E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κατεβάστε τα χειμωνιάτικα… αγριεύει ο καιρός: Αναλυτικά πότε & που θα έχουμε έντονο κρύο

Αλλάζει ο καιρός, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, με κύριο χαρακτηριστικό το κρύο

Δημοσίευση 7/11/2024 | 22:17

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κατεβάστε τα χειμωνιάτικα… αγριεύει ο καιρός: Αναλυτικά πότε & που θα έχουμε έντονο κρύο

Όπως αναφέρει το Weather Analysis Greece, ο καιρός θα κρυώσει και άλλο από Κυριακή και μετά, ιδιαίτερα στα βόρεια και μάλλον θα πάμε σε θερμοκρασίες Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα η θέρμανση θα γίνει αναγκαία, ακόμη και σε νοτιότερες περιοχές.

Με βάση το Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης καιρού ECMWF, οι αντικυκλωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και την χώρα μας, θα αποτελούν παρελθόν από την προσεχές ΣΚ, ανοίγοντας την πόρτα για κάθοδο πιο ψυχρών αερίων μαζών προς την Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών.

Από πότε αλλάζει ο καιρός

Με την ανατολικότερη κίνηση αυτών των χαμηλών βαρομετρικών, θα επηρεαστεί και η Ελλάδα, με βροχές σε αρκετά διαμερίσματα της χώρας, από την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, με στροφή των ανέμων από νότιες διευθύνσεις και φαινόμενα αρχικά στα δυτικά τμήματα.

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επεσήμανε ότι «πάνω από έναν μήνα κατάφερε το πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων να αντέξει και να κλείσει το δρόμο στις κακοκαιρίες, με αποτέλεσμα την έντονη ανομβρία στη χώρα μας, που μας έφερε στο νου εικόνες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου και τότε η χώρα μας βίωσε ένα έντονο – παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας – ανομβρίας. Το μόνο που θύμιζε την απομάκρυνσή μας από τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν οι βοριάδες και η πτώση της θερμοκρασίας που αυτοί προκάλεσαν αν και στην αρχή της δράσης τους η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που τους προκαλούσε θύμιζε μελτέμια του 15Αύγουστου».

Και πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «ίσως να μην στεκόμασταν τόσο σε αυτό το διάστημα της ανομβρίας, μιας και αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα εντοπίσουμε αρκετά όμοια διαστήματα. Αυτό όμως που μας κάνει να τονίζουμε τόσο αυτή την άνυδρη περίοδο, είναι η απουσία του προηγούμενου φθινοπώρου – χειμώνα, όπου δυστυχώς αφήσανε μεγάλο υετικό κενό πίσω τους, τόσο λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, αλλά κυρίως της απουσίας χιονοπτώσεων στα βουνά μας και τα οποία χιόνια κατέχουν πρωταρχική θέση στην πυραμίδα του υδροφόρου ορίζοντα. Για τη συνέχεια, η καιρική σελίδα φαίνεται να γυρίζει με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία να αλλάζει, μιας και ο αντικυκλώνας φαίνεται να αποδιοργανώνεται αρκετά τα επόμενα 24ωρα, δεχόμενος συνεχώς πιέσεις από ψυχρότερο αέρα που εισβάλει από τα ανατολικά βορειοανατολικά κράσπεδά του. Την Κυριακή θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε τα πρώτα σημάδια την αλλαγής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ενώ από τις πρώτες ημέρες της άλλης εβδομάδας θα αρχίσουν να μας έρχονται και οι βροχές. Η δυτική Ελλάδα σε πρώτη φάση θα βρεθεί στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων, ακολουθώντας στη συνέχεια και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα. Ας ελπίσουμε, αυτή η αλλαγή να έχει διάρκεια και να μην μας φέρει καταστροφικές βροχές μιας και ο Νοέμβριος φημίζεται για τις επικίνδυνες βροχές του πόσο μάλλον όταν οι θάλασσές μας κρατούν αρκετά μεγάλα ποσά θερμότητας».

Στο μεταξύ, μέσω ανάρτησης στο Facebook, o Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για τον καιρό των επόμενων ημερών, κάνοντας λόγο για βροχές και κρύο.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ:

«Αλλάζει ο καιρός από βδομάδα

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΜΥ το σκηνικό του καιρού αλλάζει από βδομάδα στη χώρα μας με βροχές, κυρίως στα δυτικά τα κεντρικά και τα νότια. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση.

Σημειώνουμε ότι μέχρι την Κυριακή παρότι έρχεται ανώτερο οπισθοδρομούν χαμηλό από τα ΒΑ με αρκετά ψυχρές μάζες, δεν είναι ικανό να προκαλέσει ικανοποιητικές βροχές στη χώρα μας. Αντίθετα, οι διαδοχικές διαταραχές (troughs) στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στα 500hPa) τη Δευτέρα και Τρίτη που έρχονται με δυτικό ρεύμα από την Κεντρική Μεσόγειο, θα προκαλέσουν αρκετές βροχές.

Στο βίντεο η προοπτική του καιρού μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, που φτάνει και η γενική πρόγνωση του καιρού από την #ΕΜΥ. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ίσως έχουμε χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα στις κορυφές των βουνών τη Δευτέρα, όχι όμως σημαντικές και αξιόλογες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Ελλάδα 14.04.2026
Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Οικονομία 14.04.2026
Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Fuel Pass: Τι να προσέξετε πριν κάνετε αίτηση ‑ Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Οικονομία 14.04.2026
Ανοιχτή χωρίς περιορισμό ΑΦΜ η πλατφόρμα από την Παρασκευή

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Κόσμος 14.04.2026
Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 14.04.2026
Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Νορβηγία: 14χρονος έκλεψε λεωφορείο και οδήγησε μέχρι τη Σουηδία

Κόσμος 14.04.2026
200 χιλιόμετρα οδήγησε ο ανήλικος το κλεμμένο λεωφορείο

Τουρισμός για Όλους 2026: Τα ποσά και οι δικαιούχοι ‑ Πότε μπορείτε να αξιοποιήσετε το voucher

Οικονομία 14.04.2026
Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα - Οι δύο περίοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

Ο πόλεμος στο Ιράν απειλεί τις αερομεταφορές στην Ευρώπη – Κίνδυνος με την επάρκεια καυσίμων στα αεροσκάφη

Κόσμος 14.04.2026
Τα διυλιστήρια της ΕΕ καλύπτουν περίπου το 70% της κατανάλωσης

NYT: Η Ουάσινγκτον ζητά από την Τεχεράνη το 20ετές «πάγωμα» κάθε πυρηνικής δραστηριότητας

Κόσμος 14.04.2026
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται μία συμφωνία με το Ιράν που θα αγοράσει χρόνο, ξανά», τονίζεται σε δημοσίευμα των NYT

Λάρισα: Τρεις ανήλικοι επιτέθηκαν σε 15χρονο για μια ζακέτα

Ελλάδα 14.04.2026
Δεν έχουν τέλος οι υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας