E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δοθεί ‑ Πόσα χρήματα θα πάρετε φέτος

Για νοικοκυριό που συνεχίζει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, η επιδότηση θα είναι μειωμένη

Δημοσίευση 10/11/2024 | 10:30

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα δοθεί ‑ Πόσα χρήματα θα πάρετε φέτος

Από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στους δικαιούχους με συγκεκριμένα κριτήρια και θα καλύπτει διάφορους τύπους θέρμανσης, όπως ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, βιομάζα, καυσόξυλα και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα λάβουν από 100 έως 800 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ για περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Βασική προϋπόθεση παραμένει η αγορά καυσίμων διπλάσιας αξίας από το δικαιούμενο επίδομα έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Τι ισχύει για το ρεύμα

Για επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα απλά επιλέγετε την υποβολή αίτησης στον ηλεκτρισμό στην αντίστοιχο «παράθυρο» στο myΘέρμανση.

Επίδομα θέρμανσης: Παραδείγματα με λεφτά και για ρεύμα

Για νοικοκυριό που συνεχίζει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο, η επιδότηση θα είναι μειωμένη.

Αν η επιδότηση πέρυσι ήταν 300 ευρώ για συγκεκριμένη κατανάλωση, φέτος το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 225 ευρώ, λόγω της μειωμένης περιβαλλοντικής απόδοσης του πετρελαίου. Αντίθετα, όσοι έχουν στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια (ρεύμα), όπως μέσω της χρήσης αντλιών θερμότητας, θα δουν ενίσχυση στην επιδότησή τους.

Αν το επίδομα πέρυσι ήταν 400 ευρώ, φέτος μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ λόγω της 25%-30% προσαύξησης, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί πιο καθαρή λύση. Τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα λάβουν επιδότηση σε μεσαίο επίπεδο. Ένα παράδειγμα είναι η αύξηση από 400 σε 450 ευρώ, αναδεικνύοντας τη λιγότερη επιβάρυνση που προκαλεί το φυσικό αέριο σε σύγκριση με το πετρέλαιο.

Όσοι επιλέγουν πέλλετ θα έχουν επίσης αύξηση στο επίδομά τους, που θα είναι υψηλότερο από αυτό του πετρελαίου, αλλά χαμηλότερο από τις καθαρές μορφές ενέργειας όπως το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, αν το ποσό πέρυσι ήταν 300 ευρώ, φέτος μπορεί να ανέλθει στα 350 ευρώ.

Από το myΘέρμανση μπορείτε να επιλέξετε αν:

  • θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
  • θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης για άλλα καύσιμα, ή
  • αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα – πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο μπλε κηροζίνη), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης και της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί φέτος σε όσους θα πληρούν: Για το ετήσιο εισόδημα είναι τα εξής:

  • Έως και 16.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο εισόδημα για τους άγαμους.
  • Έως και 24.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο εισόδημα για τους έγγαμους. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.
  • Το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με 1 παιδί θα πρέπει να ανέρχεται στα 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με 2 παιδιά θα πρέπει να είναι στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με 3 παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος στα 39.000 ευρώ
  • Για την ακίνητη περιουσία ισχύουν τα εξής: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εκτός ελέγχου καθηγητής σε γυμνάσιο: Αρπαξε μαθητή από την μπλούζα και τον πέταξε στο θρανίο γιατί τον αποκάλεσε «μπρο»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον 56χρονο εκπαιδευτικό να αρπάζει από τον λαιμό τον έφηβο

Δολοφονία 27χρονης συγκλονίζει το Μεξικό: Πεθερά γάζωσε την νύφη της και είπε στον γιο της «είσαι δικός μου, σε έκλεψε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βίντεο από το περιστατικό δείχνει την πεθερά να ακολουθεί τη νύφη ενώ στη συνέχεια ακούγονται κραυγές

«Τρέμει» η γη στο Λασίθι – Σε λιγότερο από 24 ώρες πάνω από 50 σεισμοί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

Στη φυλακή οι Έλληνες που άνοιξαν σημαία με τον βυζαντινό αετό στην Αγιά Σοφιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρακολουθεί στενά την υπόθεση

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ‑ Πού θα δείτε τα αποτελέσματα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το Σαββατοκύριακο, οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα, Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά σχολεία

Δίκη Τέμπη: Ένταση όταν παρουσιάστηκε ανακοίνωση σωματείου αντί για πιστοποιητικό θανάτου

Ελλάδα Χτες
Αντιδράσεις από τους συγγενείς για την ενέργεια του νομικού συμβούλου - Διεκόπη για λίγο η δίκη

Η Meta κλείνει συμφωνία πολλών δισ. δολαρίων για τη χρήση τσιπ της Amazon σε υπηρεσίες ΑΙ

Tech + Science Χτες
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, δήλωσε πρόσφατα ότι ο τομέας ημιαγωγών της εταιρείας βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσει πωλήσεις ύψους 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση

Κεφαλονιά: «Η γυναίκα μου φταίει που πέθανε η Μυρτώ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξεσπά ο πατέρας της Μυρτώς για τα κρυφά SMS

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιθεωρητές εργασίας κατέληξαν στο ΑΤ Ομονοίας μετά από καταγγελία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έλεγχαν υπόθεση υπαλλήλου της Πλεύσης Ελευθερίας

Αποσύρονται 130 λεωφορεία του ΟΑΣΘ ‑ Τι συνέβη

Ελλάδα Χτες
Είχαν καλύψει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα το κάθε ένα!