E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός της Ελλάδας

H Ζωζώ Σαπουντζάκη και η Μάρω Κοντού μπορεί να είναι στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια της προσφοράς τους, στην τέχνη γενικότερα όμως δεν είναι οι μεγαλύτερες εν ζωή ηθοποιοί στη χώρα μας

Δημοσίευση 9/11/2024 | 20:14

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός της Ελλάδας

Ποιά είναι η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Η Στέλλα Γκρέκα κατάφερε εκτός από δόξα να κερδίσει και μακροημέρευση και να γίνει η μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιός της Ελλάδας. Γεννήθηκε 1 Απριλίου 1922 και έκλεισε αισίως τα 102 της.

Εμφανίστηκε περιστασιακά στον κινηματογράφο και στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά ακολούθησε μία μεγάλη διαδρομή στο τραγούδι.

Η Γκρέκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922, ένα από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε φιλικές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν.

Στέλλα Γκρέκα: Το τραγούδι που δεν ερμήνευσε και το «όχι» στη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία

Εμφανίστηκε νεαρή στη μουσική σκηνή της πρωτεύουσας και από την ηλικία ήδη των 8 ετών ο αθηναϊκός τύπος είχε αναφερθεί σε αυτήν. Το 1942 παντρεύτηκε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος τη βάφτισε καλλιτεχνικά Στέλλα Γκρέκα, επειδή η ίδια δεν ήθελε να τραγουδά ως Στέλλα Λάσκου. Ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών όπως τα "Πάμε στο άγνωστο", "Χθες το βράδυ", "Γύρισε", "Τί κι αν χαθείς", "Το τραγούδι της Μαρίνας". Αρνήθηκε να δισκογραφήσει, πάντως, το "Δυο πράσινα μάτια" του 1945, καθώς βρήκε σαχλούς τους στίχους του Κώστα Κιούση (κάτι για το οποίο πολύ μετάνιωσε αργότερα) και το "Λίγες καρδιές αγαπούνε" το 1946, το οποίο ο δημιουργός του Μιχάλης Σουγιούλ πρότεινε στον άγνωστο τότε Τώνη Μαρούδα, και του χάρισε την πρώτη του επιτυχία. Η δισκογραφική της παρουσία περιορίστηκε, ουσιαστικά, στη διετία 1946-1947. Την ίδια περίοδο τραγουδούσε και στο ραδιόφωνο, με τη συνοδεία του συνθέτη Κώστα Γιαννίδη, σαγηνεύοντας όπως λέγεται με τη φωνή της τον βασιλιά Παύλο.

Ο Λάσκος την έπεισε να παίξει στην ταινία του Ραγισμένες καρδιές (1945). Αρχικά, η Γκρέκα επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στα Χειροκροτήματα του Γ. Τζαβέλλα, πλάι στον Αττίκ και τον Δημήτρη Χορν, αλλά ο σύζυγός της την απέτρεψε, ώστε να συμμετάσχει στο δικό του φιλμ. Κατόπιν, έπαιξε στην ταινία Πρόσωπα λησμονημένα (1946) του Τζαβέλλα, στο πλευρό των Αιμίλιου Βεάκη, Γιώργου Παππά και Λάμπρου Κωνσταντάρα. Ο σκηνοθέτης, που εμφανιζόταν σε μια σκηνή του έργου ως οδηγός αυτοκινήτου, αποκήρυξε το δημιούργημα του ως τη μεγαλύτερη του αποτυχία.[4] Συνέχισε την κινηματογραφική της καριέρα με μια μόνο ακόμη ταινία, τη Μαρίνα, όπου ανέλαβε πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία, σε σενάριο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου και σκηνοθεσία του πρώτου, ήταν μια παραγωγή του κουμπάρου της Φιλοποίμενα Φίνου και προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1947. Η Γκρέκα είχε στο πλάι της τον Δημήτρη Μυράτ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Ήταν ένα απλό ρομάντζο, που έγινε μεγάλη επιτυχία, λόγω της σκηνοθεσίας του Σακελλάριου και των τραγουδιών που ερμήνευε η Γκρέκα.

Φυγή στην Αμερική

Η Γκρέκα, που είχε χωρίσει με τον Λάσκο, το φθινόπωρο του 1947 μετέβη στις ΗΠΑ, μένοντας με τον αδελφό της Άγγελο, στη Νέα Υόρκη. Το 1950 παντρεύτηκε τον Ελληνοαμερικανό Τζον Αυγερινό, ο οποίος ασχολείτο με τον εφοπλισμό. Αφιερώθηκε στην οικογένεια και άφησε πίσω το ζήτημα της καριέρας της, γι΄ αυτό και η ενασχόλησή της με το τραγούδι στην Αμερική ήταν περιορισμένη.

Η ομάδα του facebook 80s Νοσταλγία δημοσίευσε φωτογραφία της: Στη λεζάντα γράφει: Σήμερα στα 103 σχεδόν η Στέλλα Γκρέκα είναι η γηραιότερη Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια!!! Υπήρξε για ένα μικρό διάστημα η αγαπημένη τραγουδίστρια των Αστικών κέντρων και η απόλυτη ερμηνεύτρια των ελαφρών τραγουδιών. Εκτός των ιστορικών της ερμηνειών και εμφανίσεων, λέγεται πως έδωσε και το πρώτο φιλί του ελληνικού κινηματογράφου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Κιμ Καρντάσιαν έκανε το «Titanic challenge» με τις αδερφές της

Social 10.02.2026
Η χιουμοριστική ανάρτηση της τηλεπερσόνας μετά την κοινή εμφάνιση με τον οδηγό της F1 στο Super Bowl

Σοκάρει ο Φέρντιναντ: «Μερικές φορές χρειάζομαι αναπηρικό καροτσάκι»

Media 10.02.2026
«Έπαιζα με ενέσεις και χάπια για έξι χρόνια, αυτό με επηρέασε»

Γιάννης Σμαραγδής: Μετά τον «Καποδίστρια», έρχεται ταινία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Tabloid 10.02.2026
Μετά τον «Καποδίστρια», ο Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει ένα νέο, σημαντικό κινηματογραφικό πρότζεκτ που θα συζητηθεί πολύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάγκα στο Πρωινό του ΑΝΤ1

Καλομοίρα για τον σύζυγό της: «Ζηλεύω γιατί έχει δώσει δικαίωμα. Τρελάθηκα, τον έβρισα»

Tabloid 10.02.2026
Το Πρωινό: Η Καλομοίρα ήταν σήμερα 10/2 καλεσμένη στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα και μίλησε για όλους και για όλα

Klavdia: Το μονόπετρο που φούντωσε τις φήμες περί γάμου

Tabloid 10.02.2026
Ο νέος σύντροφος της τραγουδίστριας δεν προέρχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο

Αννα Θεοδωρίδη: Αποκάλυψε ότι παντρεύτηκε με τον Light

Tabloid 10.02.2026
Ο θρησκευτικός γάμος στην Ιταλία και η βάφτιση του γιου τους

«Melania»: Ο Πολ Τόμας Αντερσον και ο Τζόνι Γκρίνγουντ ζητούν να αφαιρεθεί μουσική τους

Tabloid 10.02.2026
Πρόκειται για απόσπασμα του κομματιού «Barbara Rose» που έχει συνθέσει ο Γκρίνγουντ για την ταινία «Phantom Thread» σε σκηνθεσία Αντερσον

Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη: Συγκινούν οι «δίδυμες του Star» για τη διπλή μαστεκτομή

Tabloid 10.02.2026
Οι δύο αδελφές εξομολογήθηκαν πώς πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην διπλή μαστεκτομή

Πέτρος Φιλιππίδης: «Είσαι καλά παιδί μου;» είπε ενοχλημένος σε δημοσιογράφο σε βραδινή του έξοδο

Tabloid 10.02.2026
Δημοσιογράφος πλησίασε τον ηθοποιό, ο οποίος βρέθηκε στο θέατρο για να παρακολουθήσει παράσταση

Bad Bunny: Εξήγησε τι σημαίνει ο αριθμός «64» στην μπλούζα που φόρεσε στο Super Bowl

Tabloid 10.02.2026
Η δήλωση του Πορτορικανού σταρ για το τι συμβόλιζε ο αριθμός στην μπλούζα που φόρεσε στο ημίχρονο του Super Bowl

Ιωάννα Τούνη: Νέα παρατήρηση στη Σαουδική Αραβία για ένα φιλί – «Μας είπαν ότι δε σεβόμαστε τη χώρα»

Tabloid 10.02.2026
«Δεν φιλιόμαστε πλέον, σαν τα ξαδέλφια πηγαίνουμε βόλτες» αποκαλύπτει η Ιωάννα Τούνη από την Σαουδική Αραβία

Ο Μαρκ Αντονι απάντησε για τον προκλητικό χορό της Βικτόρια Μπέκαμ στον γάμο του γιου της

Tabloid 10.02.2026
Ο τρόπος που παρουσιάζεται δεν είναι καθόλου η αλήθεια, είπε ο τραγουδιστής