E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι απαλλάσσονται, ποιοι πληρώνουν το 2025

Τι ισχύει για εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και όσους προχώρησαν σε προσλήψεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2024 | 12:44

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι απαλλάσσονται, ποιοι πληρώνουν το 2025

Περισσότεροι από 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» αλλά και όσοι προχώρησαν φέτος σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης θα δουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να ξεφουσκώνει το 2025.

Το τέλος επιτηδεύματος, το μνημονιακό «χαράτσι», το οποίο θεσπίστηκε ως «έκτακτος φόρος» το 2011, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, σβήνει οριστικά από τον φορολογικό χάρτη το 2025 για τους επαγγελματίες. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους ξεκινάει από 325 ευρώ και φτάνει ακόμα και πάνω από 500 ευρώ σε περίπτωση που οι επιτηδευματίες διατηρούν υποκατάστημα.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο προς τη Βουλή.

Για ποιους καταργείται

Από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται το 2025:

  • Επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται τουλάχιστον κατά 325 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος καταργείται και για κάθε υποκατάστημα του επιτηδευματία, το οποίο ανέρχεται σε 300 ευρώ.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με έως τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο. Το ετήσιο κέρδος για τους φορολογουμένους κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ.
  • Επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2024 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Ποιοι επιβαρύνονται

Το τέλος επιτηδεύματος θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νομικά πρόσωπα ως εξής:

  1. Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.
  2. Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.
  3. Για κάθε υποκατάστημα, σε 600 ευρώ ετησίως.

Τι θεωρείται υποκατάστημα

Ως υποκατάστημα νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης δ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3874/2010 (Α’ 151), όπως ισχύει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη Σταυρούλα ανήκουν οι κηλίδες αίματος στην τηλεόραση και το πάτωμα του σπιτιού

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ο άνδρας είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Σταυρούλας - Οι αρχές δίνουν πλέον διαστάσεις ανθρωποκτονίας στην υπόθεση - Πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί για υπόθεση ναρκωτικών

Τι αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα του Πενταγώνου για τα UFO

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Περισσότερα από 220 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, για τα λεγόμενα UFO, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Βενετία: Ο νέος δήμαρχος ετοιμάζει «χαράτσι» 50 ευρώ για όποιον θέλει να επισκεφτεί την πόλη

Κόσμος 20.06.2026
Το 2024, η Βενετία έγινε η πρώτη τουριστική πόλη στον κόσμο που επέβαλε χρέωση εισόδου, εισάγοντας τέλος 5 ευρώ για 29 ημέρες αιχμής μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου

Θεσσαλονίκη: Παρίσταναν τους αστυνομικούς και απείλησαν με όπλο γυναίκα στην είσοδο πολυκατοικίας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Τέσσερα άτομα με κράνη και διακριτικά «POLICE» ακινητοποίησαν τη γυναίκα στην Τούμπα, ζητώντας της να αποκαλύψει πού κρύβονται ναρκωτικές ουσίες

Μερομήνια: Ποιος είναι ο πιο δύσκολος μήνας και τι προβλέπουν για το υπόλοιπο καλοκαίρι

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Τι αποκαλύπτει η λαϊκή παράδοση για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων

Μυστήριο στην Αρτέμιδα με εξαφάνιση Κινέζας μεταφράστριας ‑ Τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Η 48χρονη έφυγε από το σπίτι της το πρωί της εξαφάνισής της, ενώ λίγη ώρα αργότερα είχε την τελευταία επικοινωνία με τον σύζυγό της

«Κινδυνεύει η ζωή μου» λέει ο 43χρονος για την εξαφάνιση της Σταυρούλας

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Συνεχίζεται η εξέταση του ενοικιαστή που έχει συλληφθεί για ναρκωτικά

Καταδικάστηκε μητέρα στη Ρόδο που κακοποιούσε σωματικά την ανήλικη κόρη της επί 6 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο – Τα περιστατικά βίας εκτείνονται από το 2019 έως το 2025

Λάρισα: Προσαγωγή άνδρα που κυκλοφορούσε γυμνός παρενοχλώντας τους περαστικούς

Ελλάδα 20.06.2026
Στην προσαγωγή ενός άνδρα που κυκλοφορούσε γυμνός προχώρησαν οι Αρχές στη Λάρισα το μεσημέρι της Παρασκευής 19/6.

Παραγουάη ‑ Τουρκία 1‑0: Οι Παραγουανοί απέκλεισαν τους Τούρκους από τη διοργάνωση

Αθλητικά Νέα 20.06.2026
Ο Γκαλάρσα άνοιξε το σκορ από το πρώτο λεπτό και η Παραγουάη κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος

Τουρκία ‑ Παραγουάη: Κόκκινη στον Αλμιρόν επειδή κάλυψε το στόμα του – Ένταση στο ημίχρονο

Αθλητικά Νέα 20.06.2026
Πρωτοφανές περιστατικό στο Τουρκία - Παραγουάη, με τον Αλμιρόν να αποβάλλεται βάσει των νέων κανονισμών, ενώ η ένταση κορυφώθηκε λίγο πριν από το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου της αναμέτρησης του Μουντιάλ 2026.