E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κατεβάστε τα χειμωνιάτικα… αγριεύει ο καιρός: Αναλυτικά πότε & που θα έχουμε έντονο κρύο

Αλλάζει ο καιρός, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, με κύριο χαρακτηριστικό το κρύο

Δημοσίευση 7/11/2024 | 22:17

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Κατεβάστε τα χειμωνιάτικα… αγριεύει ο καιρός: Αναλυτικά πότε & που θα έχουμε έντονο κρύο

Όπως αναφέρει το Weather Analysis Greece, ο καιρός θα κρυώσει και άλλο από Κυριακή και μετά, ιδιαίτερα στα βόρεια και μάλλον θα πάμε σε θερμοκρασίες Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα η θέρμανση θα γίνει αναγκαία, ακόμη και σε νοτιότερες περιοχές.

Με βάση το Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης καιρού ECMWF, οι αντικυκλωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και την χώρα μας, θα αποτελούν παρελθόν από την προσεχές ΣΚ, ανοίγοντας την πόρτα για κάθοδο πιο ψυχρών αερίων μαζών προς την Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών.

Από πότε αλλάζει ο καιρός

Με την ανατολικότερη κίνηση αυτών των χαμηλών βαρομετρικών, θα επηρεαστεί και η Ελλάδα, με βροχές σε αρκετά διαμερίσματα της χώρας, από την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, με στροφή των ανέμων από νότιες διευθύνσεις και φαινόμενα αρχικά στα δυτικά τμήματα.

Από την πλευρά του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επεσήμανε ότι «πάνω από έναν μήνα κατάφερε το πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων να αντέξει και να κλείσει το δρόμο στις κακοκαιρίες, με αποτέλεσμα την έντονη ανομβρία στη χώρα μας, που μας έφερε στο νου εικόνες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου και τότε η χώρα μας βίωσε ένα έντονο – παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας – ανομβρίας. Το μόνο που θύμιζε την απομάκρυνσή μας από τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν οι βοριάδες και η πτώση της θερμοκρασίας που αυτοί προκάλεσαν αν και στην αρχή της δράσης τους η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που τους προκαλούσε θύμιζε μελτέμια του 15Αύγουστου».

Και πρόσθεσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης «ίσως να μην στεκόμασταν τόσο σε αυτό το διάστημα της ανομβρίας, μιας και αν γυρίσουμε πίσω στο παρελθόν θα εντοπίσουμε αρκετά όμοια διαστήματα. Αυτό όμως που μας κάνει να τονίζουμε τόσο αυτή την άνυδρη περίοδο, είναι η απουσία του προηγούμενου φθινοπώρου – χειμώνα, όπου δυστυχώς αφήσανε μεγάλο υετικό κενό πίσω τους, τόσο λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, αλλά κυρίως της απουσίας χιονοπτώσεων στα βουνά μας και τα οποία χιόνια κατέχουν πρωταρχική θέση στην πυραμίδα του υδροφόρου ορίζοντα. Για τη συνέχεια, η καιρική σελίδα φαίνεται να γυρίζει με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία να αλλάζει, μιας και ο αντικυκλώνας φαίνεται να αποδιοργανώνεται αρκετά τα επόμενα 24ωρα, δεχόμενος συνεχώς πιέσεις από ψυχρότερο αέρα που εισβάλει από τα ανατολικά βορειοανατολικά κράσπεδά του. Την Κυριακή θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε τα πρώτα σημάδια την αλλαγής στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, ενώ από τις πρώτες ημέρες της άλλης εβδομάδας θα αρχίσουν να μας έρχονται και οι βροχές. Η δυτική Ελλάδα σε πρώτη φάση θα βρεθεί στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων, ακολουθώντας στη συνέχεια και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα. Ας ελπίσουμε, αυτή η αλλαγή να έχει διάρκεια και να μην μας φέρει καταστροφικές βροχές μιας και ο Νοέμβριος φημίζεται για τις επικίνδυνες βροχές του πόσο μάλλον όταν οι θάλασσές μας κρατούν αρκετά μεγάλα ποσά θερμότητας».

Στο μεταξύ, μέσω ανάρτησης στο Facebook, o Θοδωρής Κολυδάς μίλησε για τον καιρό των επόμενων ημερών, κάνοντας λόγο για βροχές και κρύο.

Όπως σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ:

«Αλλάζει ο καιρός από βδομάδα

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΜΥ το σκηνικό του καιρού αλλάζει από βδομάδα στη χώρα μας με βροχές, κυρίως στα δυτικά τα κεντρικά και τα νότια. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση.

Σημειώνουμε ότι μέχρι την Κυριακή παρότι έρχεται ανώτερο οπισθοδρομούν χαμηλό από τα ΒΑ με αρκετά ψυχρές μάζες, δεν είναι ικανό να προκαλέσει ικανοποιητικές βροχές στη χώρα μας. Αντίθετα, οι διαδοχικές διαταραχές (troughs) στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στα 500hPa) τη Δευτέρα και Τρίτη που έρχονται με δυτικό ρεύμα από την Κεντρική Μεσόγειο, θα προκαλέσουν αρκετές βροχές.

Στο βίντεο η προοπτική του καιρού μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, που φτάνει και η γενική πρόγνωση του καιρού από την #ΕΜΥ. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ίσως έχουμε χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα στις κορυφές των βουνών τη Δευτέρα, όχι όμως σημαντικές και αξιόλογες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών

Κόσμος 11.12.2025
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

«Αν χτυπούσε εμένα, θα είχα σκοτωθεί»: Συγκλονίζει η 25χρονη που παρασύρθηκε στην Κρήτη – Νεκρό το σκυλάκι της

Ελλάδα 11.12.2025
Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο οδηγός της μηχανής δεν έφερε πινακίδες, είχε κουκούλα στο κεφάλι, φέρεται να κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δεν είχε και φώτα

Τα βίντεο με νεαρές γυναίκες που φλερτάρουν και η χρήση τους από διακινητές ανθρώπων για να… προσελκύσουν μετανάστες

Κόσμος 11.12.2025
Λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται ότι λειτουργούν ως βιτρίνες για εγκληματικές οργανώσεις

Οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό για να αποφύγει έλεγχο

Ελλάδα 11.12.2025
Όταν του ζήτησαν τα στοιχεία του, πάτησε γκάζι για να ξεφύγει

Δεκαοκτώ παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα από το σπέρμα του δότη με το καρκινικό γονιδίωμα

Ελλάδα 11.12.2025
Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το σπέρμα του συγκεκριμένου ανθρώπου από κλινική στη χώρα μας ήταν το 2017

Νέες φωτιές στις φήμες για το μέλλον του Αντετοκούνμπο: Αγόρασε οκταώροφο κτήριο στη Νέα Υόρκη

Αθλητικά Νέα 11.12.2025
Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Clarkson Avenue 111 στο Prospect Lefferts Gardens στο Μπρούκλιν και πουλήθηκε έναντι 14.1 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο Χάαλαντ δεν πανηγύρισε απέναντι στη Ρεάλ, αλλά έκανε μία κίνηση με άρωμα… Ελλάδας

Αθλητικά Νέα 11.12.2025
«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να περπατήσω σαν τον Αχιλλέα»

Eurovision 2026: Ντόμινο αποχωρήσεων λόγω Ισραήλ ‑ Ποιες χώρες μένουν εκτός διαγωνισμού

Eurovision 11.12.2025
Πριν λίγες ώρες η Ισλανδία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που θα μποϊκοτάρουν τον επερχόμενο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision

Ανήλικος έκαψε το γήπεδο της φινλανδικής Χάκα λίγες εβδομάδες μετά τον υποβιβασμό

Αθλητικά Νέα 11.12.2025
Εικόνες... σοκ από την ιστορική καμένη εξέδρα του σταδίου