E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας για το όριο ηλικίας στα social media

Δημοσίευση 7/11/2024 | 14:21

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δηλώνει ότι θα εισαγάγει νομοθεσία «παγκόσμιας πρωτοπορίας» για την απαγόρευση των παιδιών κάτω των 16 ετών από τα social media.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι, που θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αποσκοπούν στον μετριασμό της «βλάβης» που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά της Αυστραλίας.

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες… Αυτοί, όπως και εγώ, ανησυχούν αρρωστημένα για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Θέλω οι αυστραλιανές οικογένειες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση σας καλύπτει», δήλωσε.

Στις πλατφόρμες των social media το βάρος

Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τους νέους που είναι ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο όριο ηλικίας για τα παιδιά που έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Η κυβέρνηση λέει ότι το βάρος θα πέσει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αποδείξουν ότι λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση.

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους χρήστες και ότι η επιβολή των νόμων θα εναπόκειται στη ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Αυστραλίας.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ψήφισή της και θα υπόκειται σε επανεξέταση μετά την εφαρμογή της.

Διαφορετικές γνώμες

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των εφήβων, πολλοί διχάζονται ως προς την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας να τις απαγορεύσουν όλες μαζί.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις απλώς καθυστερούν την έκθεση των νέων σε εφαρμογές όπως το TikTok, το Instagram και το Facebook, αντί να τους διδάσκουν πώς να περιηγούνται σε πολύπλοκους διαδικτυακούς χώρους.

Προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό ή αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας. Και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις επαλήθευσης της ηλικίας.

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Αυστραλία επέκρινε την προτεινόμενη απαγόρευση ως «πολύ αμβλύ εργαλείο».

Τι λένε ακτιβιστές

Ωστόσο, άλλοι ακτιβιστές βάσης έχουν πιέσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη θέσπιση των νόμων, λέγοντας ότι οι απαγορεύσεις είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών από το επιβλαβές περιεχόμενο, την παραπληροφόρηση, τον εκφοβισμό και άλλες κοινωνικές πιέσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης στα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικτυακής παρουσίας, ο πρωθυπουργός Αλμπανέσε δήλωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ανεπαρκής επειδή «προϋποθέτει μια ισότιμη σχέση εξουσίας».

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά σε μένα εμφανίζονται στο σύστημά μου πράγματα που δεν θέλω να δω. Πόσο μάλλον ένα ευάλωτο 14χρονο παιδί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας είναι απίστευτα ισχυρές. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αλγόριθμους που οδηγούν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες συμπεριφορές».



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Λήμνο: Τουρίστες ανακάλυψαν ανθρώπινο κρανίο και οστά στη θαλάσσια περιοχή του Φαναρακίου

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Τα οστά που περισυλλέχθηκαν παρελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Μούδρου και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λήμνου

Τα πρώτα ευρήματα από τη σορό της Σταυρούλας: Είχε δύο μαχαιριές στο στήθος, την έδεσε και την φίμωσε ο Σκοπιανός

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το σημείο που ήταν θαμμένη το υπέδειξε ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος της - Αύριο η ιατροδικαστική εξέταση

Ανησυχία για τον Ροντ Στιούαρτ: Σταμάτησε συναυλία για να πάρει οξυγόνο μετά από λιποθυμική τάση

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Είχε ακυρώσει σειρά εμφανίσεων λόγω προβλημάτων υγείας μόλις λίγες εβδομάδες πριν

Μεγαλώνει η «επανάσταση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους των Τιράνων ενάντια στην επένδυση Κούσνερ

Κόσμος 21.06.2026
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων εβδομάδων συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος κοντά σε προστατευόμενο υγροβιότοπο

Αγγελόκαστρο Αγρινίου: Μυστήριο με 70χρονο που βρέθηκε νεκρός και χωρίς ρούχα στην άκρη του δρόμου – Πού στρέφονται οι έρευνες

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το πόρισμα του ιατροδικαστή αναμένεται να φωτίσει τις συνθήκες θανάτου

Βρέφος επτά μηνών στην Πάτρα με τραύματα στο κεφάλι και κάταγμα μηρού – Ενδείξεις κακοποίησης

Ελλάδα 21.06.2026
Οι θεράποντες ιατροί κρίνουν τους τραυματισμούς του βρέφους ασυμβίβαστους με τυχαίο ατύχημα

Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Ομπράντοβιτς ‑ Γιαννακόπουλος: «Ο βασιλιάς γύρισε»

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναλαμβάνει τον πάγκο του Παναθηναϊκού για τα επόμενα τρία χρόνια - Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή με κοινή φωτογραφία από το Σούνιο

Λαγοκέφαλοι: Πείραμα ψαρά αποκαλύπτει την κανιβαλιστική φύση τους ‑ Κατασπαράζονται μεταξύ τους

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Το σοκαριστικό βίντεο ψαρά φέρνει στο φως την άγρια συμπεριφορά του τοξικού ψαριού

Κατεδαφίζεται εσπευσμένα το νέο αμφιθέατρο του Ζαππείου – ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Ελλάδα 21.06.2026
Οι διοργανωτές επικαλούνται τεχνικά προβλήματα – Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις για τη σιδερένια κατασκευή που κάλυπτε το εμβληματικό κτίριο

Ταυτοποιήθηκε η οδηγός που πάτησε το σκυλάκι στη Γαστούνη ‑ Στον εισαγγελέα η δικογραφία

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Οργή έχει προκαλέσει το βίντεο που καταγράφει όχημα να παρασύρει και να σκοτώνει το σκυλάκι

Νεκρή πριν τη δίκη της η 34χρονη που πέταξε το μωρό στα σκουπίδια στην Κρήτη

E-Daily 2.TopNews 21.06.2026
Η γυναίκα κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα σηκώθηκε να πάει τουαλέτα, επέστρεψε ξανά στο κρεβάτι και το πρωί δεν σηκώθηκε

Φωτιά στη Σύρο, 112 για εκκένωση της περιοχής Τρία Λαγγόνια

Ελλάδα 21.06.2026
Στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και τέσσερα εναέρια μέσα - «Προς το παρόν δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα», λέει ο δήμαρχος του νησιού