E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κρεμλίνο: Έτοιμος ο Πούτιν να μιλήσει με τον Τραμπ με εξαίρεση τους όρους του για την Ουκρανία

Η τελευταία επαφή που είχε ο Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν ήταν τον Φεβρουάριο του 2022

Δημοσίευση 8/11/2024 | 17:03

Κρεμλίνο: Έτοιμος ο Πούτιν να μιλήσει με τον Τραμπ με εξαίρεση τους όρους του για την Ουκρανία

Δεν προτίθεται να αλλάξει τις αξιώσεις της Μόσχας για την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρότι δηλώνει διατεθειμένος να συζητήσει με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διευκρίνισε σήμερα Παρασκευή (8/11) το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ προέβη στη δήλωση αυτή αφού ρωτήθηκε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων αν η διαθεσιμότητα του Πούτιν να μιλήσει με τον Τραμπ αντανακλά μια προθυμία για αλλαγή των αξιώσεων αυτών.

«Ο πρόεδρος δεν είπε ποτέ ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης αλλάζουν. Αντιθέτως, έχει πει επανειλημμένως ότι παραμένουν οι ίδιοι», σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Όλα αυτά αφορούν τα συμφέροντα ασφαλείας της χώρας μας, τα συμφέροντα ασφαλείας των Ρώσων που ζουν εκεί. Επομένως, δεν γίνεται κουβέντα για αλλαγές εδώ», τόνισε.

Ο Πούτιν όρισε στις 14 Ιουνίου τους όρους του για να τερματιστεί ο πόλεμος: Η Ουκρανία θα πρέπει να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο NATO και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία τους απέρριψε, λέγοντας ότι θα ισοδυναμούσε με παράδοση, και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε ένα «σχέδιο νίκης», που περιλαμβάνει αιτήματα για επιπρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ επέκρινε το μέγεθος της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης για το Κίεβο και δήλωσε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών, χωρίς να διευκρινίσει πώς.

Ο Ζελένσκι συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος σχεδιάζει να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση. «Αν είναι μόνον γρήγορα, σημαίνει απώλειες για την Ουκρανία. Απλώς ακόμη δεν καταλαβαίνω πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει με άλλον τρόπο. Ίσως δεν ξέρουμε κάτι, δεν βλέπουμε (κάτι)», δήλωσε χθες.

Ο Πούτιν συνεχάρη χθες τον Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, τον εξήρε για το θάρρος με το οποίο αντιμετώπισε την απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του τον Ιούλιο και σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο μαζί του. Πρόσθεσε ότι τα σχόλια που έκανε ο Τραμπ σχετικά με το ότι θα προσπαθήσει να δώσει τέλος στον πόλεμο είναι άξια προσοχής.

Ο Τραμπ δήλωσε στο NBC ότι δεν έχει μιλήσει με τον Πούτιν μετά την νίκη του στις εκλογές, αλλά σημείωσε ότι πιστεύει «πως θα μιλήσουμε».

Ερωτηθείς για πιθανή τηλεφωνική επαφή ανάμεσά τους, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο να αναφέρει ακόμη, και ότι θα ήταν πρόωρο να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές πολλές φορές ότι παραμένει ανοιχτός στον διάλογο, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο λόγω της υποστήριξης της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία και της επιβολής από τις ΗΠΑ κυρώσεων στη Ρωσία.

Η τελευταία επαφή που είχε ο Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος τον προειδοποίησε για άμεση και αυστηρή απάντηση της Δύσης αν προχωρούσε σε εισβολή.

Το Κρεμλίνο διέψευσε τον περασμένο μήνα ότι ο Τραμπ έχει μιλήσει με τον Πούτιν από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ έγραψε στο βιβλίο του «War» (Πόλεμος) επικαλούμενος μη κατονομαζόμενο συνεργάτη του πρώην προέδρου ότι μπορεί να έχουν μιλήσει έως και επτά φορές από το 2021 που ο Τραμπ έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη που «θάβεται» κάτω από το χιόνι

Κόσμος Χτες
Η Νέα Υόρκη αντιμέτωπη με μία από τις ισχυρότερες χιονοθύελλες των τελευταίων ετών

Γκετοποίηση καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Γαστούνης μετά τον άγριο ξυλοδαρμό περιπτερά και του γιου του από ομάδα 20 Ρομά

Ελλάδα Χτες
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των εμπόρων και τη συμμετοχή δημοτικής αρχής και Αστυνομίας

Φόβοι για νέο κύκλο αίματος στο Μεξικό μετά την εξόντωση του «Ελ Μέντσο» – Ακυρώθηκαν πτήσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες

Κόσμος Χτες
Ο ισχυρότερος βαρόνος ναρκωτικών της χώρας σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων στον αγροτικό δήμο Ταπάλπα

Σκοτ Ρίτερ: Πώς οι ΗΠΑ ξεγελούν το Ιράν ‑ Η συγκέντρωση δυνάμεων δεν γίνεται παρά για να επιτεθούν

Κόσμος Χτες
Στρατηγικό λάθος της Τεχεράνης οι συνομιλίες, λέει ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Κούλουμα παντού: Σαρακοστιανά κεράσματα, μουσική και χορός από τον λόφο Φιλοπάππου μέχρι τον Λαγκαδά – Όλες οι εκδηλώσεις

Ελλάδα Χτες
Τα υπαίθρια «τραπέζια» θα περιμένουν τους δημότες για να χαρούν την ημέρα και τα παιδιά για να πετάξουν ψηλά τον χαρταετό τους

Καθαρά Δευτέρα: Για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ο κόσμος σήμερα στη Βαρβάκειο, «τσιμπημένες» οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Ελλάδα Χτες
«Η αγορά έχει σχεδόν ξεπουλήσει, λίγα πράγματα έχουν μείνει» δηλώνει ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς της Βαρβακείου - Ποια σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά και ποια θα λειτουργήσουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα

Στις φλόγες το Μεξικό μετά τον θάνατο του βαρώνου ναρκωτικών «Ελ Μέντσο» – Επιθέσεις και χάος σε πολλές πολιτείες

Κόσμος Χτες
Η φερόμενη εξουδετέρωση του Νεμέσιο Οσεγέρα Σερβάντες πυροδοτεί κύμα βίας - O ρόλος αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην επιχείρηση

Αίγιο: 47χρονος πυροβόλησε ανήλικους επειδή έκαναν φασαρία

Ελλάδα Προχτές
Ο 47χρονος έχει ομολογήσει την πράξη του

Φωτιά στα Σπάτα: Επεκτάθηκε και σε διπλανό κτίριο ‑ Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ελλάδα Προχτές
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών

Έβρος: Πλημμύρισαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα ‑ Ακατάλληλο το νερό

Ελλάδα Προχτές
Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου παραμένει σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE»

Αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ παρείχαν ασφάλεια σε πάρτι του Επστάιν με παρόντα τον Αντριου το 2010

Κόσμος Προχτές
Σε αίτημα για σχολιασμό των σημερινών δημοσιευμάτων, η Σκότλαντ Γιαρντ απάντησε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω σχόλιο