E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί δε βλέπουμε βροχή φέτος το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν τον Νοέμβριο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 1/11/2024 | 00:38

Γιατί δε βλέπουμε βροχή φέτος το φθινόπωρο στην Ελλάδα
Φωτογραφία από Guilherme Rossi

Η ασυνήθιστα ξηρή περίοδος του φθινοπώρου 2024 στην Ελλάδα συνδέεται με τις ιδιαίτερα θερμές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο.

Τα καιρικά μοντέλα ECMWF και multi-model προβλέπουν θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας από 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες για την εποχή, ειδικά σε νότιες και κεντρικές περιοχές της Ευρώπης. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, παραμένει σε υψηλότερες θερμοκρασίες, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση των ξηρών συνθηκών​.

Η ατμοσφαιρική κατάσταση αυτή οφείλεται στην επιμονή ενός συστήματος υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που καλύπτει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, εμποδίζοντας την είσοδο των συστημάτων χαμηλών πιέσεων και κατά συνέπεια των βροχοπτώσεων.

Αυτό το μοτίβο πιέσεων μπλοκάρει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα έφερναν υγρασία και βροχές, κάτι που είναι πιο σύνηθες για το φθινόπωρο στην περιοχή​

Προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν τον Νοέμβριο, επιτρέποντας την είσοδο χαμηλών βαρομετρικών, με πιθανότητα βροχοπτώσεων κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Επομένως, αν και οι φθινοπωρινές βροχές άργησαν, ο καιρός ενδέχεται να αλλάξει, φέρνοντας πιο υγρές συνθήκες προς τα τέλη του φθινοπώρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Ελληνοαμερικανός που προκάλεσε τον Μουσολίνι σε μονομαχία μέχρι θανάτου – Η άγνωστη ιστορία ενός απίστευτου θάρρους

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Το 1931, όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του, ένας Έλληνας της Αμερικής έκανε κάτι που έμοιαζε αδιανόητο.

Ο μεγαλύτερος μύθος για τα ψάρια, καταρρίπτεται

E-Daily 1.Hero 22.07.2026
Mήπως τελικά όσα ξέραμε ήταν ένα ψέμα;

Δύο Ελληνίδες έκαναν την Ευρώπη να μιλά γι` αυτές – Χρυσό και ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Κ18

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Με δύο σπουδαία μετάλλια και εμφανίσεις που άφησαν το στίγμα τους στη διοργάνωση, οι νεαρές Ελληνίδες αθλήτριες απέδειξαν πως η νέα γενιά του ελληνικού στίβου έχει όλα τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη.

Το «Γήπεδο των Θεών» που κρύβεται σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Δεν μοιάζει με κανένα άλλο

Έριξαν 2 εκατ. λάστιχα στον ωκεανό για «καλό σκοπό»: 50 χρόνια μετά ζουν μια οικολογική καταστροφή

E-Daily 3.Left Χτες
Ο τεχνητός ύφαλος Όσμπορν ανοιχτά του Φορτ Λόντερντεϊλ, που υποτίθεται ότι θα εμπλούτιζε τη θαλάσσια ζωή, κατέστρεψε φυσικούς κοραλλιογενείς υφάλους και η απομάκρυνση των ελαστικών συνεχίζεται ακόμα.

Αλέξης Σταμάτης: Η μάχη με το αλκοόλ που σημάδεψε τη ζωή του και η διάσημη μητέρα του

E-Daily 3.Left Χτες
Ο καταξιωμένος λογοτέχνης έφυγε από τη ζωή στα 67 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του 34 βιβλία και μια ζωή γεμάτη αγώνες και τέχνη.

Τι θησαυρούς έκρυβε η άγνωστη βιβλιοθήκη της Marilyn Monroe

E-Daily 3.Left Χτες
Η προσωπική της βιβλιοθήκη ανέτρεπε την εικόνα που είχε κατασκευάσει για εκείνη η βιομηχανία του θεάματος

Πώς η ρωσική GRU χακάρει κάμερες σπιτιών σε 13 χώρες ‑ ανάμεσά τους και η Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Κοινότυπα passwords και παλιό λογισμικό ανοίγουν «κερκόπορτες» στους Ρώσους χάκερ, ενώ η συμμορία ransomware Κόντι γνώριζε ακόμα και το χρώμα εσωρούχων διάσημων προσωπικοτήτων.

«Olo»: Το νέο χρώμα που ανακάλυψαν επιστήμονες και μόνο 5 άνθρωποι έχουν δει

E-Daily 3.Left Χτες
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατάφεραν να διεγείρουν επιλεκτικά κωνία του αμφιβληστροειδούς με λέιζερ, δημιουργώντας μια οπτική εμπειρία που δεν υπάρχει στη φύση.

Η πρώτη δήμαρχος στην Ιαπωνία που πήρε άδεια μητρότητας αναγκάστηκε να γράψει η ίδια τον κανονισμό

E-Daily 3.Left Χτες
Η Σόκο Καβάτα, η νεότερη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της Ιαπωνίας, αποκάλυψε ένα θεσμικό κενό που αντικατοπτρίζει τη βαθιά ανισορροπία των φύλων στην ιαπωνική πολιτική.