E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας για το όριο ηλικίας στα social media

Δημοσίευση 7/11/2024 | 14:21

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δηλώνει ότι θα εισαγάγει νομοθεσία «παγκόσμιας πρωτοπορίας» για την απαγόρευση των παιδιών κάτω των 16 ετών από τα social media.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι, που θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αποσκοπούν στον μετριασμό της «βλάβης» που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά της Αυστραλίας.

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες… Αυτοί, όπως και εγώ, ανησυχούν αρρωστημένα για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Θέλω οι αυστραλιανές οικογένειες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση σας καλύπτει», δήλωσε.

Στις πλατφόρμες των social media το βάρος

Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τους νέους που είναι ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο όριο ηλικίας για τα παιδιά που έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Η κυβέρνηση λέει ότι το βάρος θα πέσει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αποδείξουν ότι λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση.

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους χρήστες και ότι η επιβολή των νόμων θα εναπόκειται στη ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Αυστραλίας.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ψήφισή της και θα υπόκειται σε επανεξέταση μετά την εφαρμογή της.

Διαφορετικές γνώμες

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των εφήβων, πολλοί διχάζονται ως προς την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας να τις απαγορεύσουν όλες μαζί.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις απλώς καθυστερούν την έκθεση των νέων σε εφαρμογές όπως το TikTok, το Instagram και το Facebook, αντί να τους διδάσκουν πώς να περιηγούνται σε πολύπλοκους διαδικτυακούς χώρους.

Προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό ή αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας. Και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις επαλήθευσης της ηλικίας.

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Αυστραλία επέκρινε την προτεινόμενη απαγόρευση ως «πολύ αμβλύ εργαλείο».

Τι λένε ακτιβιστές

Ωστόσο, άλλοι ακτιβιστές βάσης έχουν πιέσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη θέσπιση των νόμων, λέγοντας ότι οι απαγορεύσεις είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών από το επιβλαβές περιεχόμενο, την παραπληροφόρηση, τον εκφοβισμό και άλλες κοινωνικές πιέσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης στα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικτυακής παρουσίας, ο πρωθυπουργός Αλμπανέσε δήλωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ανεπαρκής επειδή «προϋποθέτει μια ισότιμη σχέση εξουσίας».

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά σε μένα εμφανίζονται στο σύστημά μου πράγματα που δεν θέλω να δω. Πόσο μάλλον ένα ευάλωτο 14χρονο παιδί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας είναι απίστευτα ισχυρές. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αλγόριθμους που οδηγούν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες συμπεριφορές».



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Κόσμος 25.11.2025
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα 25.11.2025
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το λιγουρεύεσαι;»: Η ανάρτηση Τσίπρα με την αφιέρωση του βιβλίου του στον Αδωνι Γεωργιάδη

Πολιτική 25.11.2025
«Βαθύτατες ευχαριστίες για τη δωρεάν διαφήμιση» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Υγείας