E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί δε βλέπουμε βροχή φέτος το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν τον Νοέμβριο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 1/11/2024 | 00:38

Γιατί δε βλέπουμε βροχή φέτος το φθινόπωρο στην Ελλάδα
Φωτογραφία από Guilherme Rossi

Η ασυνήθιστα ξηρή περίοδος του φθινοπώρου 2024 στην Ελλάδα συνδέεται με τις ιδιαίτερα θερμές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο.

Τα καιρικά μοντέλα ECMWF και multi-model προβλέπουν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες για την εποχή, ειδικά σε νότιες και κεντρικές περιοχές της Ευρώπης. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, παραμένει σε υψηλότερες θερμοκρασίες, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση των ξηρών συνθηκών​.

Η ατμοσφαιρική κατάσταση αυτή οφείλεται στην επιμονή ενός συστήματος υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εμποδίζοντας την είσοδο των συστημάτων χαμηλών πιέσεων και κατά συνέπεια των βροχοπτώσεων.

Αυτό το μοτίβο πιέσεων μπλοκάρει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα έφερναν υγρασία και βροχές, κάτι που είναι πιο σύνηθες για το φθινόπωρο στην περιοχή​

Προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν τον Νοέμβριο, επιτρέποντας την είσοδο χαμηλών βαρομετρικών, με πιθανότητα βροχοπτώσεων κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Επομένως, αν και οι φθινοπωρινές βροχές άργησαν, ο καιρός ενδέχεται να αλλάξει, φέρνοντας πιο υγρές συνθήκες προς τα τέλη του φθινοπώρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έριξαν 60.000 λίτρα χλωρίνης στον ωκεανό και ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα εκπλήσσουν

E-Daily 1.Hero 24.07.2026
Το πείραμα του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole στον Κόλπο του Μέιν έδειξε αύξηση της αλκαλικότητας του νερού, ανοίγοντας νέες προοπτικές στη μάχη κατά της οξίνισης των ωκεανών.

Η Γαλλία έκλεισε sex club στο Παρίσι ανοίγοντας μια συζήτηση για τα όρια της σeξουαλικής ελευθερίας

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε το κλείσιμο της Factory, ενός κλαμπ gang bang στο 15ο διαμέρισμα, ανοίγοντας μια ευρύτερη συζήτηση για τα όρια της σeξουαλικής ελευθερίας στη Γαλλία.

Γυάρος: Από τόπος εξορίας σε καταφύγιο άγριας ζωής

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Μια φωτογραφία ήταν αρκετή

Πώς αυτά τα γαιδουράκια έγιναν το νέο όπλο κατά των δασικών πυρκαγιών

E-Daily 1.Hero 24.07.2026
Η αρχαία μέθοδος που επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

Σε αυτά τα θερμά λουτρά μπαίνεις γuμνός ‑ αλλά έχουν κανόνες

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Η επίσκεψη συνοδεύεται από συγκεκριμένους κανόνες

Ο Ελληνοαμερικανός που προκάλεσε τον Μουσολίνι σε μονομαχία μέχρι θανάτου – Η άγνωστη ιστορία ενός απίστευτου θάρρους

E-Daily 3.Left Προχτές
Το 1931, όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του, ένας Έλληνας της Αμερικής έκανε κάτι που έμοιαζε αδιανόητο.

Ο μεγαλύτερος μύθος για τα ψάρια, καταρρίπτεται

E-Daily 3.Left Προχτές
Mήπως τελικά όσα ξέραμε ήταν ένα ψέμα;