E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ουκρανία: «Στείλτε όσα όπλα μπορείτε πριν αναλάβει ο Τραμπ»

Στις Βρυξέλλες ο Μπλίνκεν για την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία

Δημοσίευση 12/11/2024 | 19:51

Ουκρανία: «Στείλτε όσα όπλα μπορείτε πριν αναλάβει ο Τραμπ»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα (12/11) τις Βρυξέλλες για επείγουσες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης βοήθειας στην Ουκρανία πριν αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για να συζητήσουν το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπός του, Μάθιου Μίλερ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τους Δυτικούς «να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ της διατλαντικής μας συμμαχίας. Η άμεση πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία», την ώρα που «ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της» από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, μετά από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Φοβούνται αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ

Η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ουάσινγκτον είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύσει, όταν στον Λευκό Οίκο θα εγκατασταθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες τους για το θέμα έχουν εκφράσει τόσο το Κίεβο όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, αν και αυτό έχει διαψευσθεί από το Κρεμλίνο.

Ως εκ τούτου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και να συνεχίσει να οργανώνει τους μηχανισμούς υποστήριξης για τους Ευρωπαίους που θα πάρουν την σκυτάλη.

«Μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουν να στείλουν ό,τι είναι διαθέσιμο», όπως τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά ελαφρών όπλων, «που έχει ανάγκη η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διαθέτουν σε αφθονία», δήλωσε ο Μαρκ Κάνσιαν του «Center for Strategic and International Studies» (CSIS) της Ουάσινγκτον.

Έκκληση Βερολίνου για στήριξη στην Ουκρανία εν μέσω κυβερνητικής αστάθειας

Παράλληλα, την ώρα που το Βερολίνο βρίσκεται βυθισμένο σε πολιτική κρίση, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο Πούτιν να εκμεταλλευθεί την πολιτική μετάβαση στις ΗΠΑ για να κερδίσει πλεονεκτήματα στην Ουκρανία.

«Ό,τι η Ευρώπη μπορεί να δώσει στην Ουκρανία πρέπει να το δώσει τώρα», τόνισε, επιμένοντας στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

«Όποια και αν είναι η προσέγγιση που θα υιοθετηθεί από την νέα αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να ηγηθεί των αμυντικών προσπαθειών της Ουκρανίας», δήλωνε πρόσφατα η Ολένα Προκοπένκο του German Marshall Fund. «Δυστυχώς, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται αναμφίβολα την χειρότερη στιγμή σε ό,τι αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και την ικανότητά της να συντονίσει τις ενέργειές της με ταχύτητα», προσέθεσε.

Στις Βρυξέλλες εκφράζονται επίσης φόβοι για την πιθανότητα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν σε διμερή βάση τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Αυτοπυροβολήθηκε 77χρονος ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην κοιλιά

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Τις συνθήκες τραυματισμού του 77χρονου διερευνά η Αστυνομία

Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω τεχνικού προβλήματος

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Αναστάτωση επικράτησε σε πτήση από Αθήνα με προορισμό το Μόναχο, όταν το αεροσκάφος επέστρεψε εκτάκτως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έπειτα από ένδειξη τεχνικής βλάβης

Τάεκβοντο: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Στέλλα Μαρεντάκη

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Η Στέλλα Μαρεντάκη κατέκτησε την πρώτη θέση στα -67 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό στο Μόναχο, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία σπουδαία διάκριση

Μετ` εμποδίων η εκκένωση του «MV Hondius» ‑ Αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Γκραναδίγια λόγω καιρού

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Τα 26 μέλη του πληρώματος θα παραμείνουν στο πλοίο για να το οδηγήσουν στην Ολλανδία

Ζαγόρι: Πεζοπόρος έπεσε σε μονοπάτι ‑ Είναι πολυτραυματίας

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο άνδρας βρισκόταν σε μονοπάτι ανατολικά της Ελάτης Ζαγορίου

Εξαφανίστηκε 52χρονος στην Τρίπολη

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο Γκοργκόλης Χρήστο εξαφανίστηκε στις 5 Μαΐου 2026.

Ισπανία: Κλείδωσαν για 3,5 χρόνια τα παιδιά τους σπίτι, λόγω φόβων μετά τον Covid

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ζευγάρι φυλακίστηκε γιατί κλείδωσε στο σπίτι για τριάμισι χρόνια τα παιδιά του, λόγω φοβιών για τον έξω κόσμο μετά την πανδημία

Το Ιράν εκτέλεσε κορυφαίο φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής ως κατάσκοπο της CIA και της Μοσάντ

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ο Ερφάν Σακουρζάντε πέρασε 9 μήνες στην απομόνωση πριν εκτελεστεί

Καιρός: Καμπανάκι επιστημόνων για ένα «Godzilla Super El Nino» ‑ Ίσως το ισχυρότερο του 21ου αιώνα

E-Daily 2.TopNews 11.05.2026
Ορισμένα μοντέλα συγκρίνουν τις δυνατότητές του με το καταστροφικό Ελ Νίνιο του 1877, το οποίο προκάλεσε μαζική πείνα και εκατομμύρια θύματα

Εκνευρίστηκε ο Μακρόν στο Ναϊρόμπι, πήρε το μικρόφωνο και ζήτησε ησυχία από το κοινό

Κόσμος 11.05.2026
«Αν θέλετε να μείνετε εδώ, θα τηρήσουμε τους ίδιους κανόνες»

«Παγίδα» το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης – Υπάλληλος έπαθε ηλεκτροπληξία

Ελλάδα 11.05.2026
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Νεκρός άνδρας στο Μεσολόγγι μετά από πτώση της μηχανής του στο νερό από την προβλήτα

Ελλάδα 11.05.2026
Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τις συνθήκες του συμβάντος