου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και να συνεχίσει να οργανώνει τους μηχανισμούς υποστήριξης για τους Ευρωπαίους που θα πάρουν την σκυτάλη.

«Μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουν να στείλουν ό,τι είναι διαθέσιμο», όπως τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά ελαφρών όπλων, «που έχει ανάγκη η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διαθέτουν σε αφθονία», δήλωσε ο Μαρκ Κάνσιαν του «Center for Strategic and International Studies» (CSIS) της Ουάσινγκτον.

Έκκληση Βερολίνου για στήριξη στην Ουκρανία εν μέσω κυβερνητικής αστάθειας

Παράλληλα, την ώρα που το Βερολίνο βρίσκεται βυθισμένο σε πολιτική κρίση, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο Πούτιν να εκμεταλλευθεί την πολιτική μετάβαση στις ΗΠΑ για να κερδίσει πλεονεκτήματα στην Ουκρανία.

«Ό,τι η Ευρώπη μπορεί να δώσει στην Ουκρανία πρέπει να το δώσει τώρα», τόνισε, επιμένοντας στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

«Όποια και αν είναι η προσέγγιση που θα υιοθετηθεί από την νέα αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να ηγηθεί των αμυντικών προσπαθειών της Ουκρανίας», δήλωνε πρόσφατα η Ολένα Προκοπένκο του German Marshall Fund. «Δυστυχώς, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται αναμφίβολα την χειρότερη στιγμή σε ό,τι αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και την ικανότητά της να συντονίσει τις ενέργειές της με ταχύτητα», προσέθεσε.

Στις Βρυξέλλες εκφράζονται επίσης φόβοι για την πιθανότητα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν σε διμερή βάση τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα 14.02.2026
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Κόσμος 14.02.2026
Οι δηλώσεις βασίζονται σε 72 προσωπικές αποστολές σε περιοχές πολέμου και τρομοκρατικών απειλών

Φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λαμία – Νεκρή γυναίκα, απεγκλωβίστηκαν μητέρα και παιδί

Ελλάδα 14.02.2026
Η ένοικος του σπιτιού εντοπίστηκε απανθρακωμένη

Λόρα: Στο μικροσκόπιο τα ψηφιακά ίχνη της 16χρονης – Έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία

Ελλάδα 14.02.2026
Στο Βερολίνο στρέφεται το ενδιαφέρον - Το μήνυμα του πατέρα της

Daily Mail: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Έπσταϊν δολοφονήθηκε

Κόσμος 14.02.2026
Ένα χρονικό καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις ημέρες από την σύλληψη μέχρι και τον θάνατο του χρηματιστή

Πετράλωνα: Τρόλεϊ έπεσε πάνω σε πολυκατοικία

Ελλάδα 14.02.2026
Τραυματίστηκε ο οδηγός

Καιρός: «Κοκτέιλ» από βροχές, αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Καιρός 14.02.2026
Διπρόσωπος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα και αύριο.

Φριχτό τροχαίο με νεκρό 15χρονο στη Λούτσα – «Τι έκανα; Τι έκανα;» φώναζε ο ανήλικος οδηγός

Ελλάδα 14.02.2026
Ο μικρός φέρεται να πήρε κρυφά τα κλειδιά της μητέρας του

Ανείπωτο δράμα στη Βραζιλία: Έπιασε στα πράσα τη γυναίκα του να τον απατάει, σκότωσε παιδιά του κι αυτοκτόνησε

Κόσμος 14.02.2026
Ο Δήμος της πόλης Ιτούμπιαρα κήρυξε τρεις ημέρες επίσημου πένθους για το τραγικό περιστατικό

Η Διάσκεψη του Μονάχου «επισημοποιεί» το ρήγμα: Να κόψουμε την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, λένε Μερτς και Μακρόν

Κόσμος 14.02.2026
Ο Ρούμπιο ακύρωσε τελευταία στιγμή συνάντηση για την Ουκρανία

Πάτρα: Η δασκάλα χαστούκισε τον 8χρονο αυτιστικό μαθητή, επειδή «την ενόχλησε ο θόρυβος»

Ελλάδα Χτες
Η εκπαιδευτικός χαστούκισε τον μαθητή τρεις φορές, επειδή την ενοχλούσε ο θόρυβος που έκανε ενώ έπαιζε

Κρήτη: Συγκλονίζει η αδερφή του δασκάλου ‑ Ένιωσα ότι ο αδερφός μου είναι νεκρός`

Ελλάδα Χτες
Η αιτία θανάτου του 28χρονου Θοδωρή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.