E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Jamie Oliver: Αποσύρθηκε λόγω «προσβλητικού περιεχομένου» το βιβλίο του

Σάλος με το παιδικό βιβλίο του «Billy and the Epic Escape»

Δημοσίευση 11/11/2024 | 14:45

Jamie Oliver: Αποσύρθηκε λόγω «προσβλητικού περιεχομένου» το βιβλίο του

Παρελθόν από τα ράφια των βιβλιοπωλείων αποτελεί πλέον το παιδικό βιβλίο 400 σελίδων με τίτλο «Billy and the Epic Escape», του διάσημου σεφ Τζέιμι Όλιβερ.

Το παιδικό βιβλίο του Τζέιμι Όλιβερ παρουσιάζει ένα κορίτσι Αβορίγινων με μυστικιστικές δυνάμεις που ζει σε ανάδοχη οικογένεια και πέφτει θύμα απαγωγής από το σπίτι της στην κεντρική Αυστραλία.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φαντασίας αλλά ορισμένοι ηγέτες Αβορίγινων χαρακτήρισαν το βιβλίο του «προσβλητικό», λέγοντας ότι περιέχει γλωσσικά λάθη και συμβάλλει στη «διαγραφή, τον ευτελισμό και τη διατήρηση των στερεοτύπων των λαών και των εμπειριών των Πρώτων Εθνών».

Ο διάσημος σεφ, που βρίσκεται στην Αυστραλία για την προώθηση του νέου βιβλίου μαγειρικής του, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι είναι «συντετριμμένος» που προκάλεσε κακό.

«Δεν είχα ποτέ πρόθεση να παρερμηνεύσω αυτό το βαθιά επώδυνο θέμα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου, Penguin Random House, με έδρα τη Βρετανία, είπε ότι ο Όλιβερ είχε ζητήσει να συμβουλευτούν τους Ιθαγενείς Αυστραλούς σχετικά με το βιβλίο, αλλά μια «συντακτική παράβλεψη» έδειξε ότι αυτό δε συνέβη.

Οι καταγγελίες για το βιβλίο

Μεταξύ των παραπόνων είναι ότι ο χαρακτήρας έχει τη δυνατότητα να διαβάζει το μυαλό των ανθρώπων και να επικοινωνεί με ζώα και φυτά επειδή «αυτός είναι ο τρόπος των ιθαγενών», όπως είπε η Sharon Davis από το εθνικό εκπαιδευτικό σώμα των Πρώτων Εθνών και υποτιμά τα «σύνθετα και διαφορετικά συστήματα πεποιθήσεων» σε «μαγεία».

Το κορίτσι βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο ενός σχεδίου απαγωγής – κάτι που επέκρινε η ηγέτης της κοινότητας Sue-Anne Hunter, δεδομένου του «επώδυνου ιστορικού πλαισίου» των Κλεμμένων Γενεών.

Για δεκαετίες στην Αυστραλία, τα παιδιά των Αβορίγινων και των Νησιών του Torres Strait απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους ως μέρος μιας πολιτικής αφομοίωσης από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, η γλώσσα που χρησιμοποιεί η ηρωίδα προέρχεται από τη διάλεκτο των Gamilaraay, των λαών της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ, κάτι που, σύμφωνα με τη Sharon Davis, δείχνει «πλήρη άγνοια για τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των γλωσσών, των πολιτισμών και των πρακτικών των Πρώτων Εθνών».

Ο Τζέιμι Όλιβερ ανακοίνωσε ότι το βιβλίο αποσύρεται παγκοσμίως, ενώ η εκδοτική εταιρεία πρόσθεσε σε δήλωσή της: «Είναι σαφές ότι τα εκδοτικά μας πρότυπα δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις σε αυτήν την περίπτωση και οφείλουμε να μάθουμε από αυτό».

Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μίνα Αρναούτη: Πήρα αποζημίωση 39.000 ευρώ μετά από 17 χειρουργεία ενώ άλλοι 270.000 ευρώ

E-Daily 3.Left 09.06.2026
«Ίσως το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο κοστολογούνται τελικά η ανθρώπινη ζωή, η υγεία, η αξιοπρέπεια και τα χρόνια που χάνει ένας άνθρωπος προσπαθώντας να ξανασταθεί όρθιος», αναφέρει

Κατερίνα Καινούργιου: «Βλέποντας πώς συμπεριφέρεται ο άντρας μου στην κόρη μου, τον ερωτεύομαι ακόμα πιο πολύ»

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Η Κατερίνα Καινούργιου σήμερα, στον αέρα της εκπομπής «Super Κατερίνα», προχώρησε σε μία τρυφερή εξομολόγηση για τον σύζυγό της, Παναγιώτη Κουτσουμπή

Λύγισε η Μαριάννα Τουμασάτου στον αέρα – Μούδιασαν Σεργουλόπουλος και Μελιτά με την αποκάλυψη της ηθοποιού

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη αποκάλυψη προχώρησε η Μαριάννα Τουμασάτου, καλεσμένη νωρίτερα σήμερα (9/6) στην εκπομπή “Πρωίαν σε είδον”.

Ουγγαρέζος: Απαντά στον Τσιμιτσέλη μετά την συνέντευξη «χείμαρρος» – Η ανάρτησή του

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Η κόντρα ανάμεσα στον Δημήτρη Ουγγαρέζο και τον Γιάννη Τσιμιτσέλη φαίνεται να «φούντωσε» ξανά μετά την συνέντευξη «χείμαρρος» του ηθοποιού στην εκπομπή Το Πρωινό του ΑΝΤ1

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: «Το επίθετο ήταν εμπόδιο για τις κόρες μου»

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Οι κόρες του Γεράσιμου Σκιαδαρέση αντιμετώπισαν δυσκολίες στην καλλιτεχνική τους πορεία λόγω του επωνύμου του

Ανίτα Μπραντ: Στην τελευταία εγκυμοσύνη γέννησα στις 27 εβδομάδες, το μωρό ήταν σχεδόν ένα κιλό

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Το μωρό χωρούσε στο χέρι του Χάρη, είπε η σύζυγος του φωτογράφου

Η Μπιάνκα Σενσόρι αρμέγει μία αγελάδα φορώντας αποκαλυπτικά εσώρουχα στο νέο βιντεοκλίπ του Κάνιε Γουέστ

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Ο ράπερ στη συνέχεια της δίνει να πιεί από το γάλα που μόλις άρμεξε - Η 31χρονη πρωταγωνιστεί στο «Gemini Season» και υπογράφει τη σκηνοθεσία του

Δείτε πώς είναι πραγματικά τα μαλλιά της Nicole Kidman χωρίς μεταμορφώσεις και περούκες

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Η 58χρονη σταρ ανέβασε στο Instagram μια χαλαρή φωτογραφία

Συγκινεί η Λένα Παπαληγούρα για την απώλεια του πατέρα της

E-Daily 3.Left 09.06.2026
«Είναι πολύ περίεργο το αίσθημα και πολύ νωπό για μένα», εξομολογήθηκε η ηθοποιός

Καίτη Γαρμπή: Γιορτάζει τα γενέθλιά της – Η φωτογραφία‑έκπληξη και το θερμό μήνυμα του Διονύση Σχοινά

E-Daily 3.Left 09.06.2026
Η τρυφερή ανάρτηση του τραγουδιστή στο Instagram που «έλιωσε» το Διαδίκτυο και η φωτογραφία της συζύγου του που έκλεψε τις εντυπώσεις!