E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς μια μέλισσα μπλόκαρε την κατασκευή data center της Meta του Μαρκ Ζάκερμπέργκ

Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς

Δημοσίευση 4/11/2024 | 16:55

Πώς μια μέλισσα μπλόκαρε την κατασκευή data center της Meta του Μαρκ Ζάκερμπέργκ

Τα σχέδια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ που θα λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια, ματαιώθηκαν εν μέρει επειδή στη γη που προοριζόταν να γίνει το κέντρο ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο είδος μέλισσας. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Ζάκερμπεργκ είχε σχεδιάσει να συνάψει συμφωνία με έναν φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ένα νέο κέντρο δεδομένων, που θα υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του για τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, η συμφωνία αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών και κανονιστικών προκλήσεων.

Τονίζουν μάλιστα, ότι ο Ζάκερμπεγκ την περασμένη εβδομάδα σε μία συνάντηση είπε ότι η ανακάλυψη του σπάνιου είδους μέλισσας σε μια τοποθεσία δίπλα στο εργοστάσιο όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το κέντρο δεδομένων περιπλέκει το έργο.

Ο προβληματισμός της Meta

Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε καθώς οι ανταγωνιστές Amazon, Google και Microsoft συνήψαν πρόσφατα συμφωνίες με φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις από τα κέντρα δεδομένων, καθώς αγωνίζονται να εκπαιδεύσουν και να διατηρήσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που διψούν για ενέργεια. Ένα ερώτημα AI καταναλώνει έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση Google.

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας τρόπος για την απόκτηση σταθερής, 24ωρης ισχύος στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ ομάδων Big Tech.

Ωστόσο, έχει επίσης υψηλό αρχικό κόστος και χρειάζεται πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί. Η βιομηχανία στα δυτικά βασιζόταν ιστορικά στη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα.

Οι επικριτές προειδοποιούν επίσης για τους κινδύνους της συσσώρευσης τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια, διαφορετικά θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον.

Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αναβιώσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island της Πενσυλβάνια.

Η Amazon πλήρωσε 650 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο για να δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Susquehanna Steam Electric, επίσης στην Πενσυλβάνια.

Η Google, εν τω μεταξύ, είπε τον περασμένο μήνα ότι είχε παραγγείλει έξι έως επτά μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Kairos Power, και έγινε η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που ανέθεσε νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πιέσεις στον Ζάκερμπεργκ

Ο Ζάκερμπεργκ βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά του στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των επενδύσεών της σε διακομιστές και κέντρα δεδομένων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής.

Ο ίδιος είπε στους υπαλλήλους ότι, αν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Meta θα ήταν ο πρώτος όμιλος Big Tech που θα χρησιμοποιούσε πυρηνική τεχνητή νοημοσύνη και θα είχε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο διαθέσιμο για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων.

Ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε ότι ο Ζάκερμπεργκ έχει απογοητευτεί από την έλλειψη πυρηνικών επιλογών στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα έχει αγκαλιάσει την πυρηνική ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κασσελάκης ‑ Γεωργιάδης έπαιξαν τένις στο Politia Tennis Club

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Αυτή τη φορά Κασσελάκης και Γεωργιάδης ήρθαν αντιμέτωποι σε αγώνα τένις

Μουντιάλ 2026: Τα δάκρυα του Κασεμίρο μετά τον αποκλεισμό – «Τους απογοητεύσαμε όλους»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Θα ειμάστε πάντα η γενιά που δεν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε συντετριμμένος ο Κασεμίρο

Βραζιλία ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ «έσβησε» τη Σελεσάο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο «φονιάς» των Σκανδιναβών οδήγησε την ομάδα του για πρώτη φορά στους «8» του Μουντιάλ

Μεξικό ‑ Αγγλία 2‑3: Κατέκτησε το Αζτέκα και προκρίθηκε στους «8»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σαράντα χρόνια μετά, η Αγγλία πέρασε από το Αζτέκα με ανατροπή, νικώντας 3-2 το Μεξικό παρά το αριθμητικό μειονέκτημα από το 54`

Γάλλος διέσχισε όλη την Ευρώπη με ποδήλατο και έπεσε θύμα κλοπής στην Ελλάδα από Ρομά

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Μου πήραν το τσαντάκι με το κινητό μου» λέει ο 22χρονος Γάλλος ποδηλάτης

Κορωπί: Μεθυσμένη κουμπάρα διέκοψε το μυστήριο και φίλησε τον ιερέα στο στόμα!

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Κατά την είσοδό της ενημέρωσε τη νύφη ότι ερχόταν από ολονύχτιο γλέντι, υποστηρίζοντας ωστόσο πως μπορούσε κανονικά να ανταποκριθεί στον ρόλο της, ώστε να κυλήσει ομαλά το μυστήριο

Συναγερμός για φωτιές και σήμερα: Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα (6/7) σε περιοχές των Περιφερειών Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Κρήτη: Νεκρός σκύλος που έφαγε λαγοκέφαλο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ένα συγκλονιστικό περιστατικό έλαβε χώρα σε παραλία της Κρήτης, όταν σκυλίτσα έπεσε νεκρή, αφού έφαγε έναν λαγοκέφαλο που βρισκόταν στην άκρη του δρόμου.

Το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης έφτασε ως την Κόρινθο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σε συναγερμό η Θεσσαλονίκη για το τοξικό νέφος που κάλυψε την πόλη από την πυρκαγιά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μονάδες ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για προληπτικά μέτρα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες

Εφιάλτης σε ταξί για τέσσερις ανήλικους: «Δώστε 40 ευρώ ή θα σας πλακώσω»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Τέσσερις ανήλικοι κατήγγειλαν απόπειρα υπερχρέωσης και λεκτικές απειλές από οδηγό ταξί στη διαδρομή ΚΤΕΛ Κηφισού – λιμάνι Πειραιά.

Νεκρός άνδρας σε διαμέρισμα στο Παγκράτι – Τι κατήγγειλε γειτόνισσα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολίτης κάλεσε τις Αρχές λόγω της δυσοσμίας από το διαμέρισμα - Πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο αδέρφια, που έμεναν μαζί, αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα - Εξετάζονται όλα τα σενάρια

Θρήνος στην Κρήτη: Νεκρή στο ΙΧ της βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη, ερευνώνται τα αίτια

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Η 46χρονη εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε αυτοκίνητο, σε γκαράζ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη