E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας για το όριο ηλικίας στα social media

Δημοσίευση 7/11/2024 | 14:21

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δηλώνει ότι θα εισαγάγει νομοθεσία «παγκόσμιας πρωτοπορίας» για την απαγόρευση των παιδιών κάτω των 16 ετών από τα social media.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι, που θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αποσκοπούν στον μετριασμό της «βλάβης» που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά της Αυστραλίας.

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες… Αυτοί, όπως και εγώ, ανησυχούν αρρωστημένα για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Θέλω οι αυστραλιανές οικογένειες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση σας καλύπτει», δήλωσε.

Στις πλατφόρμες των social media το βάρος

Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τους νέους που είναι ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο όριο ηλικίας για τα παιδιά που έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Η κυβέρνηση λέει ότι το βάρος θα πέσει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αποδείξουν ότι λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση.

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους χρήστες και ότι η επιβολή των νόμων θα εναπόκειται στη ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Αυστραλίας.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ψήφισή της και θα υπόκειται σε επανεξέταση μετά την εφαρμογή της.

Διαφορετικές γνώμες

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των εφήβων, πολλοί διχάζονται ως προς την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας να τις απαγορεύσουν όλες μαζί.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις απλώς καθυστερούν την έκθεση των νέων σε εφαρμογές όπως το TikTok, το Instagram και το Facebook, αντί να τους διδάσκουν πώς να περιηγούνται σε πολύπλοκους διαδικτυακούς χώρους.

Προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό ή αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας. Και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις επαλήθευσης της ηλικίας.

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Αυστραλία επέκρινε την προτεινόμενη απαγόρευση ως «πολύ αμβλύ εργαλείο».

Τι λένε ακτιβιστές

Ωστόσο, άλλοι ακτιβιστές βάσης έχουν πιέσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη θέσπιση των νόμων, λέγοντας ότι οι απαγορεύσεις είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών από το επιβλαβές περιεχόμενο, την παραπληροφόρηση, τον εκφοβισμό και άλλες κοινωνικές πιέσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης στα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικτυακής παρουσίας, ο πρωθυπουργός Αλμπανέσε δήλωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ανεπαρκής επειδή «προϋποθέτει μια ισότιμη σχέση εξουσίας».

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά σε μένα εμφανίζονται στο σύστημά μου πράγματα που δεν θέλω να δω. Πόσο μάλλον ένα ευάλωτο 14χρονο παιδί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας είναι απίστευτα ισχυρές. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αλγόριθμους που οδηγούν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες συμπεριφορές».



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Google Search 2025: Αυτή είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση στην Ελλάδα για το 2025

Ελλάδα 04.12.2025
Τι κέντρισε το ενδιαφέρον των χρηστών στην αναζήτηση της Google;

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Ελλάδα 04.12.2025
Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ίλιον: 89χρονος θώπευσε ανήλικη σε παιδική χαρά και της πρότεινε να συνευρεθούν έναντι αμοιβής

Ελλάδα 04.12.2025
Συνελήφθη ο υπερήλικας που φέρεται να προσέγγισε την ανήλικη που καθόταν σε παγκάκι

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Κόσμος 04.12.2025
Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Ελλάδα 04.12.2025
Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.12.2025
Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών ‑Σε ποιες περιοχές υπάρχουν μπλόκα, οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα 04.12.2025
Oι αγρότες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Ελλάδα 04.12.2025
Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Αθλητικά Νέα 04.12.2025
Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Τροχαίο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ελλάδα 04.12.2025
Στο «κόκκινο» η κίνηση λόγω τροχαίου

Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009

Οικονομία 04.12.2025
Η Ελλάδα και οριακά η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της κρίσης που δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πραγματικού εισοδήματος - Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ