E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς μια μέλισσα μπλόκαρε την κατασκευή data center της Meta του Μαρκ Ζάκερμπέργκ

Η Meta βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά της στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς

Δημοσίευση 4/11/2024 | 16:55

Πώς μια μέλισσα μπλόκαρε την κατασκευή data center της Meta του Μαρκ Ζάκερμπέργκ

Τα σχέδια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ που θα λειτουργεί με πυρηνική ενέργεια, ματαιώθηκαν εν μέρει επειδή στη γη που προοριζόταν να γίνει το κέντρο ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο είδος μέλισσας. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Ζάκερμπεργκ είχε σχεδιάσει να συνάψει συμφωνία με έναν φορέα εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ένα νέο κέντρο δεδομένων, που θα υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του για τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πηγές, η συμφωνία αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών και κανονιστικών προκλήσεων.

Τονίζουν μάλιστα, ότι ο Ζάκερμπεγκ την περασμένη εβδομάδα σε μία συνάντηση είπε ότι η ανακάλυψη του σπάνιου είδους μέλισσας σε μια τοποθεσία δίπλα στο εργοστάσιο όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί το κέντρο δεδομένων περιπλέκει το έργο.

Ο προβληματισμός της Meta

Το πρόβλημα αυτό ανέκυψε καθώς οι ανταγωνιστές Amazon, Google και Microsoft συνήψαν πρόσφατα συμφωνίες με φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις από τα κέντρα δεδομένων, καθώς αγωνίζονται να εκπαιδεύσουν και να διατηρήσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που διψούν για ενέργεια. Ένα ερώτημα AI καταναλώνει έως και 10 φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση Google.

Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένας τρόπος για την απόκτηση σταθερής, 24ωρης ισχύος στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ ομάδων Big Tech.

Ωστόσο, έχει επίσης υψηλό αρχικό κόστος και χρειάζεται πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί. Η βιομηχανία στα δυτικά βασιζόταν ιστορικά στη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα.

Οι επικριτές προειδοποιούν επίσης για τους κινδύνους της συσσώρευσης τοξικών ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια, διαφορετικά θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον.

Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα αναβιώσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Three Mile Island της Πενσυλβάνια.

Η Amazon πλήρωσε 650 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο για να δημιουργήσει ένα κέντρο δεδομένων δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Susquehanna Steam Electric, επίσης στην Πενσυλβάνια.

Η Google, εν τω μεταξύ, είπε τον περασμένο μήνα ότι είχε παραγγείλει έξι έως επτά μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από την αμερικανική νεοφυή εταιρεία Kairos Power, και έγινε η πρώτη εταιρεία τεχνολογίας που ανέθεσε νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Πιέσεις στον Ζάκερμπεργκ

Ο Ζάκερμπεργκ βρίσκεται υπό πίεση να αποδείξει στους επενδυτές ότι το στοίχημά του στην τεχνητή νοημοσύνη θα αποφέρει καρπούς, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των επενδύσεών της σε διακομιστές και κέντρα δεδομένων για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής.

Ο ίδιος είπε στους υπαλλήλους ότι, αν είχε ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Meta θα ήταν ο πρώτος όμιλος Big Tech που θα χρησιμοποιούσε πυρηνική τεχνητή νοημοσύνη και θα είχε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο διαθέσιμο για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων.

Ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε ότι ο Ζάκερμπεργκ έχει απογοητευτεί από την έλλειψη πυρηνικών επιλογών στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα έχει αγκαλιάσει την πυρηνική ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους