E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας για το όριο ηλικίας στα social media

Δημοσίευση 7/11/2024 | 14:21

Ποια χώρα απαγορεύει τα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας δηλώνει ότι θα εισαγάγει νομοθεσία «παγκόσμιας πρωτοπορίας» για την απαγόρευση των παιδιών κάτω των 16 ετών από τα social media.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι νόμοι, που θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αποσκοπούν στον μετριασμό της «βλάβης» που προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά της Αυστραλίας.

«Αυτό είναι για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες… Αυτοί, όπως και εγώ, ανησυχούν αρρωστημένα για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Θέλω οι αυστραλιανές οικογένειες να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση σας καλύπτει», δήλωσε.

Στις πλατφόρμες των social media το βάρος

Αν και πολλές από τις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τους νέους που είναι ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο όριο ηλικίας για τα παιδιά που έχουν τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Η κυβέρνηση λέει ότι το βάρος θα πέσει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να αποδείξουν ότι λαμβάνουν εύλογα μέτρα για να αποτρέψουν την πρόσβαση.

Ο Αλμπανέζε δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους χρήστες και ότι η επιβολή των νόμων θα εναπόκειται στη ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Αυστραλίας.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες μετά την ψήφισή της και θα υπόκειται σε επανεξέταση μετά την εφαρμογή της.

Διαφορετικές γνώμες

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των εφήβων, πολλοί διχάζονται ως προς την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας να τις απαγορεύσουν όλες μαζί.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις απλώς καθυστερούν την έκθεση των νέων σε εφαρμογές όπως το TikTok, το Instagram και το Facebook, αντί να τους διδάσκουν πώς να περιηγούνται σε πολύπλοκους διαδικτυακούς χώρους.

Προηγούμενες προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό ή αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας. Και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαλεία που μπορούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις επαλήθευσης της ηλικίας.

Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών στην Αυστραλία επέκρινε την προτεινόμενη απαγόρευση ως «πολύ αμβλύ εργαλείο».

Τι λένε ακτιβιστές

Ωστόσο, άλλοι ακτιβιστές βάσης έχουν πιέσει την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη θέσπιση των νόμων, λέγοντας ότι οι απαγορεύσεις είναι απαραίτητες για την προστασία των παιδιών από το επιβλαβές περιεχόμενο, την παραπληροφόρηση, τον εκφοβισμό και άλλες κοινωνικές πιέσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης στα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικτυακής παρουσίας, ο πρωθυπουργός Αλμπανέσε δήλωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ανεπαρκής επειδή «προϋποθέτει μια ισότιμη σχέση εξουσίας».

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά σε μένα εμφανίζονται στο σύστημά μου πράγματα που δεν θέλω να δω. Πόσο μάλλον ένα ευάλωτο 14χρονο παιδί», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας είναι απίστευτα ισχυρές. Αυτές οι εφαρμογές έχουν αλγόριθμους που οδηγούν τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες συμπεριφορές».



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τάκης Γκώνιας: Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή στη Λιβαδειά

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ο παλαίμαχος αθλητής έφυγε από τη ζωή στα 54 του χρόνια

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Συγκινεί άνδρας που κρατάει τα χέρια της γυναίκας του με κινητικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Πάνω από 27.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι -Εντοπίστηκαν 1.200 άτομα

Μάρω Κοντού: «Πάντα θα κουβαλώ μαχαίρι πάνω μου», είπε ο 93χρονος που εισέβαλε στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Τα πρώτα λόγια του 93χρονου που μπήκε με μαχαίρι στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται η Μάρω Κοντού

Ηράκλειο: 17,5 χρόνια κάθειρξη στον διευθυντή Γυμνασίου για σeξουαλική κακοποίηση μαθήτριας ‑ Αναγκάστηκε να ομολογήσει

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τρεις από τις τέσσερις αποδιδόμενες πράξεις, δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικό και δεν έδωσε ανασταλτικό στην έφεση

Σεισμοί Βενεζουέλα: Συγκλονιστικό βίντεο από διάσωση τριών παιδιών από συντρίμμια κτηρίου

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Οι εικόνες της διάσωσης έχουν πυροδοτήσει ένα κύμα ελπίδας και αλληλεγγύης

Μεγάλη φωτιά σε αποθήκη ξυλείας στο Ηράκλειο – Καίγονται τρία σπίτια – Πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή

E-Daily 2.TopNews 25.06.2026
Ο μαύρος καπνός που βγαίνει από το εργοστάσιο είναι ορατός από πολλές περιοχές του Ηρακλείου

Θλίψη για τον θάνατο 27χρονης από την Κρήτη που έδινε μάχη με τη νόσο ALS

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Την απώλεια της νεαρής γυναίκας γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ελληνικός Σύλλογος Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα

Υπόθεση αιμομιξίας στις ΗΠΑ: Τι ποινή πήρε ο πατέρας που οδήγησε την 18χρονη κόρη του στην αυτοκτονία

Κόσμος 25.06.2026
Η καταδίκη του 41χρονου Στίβεν Τσάβεζ σε μόλις ένα χρόνο φυλάκιση κομητείας προκάλεσε οργή στην Καλιφόρνια, καθώς η εισαγγελία είχε ζητήσει την επιβολή της μέγιστης ποινής.

Θάνατος 30χρονου επιβάτη σε πτήση από Λάρνακα προς Μάντσεστερ: Έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού

Ελλάδα 25.06.2026
Η αστυνομία ανέφερε ότι διερευνά αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο άνδρας είχε συμπεριφερθεί επιθετικά, διαταράσσοντας την τάξη κατά τη διάρκεια της πτήσης, και ότι ο πιλότος είχε ζητήσει προτεραιότητα προσγείωσης

Μουντιάλ 2026: Το μυστήριο του ρολογιού και το αίτημα της Τουρκίας για επανάληψη

E-Daily 3.Left 25.06.2026
Η Τουρκία ζήτησε επανάληψη του αγώνα με την Παραγουάη λόγω επεισοδίου με τον διαιτητή και το ρολόι, αλλά η FIFA απέρριψε το αίτημα