E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ουκρανία: «Στείλτε όσα όπλα μπορείτε πριν αναλάβει ο Τραμπ»

Στις Βρυξέλλες ο Μπλίνκεν για την παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία

Δημοσίευση 12/11/2024 | 19:51

Ουκρανία: «Στείλτε όσα όπλα μπορείτε πριν αναλάβει ο Τραμπ»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα (12/11) τις Βρυξέλλες για επείγουσες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης βοήθειας στην Ουκρανία πριν αναλάβει την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για να συζητήσουν το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο εκπρόσωπός του, Μάθιου Μίλερ.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε τους Δυτικούς «να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ της διατλαντικής μας συμμαχίας. Η άμεση πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία», την ώρα που «ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της» από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, μετά από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Φοβούνται αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ

Η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ουάσινγκτον είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύσει, όταν στον Λευκό Οίκο θα εγκατασταθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ.

Τις ανησυχίες τους για το θέμα έχουν εκφράσει τόσο το Κίεβο όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, αν και αυτό έχει διαψευσθεί από το Κρεμλίνο.

Ως εκ τούτου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και να συνεχίσει να οργανώνει τους μηχανισμούς υποστήριξης για τους Ευρωπαίους που θα πάρουν την σκυτάλη.

«Μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουν να στείλουν ό,τι είναι διαθέσιμο», όπως τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά ελαφρών όπλων, «που έχει ανάγκη η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διαθέτουν σε αφθονία», δήλωσε ο Μαρκ Κάνσιαν του «Center for Strategic and International Studies» (CSIS) της Ουάσινγκτον.

Έκκληση Βερολίνου για στήριξη στην Ουκρανία εν μέσω κυβερνητικής αστάθειας

Παράλληλα, την ώρα που το Βερολίνο βρίσκεται βυθισμένο σε πολιτική κρίση, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο Πούτιν να εκμεταλλευθεί την πολιτική μετάβαση στις ΗΠΑ για να κερδίσει πλεονεκτήματα στην Ουκρανία.

«Ό,τι η Ευρώπη μπορεί να δώσει στην Ουκρανία πρέπει να το δώσει τώρα», τόνισε, επιμένοντας στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

«Όποια και αν είναι η προσέγγιση που θα υιοθετηθεί από την νέα αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να ηγηθεί των αμυντικών προσπαθειών της Ουκρανίας», δήλωνε πρόσφατα η Ολένα Προκοπένκο του German Marshall Fund. «Δυστυχώς, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται αναμφίβολα την χειρότερη στιγμή σε ό,τι αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και την ικανότητά της να συντονίσει τις ενέργειές της με ταχύτητα», προσέθεσε.

Στις Βρυξέλλες εκφράζονται επίσης φόβοι για την πιθανότητα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν σε διμερή βάση τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού