E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένας 17χρονος ήθελε απλώς να βγάλει χαρτζιλίκι‑ μετά από χρόνια κατέληξε να διευθύνει έναν κολοσσό

Αυτή η ιστορία επιτυχίας αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή επένδυση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 6/11/2024 | 00:17

Ένας 17χρονος ήθελε απλώς να βγάλει χαρτζιλίκι‑ μετά από χρόνια κατέληξε να διευθύνει έναν κολοσσό
collage

Η αλυσίδα Subway, που πλέον αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς fast food παγκοσμίως, ξεκίνησε από μια ταπεινή και φιλόδοξη ιδέα ενός 17χρονου νεαρού που αναζητούσε έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του.

Αυτή η ιστορία επιτυχίας αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή επένδυση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας στο χώρο της γρήγορης εστίασης.

Το 1965, ο Fred DeLuca, ένας 17χρονος από το Bridgeport του Κονέκτικατ, ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική. Ωστόσο, οι οικονομικοί περιορισμοί της οικογένειάς του τον ανάγκασαν να αναζητήσει τρόπους για να χρηματοδοτήσει μόνος του την εκπαίδευσή του. Ζήτησε τότε δανεικά 1.000 δολάρια από τον οικογενειακό φίλο και επενδυτή Peter Buck, ο οποίος τον ενθάρρυνε να ξεκινήσει ένα εστιατόριο με σάντουιτς.

Με αυτό το κεφάλαιο, ο DeLuca άνοιξε το πρώτο του κατάστημα με το όνομα «Pete’s Super Submarines», ένα μικρό μαγαζί που σέρβιρε φρέσκα και προσιτά σάντουιτς σε μακρόστενο ψωμί, το οποίο είχε ήδη μεγάλη απήχηση στη Νέα Υόρκη.

Η ιδέα για το μαγαζί γεννήθηκε από την τάση των Αμερικανών της εποχής για πιο υγιεινές, γρήγορες και οικονομικές λύσεις στο φαγητό. Ο DeLuca επικεντρώθηκε στην προσφορά σάντουιτς από φρέσκα υλικά και επιπλέον έδινε στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέγουν τα συστατικά του σάντουιτς τους, κάτι που ήταν ασυνήθιστο για την εποχή.

Η ιδέα αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη και σύντομα άρχισε να σκέφτεται τρόπους να επεκτείνει την επιχείρηση. Το 1968, αποφάσισε να μετονομάσει την αλυσίδα σε «Subway», θέλοντας να δημιουργήσει ένα πιο χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο brand.

Η πραγματική ώθηση για την ανάπτυξη της Subway ήρθε με την απόφαση του DeLuca να υιοθετήσει το μοντέλο franchise. Αυτή η στρατηγική του επέτρεψε να αναπτύξει το δίκτυο καταστημάτων χωρίς να απαιτείται υψηλό κεφάλαιο. Το πρώτο franchise Subway άνοιξε το 1974 και σηματοδότησε την αρχή μιας ραγδαίας ανάπτυξης. Το χαμηλό κόστος εκκίνησης για τους συνεργάτες και η εκπαίδευση που τους παρείχε η εταιρεία έκαναν την αλυσίδα ιδιαίτερα ελκυστική, και σε λίγα μόλις χρόνια, η Subway κατάφερε να ανοίξει εκατοντάδες νέα καταστήματα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, η Subway είχε ήδη ισχυρή παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και άρχισε να κοιτάζει αγορές εκτός συνόρων.

Η επέκταση στο εξωτερικό σήμανε μια νέα φάση για την εταιρεία, καθώς άνοιγε καταστήματα σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική, προσαρμόζοντας μερικές φορές το μενού στις τοπικές κουζίνες για να καλύψει τις γευστικές προτιμήσεις των νέων πελατών. Σήμερα, η Subway διαθέτει περισσότερα από 40.000 καταστήματα σε περισσότερες από 100 χώρες, κάνοντάς την μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες fast food στον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αράχνη που «ενσαρκώνει» τη Θεωρία της Εξέλιξης

Stories 21.12.2025
Αυτό που συμβαίνει είναι σκληρό, αλλά αποτελεσματικό

Γιατί η Gen Z κάνει «στροφή» στη ρετρό τεχνολογία;

Νέα Εποχή 21.12.2025
Η κούραση από το «πάντα online»

Αυτά είναι τα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Stories 21.12.2025
Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο ανοίγει πόρτες σε 193 χώρες χωρίς βίζα.

Χασισοφυτεία με… βασιλική θέα: 225 δενδρύλλια μεγάλωναν δίπλα στο σπίτι του Καρόλου

Stories 21.12.2025
«Παραλίγο να μην χωρέσουν όλα τα τεκμήρια στο βαν μας»

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Stories 21.12.2025
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το φαινόμενο των Sephora kids: Γιατί οι ανήλικοι έχουν πάθει τέτοια εμμονή με το skincare;

Stories 21.12.2025
Στο στόχαστρο τα καλλυντικά με αντιγηραντικά συστατικά για ανήλικους – Ξεκινά νέα προσπάθεια απαγόρευσης

Η «νοοτροπία των καβουριών» που έχει «εξαπλωθεί» και στους ανθρώπους

Πρόσωπα 21.12.2025
Και ποιος δεν την έχει δει γύρω του;

Όταν ένα ελληνικό πλοίο βρήκε μια 11χρονη στην μέση του ωκεανού

Stories 21.12.2025
Μια τραγωδία που αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά

Η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς κουνούπια – Και δεν είναι τύχη, είναι επιστήμη

Νέα Εποχή Χτες
Το παράδοξο νησί με λίμνες, υγρασία και ηφαίστεια που κατάφερε -χάρη στο κλίμα και τη φυσική- να μείνει για πάντα εκτός χάρτη των κουνουπιών