E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας για το όριο ηλικίας στα social media

Δημοσίευση 7/11/2024 | 14:21

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δηλώνει ότι θα εισαγάγει νομοθεσία «παγκόσμιας πρωτοπορίας» για την απαγόρευση των παιδιών κάτω των 16 ετών από τα social media.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι, που θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αποσκοπούν στον μετριασμό της «βλάβης» που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά της Αυστραλίας.

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες… Αυτοί, όπως και εγώ, ανησυχούν αρρωστημένα για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Θέλω οι αυστραλιανές οικογένειες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση σας καλύπτει», δήλωσε.

Στις πλατφόρμες των social media το βάρος

Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τους νέους που είναι ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο όριο ηλικίας για τα παιδιά που έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Η κυβέρνηση λέει ότι το βάρος θα πέσει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αποδείξουν ότι λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση.

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους χρήστες και ότι η επιβολή των νόμων θα εναπόκειται στη ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Αυστραλίας.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ψήφισή της και θα υπόκειται σε επανεξέταση μετά την εφαρμογή της.

Διαφορετικές γνώμες

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των εφήβων, πολλοί διχάζονται ως προς την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας να τις απαγορεύσουν όλες μαζί.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις απλώς καθυστερούν την έκθεση των νέων σε εφαρμογές όπως το TikTok, το Instagram και το Facebook, αντί να τους διδάσκουν πώς να περιηγούνται σε πολύπλοκους διαδικτυακούς χώρους.

Προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό ή αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας. Και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις επαλήθευσης της ηλικίας.

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Αυστραλία επέκρινε την προτεινόμενη απαγόρευση ως «πολύ αμβλύ εργαλείο».

Τι λένε ακτιβιστές

Ωστόσο, άλλοι ακτιβιστές βάσης έχουν πιέσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη θέσπιση των νόμων, λέγοντας ότι οι απαγορεύσεις είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών από το επιβλαβές περιεχόμενο, την παραπληροφόρηση, τον εκφοβισμό και άλλες κοινωνικές πιέσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης στα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικτυακής παρουσίας, ο πρωθυπουργός Αλμπανέσε δήλωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ανεπαρκής επειδή «προϋποθέτει μια ισότιμη σχέση εξουσίας».

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά σε μένα εμφανίζονται στο σύστημά μου πράγματα που δεν θέλω να δω. Πόσο μάλλον ένα ευάλωτο 14χρονο παιδί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας είναι απίστευτα ισχυρές. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αλγόριθμους που οδηγούν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες συμπεριφορές».



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.

Ευθανασία σε παιδί για πρώτη φορά στην Ολλανδία ‑ τι αποκάλυψε η υπουργός Υγείας

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Εισαγγελία της Ολλανδίας θα κρίνει αν ο γιατρός που εφάρμοσε τη διαδικασία ενήργησε εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει από το 2024.

Από το 2017 δρούσε το κύκλωμα ρευματοκλοπών: Και γνωστές επιχειρήσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις - Τι είπε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας

Αστεροειδής περνάει ξυστά από τη Γη το Σάββατο: Πόσο μεγάλος είναι και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος καθησυχάζει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σύγκρουσης από το πέρασμα του ουράνιου σώματος το Σάββατο.

«Με χτύπησε, προσπάθησα να αμυνθώ» υποστηρίζει η 29χρονη που μαχαίρωσε τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Όπως τόνισε η συνήγορός της, λίγες ημέρες νωρίτερα ο σύντροφός της επιχείρησε να την πνίξει και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Σταματάει από την Εθνική Ελλάδος ο Κωνσταντέλιας

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας εξήγησε πως η απόφασή του δεν σχετίζεται με αγωνιστικούς λόγους αλλά σε προσωπικά και οικογενειακά δεδομένα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας: Ακύρωσε ταξίδι στη χώρα ο Ζελένσκι

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη διαμεσολάβηση προκειμένου να εκτονωθεί η διπλωματική κρίση με την Ουκρανία

Πακιστάν: Διασώθηκε Γαλλίδα που κρατούνταν αιχμάλωτη για 12 χρόνια από τον σύζυγό της

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η 54χρονη κατήγγειλε στις αρχές ότι ο σύζυγός της είχε «φυλακίσει» εκείνη και τα παιδιά της, από τότε που μετακόμισαν στο Πακιστάν από την Αυστραλία το 2014

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας - Σε απομόνωση ο γιατρός, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών

Ρόδος: Τουρίστας βγήκε ολόγυμνος στο δρόμο, ανέβηκε σε ασθενοφόρο και πήδηξε στην άσφαλτο, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η αστυνομία τον μετέφερε σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου για να λάβει θεραπεία

Ηράκλειο: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 9χρονο παιδί ‑ Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ζώου

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Το ανήλικο μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο

Σεισμός στην Κάρπαθο μεγέθους 5,1 Ρίχτερ

Ελλάδα 24.06.2026
Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καρπάθου και εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα