E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αμστερνταμ: Αγριο ξύλο σε Ισραηλινούς φιλάθλους ‑ 10 τραυματίες, ο Νετανιάχου στέλνει ομάδα διάσωσης

Βουτούσαν στα κανάλια για να σωθούν

Δημοσίευση 8/11/2024 | 08:21

Αμστερνταμ: Αγριο ξύλο σε Ισραηλινούς φιλάθλους ‑ 10 τραυματίες, ο Νετανιάχου στέλνει ομάδα διάσωσης

Δέκα τραυματίες και δύο αγνοούμενοι είναι σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την άγρια επίθεση - για πογκρόμ κάνει λόγο η Jerusalem Post - που δέχθηκαν φίλαθλοι της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Άμστερνταμ μετά τη λήξη του αγώνα με τον Άγιαξ.

Στην ανακοίνωσή του το ισραηλινό ΥΠΕΞ καλεί τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στο Άμστερνταμ να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους. «Αποφύγετε τις μετακινήσεις στους δρόμους και κλειδωθείτε στα ξενοδοχεί σας. Η επίδειξη ιασρηλινών και ιουδαϊκών συμβόλων πρέπει να αποφεύγεται» ήταν η οδηγία του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ.

Πληροφορίες από το Ισραήλ και την Ολλανδία αναφέρουν ότι η ισραηλινή πρεσβεία στο Άμστερνταμ βοηθάει στην μετακίνηση των Ισραηλινών σε ασφαλές σημείο με την κυβέρνηση Νετανιάχου να στέλνει δύο αεροπλάνα για τον επαναπατρισμό τους.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, στέλνει «δυο μεταγωγικά» στην Ολλανδία σε αποστολή «διάσωσης», με ιατρούς και σωστικά συνεργεία να επιβαίνουν σ’ αυτά, σε «συντονισμό με την ολλανδική κυβέρνηση».

Τα σοκαριστικά βίντεο

Σε βίντεο από τις επιθέσεις ακούγονται μασκοφόροι να φωνάζουν «ελευθερώστε την Παλαιστίνη» ενώ άλλοι κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης.

Όπως αναφέρουν οι Ολλανδοί ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν κάποιοι που φέρουν τραύματα από μαχαίρι, ενώ κάποιοι για να σωθούν από το μαινόμενο πλήθος βούτηξαν στα παγωμένα νερά των καναλιών που περιβάλουν το Άμστερνταμ

Σύμφωνα με ολλανδικά μέσα, αφορμή για το ξέσπασμα τον επεισοδίων στάθηκαν οι ενέργειες των Ισραηλινών να σκίσουν σημαίες της Παλαιστίνης που ήταν κρεμασμένες σε παράθυρα σπιτιών.

Ισραηλινοί οπαδοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο. Όπως ισχυρίζονται η αστυνομία άφησε μόνους τους φιλάθλους της Μακάμπι Τελ Αβίβ και δεν παρείχε καμία συνοδία όταν αυτοί επιβιβάστηκαν σε τρένα ή κατευθύνθηκαν στα ξενοδοχεία τους.

«Η ολλανδική αστυνομία μας πούλησε ώστε οι Άραβες να μας λιντσάρουν» δήλωσε οπαδός αφού, σύμφωνα με την Jerusalem Post, έφτασε στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ τραυματισμένος και γεμάτος αίματα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απαίτησε οι ολλανδικές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με «άμεσο» και «σθεναρό» τρόπο και να «εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας» μετά το «φρικιαστικό» συμβάν, το οποίο αντιμετωπίζει με «τη μέγιστη σοβαρότητα».

Ο υπουργός Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ υποστήριξε μέσω X ότι «φίλαθλοι που πήγαν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα δέχθηκαν επίθεση με αφάνταστη σκληρότητα απλά και μόνο επειδή είναι Εβραίοι και Ισραηλινοί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης στην 80ή Σύνοδο

Κόσμος Χτες
Το μέτρο, που αφορά τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στη σύνοδο, εγκρίθηκε με 145 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 5 κατά, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα Χτες
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες

Τέμπη: 5η μέρα στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι – Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα Χτες
«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Το πρόγραμμα της Stoiximan GBL: Η πρεμιέρα και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Αθλητικά Νέα Χτες
Την Κυριακή 12/10 θα γίνει στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη Stoiximan GBL, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πειραιάς: «Τρέχα με σκοτώσανε» ‑ Αγριος ξυλοδαρμός 81χρονης μέσα σε σχολή οδηγών

Ελλάδα Χτες
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής

Μπρετ Τζέιμς: Νεκρός ο βραβευμένος με Grammy τραγουδοποιός σε αεροπορικό δυστύχημα

Κόσμος Χτες
Μαζί του επέβαιναν άλλα δύο άτομα, που επίσης έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, αλλά η ταυτότητά τους δεν έγινε γνωστή

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας

Κόσμος Χτες
Κλιμάκωση στη Βαλτική, σε συναγερμό το ΝΑΤΟ - Λίγες ημέρες νωρίτερα ρωσικά drone είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Πολωνίας

Κομισιόν:Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού LNG για τα κράτη μέλη

Κόσμος Χτες
Νέες κυρώσεις με το βλέμμα στον Τραμπ

Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ προβλέπει το τρομακτικό του τέλος

Κόσμος Χτες
Πώς θα τελείωνε ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο Βρετανός στρατηγός ε.α. και πρώην αναπληρωτής διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια το τρομακτικό σενάριο στη Daily Mail