E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση

Οι άνδρες φορούσαν ψηλά τακούνια τον 10ο αιώνα στην Περσία.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/10/2024 | 00:24

Όταν τα τακούνια στα παπούτσια ήταν αντρική υπόθεση
collage

Από την Περσία στην Ευρώπη ένα τακούνι δρόμος

Στην Περσία του 10ου αιώνα, τα ψηλά τακούνια δεν ήταν θέμα μόδας, αλλά ένα πρακτικό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν κυρίως άνδρες πολεμιστές και αριστοκράτες.

Οι ιππείς φορούσαν ψηλά τακούνια για να τους βοηθούν να στέκονται σταθερά στους αναβολείς των αλόγων τους κατά τη διάρκεια της ιππασίας και της μάχης. Αυτό εξασφάλιζε καλύτερο έλεγχο και ισορροπία. Το τακούνι συμβόλιζε επίσης την υψηλή κοινωνική τους θέση, καθώς η ιππασία ήταν προνόμιο της αριστοκρατίας και των στρατιωτών.

Τα τακούνια τους βοηθούσαν να κρατούν τα πόδια τους σταθερά στους αναβολείς, δίνοντάς τους την απαιτούμενη ισορροπία για να εκτοξεύουν τα τόξα και τα βέλη τους με ακρίβεια.

Πολλά έργα τέχνης απεικονίζουν έναν στρατιώτη της εποχής να φοράει πρώιμη εκδοχή μπότας με τακούνι, αποδεικνύοντας την πρακτική αυτή. Αυτή η παράδοση έχει αφήσει το αποτύπωμά της ακόμα και στις σύγχρονες καουμπόικες μπότες. 

Στα τέλη του 17ου αιώνα, ο Σάχης της Περσίας έστειλε στρατιωτική αντιπροσωπεία σε χώρες όπως η Ρωσία, η Γερμανία και η Ισπανία, με στόχο τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων. Αυτό το γεγονός πυροδότησε μια «περσιμανία» στην Ευρώπη, όπου οι αριστοκράτες εντυπωσιάστηκαν από την περσική κουλτούρα. Οι Ευρωπαίοι αριστοκράτες υιοθέτησαν τα τακούνια, θεωρώντας τα σύμβολο ανδρείας και στρατιωτικής ισχύος, φέρνοντας έτσι την περσική επιρροή στη δυτική μόδα.

Στην Ευρώπη, οι άνδρες άρχισαν να φοράνε τακούνια όχι μόνο για λόγους πολεμικούς, αλλά και ως σύμβολο αριστοκρατίας. Ο Λουδοβίκος ΙΔ', βασιλιάς της Γαλλίας, υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς θαυμαστές των τακουνιών, ενσωματώνοντάς τα στην εικόνα του ως σύμβολο εξουσίας και πολυτέλειας, ιδιαίτερα με τα κόκκινα τακούνια που επιδείκνυαν την κοινωνική του θέση.

Αυτή η μόδα διήρκεσε μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν οι άνδρες σταδιακά άρχισαν να εγκαταλείπουν τα τακούνια, τα οποία συνδέθηκαν πλέον περισσότερο με τη γυναικεία μόδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ενα... τζάκι στο YouTube έβγαλε πάνω από 1 εκατ. δολάρια

Νέα Εποχή 07.01.2026
Αυτό το βίντεο παίζει στο background και πληρώνει κανονικά

Σε πληρώνουν για νέο ξεκίνημα! Οι μικρές πόλεις της Ευρώπης που δίνουν μέχρι €20.000 για να μετακομίσεις

Νέα Εποχή 07.01.2026
Ιταλικά χωριά, ισπανικές κοινότητες και σκωτσέζικα νησιά προσφέρουν έως και €20.000 για νέους κατοίκους

Πούλησε ποτέ η Δανία νησιά της στις ΗΠΑ;

Ιστορικά 07.01.2026
Για να πάμε πίσω στο χρόνο...

Στη Σουηδία, τα σκουπίδια γίνονται μόδα, και μάλιστα καλή

Stories Χτες
Την ώρα που το fast fashion κυριαρχεί

Το μυστικό των Δανών: Το μάθημα που τους κάνει τον πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο!

Νέα Εποχή Χτες
Στη Δανία τα παιδιά μαθαίνουν από το σχολείο πώς να μπαίνουν στη θέση του άλλου – κι αυτό ίσως είναι το πιο δυνατό τους μάθημα ζωής

Τι έχουν κόψει οι Έλληνες λόγω ακρίβειας

Stories Χτες
Σε φάση… σφιχτού κουμπώματος φαίνεται να έχουν περάσει τα ελληνικά νοικοκυριά

Θεόφανεια: Η γιορτή των αιρετικών που αποδέχτηκε η Εκκλησία

Stories Χτες
Η ιστορική διαδρομή της εορτής των Θεοφανίων από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες μέχρι σήμερα

«Το Σινικό Τείχος» της Ουκρανίας

Stories Προχτές
Ένα σοβιετικό απομεινάρι μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων

Μόνο για γερά στομάχια ‑ Το δωμάτιο‑εφιάλτης ενός εθισμένου gamer στην Κίνα που σόκαρε το διαδίκτυο

Stories Προχτές
Δεν θα το πιστέψετε πώς άφησε το δωμάτιο ξενοδοχείου όπου ζούσε για δύο χρόνια

Σχολεία‑στρατόπεδα στην Κίνα: Μαθητές μιλούν για ξυλοδαρμούς και απαγωγές

Stories Προχτές
«Κάθε στιγμή ήταν πόνος»: Οι μαρτυρίες που σοκάρουν για τα πειθαρχικά σχολεία στην Κίνα